Smrť darcu a jej následky na vkladové konanie

V decembri 2004 som s mojou starou mamou uzatvorila darovaciu zmluvu, na základe ktorej mi darovala jej rodinný dom. Pár dní na to moja stará mama zomrela. Návrh na vklad bol podaný po jej smrti, avšak kataster návrh neprijal a vyzval nás na doplnenie návrhu formou prijatia dodatku k darovacej zmluve - týkalo sa to zriadenia vecného bremena. Návrh som doplnila v lehote, kataster konanie zastavil, čo považujem za nezákonné. Prečo kataster nerešpektuje vôľu jednej zmluvnej strany - mojej nebohej starej mamy a nepostupoval v súlade so zákonom?! Moja právnička podala žalobu za nezákonnosť rozhodnutia katastra, čo sme na kraji prehrali. Teraz je vedené dedičské konanie a časť dedičov brojí proti mne a darovaniu. Doklady vám zasielam naskenované. Stratím takto nehnuteľnosť, ktorá mi bola darovaná na základe platnej darovacej zmluvy? Kde je teda právo?

Elena G., Zlaté Moravce

V prvom rade je potrebné uvedomiť si, že vám nebola darovaná hnuteľná vec, ale nehnuteľná. Ak by išlo o hnuteľnú vec - napr. auto, vlastnícke právo by ste nadobudli reálnym odovzdaním napríklad príslušenstva k autu - odovzdaním kľúčov, technického preukazu. Podľa § 133 ods. 2 Občianskeho zákonníka, ak sa prevádza nehnuteľná vec na základe zmluvy, nadobúda sa vlastníctvo vkladom do katastra nehnuteľností. Podľa § 1 ods. 1 zákona č. 162/1995 z. z. (Katastrálny zákon, ďalej len „KZ“). Kataster nehnuteľností je geometrické určenie, súpis a popis nehnuteľností. Súčasťou katastra sú údaje o právach k týmto nehnuteľnostiam, a to o vlastníckom práve, záložnom práve, vecnom bremene, práve zodpovedajúcom vecnému bremenu a o predkupnom práve, ak má mať účinky vecného práva, a o iných právach a povinnostiach z vecného bremena, ak boli zriadené ako vecné práva k nehnuteľnostiam, ako aj o právach vyplývajúcich zo správy majetku štátu, zo správy majetku obcí, zo správy majetku vyšších územných celkov, o nájomných právach k pozemkom, ak nájomné práva trvajú alebo majú trvať najmenej päť rokov. Tieto práva sa zapisujú do katastra a vznikajú, menia sa alebo zanikajú vkladom do katastra.

Darca zomrel pred podaním návrhu na vklad

Pokiaľ príslušná správa katastra po preskúmaní vami podaného návrhu na vklad a jeho príloh dospela k záveru, že návrh nespĺňa zákonom predpísané náležitosti, postupovala správne, ak vás vyzvala do opravu a doplnenie vášho návrhu. Správa katastra vás vyzvala, aby ste opravu vykonali formou dodatku k darovacej zmluve, avšak vzhľadom na smrť vašej starej mamy to už nebolo možné (zanikol jeden z účastníkov zmluvného vzťahu). Podľa môjho názoru správa katastra postupovala v súlade so zákonom, keďže podľa § 31a KZ,
konanie o návrhu na vklad sa preruší, ak sa začalo konanie o predbežnej otázke, ak nebol zaplatený správny poplatok, ak bol účastník konania vyzvaný, aby v určenej lehote predložil verejnú listinu alebo inú listinu, ktorá potvrdzuje právo k nehnuteľnosti, alebo aby odstránil nedostatky návrhu, prípadne jeho príloh,
alebo ak to zhodne navrhli všetci účastníci konania, a to najdlhšie na 60 dní. Nedostatky ste neodstránili a vkladové konanie bolo zastavené, nakoľko jedným z dôvodov zastavenia vkladového konania je, že účastník konania v určenej lehote neodstránil nedostatky návrhu na vklad, prípadne jeho príloh ( § 31b písm. f ) KZ ).

Po smrti vašej starej mamy sa začalo na súde konanie o dedičstve, a keďže k zavkladovaniu vášho vlastníckeho práva nedošlo, predmetná nehnuteľnosť je poňatá do dedičského konania ako pozostalosť po nebohej. Predmetnú nehnuteľnosť naposledy vlastnila vaša nebohá stará matka a nehnuteľnosť bude v rámci dedičského konania ako pozostalosť prejednaná. Ako som zistil z vami zaslaných materiálov, v žalobe o preskúmanie zákonnosti ste argumentovali judikátom Najvyššieho súdu SR č. 4 Sž 44/99, avšak ako mi je známe, tento judikát rieši síce podobnú, ale nie totožnú situáciu. Vo vašom prípade došlo k úmrtiu darcu pred podaním návrhu na vklad, ale judikát pojednáva o situácii, kedy darca zomrel počas vkladového konania. Ak by príslušná správa katastra povolila vklad, porušila by ustanovenia Občianskeho súdneho poriadku upravujúce dedičské otázky a katastrálny zákon.

Konanie o dedičstve - uplatnenie nárokov z darovacej zmluvy

Ak dôjde k smrti darcu pred podaním návrhu na vklad vlastníckeho práva do katastra nehnuteľností, správa katastra konanie zastaví, nakoľko darca ako jeden z účastníkov vkladového konania stratil spôsobilosť byť subjektom práv a povinností. Ak by nedošlo k podaniu žaloby na preskúmanie zákonnosti rozhodnutia katastra, danú vec by som vám odporučil riešiť návrhom na určenie platnosti darovacej zmluvy, a súčasným uplatnením vášho nároku vyplývajúceho z darovacej zmluvy v konaní o dedičstve. Tí, ktorí prichádzajú do úvahy ako dedičia po nebohej, ako aj súd, sú viazaní prejavom vôle nebohej obsiahnutý v darovacej zmluve. Darovacia zmluva je právnym úkonom, ktorý vaša stará matka urobila slobodne s úmyslom darovať vám rodinný dom. Právny úkon, ktorý bol urobený vo forme a s náležitosťami, ktoré predpisuje zákon, má svoje materiálne účinky, ktoré zo zmluvy prechádzajú na dedičov. Tí sú teda povinní rešpektovať vôľu nebohej, sú ňou viazaní. Práve prejav vôle obsiahnutý v zmluve je rozhodujúci.

Pokiaľ dedičia v rámci konania o dedičstve budú plne akceptovať darovaciu zmluvu, predpokladom pre vkladové konanie bude privolenie súdu podľa § 175r Občianskeho súdneho poriadku. Podľa tohto ustanovenia, dedičia môžu veci patriace do dedičstva počas dedičského konania predať alebo urobiť iné opatrenia presahujúce rámec obvyklého hospodárenia len s privolením súdu.


Svoje otázky adresujte na: lasak@defensa.sk

 

Späť

Moderná domácnosť prospieva aj vďaka batériám od renomovaných značiek Moderná domácnosť prospieva aj vďaka batériám od renomovaných značiek

Moderný ekologický princíp často evokuje globálne riešenia. Možno ho ale uplatňovať aj na úrovni základnej, najmenšej bunky spoločnosti. Rodina a jej domácnosť dnes prosperuje, najmä keď vyhľadáva trvácnu a šetrnú výbavu s príslušenstvom. Medzi prosté, ale často nenahraditeľné a vyhľadávané príslušenstvo v domácnosti zaraďujeme klasické spotrebné batérie. Ako vďaka nim domácnosť prospieva? Najväčší svetoví výrobcovia na svete získavajú plnú dôveru Na základe dlhodobých skúseností dnes jedny z najväčších..

Okná Okná

DrevoPlastové okenné rámové vlysyOceľové okenné rámové vlysyHliníkové rámové vlysyKombinovanéPLASTOVÉ OKNÁ - z čoho si vybrať?Výhody plastových okien oproti ostatným rámomKoľko také okno vydrží?Údržba plastových okienPridanie ďalšieho sklaNáhrada jednoduchého zasklenia izolačnými dvojsklamiMontáž plastových okienNalepenie priehľadnej izolačnej fólie priamo na sklo okna Z funkčného hľadiska majú okná dve základné poslania. Ich úlohou je zaistiť prirodzené vetranie miestnosti a jej prirodzené osvetlenie. Presne na takýto účel sa používali od..

Čo treba urobiť pred nasťahovaním do novopostaveného rodinného domu

Sťahovanie do novopostaveného rodinného domu so sebou prináša radosti a očakávania. Každý majiteľ nového domu sa teší, že si splní svoje želania a predstavy o dokonalom bývaní. No na druhej strane prináša sťahovanie aj niekoľko povinností a starostí so zariaďovaním a presunom starej domácnosti do novej. Keď si odmyslíme náročné sťahovanie, ktoré pozostáva s prenášania plných škatúľ niekedy aj nepotrebných vecí, s ktorými sa nevieme rozlúčiť, zostane nám ešte niekoľko základných povinností, bez ktorých by sme si komfort nového domova užívali..

Kúpa bytu a náležitosti kúpnej zmluvy

Mgr. Ján Lasák Kúpa bytu a náležitosti kúpnej zmluvy „Nedodržanie zákonom ustanovenej formy právneho úkonu spôsobuje jeho absolútnu neplatnosť. Absolútna neplatnosť právneho úkonu nastáva priamo zo zákona (ex lege) a pôsobí od začiatku (ex tunc) voči každému. Právne úkony postihnuté absolútnou neplatnosťou nemajú za následok vznik, zmenu ani zánik práv a povinností. Súd musí na túto neplatnosť prihliadať a musí z nej vyvodzovať dôsledky aj bez návrhu z úradnej povinnosti (ex officio).“ (Rozsudok Krajského súdu v Košiciach z 18.03.1999, sp...

Timesharing - atypická forma nájmu nehnuteľností

Iste sa už mnohí z vás, vážení čitatelia, stretli s novinkou na našom trhu, a to s dovolenkovými pobytmi, ktoré si záujemcovia tak povediac predplatili aj na obdobie niekoľkých rokov. Ide o timesharing, o právny inštitút pôvodne pochádzajúci spoza Atlantického oceánu, ktorého základy u nás sú dané najmä právom Európskej únie. Timesharing v práve EÚ a SRPrávnym rámcom pre oblasť nájmu práva na tzv. sezónne, alebo, aby sme sa vyjadrovali v súlade so znením právnych textov, práva užívať budovu alebo jej časť v časovo vymedzených úsekoch, je..

Vyporiadanie podielového spoluvlastníctva

 Som jedným z dvoch spoluvlastníkov záhrady v Senci. Keďže v poslednom čase medzi nami vznikajú čoraz častejšie problémy ohľadom jej užívania, chcel by som sa jej zbaviť. Svoju polovicu som už viackrát ponúkol druhému spoluvlastníkovi, ale na moju ponuku nereagoval a už dlhší čas na ňu neviem nájsť kupujúceho. So spoluvlastníkom sa vzhľadom na naše zlé osobné vzťahy nedá vôbec komunikovať. Ako mám ďalej postupovať? Jozef Bednár, Bratislava Vážený pán Bednár, spôsob vyriešenia Vášho problému je určený ustanoveniami Občianskeho zákonníka. Ak..

Ako ušetriť prostredníctvom stavebného sporenia Ako ušetriť prostredníctvom stavebného sporenia

Stavebné sporenie patrí dnes medzi najbežnešie formy sporenia ako si finančne zhmotniť svoje predstavy o vlastnom bývaní. Tak ako v každom segmente trhu, aj možnosti stavebného sporenia prinášajú novinky, ktoré sa prispôsobujú aktuálnym potrebám svojich spotrebiteľov. Hlavne pri súčasných možnostiach stavebného sporenia platí ono známe: „Kto šetrí má za tri.“ Aj preto prináša Prvá stavebná sporiteľňa, a. s. nové alternatívy ako urobiť svoje bývanie úspornejším.Ekologické šetrenieOd 1. januára 2008 platí novela zákona o stavebnom sporení, ktorá..

Úrokové sadzby pri hypotekárnom úvere

O možnosti ako si zadovážiť bývanie pomocou hypotekárneho úveru (HÚ), sa toho popísalo už veľa. Pri jeho vybavovaní zaujíma klientov tej či onej banky  jedna zo základných veličín výška úrokovej sadzby. Podľa nastavenia jej výšky, môžete na svojom (HÚ) riadne ušetriť, ale pri troche neuváženosti a letmom prebehnutí čísel v letáku propagujúcom hypotekárny produkt aj svoje bývanie riadne preplatiť. Tak či onak, úroková sadzba tvorí základ splácania vášho dlhu, takže jej optimálne nastavenie je pre vás ako klientov obzvlášť dôležité.Tvorba..

Vývoj cien bytov v Bratislave v roku 2008

Skoro každého, ktorý či už má byt alebo si ho ešte len plánuje obstarať, zaujíma vývoj cien bytov a hlavne prognóza do budúcnosti. Prvé sa dá ukázať na základe zozbieraných údajov, druhé sa dá v súčasnosti len veľmi obtiažne predpovedať.Pozrime sa teda, čo sa na trhu s bratislavskými bytmi dialo od januára 2008 po čiastočnom cca mesačnom (vianočnom) útlme, ktorý nastal po zatiaľ najväčšom realitnom boome na Slovensku v jeseni 2007, kedy boli ceny za meter štvorcový starých bytov v hlavnom meste drahšie ako ceny za meter štvorcový v novostavbách.Realitný..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.