Smernica č. 2008/122/ES a náležitosti timesharingovej zmluvy

Minulým článkom sme započali miniseriál týkajúci sa otázok tzv. timesharingových vzťahov, teda vzťahov založených timesharingovými zmluvami. Ako už bolo povedané, timesharing je inštitút alebo obchodný produkt spojený s dovolenkovými pobytmi v hotelových a iných ubytovacích zariadeniach, ktoré si občan prenajíma na určité vymedzené časové obdobie počas kalendárneho roka, a to na obdobie niekoľkých rokov. Jedná sa o osobitný druh nájmu v kombinácii s kúpou.

Smernica č. 2008/122/ES

Smernica č. 2008/122/ES o ochrane spotrebiteľa vo vzťahu k niektorým aspektom zmlúv o dočasnom užívaní ubytovacieho zariadenia (timeshare), o dlhodobých rekreačných produktoch, o ďalšom predaji a o výmene je výsledkom dlhodobých rokovaní a príprav v snahe o náležitú úpravu oblasti obchodných vzťahov zahŕňajúcich oblasť turistického ruchu, prenájmu hotelových rezortov a dočasného užívania ubytovacích zariadení. Pôvodná právna úprava v podobe smernice Európskeho parlamentu a Rady č. 94/47/ES z 26.10.1994 o kúpe práva na sezónne užívanie nehnuteľností, ktorá upravovala otázky timesharingu, dlhodobo nevyhovovala reálnym podmienkam na trhu, ktoré sa medzičasom vyvíjali, okrem iného aj tak, že dochádzalo k obchádzaniu právnej úpravy a v tom dôsledku k nárastu nekalých obchodných praktík voči občanom členských štátov EÚ ako spotrebiteľom. V záujme lepšej ochrany spotrebiteľa je bolo potrebné ozrejmiť ustanovenia o zákaze platby záloh obchodníkovi alebo akejkoľvek tretej osobe pred uplynutím lehoty na odstúpenie od zmluvy.

Smernica č. 2008/122/ES je značne prepracovaná a predovšetkým, obsahuje novú podrobnejšiu úpravu timesharingovej zmluvy a s tým súvisiacich vzťahov. Hlavnou požiadavkou, ktorá sa pretavila aj do novoupraveného obsahu zmlúv v rámci timesharingových aktivít, je harmonizácia vnútroštátnej legislatívy členských štátov EÚ v súvislosti s predajom, opätovným predajom a dlhodobými rekreačnými produktmi, ako aj s výmenou práv vyplývajúcich z timesharingových zmlúv. Snahou Európskej únie je dosiahnuť riadny fungujúci vnútorný trh ako aj vysokú úroveň ochrany spotrebiteľa zbližovaním právnych a správnych predpisov členských  štátov, pokiaľ ide o niektoré aspekty uvádzania na trh, predaja a ďalšieho predaje dočasného užívania ubytovacieho zariadenia a dlhodobých rekreačných produktov. Smernica za tým účelom v článku 16 ukladá členským štátom povinnosť v lehote do 23. februára 2011 prijať a zverejniť právne a administratívne  predpisy nevyhnutné pre dosiahnutie súladu s touto smernicou a bezodkladne o nich upovedomiť komisiu. Počnúc 23. februárom 2011 sú členské štáty povinné tieto nové predpisy aplikovať v rámci svojich vnútroštátnych právnych poriadkov, pričom nové predpisy vychádzajúce zo smernice č. 2008/122/ES musia obsahovať odkaz na túto smernicu.

Dva druhy timesharingovej zmluvy a jej náležitosti

Náležitosti timesharingovej zmluvy, pri ktorej smernica rozlišuje medzi zmluvou o dočasnom  užívaní ubytovacieho zariadenia a zmluvou o dlhodobom rekreačnom produkte, sú uvedené v článku 5 smernice. Zmluva o dočasnom užívaní ubytovacieho zariadenia je zmluva uzatvorená na obdobie dlhšie než jeden rok, na základe ktorej spotrebiteľ za úplatu získa právo užívať jedno alebo viac ubytovacích zariadení s nocľahom na viac než jeden časový úsek. Zmluvou o dlhodobom rekreačnom produkte sa rozumie zmluva uzatvorená na obdobie dlhšie než jeden rok, na základe ktorej spotrebiteľ za úplatu získa predovšetkým  právo na zľavu alebo iné výhody spojené s ubytovaním, a to spoločne s dopravou alebo inými službami alebo bez nich.

Zmluva o dočasnom užívaní ubytovacieho zariadenia, o dlhodobom rekreačnom produkte, o ďalšom predaji alebo o výmene musí mať písomnú formu alebo formu iného trvalého nosiča a musí byť vyhotovená v jazyku členského štátu, v ktorom má spotrebiteľ bydlisko. Obchodník ako fyzická alebo právnická osoba, ktorá koná za účelom, ktorý spadá do oblasti jej obchodnej, podnikateľskej, remeselnej alebo profesijnej činnosti, a ktokoľvek, kto koná menom obchodníka nebo v jeho zastúpení v prípade zmluvy o dočasnom užívaní ubytovacieho zariadenia týkajúcej sa určitej nehnuteľnosti je povinný poskytnúť  spotrebiteľovi úradne overený preklad zmluvy v jazyku členského štátu, v ktorom  sa daná nehnuteľnosť nachádza. Neoddeliteľnou súčasťou zmluvy sú informácie uvedené v článku 4 ods. 1 smernice - a to predzmluvné informácie, na základe ktorých sa spotrebiteľ oboznámi s podmienkami a obsahom ponúkaného timesharingového produktu. Predzmluvné informácie nie je možné meniť, výnimočne len na základe vzájomného dohovoru zmluvných strán alebo pokiaľ zmeny vyplynú z nepredvídateľných okolností, ktoré obchodník nemôže ani pri vynaložení náležitej starostlivosti zabrániť.  Prípadné zmeny predzmluvných informácií musia byť spotrebiteľovi oznámené písomne alebo na inom relevantnom nosiči informácií pred podpisom zmluvy a zmeny musia byť v zmluve výslovne uvedené.

Zmluva musí ďalej obsahovať totožnosť, bydlisko  alebo sídlo a podpisy každej zo zmluvných strán a dátum a miesto uzatvorenia zmluvy. Obchodník je povinný pred uzatvorením zmluvy spotrebiteľa výslovne poučiť o práve na odstúpenie, o dĺžke lehoty na odstúpenie, ako aj o zákaze platby záloh v počas plynutia lehoty na odstúpenie. Zmluva by mala obsahovať osobitný štandardný formulár pre odstúpenie od zmluvy uvedený v prílohe V smernice a ktorý má uľahčiť uplatnenie práva na odstúpenie od zmluvy v súlade  s článkom  6 smernice.

Uplatnenie práva na odstúpenie od zmluvy zo strany spotrebiteľa má za následok zánik povinnosti zmluvných strán  plniť zmluvu. Pokiaľ spotrebiteľ uplatní svoje právo na odstúpenie od zmluvy, neznáša v tom dôsledku  žiadne náklady a ani nie je zodpovedný za úhradu akejkoľvek  hodnoty zodpovedajúcej službe, ktorá mohla byť do okamihu odstúpenia od zmluvy poskytnutá.

V prípade záujmu o pomoc v súvislosti s cezhraničným sporom z timesharingovej zmluvy nás neváhajte kontaktovať.

Čitateľské otázky adresujte na:  lasak@defensa.sk

Späť

Rekonštrukcia kúpeľne

Kúpeľňa je priestor, v ktorom netrávime počas dňa veľa času. Síce sa tam stretávame každé ráno a večer so svojou tvárou v zrkadle pri umývaní zubov, ale inak tejto miestnosti nevenujeme prílišnú pozornosť. Priestor pre našu fantáziu dávame skôr pri zariaďovaní obývačky, spálne či detskej izby. To isté často platí aj pri rekonštrukcii bytu či rodinného domu. Nuž, je to akási popoluška medzi miestnosťami, pričom jej postavenie by malo byť oveľa vyššie, ako by sa zdalo na prvý pohľad.Asi tým najväčším dôvodom prečo sa ľudia boja rekonštrukcie..

Voľné byty v novostavbách Bratislava a Bratislavský kraj

Byty, Novostavby, voľné byty v Bratislave. Prehľad novostavieb bytov, voľné a predané.Posledné týždne sme mapovali situáciu na trhu s nehnuteľnosťami v Bratislavskom kraji a postupne v celokm Západoslovenskom kraji. . Zisťovali sme dostupnosť bytov v novostavbách.Prieskumom sme zistili, že drvivá vačšina pár-ročných novostavieb bytov, je už vypredaná. Týka sa to novostavieb bytov v Bratislave ako sú Meander, Novanta v Ružinove a novostavba - Byty Laurinská. Novostavba Guthaus disponuje aktuálne ešte deviatimi voľnými bytmi, RNDZ 50 a Moruše..

Môžu esenciálne oleje zvyšovať kvalitu bývania - nehnutelnosti? Môžu esenciálne oleje zvyšovať kvalitu bývania - nehnutelnosti?

Ako súvisia nehnuteľnosti a aromatické esenciálne oleje? Na prvý pohľad sa zdá, že tieto dva pojmy nemajú nič spoločné, no byt, dom, či chata, ale aj kancelársky priestor, garáž a pivnica sú miesta, kde sa pohybujú ľudia a trávia v nich prevažnú časť svojho života. Zároveň reality predstavujú významnú časť majetku ich vlastníkov a veľmi dobre uchovávajú svoju hodnotu. Dôvodov uvedomiť si, pri čom všetkom nám môžu napomáhať éterické oleje je veľa... ak poznáme ich účinky. Esenciálne oleje sú..

Ďalšia činnosť spoločenstva, jeho orgány a zánik

FINANČNÉ HOSPODÁRENIE SPOLOČENSTVAUZATVÁRANIE ZMLÚV A OBMEDZENIE PODNIKANIAORGÁNY SPOLOČENSTVAZRUŠENIE A ZÁNIK SPOLOČENSTVA V minulom čísle sme sa pozastavili pri spoločenstve vlastníkov bytov, ktoré je jedným z dvoch druhov spravovania bytových domov. Nakoľko činnosť spoločenstva je dosť obsiahla, v dnešnom článku budeme pokračovať v bližšej špecifikácii činností, ktoré prislúchajú spoločenstvu ako právnickej osobe. FINANČNÉ HOSPODÁRENIE SPOLOČENSTVASpoločenstvo je oprávnené samozrejme vykonávať tie činnosti, ktoré sú vymedzené v zákone č...

Neoprávnená a čierna stavba

Nielen v našom hlavnom meste Bratislave, ale aj na iných miestach Slovenska dochádza k porušovaniu stavebného zákona, k nelegálnym zásahom do vlastníckych práv občanov. Mnohí z vás sa na mňa obrátili s prosbou o riešenie protiprávne postavených, príp. tzv. čiernych stavieb. Vzhľadom na to, že ide o dva samostatné pojmy a teda dve odlišné právne situácie, pokúsim sa vám ich priblížiť a načrtnúť možné riešenia.Neoprávnená stavba, čierna stavba a stavebné povolenie Neoprávnenou stavbou je stavba, ktorá je zriadená na cudzom pozemku bez právneho titulu...

Obťažuje vás sused hlasnou hudbou? Bráňte sa!

„ Pokiaľ sa žalobca domáha ako vlastník nehnuteľnosti ochrany proti hluku, je potrebné žalobný návrh formulovať tak, že žalovaný je povinný zdržať sa obťažovania žalobcu hlukom z (v žalobe uvedeného) pozemku žalovaného (prípadne i z inej veci patriacej žalovanému), prenikajúcim na (v žalobe uvedenú) nehnuteľnosť žalobcu. Pokiaľ súd zistí, že dochádza k obťažovaniu nad mieru primeranú pomerom (prípadne, že ide o vážne ohrozenie výkonu jeho práva), žalobe vyhovie; v odôvodnení rozsudku určí mieru obťažovania, ktorá je v danej veci primeraná..

Dom na predaj

Poistenie nehnuteľnosti – nie luxus, ale nevyhnutnosť

Domov je pre každého človeka miestom, ktoré preň predstavuje nielen súkromie a pohodlie, ale najmä bezpečie. To je dôvod, prečo si doň inštalujeme napríklad alarmy - snažíme sa ho urobiť čo najbezpečnejším miestom pre seba a svoju rodinu. Zároveň však tak, ako všetky tieto náležitosti chránia nás, tiež chceme, aby bol nejakým spôsobom chránený aj náš domov; akiste zaváži aj fakt, že sme do jeho budovania vložili nemalú námahu, čas aj finančné prostriedky. Aby teda nehrozila situácia, ktorá by nás o náš domov nejakým spôsobom pripravila bez možnosti..

Najlepšie investície do nehnutelnosti ...


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.