Reality - Stavebné povolenie

Pri riešení vlastného domova dá niekto prednosť kúpe domu na kľúč, niekto výhodnej kúpe a následnej rekonštrukcii a niekto radšej kúpi pozemok a ide stavať. Všetky tieto možnosti majú svoje výhody aj nevýhody a tú poslednú si väčšinou volia ľudia, ktorí chcú mať každý detail svojho nového domova podľa svojich predstáv. Ak sa však rozhodneme pre výstavbu nového domu, nevyhneme sa istým „procedúram“. Jednou z nich je aj stavebné povolenie.

 

Kam treba ísť žiadať o stavebné povolenie

S touto žiadosťou sa treba obrátiť na príslušný stavebný úrad, ktorý nájdeme na obecnom úrade. Stavebné povolenie ako také musí predchádzať každej stavbe, inak nie je legálna a nasleduje pokuta alebo odstránenie. Dostaneme ho na úrade v podobe tlačiva spolu s dokumentmi, ktoré k nemu patria.

                Samozrejme, je veľmi dôležité dodržiavať územné rozhodnutie. Stavebný úrad vydá povolenie vtedy, ak je táto podmienka splnená, takisto ak sú dodržané technické normy a právne predpisy a tiež ak neabsentuje správnosť a úplnosť údajov, ktoré žiadateľ v žiadosti o povolenie uvedie. Posudzuje sa aj projektová dokumentácia. Vzhľadom na tento stav vecí si teda ešte predtým, ako začneme bližšie rozoberať tému stavebného povolenia, povieme pár viet o územnom rozhodnutí.

               

Územné rozhodnutie

Ak sa rozhodnete na svojom pozemku stavať, prvé, čo by ste mali urobiť, je zastaviť sa na stavebnom úrade a dôkladne sa oboznámiť s územným plánom obce. Je to dôležité kvôli istote, že stavebný plán neobsahuje niečo, čo by sa s ním nezhodovalo; ak je to tak, potrebujete najprv územné rozhodnutie a až po jeho získaní je možné žiadať o stavebné povolenie.

Je tu aj možnosť, že váš pozemok nie je zahrnutý v územnom pláne; vtedy sa z územného rozhodnutia stáva nutnosť. Častejšie sa však stáva to, že požiadavky alebo predstavy majiteľa pozemku, ktorý ide stavať, s územným plánom nekorešpondujú, napríklad chce vyššiu budovu, ako je povolené, prípadne plánuje stavbu, ktorá sa odlišuje od povahy okolia, prípadne nie je určená na bývanie.

Ďalším krokom je vypracovanie projektu na územné rozhodnutie, ktorý majiteľ pozemku predloží na stavebný úrad. Prikladá sa takisto návrh na vydanie územného rozhodnutia. K tomuto návrhu sa prikladá list vlastníctva, vyjadrenia správcov inžinierskych sietí a majiteľov pozemkov, cez ktoré sa budú ťahať, doklady z územného konania za predpokladu, že už bolo, a aj vyjadrenie správcu cesty, na ktorú sa chcete napojiť.

 

Kedy začať vybavovať

Vzhľadom na časovú náročnosť vybavenia všetkých nižšieuvedených dokumentov je rozhodne rozumné začať stavebné povolenie vybavovať už počas vyhotovovania projektovej dokumentácie; vyhneme sa tak situácii, že máme projekt, odborníkov aj materiál, ale kvôli nevybavenému povoleniu musíme čakať. Takisto je včasný začiatok vybavovania vhodný aj kvôli skutočnosti, že nikdy nevieme, či sme náhodou na niečo nezabudli, prípadne či sa nevyskytne nejaká komplikácia, ktorej riešenie nám zaberie ďalší čas. Na vyjadrenie stanoviska má stavebný úrad tridsať dní.

                Najskôr je však potrebné požiadať o stanovisko všetky dotknuté orgány. Až keď disponujeme ich  kladnou odpoveďou, môžeme podať žiadosť na stavebný úrad. Stavebné povolenie podpisuje starosta.

 

Čo potrebujeme, ak ideme vybavovať stavebné povolenie

- preukaz totožnosti

- projektovú dokumentáciu, základné údaje o stavbe

- právoplatné územné rozhodnutie

- údaje vlastníkov susedných nehnuteľností 

- údaje projektanta a jeho osvedčenie

- údaje stavebného dozoru a jeho oprávnenie, ak ideme stavať svojpomocne; ak dodávateľsky, tak sú potrebné údaje dodávateľa

- list vlastníctva k pozemku, na ktorom ideme stavať, môže mať maximálne tri mesiace

- kópiu z katastrálnej mapy z katastrálneho úradu so zakreslením a okótovaním objektu, tiež zakreslené siete 

- stanoviská dotknutých orgánov štátnej správy a obce

- začatie stavby je potrebné stavebnému úradu písomne ohlásiť

 

Byrokracia nás neminie

Vybavovanie stavebného povolenia nie je ani jednoduché, ani rýchle, avšak „papierovačkám“ sa pri tomto úkone vyhnúť nedá. Pravdou však je, že tento proces slúži na našu ochranu a oceníme to najmä vtedy, ak raz niekto bude chcieť stavať vedľa nás.

                Ak je však vybavovanie dokumentácie príliš veľkým strašiakom, túto službu si je možné aj zaplatiť. Ponúka ju mnoho firiem, ktoré klientovi zabezpečia podklady a tým ho od tohto zdĺhavého procesu odbremenia. Toto riešenie je výhodné najmä v tom, že záujemca nemusí zvlášť vybavovať odborníkov z práva, geodézie či projektovania a ak sa vyskytne akýkoľvek problém, nie je na jeho riešenie sám. Plusom je, ak sa zástupca firmy na samotnom stavebnom konaní zúčastní tiež a absolvuje ho spolu s klientom.

                Stavebné povolenie má obmedzenú platnosť; ak sa so stavbou nezačne, platí po dobu dvoch rokov.

 

Stavebné povolenie a rekonštrukcia

Mnoho záujemcov sa v snahe vyhnúť sa vybavovaniu stavebného povolenia rozhodne radšej kúpiť pozemok so starším domom a radšej ho zrekonštruovať. Toto riešenie nemusí byť zlé, odhliadnuc od toho, že na skutočný stav kupovanej staršej nehnuteľnosti si treba dať dobrý pozor, aby sa nám investícia niekoľkonásobne nepredražila a neskomplikovala. Ak je rekonštrukcia len malého rozsahu, postačí ju ohlásiť stavebnému úradu.

Tu je však potrebné dať si záležať na tom, aby všetky uvádzané skutočnosti boli čo najúplnejšie vysvetlené a aby bolo dostatočne jasné, že plánovaná rekonštrukcia sa bude odohrávať v rámci bezpečnosti z pohľadu ako statiky budovy, tak i požiarnych predpisov a ďalších pravidiel. Užitočné je aj písomné kladné stanovisko susedov. Okrem toho stavebný úrad má právo rozhodnúť, že stavebné povolenie potrebujete i na rekonštrukciu.

 

                Pri otázke nutnosti stavebného povolenia je rekonštrukcia (ak nie je radikálna) jedinou výnimkou, kedy ho nepotrebujeme vybavovať; veľkosť plánovaného domu, ktorý chceme stavať, vôbec nerozhoduje. Povolenie však nie je potrebné pre drobné stavby, ktoré plnia k hlavnej stavbe iba doplnkovú funkciu.

Medzi drobné stavby môžeme pri zovšeobecnení zahrnúť pivnice, žumpy, kôlne, práčovne, letné kuchyne, rôzne prístrešky, úschovne na bicykle či pracovné nástroje a stavby na chov drobného zvieratstva. Drobnú stavbu alebo stavebnú úpravu môže stavebník uskutočniť len na základe písomného oznámenia stavebného úradu, že proti ich uskutočneniu nemá námietky.

Samozrejme, otázka stavebného povolenia ako taká je omnoho zložitejšia; presný a vyčerpávajúci popis všetkých potrebných dokumentov a krokov by však bol príliš zdĺhavý a komplikovaný. Stavebné povolenie je však potrebné nielen z pohľadu rešpektovania územného plánu a ochrany záujmov susedov, ale tiež i pre samotného majiteľa budúceho domu a všetkých, ktorí sa na stavbe budú podieľať, v zmysle ich vyššej bezpečnosti. Takisto plní nemalú funkciu i v otázke ochrany životného prostredia.

 

Autor: Mgr. Katarína Macková
KTN: 18/11

Späť

Vývoj ponukových cien bytov za r. 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 a 2012 Vývoj ponukových cien bytov za r. 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 a 2012

Realitný portál TRH.sk pre svojich návštevníkov pripravil analýzu ponukových cien bytov za m2 pre okresy Bratislavy (BA I, BA II, BA III, BA IV a BA V) ako aj pre vybrané lokality z Bratislavy. Analýza je za obdobie rokov 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 a 2012 (polročné údaje).Uvedené ceny sú ponukovými cenami za m2, ceny sú samozrejme očistené o extrémy. Kategória sledovaných bytov zahŕňa staršie byty ako aj novostavby.Podrobnejšie aktuálne štatistiky cien nehnuteľností. Okresy Bratislavy: Vybrané lokality z Bratislavy:..

Dlhodobý prenájom nehnuteľní Dlhodobý prenájom nehnuteľní

Prenájom bytovPrenájom nehnuteľností - slovenská legislatívaPovinnosti a právaPrenájom rodinných domovChaty a rekreačné apartmányKancelárske priestoryDevelovperstvo a jeho významNákupné centrá a skladové priestory Dlhodobý prenájom nehnuteľností je už v dnešnej dobe pomerne bežný pojem pre každého človeka. Prenajímajú sa byty, rodinné domy, chaty a chalupy, ale tiež kancelárie, obchodné a skladové priestory. Bez obmedzenia je možné prenajať každú nehnuteľnosť v osobnom vlastníctve. Rozdiel je v prenajímaní nehnuteľností vo vlastníctve družstva...

Kancelárske priestory

Kancelárske priestory sú pre väčšinu z nás miestom, kde trávime podstatnú časť dňa. Za dlhé roky prešli kancelárie a ich vybavenie značným vývojom. Od staručkých zastrčených miestností s písacím strojom a zatuchnutým popolníkom, až po moderný open space s klimatizáciou a mierne hučiacimi monitormi z počítačov. Aké sú hlavné trendy v tejto oblasti, si povieme v nasledujúcich riadkoch. Od parkiet až po open space Už dávno sú preč časy, keď kanceláriám na Slovensku dominovali dve veci, po prvé to boli elektrické rýchlovariče na kávu a praskajúce..

Neoprávnená a čierna stavba

Nielen v našom hlavnom meste Bratislave, ale aj na iných miestach Slovenska dochádza k porušovaniu stavebného zákona, k nelegálnym zásahom do vlastníckych práv občanov. Mnohí z vás sa na mňa obrátili s prosbou o riešenie protiprávne postavených, príp. tzv. čiernych stavieb. Vzhľadom na to, že ide o dva samostatné pojmy a teda dve odlišné právne situácie, pokúsim sa vám ich priblížiť a načrtnúť možné riešenia.Neoprávnená stavba, čierna stavba a stavebné povolenie Neoprávnenou stavbou je stavba, ktorá je zriadená na cudzom pozemku bez právneho titulu...

Stavebné konanie - uskutočňovanie stavieb a ich zákonné podmienky

Realizácia stavieb – nielen na základe stavebného povolenia   Stavby, zmeny stavieb alebo udržiavacie práce na stavbách sa môžu realizovať podľa stavebného povolenia alebo na základe ohlásenia stavebnému úradu.. Rozdiel medzi stavebným povolením a ohlásením spočíva v charaktere stavby, príp. prác, ktoré sa majú vykonávať. Stavebné povolenie je nevyhnutné pri stavbách každého druhu bez ohľadu na ich stavebnotechnické vyhotovenie, účel a čas trvania. Stavebné povolenie sa vyžaduje aj pri zmene stavieb, a to najmä pri prístavbe,..

Prenájom nehnuteľnosti a registračná povinnosť prenajímateľov

So začiatkom nového školského roka vyvstala pre mnohých študentov, prípadne pracujúcich, ktorí dochádzajú za prácou mimo svojho obvyklého bydliska, opäť otázka zabezpečenia svojho ubytovania. Mnohí z nich riešia uvedený problém, nakoľko kapacita internátov a ubytovní nemusí vždy pokryť ich vysoký dopyt, nájmom nehnuteľnosti - prevažne bytu alebo časti bytu. Mnohí občania sa na rubriku „Právnik radí“ obrátili s otázkami, či a kedy sú povinní sa registrovať na daňovom úrade a aký postup majú zvoliť pri prenájme nehnuteľnosti alebo jej časti,..

Financovanie prác na bytovke domu

Keď sa obnova financuje prostredníctvom bankyNajlacnejšie požičiava štátMožnosti financovania obnovy bytových domovŠtátny fond rozvoja bývaniaŠtátna dotáciaAko dostať dotáciu ministerstvaStavebné sporiteľneKomerčné bankyPodmienky, za akých banky požičiavajú na obnovu bytovČo je pri poskytovaní úveru bankou dôležitéÚvery na obnovu bytového domu poskytujú komerčné banky aj stavebné sporiteľne, najvýhodnejšie však na tento účel požičiava štát.Keď sa obnova financuje prostredníctvom banky Na obnovu bytového domu si možno požičať aj od..

Ako ušetriť pri kúpe nehnuteľnosti na úrokoch z pôžičky Ako ušetriť pri kúpe nehnuteľnosti na úrokoch z pôžičky

Mnoho ľudí vie ako hypotéka funguje, ale pre prípadnú menšinu si zhrnieme základné informácie, ktoré by mohli byť pre každého zaujímavé a obohacujúce. Keď sa rozhodneme zainvestovať a kúpiť si konečne vlastné bývanie.... dom alebo byt, často a teda väčšinou nemáme dostatok financií na to, kúpiť si nehnuteľnosť za vlastné úspory. (Ak teda nesporíme už dvadsať rokov...) V takých chvíľach sa ponúka hypotéka. Tá ale uhrádza iba určité percento hodnoty domácnosti. V dnešných dňoch to je okolo osemdesiatich percent..

Hypotéky pre mladých

 Róbert Fico si od avizovania krokov, ktoré pomôžu mladým rodinám s bývaním, vylepšil svoj profil o značné čísla. Realita sa však tak celkom nezakladá na pôvodne médiami hlásaných zvýhodneniach pre mladých ľudí, ktorí majú vážne starosti so svojím bývaním. Hovorím najmä o vládnej „pomoci“ mladým vo forme bonifikácie hypotekárnych úverov. Veľké oči Nečudo, že mnohí z nás mladších zajasali, keď postupne v takmer všetkých denníkoch natrafili na propagandistickú kampaň vládnych strán, kde bolo toto zvýhodnenie opisované ako konečne jeden..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.