Obnova bytových domov

Väčšina bytových domov na Slovensku má svoje najlepšie roky za sebou. Nevyhnutné opravy bytových domov sa denne hlásia o slovo. Keďže všetci majitelia bytov chcú bývať čo najlepšie a najlacnejšie, chcú platiť čo najmenej aj za energie. Ceny ktoré však platia, sú z roka na rok vyššie a vyššie. Základom tejto nelichotivej situácie, je často rokmi zanedbávaný bytový fond. Na riešenie tohto problému sa zameriava aj Prvá stavebná sporiteľňa, a. s. (PSS) so svojimi produktami pre klientov.

Ako už bolo spomenuté v úvode, čoraz naliehavejším problémom pre klientov finančných inštitúcií zaoberajúcich sa stabvebným sporením je riešenie situácie, keď ako majitelia bytových, ale aj rodinných domov potrebujú akútne získať prostriedky na obnovu svojich nehnuteľností. Oprava či obnova bytových domov však vôbec nie je lacná záležitosť. Ak sa k tomu pridá aj častá neochota majiteľov bytov zvýšiť príspevky do fondu opráv a údržby, dostávame sa do začarovaného kruhu z ktorého niet úniku. Táto situácia má podľa JUDr. Kataríny Niňajovej, riaditeľky úseku sporenia a úverov právnických osôb v PSS, často príčinu v tom, že: „Mnohí ľudia, ktorí si odkúpili byty do osobného vlastníctva, si ani neuvedomili, že spolu s bytom kupujú aj starostlivosť o spoločné priestory bytového domu ako je strecha, obvodové steny, rozvody tepla, vody, elektriny, výťah, či kotolňu. Až po pár mesiacoch či rokoch, keď do domu začne zatekať, alebo sa vyskytne iná porucha, sa zistí, že tieto opravy nikto za majiteľov nehnuteľností neurobí.“

V súčasnosti, keď cena za teplo v byte predstavuje jednu z najvyšších položiek rodinných rozpočtov, stoja takto mnohé rodiny pred problémom, kde vziať peniaze na investície na zateplenie, vyregulovanie vykurovacej sústavy alebo výmenu kotolne či výmenníkovej stanice. Keďže popri tom treba ešte splácať hypotéku za ktorú si kúpili byt, uživenie rodiny je potom pre mnohých mladých ľudí pomaly „adrenalinovým športom“. Našetriť peniaze na opravu týchto priestorov je často pre majiteľov bytových domov dosť veľký problém. Kvalita bývania však nezačína a nekončí len tým, čo je len v tom ktorom konkrétnom byte. Tá by mala byť predovšetkým doplnená v spoločných priestoroch obytného domu.

Riešenie situácie pomocou stavebného sporenia

Takže ak predsa len inklinujete skôr k činom a nie len k úvahám o zlepšení kvality spoločných priestorov vo vašom obytnom dome, stavebné sporenie v PSS, vám môže na obnovu bytového domu rýchlo poskytnúť dostatočný objem finančných prostriedkov. Navyše vklady počas sporenia, aj v porovnaní s možnosťami na trhu, sa vám výhodne zhodnotia. V takomto prípade sú všetky vklady spoločenstiev vlastníkov bytov v PSS, podobne ako vklady fyzických osôb, chránené v plnej výške. Pomocou stavebného sporenia je teda možné nasporiť si zančnú čiastku financií v reálnom čase.

Keďže obnova bytového fondu je finančne náročná, relizovať ju podľa JUDr. Kataríny Niňajovej bez úveru si môže dovoliť len málokto. No dajme si ruku na srdce, klient ktorý si môže obnovu bytového domu dovoliť zaplatiť bez úveru, zväčša neobýva nehnuteľnosť, ktorá potrebuje obnovu spoločných priestorov ako soľ. Práve preto je stavebné sporenie určené pre všetkých občanov aj spoločenstvá vlastníkov bytov, bez ohľaduna ich momentálnu príjmovú situáciu, ktorí budú na obnovu bytového fondu po menších alebo väčších čiastkach sporiť prostriedky z fondu opráv svojho bytového domu a následnevyužijú financovanie aj s pomocou úveru so stavebného sporenia.

Práve tento spôsob financovania obnovy bytových domov je najvhodnejším riešením financovania pre väčšinu majiteľov bytov. Stavebné sporenie totiž spája v jednom produkte výhodné sporenie podporené aj štátnou prémiou pre spoločenstvá vlastníkov bytov so stavebným úverom, na ktorý, po splnení podmienok získava nárok každý klient.

Prečo úver z PSS

Jednou z hlavných výhod úverov z PSS, sú nemenné úrokové sadzby počas celej doby splácania úverových prostriedkov a výhodné podmienky ručenia za úvery. Napríklad s tavebný úver až do výšky 33.200 EUR poskytuje PSS právnickým osobám bez skúmania bonity ich bytového domu aj bez zábezpeky nehnuteľnosťou. Stavebný úver je úročený už od 2,9% ročne. Na stavebný úver má zákonný nárok každý klient. Samozrejme v prípade požiadavky na vyšší úver, PSS poskytuje úvery právnickým osobám na obnovu bytových domov vo výške zodpovedajúcej hodnote zábezpeky za úver. Spoločenstvá vlastníkov bytov, bytové družstvá a správcovia bytových domov s obľubou využívajú na zabezpečenie úverov formu ručenia záložným právom k pohľadávkam fondov bytového domu. Stavebné sporenie v PSS v tejto súvislosti ponúka dve možnosti.

Prvou možnosťou je to, že najskôr nasporíte časť potrebnej finančnej sumy a potom požiadate o výhodný úver s úrokovou sadzbou už od 2,9% ročne, ktorý vám spolu s vašimi úsporami umožní financovať aj tú najnáročnejšiu modernizáciu bytového domu. Druhou možnosťou je vloženie minimálneho vkladu vo výške len 5% či 10% z vami požadovanej sumy. Na základe toho začnete čerpať finančné prostriedky vo forme medziúveru na obnovu bytového domu.

Od minulého roka PSS vychádza v ústrety aj tým klientom, ktorí doposiaľ nesporili. V takomto prípade klienti môžu využiť úver XXL s nulovým počiatočným vkladom a splatnosťou až 20 rokov. Samozrejme, čím skôr začnete sporiť, tým výhodnejšie podmienky pri čerpaní úverov vám najväčšia stavebná sporiteľňa ponúkne. A keďže každý dom už potrebuje, alebo bude potrebovať opravu, obnovu alebo rekonštrukciu, je naozaj vhodné začať so stavebným sporením čo najskôr. V budúcnosti len na rozdielnej výške úrokových sadzieb vlastníci bytov veľa ušetria, nevohoriac už o ďalších výhodách, ktoré počas stavebného sporenia môžu využívať. Je to nielen výhodná príprava na financovanie bývania, ale k vkladom získavajú spoločenstvá vlastníkov bytov každoročne aj nárok na štátnu prémiu a to v pomere 1 štátna prémia vo výške až 66,39 EUR na každé 4 byty spravované spoločenstvom vlastníkov bytov.

Takže čím skôr tým lepšie

Ak klienti získajú nárok na stavebný úver, tam sú možnosti podľa JUDr. Kataríny Niňajovej veľmi jednoduché. Vtedy klient získa stavebný úver buď s úrokovou sadzbou 2,9% alebo 4,7% ročne. Výšku úrokovej sadzby si volí sám klient na základe vybranej tarify stavebného sporenia. Ak sa klient PSS rozhodne pre medziúver, v tom prípade úroková sadzba závisí od dvoch podmienok.

V prvom rade je to výška medziúveru. Jednoducho povedané, čím vyšší medziúver klient žiada, tým výhodnejšiu, to znamená nižšiu, úrokovú sadzbu získa. Dôvod je veľmi jednoduchý, PSS podporuje čo možno najkomplexnejšiu obnovu bytového domu. Rozhodnutia o takomto postupe sa urobili na základe konzultácií s odborníkmi zo stavebníctva. Ak sa obnova robí postupne, efekty z nej sú počas jednotlivých prác menej výrazné a zároveň nesprávnou voľbou postupu môže byť pri následnej stavebnej činnosti časť už vykonaných prác znehodnotená.

Druhou podmienkou pri získaní úveru z PSS je výška nasporenej sumy. Čím je nasporená suma vyššia, tým sú aj nižšie úrokové sadzby na medziúver ktoré sa klientovi poskytnú. V súčasnosti je najvýhodnejšia sadzba pre právnické osoby 4,79% ročne. Ďalšou výhodou tohto produktu je to, že po splatení medziúveru klient ďalej spláca už len stavebný úver so spomenutou úrokovou sadzbou 2,9% alebo 4,7% ročne. Prostriedky, ktoré klient vloží na svoju zmluvu o stavebnom sporení, sa štandardne úročia 2% ročne. Navyše spoločenstvá vlastníkov bytov, ako už bolo uvedené, majú už viac ako rok nárok aj na štátnu prémiu. Tá v tomto roku predstavuje 12,5% z vkladov. Nakoľko každé spoločenstvo môže mať aj viacero zmlúv o stavebnom sporení, len jedna z nich môže byť prémiovo zvýhodnená. O toto zvýhodnenie konkrétnej zmluvy musí spoločenstvo požiadať. Celkové zhodnotenie vkladov spoločenstiev vlastníkov bytov tak po šiestich rokoch v priemere dosiahne až 5,95% ročne. Keďže fond opráv je účelový fond, ktorý sú zo zákona povinní tvoriť všetci vlastníci bytových domov, bolo by veľkou škodou nevyužiť stavebné sporenie so štátnou prémiou a nezískať nielen zhodnotenie vkladov, ale aj nárok na výhodný stavebný úver.

Základom príjemného bývania v bytovom dome nie je len dobre prerobený byt v ktorom sa cítime ako vo svojom malom kráľovstve, ale ide aj o spoločné priestory ktoré zdieľame so svojimi susedmi. Veď napríklad zatekajúca strecha nám v konečnom dôsledku oveľa viac znepríjemní bývanie ako napr. rýchle prerobenie kuchyne či inej miestnosti vo vašom byte. Aby ste náklady na prevádzku svojho bytového domu a tým aj svojho bytu, prípadne budúce škody z porúch neobnovených konštrukcií alebo twchnológií vášho domu čo najviac eliminovali a v konečnom dôsledku tak ušetrili značné peniaze, mali by ste sa čo najskôr informovať o možnostiach obnovy bytových domov pomocou stavebného sporenia a úveru v najbližšej pobočke PSS.

Viac informácií sa dozviete

v relácii TA3 REALITY


Späť

Ergonomické stoličky - základ pre zdravú kancelársku prácu Ergonomické stoličky - základ pre zdravú kancelársku prácu

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, koľko času denne strávite sedením? Každý priemerný Slovák strávi sedením približne šesť hodín denne. Možno aj viac - závisí to od vykonávanej práce, fyzickej aktivity a iných faktorov. Údaje však ukazujú, že ako spoločnosť trávime každým rokom viac a viac času sedením. Ak si myslíte, že tieto dlhé hodiny na stoličke či kresle nemajú žiadny vplyv na vaše zdravie, bohužiaľ sa mýlite. Preto je výber správnej stoličky taký dôležitý.Vplyv sedavej práce na zdravieDivíte sa, že sedavý spôsob života má veľmi..

Ako by mala vyzerať detská izba Ako by mala vyzerať detská izba

-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->--> Koniec leta využíva veľa rodín na rekonštruovanie svojich príbytkov v rámci vyčerpania dovoleniek. Medzi takto často upravované izby patrí hlavne detská izba. Niekto to robí z dôvodu očakávania milého prírastku do rodiny, či už svoje odrastené ratolesti pripravuje na ďalší školský rok. O tom, ako by takáto miestnosť mala vyzerať, kam je najlepšie umiestniť posteľ a ostatný nábytok alebo ako správne..

Vlastníctvo bytov a nebytových priestorov 1. časť

Existuje niekoľko práv a povinností, ktoré vyplývajú z toho, že ste vlastníkom bytu. Ovplyvňuje ich Zákon o vlastníctve bytov a nebytových priestorov. Tento zákon upravuje spôsob a podmienky nadobudnutia vlastníctva bytov a nebytových priestorov v bytovom dome, práva a povinnosti vlastníkov týchto bytových domov, práva a povinnosti vlastníkov bytov a nebytových priestorov, ich vzájomné vzťahy a práva k pozemku. V prvej časti článku sa budeme venovať všetkým základným informáciám, týkajúcich sa bytu, nebytového priestoru, ich súčastí a možností ich nadobúdania...

Maloletí a ich spôsobilosť nadobúdať majetok - darovanie a vydržanie

Maloletí môžu nadobúdať majetok do svojho vlastníctva, avšak tento je spravovaný ich zákonnými zástupcami, predovšetkým rodičmi. Maloletí môžu nadobudnúť majetok nielen darovaním, ale aj vydržaním. V danej súvislosti poukazujeme na judikát - rozsudok Najvyššieho súdu SR, spis. zn. 4 Cdo 21/2004. Jedná sa o vec, v ktorej sa prejednávalo dedičstvo - nehnuteľnosti po poručiteľovi, pričom niektorí z oprávnených dedičov namietali darovanie nehnuteľností v tom čase maloletému dieťaťu. “Vydržaním môže nadobudnúť vlastníctvo aj maloletý, ktorý..

Bývanie bez právneho titulu

V decembri 2007 sme sa na základe nájomnej zmluvy s bytovým družstvom stali nájomníkmi bytu. V čase podpísania zmluvy, ale v byte býval neplatič, ktorému bytové družstvo na základe nedoplatkov a dlhov zrušilo nájomnú zmluvu a ponúklo mu náhradné ubytovanie, ktoré odmietol. Existuje o tom aj doklad, ktorý podpísal. Za neplatiča sme museli všetky dlhy vyplatiť a bytové družstvo nám ponúklo, že byt si môžeme neskôr odkúpiť do osobného vlastníctva. Vo februári 2008 sme bytové družstvo požiadali o odkúpenie bytu do vlastníctva, kde nám bytové družstvo v..

Prevod vlastníctva družstevného (obecného) bytu a daňové povinnosti

Dobrý deň, máme záujem o vaše poradenstvo. Potrebovali by sme radu ohľadom predaja bytu. Vlastníme od roku 2002 družstevný byt, v ktorom máme zriadenú kanceláriu. Teraz ho chceme predať, ale realitný maklér nám odporučil ho odkúpiť do vlastníctva s ohľadom na lepšiu možnosť jeho prípadného ďalšieho predaja. Chceli by sme vedieť, či budeme musieť platiť daň z predaja nehnuteľnosti alebo nie. Svetozár K., konateľ obchodnej spoločnosti s.r.o., Bratislava  Občianskoprávny režim a režim daňový Predmetná otázka súvisí v prvom..

Stavebné sporenie

Stavebné sporeniePrincíp a priebehVýhodyDôležité pojmyStavebné sporenie je dnes jedným z najefektívnejších nástrojov financovania bytovej výstavby nielen vo vyspelých západoeurópskych ekonomikách ale aj u nás. Prvým oficiálnym dňom, počas ktorého začala Prvá stavebná sporiteľňa, a. s., vykonávať svoju činnosť, bol 16. november 1992. Prvá stavebná sporiteľňa a. s., bola prvou špecializovanou bankou tohto druhu v strednej a východnej Európe. Založili ju tri renomované európske bankové domy: Slovenská štátna sporiteľňa, š.p.ú. (v súčasnosti Slovenská..

Ako ušetriť prostredníctvom stavebného sporenia Ako ušetriť prostredníctvom stavebného sporenia

Stavebné sporenie patrí dnes medzi najbežnešie formy sporenia ako si finančne zhmotniť svoje predstavy o vlastnom bývaní. Tak ako v každom segmente trhu, aj možnosti stavebného sporenia prinášajú novinky, ktoré sa prispôsobujú aktuálnym potrebám svojich spotrebiteľov. Hlavne pri súčasných možnostiach stavebného sporenia platí ono známe: „Kto šetrí má za tri.“ Aj preto prináša Prvá stavebná sporiteľňa, a. s. nové alternatívy ako urobiť svoje bývanie úspornejším.Ekologické šetrenieOd 1. januára 2008 platí novela zákona o stavebnom sporení, ktorá..

Poistenie nehnuteľností

Čo zahŕňa a na čo sa vzťahuje poistenie nehnuteľnostiAko sa určuje výška poistnej sumyAko sa stanovuje poistná sumaSpôsob platby poistnéhoPoistná zmluva a všetko čo sa jej týkaTakže čo si treba pri zmluve všímať?Poistenie domácnostiPripoistenieNa čo sa vaše poistenie nevzťahuje?Poistite si aj okolité budovyUplatnenie náhradyAko postupovaťVlastniť miesto, ktoré môžete nazvať domov je jedným z najzákladnejších prianí každého človeka. A pritom často nezáleží na tom, či ide o byt alebo o dom, človek jednoducho túži mať svoj vlastný kút, kam sa môže..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.