Spôsobilosť na právne úkony kontra ich platnosť


Náš otec má 72 rokov. Má značné problémy s chápaním, jeho mentálny zdravotný stav sa v poslednom období rapídne zhoršil. Ja s otcom bývam v byte, ktorý patrí otcovi a súčasne sa o otca dlhé roky starám. Pred niekoľkými mesiacmi začal ku nám chodievať môj mladší brat, ktorý sa pred niekoľkými rokmi odmietol starať o otca a ktorý sa dlhé roky o rodinu ako takú ani nezaujímal. Teraz začal pobádať a manipulovať otca k tomu, aby byt previedol na neho, že sa o neho na oplátku postará. Cítim sa byť ukrivdený, bojím sa o strechu nad hlavou. Prosím vás o radu.

František C., Bratislava

 

Vzhľadom na vami uvedené skutočnosti ide o otázku spôsobilosti na právne úkony, teda o platnosť prípadného právneho úkonu Predpokladajme, aj keď ste nedokázali špecifikovať, či došlo k stanoveniu nejakej konkrétnej diagnózy u vášho otca, že pravdepodobne jeho zdravotný stav mu neumožňuje plne chápať skutočnosti a náležite sa rozhodovať, konať.
 

Otáznou je tak jeho spôsobilosť na právne úkony. Spôsobilosť na právne úkony je spôsobilosť fyzickej osoby nadobúdať, a to vlastnými právnymi úkonmi, práva a povinnosti, a spravidla sa nadobúda dovŕšením plnoletosti - teda dosiahnutím 18 roku života. Zákon samozrejme pozná aj výnimky. Takáto spôsobilosť tak predpokladá určitú vôľovú a rozumovú schopnosť, inak povedané, táto spôsobilosť býva obmedzená napr. v prípade maloletých osôb a v prípade osôb, ktoré pre určitú duševnú poruchu majú spôsobilosť na právne úkony obmedzenú alebo dokonca sú tejto spôsobilosti pozbavené.
 

Pokiaľ ide o maloleté osoby, ich spôsobilosť na právne úkony je limitovaná ich rozumovou a vôľovou vyspelosťou závislej od ich veku. Avšak aj spôsobilosť maloletého na právne úkony môže byť súdom ešte obmedzená.
 

Ak váš otec má vážne zdravotné problémy, napr. nevníma dostatočne a adekvátne realitu, príp. nespoznáva jemu blízke osoby ako uvádzate vo svojom liste, je vhodné obrátiť sa na súd. a odborníka z oblasti medicíny. Podľa § 10 Občianskeho zákonníka, ak fyzická osoba pre duševnú poruchu, ktorá nie je len prechodná, nie je vôbec schopný robiť právne úkony, súd ho pozbaví spôsobilosti na právne úkony. V tomto prípade ide o úplné pobavenie spôsobilosti na právne úkony. Ak ale u fyzickej osoby nejde len o duševnú poruchu prechodného charakteru, príp. táto osoba nadmerne požíva alkoholické nápoje alebo omamné prostriedky či jedy, a kvôli tomu je schopná robiť len niektoré právne úkony, súd obmedzí jej spôsobilosť na právne úkony. Súd tak spôsobilosť buď obmedzí, pričom rozsah pozbavenia uvedie vo svojom rozhodnutí. V závislosti od okolností konkrétneho prípadu osobu môže spôsobilosti pozbaviť úplne.
 

Konanie o spôsobilosti na právne úkony
 

Súdne konanie sa začína návrhom, ktorým sa navrhuje, aby sa rozhodlo o osobnom stave (o rozvode, neplatnosti manželstva alebo o spôsobilosti na právne úkony). Konanie o spôsobilosti na právne úkony patrí medzi špecifické formy konaní, ktoré môže súd začať aj bez návrhu
 

Ako navrhovateľ ste povinný v súdom určenej lehote predložiť lekárske vysvedčenie o duševnom stave vyšetrovaného. Ak by ste túto lehotu nestihli, súd konanie zastaví. Súd ustanoví tomu, o koho spôsobilosť na právne úkony ide, opatrovníka pre konanie. O zdravotnom stave vášho otca súd vypočuje znalca z oblasti medicíny. Znalec môže súdu navrhnúť, aby vyšetrovaný bol po čas najviac troch mesiacov vyšetrovaný v zdravotníckom zariadení, ak je to nevyhnutne potrebné na vyšetrenie jeho zdravotného stavu.
 

Súd v rozhodnutí o pozbavení alebo obmedzení spôsobilosti na právne úkony určí osobe, ktorá bola pozbavená spôsobilosti na právne úkony alebo ktorej spôsobilosť a právne úkony bola obmedzená, opatrovníka a v tomto rozhodnutí uvedie aj rozsah jeho práv a povinností. Súd vydaný rozsudok zruší, ak sa neskôr ukáže, že pre pozbavenie alebo obmedzenie spôsobilosti na právne úkony neboli splnené podmienky, alebo pozbavenie/obmedzenie spôsobilosti zmení alebo zruší, ak sa zmenia alebo ak odpadnú dôvody, ktoré k nim viedli.
 

Trovy konania platí štát, ale ak ten, kto podal zjavne bezdôvodný návrh na pozbavenie alebo obmedzenie spôsobilosti na právne úkony, je povinný nahradiť ujmy, ktoré vyšetrovanému, jeho zástupcovi a štátu konaním vznikli.
              

Ak by váš otec už urobil nejaké právne úkony ohľadne bytu, mohli by ste na súd podať žalobu o určenie neplatnosti právneho úkonu a súčasne návrh na začatie konania o spôsobilosti na právne úkony. Konanie o určenie neplatnosti právneho úkony by tak bolo závislé od výsledku konania o spôsobilosti na právne úkony. Podľa § 38 Občianskeho zákonníka je právny úkon neplatný, pokiaľ ten, kto ho urobil, nemá spôsobilosť na právne úkony. Pokiaľ osoba urobí úkon, pričom koná v duševnej poruche, ktorá ju robí pre konkrétny úkon neschopnou, taký právny úkon je rovnako neplatný. Vaša vec by sa dala posudzovať, ak by váš otec bol v inej zdravotnej kondícii, z pohľadu dobrých mravov, teda aké sú skutočné úmysly vášho brata a pod., žiaľ niet na to dostatok priestoru.


Späť

Používané stavebné materiály

 Vybrať si svoj byt či rodinný dom, ktorý by zohľadňoval všetky naše požiadavky býva často veľmi ťažkou úlohou. Pri kúpe nehnuteľnosti myslíme na celý rad faktorov ako sú cena, lokalita, či ide o staršiu stavbu alebo novostavbu, ale málo kedy sa zamyslíme nad úlohou materiálu z ktorého bol ten náš vyhliadnutý byt či rodinný dom postavený. Má preto zmysel sa nad takto postavenou otázkou pozastaviť? Verte že určite áno. Keď sa v päťdesiatych rokoch na Slovensku pomaly začala rozbiehať výstavba pre širšie skupiny obyvateľstva, môžeme podľa..

Výtvarné umenie ako okrasa  nehnuteľnosti Výtvarné umenie ako okrasa nehnuteľnosti

Pri sťahovaní sa do nového domova si ľudia dávajú záležať na mnohých detailoch. Záleží im na tom, aby sa ich byt alebo dom stal útočiskom. Miestom, ktoré budú milovať a starať sa oň. Jedným z najväčších pomocníkov pri vytváraní žiadanej atmosféry nehnuteľnosti je výtvarné umenie. Dokáže zázraky.Aké druhy výtvarného umenia sú vhodné do Vášho interiéru?Hoci poznáme mnoho odvetví výtvarného umenia, nie každé je vhodné umiestniť do Vášho obytného priestoru. Viete si predstaviť blokovať stred Vašej obývačky veľkou plastickou..

Riešenia, ktoré vám zjednodušia údržbu modernej kuchyne Riešenia, ktoré vám zjednodušia údržbu modernej kuchyne

Moderne kuchyne sa stali srdcom našich domovov, miestom, kde nie len príprava jedál, ale aj rodinné stretnutia a spoločenské udalosti zohrávajú dôležitú úlohu. Aby sme si ale mohli tieto okamihy plnohodnotne vychutnávať, je dôležité mať k tomu priestor, ktorý je nielen štýlový, ale aj ľahko udržiavateľný. Pokračujte v čítaní a zistíte, ktoré riešenia vám zjednodušia údržbu moderne vybavenej kuchyne? Moderné kuchynské linky na mieru Jedným z hlavných krokov k jednoduchej údržbe kuchyne je investícia do kuchynských liniek na mieru. Moderné..

Ohováranie v nájomných a susedských vzťahoch

Dovoľujem si na vás obrátiť sa s prosbou o radu. Sme dve mladé pracujúce a podnikajúce študentky. V polovici minulého roka sme si našli ubytovanie v Nitre, jedná sa o byt v osobnom vlastníctve. S prenajímateľom sme mali dobré vzťahy, avšak pred dvomi týždňami sa stala nepríjemná vec - obyvateľom domu, kde bývame, boli do schránok vhodené pozvánky na domovú schôdzu s uvedením termínu - o deň, na ktorej sa malo riešiť údajné poskytovanie erotických služieb v byte prenajímateľa, s uvedením jeho mena, a s ktorým máme nájomnú zmluvu, ako aj údajný predaj..

Maloletí a darovanie nehnuteľnosti

Viacerí z vás, milí čitatelia, ste sa na nás obrátili s otázkou, či je možné darovať svojim deťom, vnukom, vnučkám nehnuteľnosť. Či je vôbec možné, aby dieťa - teda nedospelá osoba mohla vlastniť napríklad pozemok, dom. Vo všeobecnosti vládne domnienka, že nie. Avšak, opak je pravdou. O tejto skutočnosti ako aj o postupe, ako darovať v súlade so zákonom dieťaťu nehnuteľnosť, pojednáva nasledovný článok. Dieťa zastupujú rodičia Spôsobilosť fyzickej osoby mať práva a povinnosti vzniká narodením. Túto spôsobilosť má aj počaté dieťa, podmienkou..

Vznik nároku na províziu za sprostredkovanie predaja nehnutelnosti

Kedy vzniká realitnej kancelárii ako sprostredkovateľovi nárok na províziu za predaj nehnutelnosti? Podstata sprostredkovateľskej zmluvy spočíva v tom, že sprostredkovateľ obstará pre záujemcu uzavretie určitej zmluvy za odplatu. Pokiaľ ide konkrétne o sprostredkovanie predaja nehnutelnosti, zmluva, ktorej uzavretie sprostredkovateľ pre záujemcu obstaráva, je kúpnou zmluvou o prevode nehnutelnosti. Zákonné znenie podľa Občianskeho zákonníkaV zmysle ustanovenia § 774 Občianskeho zákonníka platí, že odmena (v praxi skôr označovaná..

Kúpte si pozemok, pretože ... (TRH Nehnutelnosti)

Ako ušetriť prostredníctvom stavebného sporenia Ako ušetriť prostredníctvom stavebného sporenia

Stavebné sporenie patrí dnes medzi najbežnešie formy sporenia ako si finančne zhmotniť svoje predstavy o vlastnom bývaní. Tak ako v každom segmente trhu, aj možnosti stavebného sporenia prinášajú novinky, ktoré sa prispôsobujú aktuálnym potrebám svojich spotrebiteľov. Hlavne pri súčasných možnostiach stavebného sporenia platí ono známe: „Kto šetrí má za tri.“ Aj preto prináša Prvá stavebná sporiteľňa, a. s. nové alternatívy ako urobiť svoje bývanie úspornejším.Ekologické šetrenieOd 1. januára 2008 platí novela zákona o stavebnom sporení, ktorá..

Ako získať bývanie, ak nemáte nič usporené? Ako získať bývanie, ak nemáte nič usporené?

Potreba bývania tu vždy bola a stále bude. Nič na tom nemení ani pandémia COVID-19, ktorá podaktorým aj v tomto roku poriadne prevetrala peňaženky. Na Slovensku pritom výrazne prevyšuje trend vlastného bývania nad prenájmom. Je možné v súčasnej nepriaznivej finančnej situácii získať bývanie, aj keď nemáte nič usporené? O tom si povieme v našom článku Dom alebo byt?V prípade, ak nemáte žiadnu finančnú úsporu sa môže zdať, že bývanie vo vlastnom dome je len krásnym snom, a že to jediné, na čo máte, je nejaký priemerný 2-3 izbový byt. Nemusí to..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.