Porozvodové otázniky - spor o vypratanie družtevného bytu

V roku 1977 mi spolu s manželkou bol pridelený družstevný byt, obaja sme boli členmi družstva. Tento byt som nerušene obýval a užíval. Požiadal som družstvo o prevod vlastníctva k tomuto bytu. V apríli a máji roku 2003 mi však zo strany družstva boli doručené výzvy na vydanie bytu, dôvodom bolo, že mojej manželke, s ktorou som neviedol dlhodobo spoločnú domácnosť, bol v roku 1990 pridelený družstvom iný byt a vraj som sa spolu s ňou družstvu písomne zaviazal tento byt odovzdať a presťahovať sa do novoprideleného bytu. V roku 2000 kedy sme sa s manželkou rozvádzali, došlo v rámci vyporiadania BSM k uzavretiu dohody o prevode členských práva a povinností, vtedy padla dohoda, že jediným nájomcom budem ďalej ja. Tri mesiace nato mi družstvo písomne oznámilo, že som bol prijatý za člena družstva. O pridelení bytu mojej bývalej manželke som nič nevedel. Mám právo zotrvať v byte, ako mám postupovať voči družstvu a jeho požiadavkám?

 Ján P., Bratislava

Spoločný nájom bytu manželov - spoločne a nerozdielne

V čase existencie vášho manželstva vám i vašej manželke vzniklo užívacie právo k bytu. Obaja ste mali k nemu rovnaké práva a povinnosti. Obidvaja ste súčasne boli členmi príslušného družstva. Pokiaľ družstvo pridelilo vašej bývalej manželke byt a bola spísaná dohoda o odovzdaní pôvodného bytu, ktorý v súčasnosti obývate, len s vašou manželkou, družstvo nemôže z tejto skutočnosti vychádzať. V súčasnosti túto skutočnosť vyjadruje ustanovenie § 703 Občianskeho zákonníka - ak vznikne len jednému z manželov za trvania manželstva právo na uzavretie zmluvy o nájme družstevného bytu, vznikne so spoločným nájmom bytu manželmi aj spoločné členstvo manželov v družstve; z tohto členstva sú obaja manželia oprávnení a povinní spoločne a nerozdielne. Toto stanovenie však neplatí, ak manželia spolu trvale nežijú.

Družstvo by bolo v práve požadovať od vás vydanie bytu len v prípade, že by ste k dohode o odovzdaní pôvodného bytu a nadobudnutí nového pristúpili aj vy ako jeden z manželov. Nakoľko však váš podpis na dohode (je dobre, že ste mi poslali neskenované písomnosti)absentuje, v žiadnom prípade sa záväzok odovzdať spať byt družstvu netýka vašej osoby. Problém spočíva v tom, že vaša manželka, keďže ste už dlhú dobu spolu nežili, neoznámila vám fakt, že ej bol pridelený iný byt a ona i bez vás pristúpila k dohode s družstvom ohľadne odovzdania bytu a prevzatí bytu novoprideleného. Vašej manželke tak bol pridelený družstvom iný byt, a to bez vášho vedomia.

Družstvo neberie do úvahy skutočnosť, že ste v čase podpisu dohody už ako manželia de facto nežili, že v roku 2000 došlo k rozvodu manželstva a tiež to, že vy ste boli ohľadne bytu, ktorý by ste mali opustiť, výlučným nájomcom a členom družstva s plnými členskými právami a povinnosťami.

Záväzky sa majú plniť medzi zúčastnenými stranami

Podľa § 51 Občianskeho zákonníka, účastníci môžu uzavrieť i takú zmluvu, ktorá nie je osobitne upravená. Zmluva nesmie odporovať obsahu alebo účelu tohto zákona. Podľa § 560 OZ, prvá veta, ak si zo zmluvy majú účastníci plniť navzájom, môže sa domáhať splnenia záväzku len ten, kto sám splnil svoj záväzok skôr alebo je pripravený ho splniť.

Paragraf 36 ods. 1 OZ ustanovuje, že vznik, zmenu alebo zánik práva či povinnosti možno viazať na splnenie podmienky. Na nemožnú podmienku, na ktorú je zánik práva alebo povinnosti viazaný, sa neprihliada. Vzhľadom na odvolávky na zákonné ustanovenia je jasné, že družstvo si svoju povinnosť voči vám ohľadne pridelenia nového bytu nesplnilo, vykonalo tak len vo vzťahu voči vašej bývalej manželke. Podľa zákona o rodine platnom a účinnom v čase uzavretia dohody o pridelení nového bytu platilo, že manželia rovnaké práva a rovnaké povinnosti. O veciach rodiny rozhodujú manželia spoločne. Postupom vašej bývalej manželky rovnosť práv a povinností manželov bola porušená.

Ďalšou dôležitou okolnosťou vašej veci je, že družstvo sa na vás obrátilo s výzvou o vydanie bytu až po uplynutí trinástich rokoch od pridelenia bytu vašej bývalej manželke.

Domnievam sa, že družstvo sa bude pokúšať uplatniť svoj nárok, hoci neopodstatnený, na súde a bude žiadať, aby ste boli zviazaný byt vypratať. Nemusíte mať však obavy, žeby ste neboli v spore úspešný - ste riadnym členom družstva, riadne užívate predmetný byt, bol vám riadne pridelený, nemôžete zodpovedať za záväzky, ktoré boli uzavreté mimo vášho vedomia. Neboli ste zúčastnený na vzťahu medzi vašou bývalou manželkou a družstvom, žiadny záväzok vydať byt vám voči družstvu nevznikol. Záväzky sa majú plniť, avšak len medzi zúčastnenými stranami.

Čitateľské otázky adresujte na: lasak@defensa.sk

 

Späť

Apartmány pri mori Apartmány pri mori

 „Počas letných prázdnin, ale aj pár mesiacov pred nimi značné množstvo realitných kancelárií dáva do pozornosti nie len klasickú kúpu nehnuteľnosti, ale do popredia sa dostáva pre Slovákov ponuka kúpy apartmánov v zahraničí. A tak veľa našincov už svoje letné dovolenky neplánuje cez cestovné kancelárie, ale rovno rozmýšľajú nad kúpou vlastnej nehnuteľnosti pri mori. Medzi najobľúbenejšie krajiny pre letný domov sa tak pre mnoho Slovákov stávajú destinácie v Chorvátsku či Bulharsku.“Čo na tom apartmáne jeAk si mnohí vybavia more a piesočnú..

Ako znížiť hlučnosť práčky a kúpeľne: Efektívne riešenia pre tichší domov Ako znížiť hlučnosť práčky a kúpeľne: Efektívne riešenia pre tichší domov

Asi nikdy predtým sme sa nesnažili tak ako v dnešnej hektickej dobe, nájsť vo svojom vlastnom dome príjemné ticho a pohodlie. Možné je to vďaka niekoľkým jednoduchým opatreniam, medzi ktoré sa radí aj odstránenie najväčších zdrojov hluku. A nakoľko je jedným z nich práve práčka, pozrieme sa na spôsoby, ako znížiť jej hlučnosť a premeniť kúpeľňu na oázu pokoja a harmónie. Kvalitná kročajová izolácia Kročajová izolácia je kľúčovým prvkom pri znížení hluku v domácnosti. Ide o materiál, ktorý sa používa na izoláciu podláh a stien,..

MONOCHROMATIZMUS V BYTOVOM DIZAJNE MONOCHROMATIZMUS V BYTOVOM DIZAJNE

Mnoho ľudí si myslí, že na oživenie a zútulnenie ich domova treba využívať len farby, no i jednofarebná miestnosť môže s našimi radami vyzerať ako z katalógu.V prvom rade je potrebné vysvetliť si, ako monochromatizmus funguje v praxi. Pokiaľ si zvolíme používať v našom príbytku čisté línie a neupútavať prešpekulovanou farebnosťou, treba zamerať  pozornosť predovšetkým na materiály, ktoré v doma využijeme. Monochromatizmus je špecifický práve svojou hrou s rôznymi materiálmi. Pri správnom výbere..

Základné povinnosti prenajímateľov - všeobecná právna úprava

Nájomné vzťahy bývajú v praxi značne komplikované, nakoľko účastníci zmluvného vzťahu nedostatočným spôsobom upravili svoje vzájomné vzťahy v súvislosti s nájmom - práva povinnosti. Často zo strany prenajímateľov dochádza k porušeniam zákona ohľadne nájmu, pričom nájomcovia vychádzajú v danom dôsledku skrátka. Vzhľadom na viaceré vaše otázky na danú problematiku, vážení čitatelia, vám poskytujeme náhľad do základných povinností prenajímateľov. Základnou právnou úpravou nájmu je Občiansky zákonník v ust...

Kúpa bytu v prospech maloletej osoby a zákonné zastúpenie

Chceme pre dcéru, ktorá ešte nedosiahla 18 rokov, kúpiť byt ako odmenu k maturite. Ako máme v danej veci postupovať, je potrebné uviesť jej meno priamo v kúpnej zmluve ako aj uviesť jej podpis? Alebo kto podpisuje zmluvu, keď byt nadobudne naša dcéra. Niekde som počula, že vraj sa vyžaduje aj zásah súdu, hoci mi to pripadá divné. Ako to bude s elektrárňami, správcom a pod.? Ďakujem za odpoveď. Jana Š., Nitra Maloletý zmluvu nepodpisuje V samotnom texte zmluvy o nadobudnutí nehnuteľnosti (kúpna zmluva a pod.) uveďte vašu dcéru ako nadobúdateľa nehnuteľnosti...

Darovanie a darovacia zmluva

Okrem kúpnej zmluvy či obdobných kontraktov, darovanie je jedným z najčastejších spôsobov nadobúdania nehnuteľností. Určitú popularitu tohto kontraktu spôsobuje možnosť získania nehnuteľnosti bez finančných výdavkov. Nevýhodou darovacej zmluvy však je “neistota” obdarovaného subjektu, keďže darovanie možno napadnúť, čím sa oslabuje panstvo obdarovaného nad darovanou vecou. Otázku darovania upravuje Občiansky zákonník v ustanovení paragrafov 628 – 630. Pre vznik darovacej zmluvy je potrebný súhlasný prejav vôle darcu a obdarovaného. Darovacou zmluvou..

Poistenie nehnuteľností

Čo zahŕňa a na čo sa vzťahuje poistenie nehnuteľnostiAko sa určuje výška poistnej sumyAko sa stanovuje poistná sumaSpôsob platby poistnéhoPoistná zmluva a všetko čo sa jej týkaTakže čo si treba pri zmluve všímať?Poistenie domácnostiPripoistenieNa čo sa vaše poistenie nevzťahuje?Poistite si aj okolité budovyUplatnenie náhradyAko postupovaťVlastniť miesto, ktoré môžete nazvať domov je jedným z najzákladnejších prianí každého človeka. A pritom často nezáleží na tom, či ide o byt alebo o dom, človek jednoducho túži mať svoj vlastný kút, kam sa môže..

Úrokové sadzby pri hypotekárnom úvere

O možnosti ako si zadovážiť bývanie pomocou hypotekárneho úveru (HÚ), sa toho popísalo už veľa. Pri jeho vybavovaní zaujíma klientov tej či onej banky  jedna zo základných veličín výška úrokovej sadzby. Podľa nastavenia jej výšky, môžete na svojom (HÚ) riadne ušetriť, ale pri troche neuváženosti a letmom prebehnutí čísel v letáku propagujúcom hypotekárny produkt aj svoje bývanie riadne preplatiť. Tak či onak, úroková sadzba tvorí základ splácania vášho dlhu, takže jej optimálne nastavenie je pre vás ako klientov obzvlášť dôležité.Tvorba..

Real estate quoats - Slovak Nehnutelnosti


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.