Krb ako symbol domova

-->-->-->

 „Po letných mesiacoch je jeseň v plnom prúde a naše mysle nám pri pohľade na sychravé počasie z poza okna viac blúdia v predstavách o posedení pri rodinnom v kresle. K tejto predstave o idylke čato patrí aj sen o veľkom či malom krbe z ktorého sála teplo do celej miestnosti. Nuž predstava je to pekná, ale čo všetko obnáša jej uskotočnenie si povieme v nasledujúcich riadkoch, aby teplo z vášho nového krbu vám prinášalo príjemne strávené chvíle v chladných mesiacoch.“

Stavebný materiál na krby

Predtým ako si do svojho domova vyberieme niektorý zo širokej ponuky krbov, mali by sme poznať jednotlivé druhy krbov a ich následné výhody a nevýhody pri ich stavbe vo vašej obývačke či inej miestnosti. Takže povedzme si na úvod pár slov o tom, z čoho sa vlastne krb skladá a ako sa začne tento „symbol domova“ správať v tej či onej miestnosti. Pri každom kúrení v krbe dochádza k rozpínaniu jeho materiálov a ich opätovnému návratu do pôvodného stavu. Tento proces sa nazýva tepelný šok a je dôvodom častých štrukturálnych zmien stavebných materiálov, ktoré strácajú pevnosť, popraskajú a časom sa rozpadnú. Následkom sú nielen estetické vady, ale v horších prípadoch môže dôjsť aj k nebezpečiu požiarov. Teploty v krbe totiž dosahujú až okolo 800°C a preto sa na stavbu krbu doporučuje používať len špeciálne stavebné materiály určené na výstavbu ohnísk a obstavby krbov. Slovenský trh ponúka pestrú paletu špeciálnych stavebných materiálov od klasických žiaruvzdorných prefabrikovaných tvaroviek, cez moderné materiály, akými sú napr. skamolexové platne, až po žiaruvzdorné omietky. Na obklad sa najčastejšie používa keramika, prírodný alebo leštený kameň a pomerne často aj ušľachtilé kovy ako chróm či nikel. Mnohé z krbov sa obkladajú dokonca aj drevenými prvkami, tie však možno položiť len na správne odizolovaný podklad. Nehorľavá plocha pred krbom by mala korešpondovať z jeho celkovým vzhľadom. Najčastejšie sa na jej zhotovenie využíva keramická dlažba a kameň, výnimkou nebýva ani tvrdené sklo.

Krbové vložky a prírodný kameň

Krbové vložky sa začali využívať až v posledných rokoch, dovtedy v obydliach na Slovensku prevládali otvorené krby. Sú to hotové ohniská s reguláciou pre prívod vzduchu, presklenými dverami z kremičitého skla a priamym odvodom spalín do komína. Môžu stáť v miestnosti samostatne, ale dajú sa aj zabudovať do plášťa krbu a zvyšujú tak jeho tepelnú účinnosť na cca. 80%. Podľa materiálu použitého pri ich výrobe rozlišujeme krbové vložky na liatinové s liatinovým alebo šamotovým vnútorným plášťom, plechové so šamotovým plášťom alebo bez neho a vložky oceľové. V porovnaní s otvoreným krbom je teplota v krbovej vložke omnoho vyššia a tepelné žiarenie vyžaruje do väčšej vzdialenosti.V prechodných ročných obdobiach dokážu nahradiť hlavné vykurovanie, alebo ho v studených ročných obdobiach podporiť.

Podľa typu a funkcie plášťa delíme vložky na jednoplášťové, určené na ohrev jednej miestnosti, dvojplášťové a teplovodné. Dvojplášťové krbové vložky majú na hornej strane pripravené hrdlá na pripojenie pre rozvod teplého vzduchu a tým pádom sú predurčené na ohrev viacerých miestností. Ohriaty vzduch je možno medzi ne presne rozdeliť. Teplovodné krbové vložky sú určené na vykurovanie celého domu. Krb sa napojí na teplovodný systém vykurovania a dokáže ohrievať aj studenú úžitkovú vodu. Zapojuje sa spolu s ďalším- hlavným zdrojom tepla, napr. elektrickým kotlom a celý systém kúrenia je plne automatizovaný. To znamená, že pri rozložení ohňa v krbe sa elektrický kotol automaticky vypne a krb začne vykurovať celý dom. Ak chceme krb s vložkou využívať ako hlavný zdroj tepla, je dôležité, aby výšku jej potrebného výkonu stanovil odborník. Pre správny výpočet výkonu je totiž nutné zohľadniť nielen všetky možné tepelné straty, ale dokonca aj lokálne klimatické podmienky a orientáciu objektu voči svetovým stranám. V prípade, že má krb s vložkou slúžiť len ako sekundárne vykurovanie na prechodné obdobie, bude odhliadnuc od všetkých činiteľov postačujúcim zdrojom tepla.

Moderná architektúra pozná mnoho druhov konštrukcií a typov krbov. Popri novodobých dizajnoch sa mnoho staviteľov domov vracia aj ku klasike a rozhoduje sa pre kamenný krb. Pri stavbe kamenných krbov sa najviac požíva pieskovec, vápenec a samozrejme mramor a žula, ktoré sú však drahšie a preto sa častejšie využívajú len ako doplnkový materiál. Rozhodnutie, či pôjde o otvorený krb, alebo sa staviteľ rozhodne pre krbovú vložku, zostáva už na ňom samom. V každom prípade sa ale oplatí prehodnotiť stavebné náklady, výhody či nevýhody oboch systémov a hlavne ich výkon. Netreba zabúdať na fakt, že účinnosť otvoreného krbu dosahuje len výšku maximálne 15 %, kým u krbovej vložky až 80 %. Pri stavbách krbov svoju kvalitu potvrdili hlavne krbové vložky celoliatinové najmä pre ich vynikajúce žiaruvzdorné vlastnosti.

Otvorené a elektrické krby

Pocit bezpečnosti domova je okrem iného spájaný aj s pocitom tepla. Nie nadarmo sa už odjakživa v prenesenom slova zmysle hovorí napríklad o spoločnom posedení pri rodinnom krbe. Jeho realitu a blízkosť vnímame skutočne všetkými zmyslami. Otvorené krby sú síce známe dlhoročnou tradíciou, ale v poslednej dobe sa od ich stavieb z ekonomických dôvodov upúšťa. Sú to totiž murované otvorené ohniská s priamym napojením na komín, bez možnosti prídavných výmenníkov. Ich účinnosť, predstavujúca 8 - 15 % je veľmi nízka, čo v praxi znamená, že spálením veľkého množstva dreva získame len málo tepla. Svoje uplatnenie teda nájdu viac menej len v prechodných ročných obdobiach na tzv. prekurovanie. V zime sa využívajú len ako doplnkové kúrenie, celkové vykurovanie príbytkov by totiž kapacitne nezvládli. Otvorené krby sa hodia do veľkých miestností, čo ale vplýva na ich funkčnosť.

Kúrenie v krbe so sebou prináša aj množstvo starostí, počnúc možným nebezpečím otvoreného ohňa a končiac vynášaním popola. Pre tých, ktorí sa chcú podobným problémom vyhnúť a popritom sa nemienia vzdať romantických večerov pri žiare pahreby, sa naskytá jedna praktická alternatíva- elektrický krb s optickým efektom horiaceho ohňa. Nielen že si ušetríte kopec práce okolo kúrenia a údržby, ale nie je ani potrebné lámať si hlavu s požiadavkami na stavbou komína. Elektrické krby sú vlastne akýmisi imitátormi klasických krbov. Ich výkon predstavuje 1000 - 2000 W, preto sa využívajú len ako doplnkové kúrenie, hlavne v prechodnom období, alebo keď je veľmi chladno a hlavné kúrenie nestíha. Teplo do miestnosti vháňajú prostredníctvom ventilátora a riadenej cirkulácie.

Ďalšou veľkou prednosťou elektrických krbov je ich nízka hmotnosť. Vážia od 5 do cca. 50 kg, čiže nezaťažujú konštrukciu stavby, nie je problém s ich premiestnením v interiéri a ich príjemné teplo vás môže ohrievať aj na terase počas letných večerov. Navyše, všetky modely majú totiž zabudovaný vypínač, ktorým sa kúrenie dá vypnúť a funkčná zostáva len ilúzia plameňov. Zabudnite na prípravu dreva, na rozkladanie ohňa, na prikladanie, a hlavne na nepríjemné dymenie. Dokonalú ilúziu pravého krbu nerušia ani vypínače, ktoré sú buď dobre ukryté, alebo sa miesto nich využíva diaľkové ovládanie. Pri niektorých špičkových prístrojoch sa využíva dokonca regulácia intenzity plameňa. Elektrické krby by mali mať poistku proti prehriatiu, aby nepredstavovali nebezpečenstvo vzniku požiaru. Na ich napájanie sa používa elektrická zásuvka s napätím 230 V. V ponuke môžete nájsť krby v drevenom prevedení, či v prevedení z ušľachtilej ocele a rôznych štýlov.

Teplovzdušné krby

Mnohí z majiteľov domov, chalúp či chát sa v súčasnosti rozhodujú pre efektívnejšiu variantu a tou sú uzavreté teplovzdušné kozuby s vertikálnym otváraním dvierok, ktoré dokážu anulovať aj mnohé iné negatíva otvorených krbov. Dvierka sú vyrábané zo špeciálneho keramického skla, ktoré je schopné prepustiť až 95 % tepla. Takéto kozuby, vďaka použitiu krbovej vložky, dosahujú účinnosť až okolo 80 % a dajú sa využiť na vykurovanie viacerých priestorov. Vyprodukované teplo odovzdávajú nielen cez dvierka ohniska, ale aj prúdením ohriateho vzduchu do miestnosti. Teplý vzduch stúpa prirodzene nahor, a tak je možné vykúriť aj miestnosti na hornom poschodí. Na vykurovanie viacerých horizontálne nad sebou postavených miestností, sa využíva nútený obeh ohriateho vzduchu pomocou špeciálnych ventilátorov s tichým chodom.

Účinnosť teplovzdušných krbov možno zvýšiť aj zabudovaním teplovodného výmenníka, pomocou ktorého sa dá vyhrievať aj voda v ústrednom kúrení a bojleri. Teplovodný výmenník by nemal byť súčasťou krbovej vložky, aby nepodliehala korózii. Pri teplovzdušných krboch je veľmi dôležitý výber vhodnej krbovej vložky. Výrobcovia ponúkajú vložky oceľové, liatinové a oceľoliatinové. Oceľové majú šamotovú alebo vermikulitovú výplň, ktorá má životnosť len približne 3 roky. Liatinové vložky ponúkajú vyšší výkon, ale sú citlivé na preťažovanie, vplyvom ktorého sa môžu deformovať.

Krby si vyžadujú kvalitný samostatný komín. V prípade, že ide o krb v trvalej obývanej stavbe, musia byť dodržané všetky požiadavky, normy a kvalitný ťah komínového telesa zabezpečený správnym naddimenzovaním. Komínové teleso by malo mať výšku okolo 5 až 6 m a vnútorný priemer 200 mm vrátanie vyvložkovania. Návratnosť takejto investície do teplovzdušného krbu predstavuje pri trvalom používaní a s ohľadom na všetky požiadavky, minimálne štyri roky. Dokonalejšou verziou teplovzdušného krbu s uzavretým ohniskom je akumulačný krb. Ak nad teplovzdušný krb pristavíme akumulačnú nadstavbu, čiže doplníme ťah, zvýši sa tak jeho účinnosť.

Výber z množstva krbov či už na základe jeho tvaru, funkcií či zabezpečenia je veľký. A jeho výsledná podoba by v prvom rade nemala byť ukážkou akéhosi nevkusu či snobstva. Pri výbere krbu by ste preto skôr mali dať prednosť jeho praktičnosti, efektívnosti a vhodnému osadeniu vo vašej miestnosti, ako pred nepraktickým a hlavne krátkodobým ohúrením vašich známych či iných hostí vo vašom príbytku.

Viac informácií sa dozviete

v relácii REALITY

Späť

Budúcnosť Smart City: Moderné technológie a efektívne riešenia pre lepší život Budúcnosť Smart City: Moderné technológie a efektívne riešenia pre lepší život

Rýchly technologický pokrok zmenil spôsob, akým vnímame naše mestá a ich infraštruktúru. Potvrdzujú to aj stĺpy verejného osvetlenia a plotové tvárnice, ktoré sa stali súčasťou vývoja smart city, kombinujúceho moderné technológie a efektívne riešenia pre lepší život občanov.   Akú kľúčovú úlohu zohrávajú tieto systémy v budúcnosti moderného a inteligentného mesta? Stĺpy verejného osvetlenia: Viac než len svetlo Stožiare verejného osvetlenia sú dnes oveľa viac než len zdrojom svetla v noci. S príchodom inteligentných technológií..

Ceny pozemkov stúpajú, je ich nedostatok

Pozemkov je nedostatok, na stavebné parcely sa menia aj lesy a poľnohospodárska pôdaPrečo sa oplatí navštíviť pred podpisom kúpnej zmluvy katastrálny úradNa čo nezabudnúť pri kúpe stavebného pozemkuOrientačný prehľad cien pozemkov v niektorých slovenských mestách Ceny stavebných pozemkov vyháňa hore najmä zvýšený dopyt po nich. Záujem o pozemky zvyšuje hlavne dostupnosť hypotekárnych úverov pre širšie vrstvy obyvateľstva a väčší záujem o stavbu rodinných domov. Nedostatok stavebných pozemkov a ich vysoké ceny sú najvýraznejšie práve..

Ako využiť úložný priestor Ako využiť úložný priestor

Výber nábytku Ak sa rozhodnete pre jednu alebo druhú možnosť, musíte toto rozhodnutie brať ako stav na niekoľko rokov. Do úvahy by ste mali brať aj fakt, či svoje úložné priestory riešite v byte, v ktorom chcete stráviť zvyšok svojho života, alebo ho beriete ako „prestupnú stanicu“ pokiaľ sa vám nerozrastie rodina. Ak by ste totiž uvažovali, že v budúcnosti chcete svoj štartovací byt predať, tak by vám mohli skôr vyhovovať sektorové skrine, ktorých sa môžete kedykoľvek zbaviť a pri sťahovaní do nového bytu vám nebude ľúto vyhodených peňazí za..

Založenie spoločenstva vlastníkov

Pán Lasák. Dovoľujeme si vás touto cestou požiadať o poskytnutie informácie k založeniu bytového spoločenstva. Náš bytový dom je spravovaný správcom na základe zmluvy, ktorú sme s ním uzatvorili po odkúpení bytov do osobného vlastníctva v roku 1999. Zanikne správcovstvo vznikom spoločenstva automaticky alebo je nutná výpoveď vlastníkov bytov a nebytových priestorov? Ak je nutná výpoveď, čo všetko musí táto obsahovať? Za vlastníkov bytov ..

Kúpna zmluva a jej náležitosti

Spolu s manželom máme záujem o kúpu pozemku od môjho starého otca. Pozemkom budeme súčasne ručiť banke, od ktorej máme sľúbený hypoúver. Nepoznám však presný obsah kúpnej zmluvy. Známy mi povedali, že si musíme zaplatiť znalca. Kto musí platiť daň, poplatky za vklad? Môže kataster odmietnuť náš návrh? Ďakujeme vám za vašu pomoc. Ivana a Peter Z., okres Nitra     Právnu úpravu kúpnej zmluvy obsahuje Občiansky zákonník §§ 588 a nasl. a v §§ 409 a nasl. Obchodného zákonníka. V prípade, ak jednou zo zmluvných strán je fyzická osoba, vychádza..

Zákon o ukončení a spôsobe usporiadania niektorých nájomných vzťahov k bytom - postupný koniec regulovaného nájmu?

Vláda slovenskej republiky vydala dňa 6.apríla 2011 uznesenie, ktorým schválila návrh zákona o ukončení a spôsobe usporiadania niektorých nájomných vzťahov k bytom a o doplnení zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 18/1996 Z. z. o cenách v znení neskorších predpisov. Počas letných prázdnin predmetný zákon vyšiel dňa 5. augusta 2011 v Zbierke zákonov, čiastka 84/2011 v podobe zákona č. 260/2011 Z. z. Predmetom tejto právnej úpravy sú právne vzťahy pri ukončení niektorých nájomných vzťahov k bytom a podmienky poskytnutia bytovej..

Ako sa nestať obeťou realitného podvodu

 Ak sa spomenie termín realitný podvod, väčšinou každému napadne nejaký nedávny zločin bytovej mafie , táto otázka je však omnoho komplikovanejšia a jej „mafiánska“ stránka je len jednou časťou zla, aj keď má bezpochyby najviac tragických koncov. Podvody s realitami sa však netýkajú len osamelých starších ľudí a mŕtvol vylovených z rybníkov - oveľa viac je tých „prozaických“ prípadov, okolo ktorých sa robí menej kriku, avšak ich dôsledky sú pre postihnutých takisto ničivé a vo všeobecnosti by mali byť varovaním. Poďme sa teda pozrieť..

Súčasná podoba finančných úverov

„Hypotéka, slovo ktoré sa v poslednom období hrnie na nás snáď zo všetkých strán. Na celom svete sa stala synonymom finančnej krízy. My si ju však budeme v tomto článku všímať ako produkt, pomocou ktorého si môžeme zabezpečiť svoj sen o bývaní. Z tohto dôvodu sme oslovili niekoľko finančných inštitúcií na Slovenskom finančnom trhu, aby mám pomocou modelových príkladov ponúkli svoje produkty.“Čo by ste mali vedieť o úveroch na bývanieNa začiatku by sme si mali povedať, na čo vlastne hypotekárny úver slúži. Tento druh služby pre klienta znamená..

Financovanie nehnutelnosti

Právnické a fyzické osoby, ktoré ku svojej činnosti potrebujú vyhovujúce priestory, majú v dnešnej dobe hneď niekoľko možností ako ich získať. Každá z nich obsahuje výhody, nevýhody a skryté riziká. Spomínanými možnosťami sú kúpa nehnuteľnosti za vlastné prostriedky, kúpa nehnuteľnosti s použitím bankového úveru, kúpa nehnuteľnosti na leasingové splátky alebo iba prenájom nehnuteľnosti na určitú dobu.Kúpa nehnuteľnosti verzus nájomKúpa nehnuteľnosti za vlastné prostriedky je klasická možnosť kalkulovania: “čo si môžem dovoliť za peniaze,..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.