Zrušenie spoluvlastníctva v kontexte násilného správania podielového spoluvlastníka

Dobrý deň, prosím o Váš právny názor v tejto záležitosti. Spolu so sestrou sme zdedili 2 izbový byt po našom otcovi. Každý vlastníme 1/2 podiel. Sestra v uvedenom byte bývala ešte za života nášho otca a po jeho smrti tam chce ďalej bývať. Ja s tým nesúhlasím a žiadam ju, aby byt opustila. Môže byt užívať a bývať v ňom bez súhlasu mňa ako polovičného spoluvlastníka tejto nehnuteľnosti? Aké sú právne kroky, ak by byt nechcela opustiť? Ďakujem za odpoveď.

Emanuel J., Bratislava

Áno, Vaša sestra môže v predmetnom byte bývať a nepotrebuje za tým účelom Váš súhlas. K opusteniu bytu ju nemôžete nijakým spôsobom nútiť, keďže...

... predmetom vlastníctva vašej sestry a vás je byt, ktorý ste mali nadobudnúť dedením. Predmetnú záležitosť bolo možné vyriešiť ešte počas prebiehajúceho konania o dedičstve, kedy ste mohli sestre navrhnúť odkúpenie jej dedičského podielu, a to formou uzavretia dohody dedičov. V tom štádiu mohol súd schváliť túto dohodu. Nakoľko však ku dohode nedošlo, stali ste sa spolu so sestrou vlastníkom bytu, a to v podiele ½ a ½. Podiel vyjadruje mieru, akou sa spoluvlastníci podieľajú na právach a povinnostiach vyplývajúcich zo spoluvlastníctva k spoločnej veci. U uvedeného vyplýva, že predmetný byt patrí vám obom a obaja máte k nemu rovnaký rozsah práv a povinností. Z hľadiska práv ide o právo vec slobodne užívať, držať a disponovať s ňou - pričom spoluvlastník je obmedzený, ak ide o možnosť scudzenia bytu - teda jeho prevodu na inú osobu. Z právnych úkonov týkajúcich sa spoločnej veci ste spolu so sestrou oprávnený a povinný spoločne a nerozdielne. Podľa čl. 20 ods. 1Ústavy SR v spojení s čl. 11 Základnej listiny práv a slobôd, každý má právo vlastniť majetok. Vlastnícke právo všetkých vlastníkov má rovnaký zákonný obsah a ochranu. Dedenie sa zaručuje.“ Ústava SR v čl. 20 ods. 3 ustanovuje: „Vlastníctvo zaväzuje. Nemožno ho zneužiť na ujmu práv iných alebo v rozpore so všeobecnými záujmami chránenými zákonom.“

Zrušenie spoluvlastníctva - písomná dohoda je nevyhnutná

V zmysle ust. § 140 Občianskeho zákonníka, ak sa spoluvlastnícky podiel prevádza, majú spoluvlastníci predkupné právo, čo neplatí, ak by išlo o zamýšľaný prevod nehnuteľnosti blízkej osobe. V §§ 141 a 142 Občianskeho zákonníka je upravený spôsob vyporiadania spoluvlastníkov ohľadne spoločnej veci, čo znamená, že spoluvlastníci sa môžu dohodnúť o zrušení spoluvlastníctva a o vzájomnom vyporiadaní. V prípade hnuteľných vecí zákon nevyžaduje písomnú formu dohody, avšak táto je obligatórne ustanovená, ak predmetom spoluvlastníctva je nehnuteľnosť. Ak by došlo medzi spoluvlastníkmi ku dohode, že jeden z nich sa stane výlučným vlastníkom veci, každý z nich ako spoluvlastníkov je povinný vydať druhému na požiadanie písomné potvrdenie o tom, ako sa vyporiadali. Uvedené sa však nevzťahuje na situáciu, kedy sa ruší spoluvlastníctvo, predmetom ktorého je nehnuteľnosť a jestvuje písomná dohoda o zrušení spoluvlastníctva.

Absencia dohody medzi spoluvlastníkmi - nastupuje súd

Z vášho vyjadrenia cítiť negatívne citové zafarbenie k vašej sestre, a preto si dovolím vyjadriť sa o situácii, žeby ku dohode medzi spoluvlastníkmi nedošlo. Ak nedôjde k dohode, prichádza na rad súdna moc. Spoluvlastníctvo môže zrušiť a vyporiadať súd, ktorého miestna príslušnosť sa spravuje miestom, kde sa dotknutá nehnuteľnosť nachádza. Predpokladom uvedeného riešenia je návrh niektorého zo spoluvlastníkov na zrušenie a vyporiadanie spoluvlastníctva. Súd pri prejednávaní a rozhodovaní prípadu prihliada na veľkosť podielov ako aj na účelné využitie veci. Môže nastať aj stav, kedy rozdelenie veci nie je možné - napr. vzhľadom na jej stavebno-technické či iné podmienky. Ak by rozdelenie veci nebolo dobre možné, súd prikáže vec za primeranú náhradu jednému spoluvlastníkovi. Pritom súd prihliadne na to, aby sa vec mohla účelne využiť a tiež na násilné správanie podielového spoluvlastníka druhému spoluvlastníkovi.

Násilné správanie podielového spoluvlastníka

V praxi som sa stretol s prípadmi, kedy vzťahy medzi spoluvlastníkmi, i rodinnými príslušníkmi, boli tak napäté, že vyústili do násilného konania niektorého so spoluvlastníkov. V danej súvislosti si dovolím vám, i našim čitateľom, dať do pozornosti ust. § 208 ods. 1 písm. a, b, e) zákona č. 300/2005 Z. z., Trestný zákon v znení neskorších predpisov, podľa ktorého sa trestného činu týrania blízkej alebo zverenej osoby dopustí ten, kto týra blízku osobu alebo osobu, ktorá je v jeho starostlivosti alebo výchove, spôsobujúc jej fyzické utrpenie alebo psychické utrpenie vyhrážaním, vyvolávaním strachu alebo stresu, citovým vydieraním alebo iným správaním, ktoré ohrozuje jej fyzické alebo psychické zdravie alebo obmedzuje jej bezpečnosť, bezdôvodným odopieraním spánku, bývania alebo neodôvodneným obmedzovaním v prístupe k majetku, ktorý má právo užívať.

Ďalším protiprávnym konaním, ku ktorému dochádza, je aj neoprávnený zásah do práva k domu, bytu alebo k nebytovému priestoru. I tu sa jedná o trestný čin, ktorého sa dopustí ten, kto protiprávne obsadí alebo užíva dom alebo byt iného alebo kto oprávnenej osobe v užívaní domu alebo bytu neoprávnene bráni. Trestný zákon v § 218 ods. 1 umožňuje uložiť páchateľovi za uvedené konanie trest odňatia slobody až na dva roky. 

Vážení čitatelia, ak máte obdobné skúsenosti alebo právny problém, k dispozícii je Vám nižšie uvedený kontakt.

Čitateľské otázky adresujte na: lasak@defensa.sk

Späť

Ako si spálňu zariadiš, tak budeš spať

Prvoradou úlohou spálne je, aby sme sa v nej cítili dobre. Má nám spolu s posteľou poskytnúť oddych a regeneráciu. V žiadnom prípade by nemala slúžiť ako sklad, či odkladací priestor pre nadbytočné veci a pôsobiť pri tom preplneným dojmom. Výstavba panelových domov nám však zanechala množstvo bytov s malou obytnou plochou, takže ich obyvatelia spálňu často umiestňujú do najmenšej izby. Dvôvod je jednoduchý: Veď tam trávime málo času! Ak bývate v panelovom byte, potom dobre viete, že rozhodnutie, kam dať spálňu je asi to najľahšie. Väčšinou toto..

Zanedbať otázku bezpečnosti sa neoplatí

Dom alebo byt predstavuje pre väčšinu bežných ľudí investíciu buď celoživotných úspor, alebo ich veľkej väčšiny. Bezpečnosť je teda z tohto pohľadu otázkou, zanedbanie ktorej by nebolo ani rozumné, ani pochopiteľné; intenzívne sa jej venujeme nielen pri stavbe a zariaďovaní svojej nehnuteľnosti, ale i pri každom odchode na dovolenku či na dlhšiu návštevu. Nájsť svoje obydlie „vybielené“ nepredstavuje vôbec príjemný návrat a zvlášť pre túto situáciu platí, že je omnoho lepšie zmieriť sa zo začiatku s vyššou investíciou, ktorú kvalitné zabezpečenie..

Výhody a nevýhody zatepľovania Výhody a nevýhody zatepľovania

  Zatepľovanie je vymoženosť, ktorej zmysel je definovaný ako výrazná úspora na kúrení so zachovaním tepelného efektu; je preto atraktívne prakticky pre kohokoľvek. Má však, ako všetky ostatné zmeny, svoje pre a proti - stavebné firmy ju horlivo propagujú a lekári zasa varovne dvíhajú prst poukazujúc na riziko vzniku alergií, ktoré jej nesprávna realizácia údajne so sebou prináša. Jednoznačnú pravdu tu ťažko zistiť, rizikám však treba pripísať najväčšiu vážnosť a podľa toho si aj voliť. Poďme sa teda bližšie pozrieť na to, čo všetko..

Nájom a podnájom nebytových priestorov ako odplatný vzťah a výpoveď z nájmu

Mgr. Ján Lasák Nájom a podnájom nebytových priestorov ako odplatný vzťah a výpoveď z nájmu Právna úprava nebytového nájmu Občiansky zákonník zaraďuje nájom a podnájom nebytových priestorov medzi osobitné prípady nájmu (§ 720 Občianskeho zákonníka, ďalej v texte ako „OZ“), jeho vlastná úprava je však obsiahnutá v osobitnom zákone, na ktorý odkazuje ustanovenie § 720 OZ . Ide o zákon č. 116/1990 Zb. Medzi Občianskym zákonníkom a zákonom č. 116/1990 Zb. je vzťah lex specialis k lex generalis, čo znamená, že ustanovenia zákona č. 116/1990 Zb...

Maloletí a darovanie nehnuteľnosti

Viacerí z vás, milí čitatelia, ste sa na nás obrátili s otázkou, či je možné darovať svojim deťom, vnukom, vnučkám nehnuteľnosť. Či je vôbec možné, aby dieťa - teda nedospelá osoba mohla vlastniť napríklad pozemok, dom. Vo všeobecnosti vládne domnienka, že nie. Avšak, opak je pravdou. O tejto skutočnosti ako aj o postupe, ako darovať v súlade so zákonom dieťaťu nehnuteľnosť, pojednáva nasledovný článok. Dieťa zastupujú rodičia Spôsobilosť fyzickej osoby mať práva a povinnosti vzniká narodením. Túto spôsobilosť má aj počaté dieťa, podmienkou..

Spoluvlastnícky podiel ako predmet záložného práva a postihnutie spoluvlastníckeho podielu exekúciou

Dobrý deň. Rád by som sa spýtal na možné riešenie nasledovného problému. Moja manželka je spoluvlastníkom domu. Ona vlastní 2/10 z domu a ďalej je tam viacej vlastníkov, pričom jeden z nich, ktorý má 1/10 z domu, ju dal pred niekoľkými rokmi založiť a spadla na to exekúcia ktorú on nie je schopný splácať dlhé roky. Ešte k tomu je na tú 1/10 domu viacej exekúcií, čo sme sa nedávno dozvedeli. Radi by sme to začali riešiť, len nevieme ako. Chceli by sme tú 1/10 vyplatiť alebo postupne splatiť, ak sa to dá, lebo musíme opraviť určité časti domu a nakoľko..

Nehnutelnosti ...

Ako ušetriť pri kúpe nehnuteľnosti na úrokoch z pôžičky Ako ušetriť pri kúpe nehnuteľnosti na úrokoch z pôžičky

Mnoho ľudí vie ako hypotéka funguje, ale pre prípadnú menšinu si zhrnieme základné informácie, ktoré by mohli byť pre každého zaujímavé a obohacujúce. Keď sa rozhodneme zainvestovať a kúpiť si konečne vlastné bývanie.... dom alebo byt, často a teda väčšinou nemáme dostatok financií na to, kúpiť si nehnuteľnosť za vlastné úspory. (Ak teda nesporíme už dvadsať rokov...) V takých chvíľach sa ponúka hypotéka. Tá ale uhrádza iba určité percento hodnoty domácnosti. V dnešných dňoch to je okolo osemdesiatich percent..

Financovanie prác na bytovke domu

Keď sa obnova financuje prostredníctvom bankyNajlacnejšie požičiava štátMožnosti financovania obnovy bytových domovŠtátny fond rozvoja bývaniaŠtátna dotáciaAko dostať dotáciu ministerstvaStavebné sporiteľneKomerčné bankyPodmienky, za akých banky požičiavajú na obnovu bytovČo je pri poskytovaní úveru bankou dôležitéÚvery na obnovu bytového domu poskytujú komerčné banky aj stavebné sporiteľne, najvýhodnejšie však na tento účel požičiava štát.Keď sa obnova financuje prostredníctvom banky Na obnovu bytového domu si možno požičať aj od..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.