Problémy pri napojení sa na inžinierske siete

Ak sa rozhodnete nad stavbou vlastného rodinného domu, poviete si, že základom je vybrať si dobrú lokalitu s dispozične riešeným stavebným pozemkom. Po tomto kroku by sa už nič vážne nemalo stať a jedinou starosťou by mala byť len samotná výstavba vášho domu. Lenže človek mieni a život mení. Problémy totiž môžu nastať už pri samotnom pripájaní sa na inžinierske siete. Nemusí ísť pritom o technický problém, ale vyslovene susedský. Aké konkrétne nepríjemné situácie vám môže priniesť realita, si povieme v nasledujúcich riadkoch.

Predstavte si, že ste vybrali stavebný pozemok, ktorý vám vyhovuje takmer po všetkých stránkach. Príjemná lokalita, inžinierske siete nablízku a v jediné v čo dúfate sú budúci príjemní susedia. Nuž pri stavbe rodinného domu je práve ľudský faktor zdrojom rôznych nedorozumení, ktoré by mohli váš sen o vlastnom bývaní poriadne skomplikovať. Ako jednou z možných komplikácií pri začatí stavby rodinného domu môže byť samotné pripojenie na elektrické siete, či kanalizáciu. Do akých absurdných situácií sa môžete dostať, si povieme na nasledujúcom príklade.

Keď si niekto svoj sľub rozmyslí

Predstavte si napr. stavebný pozemok, ktorý je z jednej strany zastavaný rodinnými domami. Zároveň na začiatku tohto stavebného pozemku je trafostanica pre pár užívateľov, ktorí si ju postavili na vlastné náklady. Zároveň majitelia týchto nehnuteľností majú svoje inžinierske siete a domy už skolaudované. Spomínaný pozemok je predelený štátnou cestou, pod ktorú si obyvatelia postavili vlastnú kanalizáciu. Na druhej strane tejto cesty, chcú ďalší obyvatelia stavať svoje rodinné domy. Pôvodne dostali prísľub od majiteľov sietí, že sa budú môcť na spomínanú trafostanicu a kanalizáciu pripojiť. Nuž ale ako sa hovorí, sľuby sa sľubujú a po čase sa situácia zmenila.

Majitelia vlastniaci trafostanicu a kanalizáciu si to rozmysleli a prisľúbené prípojky odmietli. Dôvody takéhoto rozhodnutia môžu byť rôzne. Napr. lokalita môže byť lukratívna a týmto rozhodnutím chcú blokovať príchod nových záujemcov o bývanie. Takže spôsob blokovania cez vlastnenie týchto sietí je preto z ich strany logický. No každopádne nech sú ich dôvody zmeny sľubu akékoľvek, podme si povedať aké možnosti majú tí vlastníci pozemkov, ktorí chcú začať stavať neskôr a k novovybudovaným prípojkám sa až tak ľahko nedostanú. Modelová situácia je pritom značne komplikovaná, keďže majitelia stavebných pozemkov musia riešiť dva problémy jednou ranou.

Prvým problémom je pripojenie na trafostanicu, ktorá je na začiatku celého stavebného pozemku. Tým druhým problémom je pripojenie sa na kanalizáciu, ktoré je umiestnená pod štátnou cestou. Samotná situácia tak trochu pripomína život na „divokom západe“, keď osadníci ktorí prišli skôr, začali hádzať polená pod nohy tým neskôr príchodiacim majiteľom stavebných pozemkov. Takže stručne a jasne, ako si teda poradiť s týmto dvojnásobným problémom?

Ako riešiť pripojenie na elektrický zdroj

Najlepšie pre vás bude, ak si tento veľký problém rozdelíte na dva menšie. To znamená že elektrickú a kanalizačnú prípojku budete riešiť zvlášť ale zároveň koordinovane. Tzn., že všetci majitelia, ktorým boli prípojky odmietnuté, by mali postupovať spoločne. V prípade možnosti riešenia pripojenia na trafostanicu by ste mali čo najskôr osloviť lokálneho distributéra elektrickej energie. Podľa Mgr. Andrei Danihelovej, hovorkyne Východoslovenskej energetiky, a.s. (VSD), by ich spoločnosť po oslovení majiteľmi stavebných pozemkov postupovala nasledovne: „Ak by sa daný problém vyskytol na distribučnom území VSD, uvedenú situáciu by sme riešili v prvom rade ponukou VSD, majiteľom pôvodnej trafostanice na jej odkúpenie a zaradenie do majetku VSD. Následne by VSD riešila napojenie nových žiadateľov už z tejto trafostanice. V prípade, že by tento návrh nebol akceptovaný zo strany pôvodných majiteľov, VSD by pristúpila ku krokom vedúcich k vybudovaniu vlastného distribučného zariadenia.”

V praxi to znamená, že ak by pôvodní majitelia „stále trucovali” distribučná spoločnosť by pristúpila k vybudovaniu vlastnej prípojky a trafostanice v danej lokalite. Ak je totiž vlastníkom pôvodnej trafostanice skupina majiteľov stavebných pozemkov a nie distribútor elektrickej energie, tak ten nemá žiadne páky na to, ako konkrétnu trafostanicu kúpiť. Resp. závisí to jedine od vôle majiteľov trafostanicu predať. Takže ak by majitelia tento predaj odmietli a zároveň sa s vami ako záujemcami o pripojenie nedohodli, ostáva vám ako riešenie nasledujúca možnosť:

V prvom rade má odberateľ právo na pripojenie do distribučnej sústavy (DS) príslušného prevádzkovateľa. Ak sú splnené technické a obchodné podmienky na pripojenie. Celý proces pripojenia začína podaním žiadosti o pripojenie do DS. Na základe tejto žiadosti prevádzkovateľ určí žiadateľovi bod napojenia v DS, prípadne navrhne možnosti technického riešenia napojenia odberného zariadenia. Napojenie priamo na energetickú spoločnosť ako prevádzkovateľa DS je preto priechodnejšie. Pripojenie na „cudziu trafostanicu“ je komplikovanejšie riešenie. Pripojenia na zariadenia, ktoré nie sú majetkom distribútorov elektrickej energie nie sú totiž z ich strany vnímané ako preferované riešenia, aj keď sa dajú zrealizovať. Každopádne sú to pre nich výnimočné prípady a dajú sa uskutočniť len na základe súhlasu majiteľa tohto zariadenia.

Riešením je teda stavba novej trafostanice zo strany distribútora, alebo napojenie na iné, už existujúce trafostanice v blízkom okolí. Budovanie vlastnej trafostanice by bolo pre vás zbytočným krokom. Takže ak si vyberiete v budúcnosti stavebný pozemok, medzi inými informáciami si zistite, kto je vlastníkom trafostanice. Pokiaľ vlastníkom nebude energetická spoločnosť, ale majitelia niekoľkých rodinných domov, nedajte len na ich ústny prísľub o pripojenie na trafostanicu, ale skúste sa s nimi o tom dohodnúť aj písomne. Ak to odmietnu, tak jedinou cestou je už spomínaná komunikácia s energetickou spoločnosťou.

Ako riešiť pripojenie na kanalizáciu

Modelová situácia ktorú vykresľujeme má dve problematické roviny. Riešením ako sa pripojiť na kanalizáciu, ktorá je pod štátnou cestou a je vo vlastníctve tých istých majiteľov ako v prípade trafostanice, je podľa Zenona Mikleho, hovorcu Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) „dohoda (písomný súhlas) zúčastnených strán. Vlastník nehnuteľnosti, ktorý chce budovať nový rodinný dom, vrátane pripojenia potrebuje pre vybavenie stavebného povolenia vyjadrenie aj BVS. V rámci toho BVS sa k technickému riešeniu pripojenia vyjadrí.“ Každopádne možnosť zasiahnuť má vodárenská spoločnosť len vtedy, ak má predmetná kanalizácia verejný charakter, čo v nami uvedenom modeli nie je. Takže ak je niekto vlastníkom kanalizácie, má plné právo rozhodovať o tom koho na svoju kanalizáciu pripojí a koho nie. Aké sú potom riešenia v danej situácii?

Existujú presne tri možnosti ako z toho problému vykľučkovať. Po prvé, skúste sa d ohodnúť s vlastníkmi vybudovanej kanalizácie na pripojení, aj keď táto cesta môže byť paradoxne najkomplikovanejšia. Pretože ak vás niekto nechce pustiť cez prípojku na svoju kanalizáciu, tak s ním nepohnete ani párom volov. Druhou a zároveň technicky najnáročnejšou možnosťou, je vybudovanie si vlastnej kanalizácie. Pričom je otázne, či na ňu existuje na stavebnom pozemku kde bude stáť váš rodinný dom aj miesto na jej vybudovanie. No a poslednou, zrejme najviac priechodnou možnosťou, je pripojiť sa na verejnú kanalizáciu, pokiaľ sa nachádza v dostupnej vzdialenosti od nehnuteľností nových obyvateľov. Zároveň je to možnosť, kedy vodárenské spoločnosti vám budú môcť najviac odborne poradiť ohľadne pripojenia sa. Keďže každý stavebný pozemok má svoje špecifiká a celkové podstavenie inžinierskych sietí je rôzne. Je preto nutné osloviť lokálneho správcu týchto sietí, ktorý vám najlepšie opíše možnosti danej lokality.

Aj na tomto príklade vidno, že pri stavbe rodinného domu musíte naozaj myslieť na každú maličkosť, ktorá by vám mohla skomplikovať vaše zámery. Takže, ak chcete stavať na stavebnom pozemku, kde už stojí pár rodinných domov, preverte si hneď na začiatku, kto je vlastníkom trafostanice, či kanalizácie. Ak sú totiž tieto siete v rukách majiteľov nehnuteľností, tí môžu pomocou nich ovplyvňovať dokonca záujem o kúpu ďalších parciel na stavanie nových rodinných domov. Ak by ste totiž zistili, že ich sľuby o pripojení sa na ich siete ostali len slovami, máte pre budúcnosť bohužiaľ jedinú istotu a to vašu prázdnu parcelu na jednej strane cesty a nekorektných susedov na druhej strane cesty.

Viac sa dozviete v relácii REALITY na TA3


Späť

Výber a starostlivosť o okná

Okno nie je len prostriedkom zosvetlenia a vetrania priestorov. Je zároveň estetickým, funkčným a nevyhnutným doplnením bytu a musia naň byť kladené vysoké technické požiadavky. Oproti minulosti nebol v tomto segmente príliš veľký výber. Dnes už si však môžme vyberať z viacerých druhov a materiálov. Pri ich výbere sa tak do popredia dostáva ich tepelná či akustická izolácia. Jednoducho kvalita okna musí byť vždy na prvom mieste. Drevené okná Vzhľadom na dlhodobú tradíciu používania a dostupnosti je drevo najlepšie poznaným materiálom na výrobu okien...

Výber pozemku – list vlastníctva

Dostupnosť pozemkovAko hľadať ten pravý pozemok?Čo všetko treba nechať na odborníkov?List vlastníctvaČo musí správa katastra dodržiavať pri vydaní listu vlastníctvaČo všetko obsahuje list vlastníctvaČo všetko ešte nájdete v liste vlastníctvaČo nie je v liste vlastníctva a malo by sa tam nachádzať? V tomto čísle sa budeme opäť venovať pozemkom a ich špecifikám, sústredíme sa však na niektoré jednotlivosti, ktorým sme sa v minulých číslach nevenovali, alebo venovali iba povrchne. Zhromaždili sme pre vás najmä poznatky o liste vlastníctva. ..

Spálňa a posteľ

Orientácia na svetové stranyFarby, svetlo, materiályNezabudnite vetraťPOSTEĽVýber a umiestnenie posteleLôžkoMatracPrikrývkyEstetický aspekt vašej posteleČo tak vodná posteľ?Typy postelíPrach a roztoče Prvoradou úlohou spálne je, aby sme sa v nej cítili dobre. Má nám spolu s posteľou poskytnúť oddych a regeneráciu nášho organizmu po namáhavom dni. V žiadnom prípade by nemala slúžiť ako sklad, či odkladací priestor pre nadbytočné veci a pôsobiť pri tom preplneným dojmom. Socialistická výstavba panelových domov nám však zanechala množstvo bytov s malou..

Úroky z omeškania pri vyporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva manželov

 Súd v konaní o vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov nemôže zároveň s uložením povinnosti zaplatiť vyčíslenú sumu na vyrovnanie podielu, uložiť z tejto sumy aj povinnosť zaplatiť úroky z omeškania; bráni tomu chýbajúci predpoklad pre vznik takéhoto nároku - omeškanie dlžníka s plnením peňažného dlhu. (Rozsudok Najvyššieho súdu Slovenskej republiky zo 14. októbra 1999, sp. zn. 5 Cdo 117/99)Rozvod - v rozvodovom konaní sa rozhoduje aj o rodičovských právach a povinnostiach, ako aj o rozdelení spoločného majetku, ktorý manželia nadobudli..

Byty nižšieho štandardu a ubytovacie zariadenia - ich preslnenie, minimálne požiadavky na ich plochu, vybavenie a súčasti

Dnešné pokračovanie týkajúce sa bytov nižšieho štandradu a ubytovacích zariadení sa zameriava na uvedené nehnuteľnosti, vrátane zákonných požiadaviek na ich preslnenie v zmysle vyhlášky MZ SR č. 259/2008 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na vnútorné prostredie budov a o minimálnych požiadavkách na byty nižšieho štandardu a na ubytovacie zariadenia. Minimálne požiadavky na byty nižšieho štandardu Byt nižšieho štandardu je byt, ktorého obytná plocha nie je nižšia ako 12 m2 na užívateľa a 6 m2 na každú ďalšiu osobu, ktorá s užívateľom..

Vyporiadanie podielového spoluvlastníctva

 Som jedným z dvoch spoluvlastníkov záhrady v Senci. Keďže v poslednom čase medzi nami vznikajú čoraz častejšie problémy ohľadom jej užívania, chcel by som sa jej zbaviť. Svoju polovicu som už viackrát ponúkol druhému spoluvlastníkovi, ale na moju ponuku nereagoval a už dlhší čas na ňu neviem nájsť kupujúceho. So spoluvlastníkom sa vzhľadom na naše zlé osobné vzťahy nedá vôbec komunikovať. Ako mám ďalej postupovať? Jozef Bednár, Bratislava Vážený pán Bednár, spôsob vyriešenia Vášho problému je určený ustanoveniami Občianskeho zákonníka. Ak..

Výhody a nevýhody stavebného sporenia

 Pri dnešných finančných pomeroch v spoločnosti je v tejto problematike jasné, že nasporiť na byty pre dve alebo tri deti je v priemernej rodine vecou nie ťažkou, ale nemožnou; na druhej strane by však všetci rodičia veľmi radi zabezpečili svojich potomkov najmä po tejto stránke, aby mali pri štarte do samostatného života vlastnú strechu nad hlavou. Keďže však "odkladaním pod vankúš" nemajú šancu tento problém vyriešiť, mnohí siahajú po produkte vyvinutom presne na tento účel - stavebnému sporeniu. Je už takmer samozrejmosťou, že sa takýto..

Ako ušetriť pri kúpe nehnuteľnosti na úrokoch z pôžičky Ako ušetriť pri kúpe nehnuteľnosti na úrokoch z pôžičky

Mnoho ľudí vie ako hypotéka funguje, ale pre prípadnú menšinu si zhrnieme základné informácie, ktoré by mohli byť pre každého zaujímavé a obohacujúce. Keď sa rozhodneme zainvestovať a kúpiť si konečne vlastné bývanie.... dom alebo byt, často a teda väčšinou nemáme dostatok financií na to, kúpiť si nehnuteľnosť za vlastné úspory. (Ak teda nesporíme už dvadsať rokov...) V takých chvíľach sa ponúka hypotéka. Tá ale uhrádza iba určité percento hodnoty domácnosti. V dnešných dňoch to je okolo osemdesiatich percent..

Prečo a ako si správne poistiť nehnuteľnosť

Stalo sa Vám už, že ste počuli o niekom kto prišiel o svoj dom alebo byt? Nečakané nehody ako prasknuté potrubie, požiar alebo spadnutý strom na strechu sa môžu pripliesť do života každému. Každý z Nás si svoju nehnuteľnosť necháva poistiť z rôznych dôvodov. Najčastejšími pocitmi, ktoré nami hýbu sú strach, chtíč po pocite istoty a bezpečia, alebo pre niektorých dokonca prestíž. Sú ale tieto pocity hodné toho, aby sme pravidelne platili sumu, za ktorú snáď nikdy nebudeme musieť vyžadovať protislužbu? ÁNO. Každému..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.