Kuchyňa na pravú mieru

-->-->-->-->-->-->

Hovorí sa, že láska prechádza cez žalúdok. V prípade dobrej rodinnej atmosféry to platí dvojnásobne. Nuž nato, aby tieto slová boli pravdou, nepotrebujeme len dobrého kuchára, ale hlavne dobrý priestor kde sa chutné jedlo pripravuje. Veď nie nadarmo niektorí odborníci tvrdia, že kuchyňa je v ideálnom prípade centrom života rodiny. V nasledujúcich riadkoch si preto povieme niečo o tom, ako by mala dobrá kuchyňa vyzerať a aké sú hlavné trendy v tejto oblasti.

Trocha histórie

Kuchyňa, ako jedna z najdôležitejších miestností našich príbytkov prešla značným vývojom. V minulosti plnila funkciu nielen stravovacieho priestoru, ale aj spoločenského priestoru. Až postupom času jej spoločenskú funkciu prebrala obývacia miestnosť a z kuchyne sa stal priestor slúžiaci prevažne na varenie a stravovanie. Nuž ale o svoju nadvládu nad domácnosťou neprišla kuchyňa naraz, ale postupne a nenápadne. Spôsob bývania sa za posledné desaťročia totiž rázne zmenil. Spolu s ním sa menila aj funkcionalita jednotlivých miestností v našich príbytkoch. Veď napríklad v časoch našich starých mám, kuchyňa nebola len miestom pre varenie, ale slúžila často ako jeden z mála vykurovacích zdrojov pre celú domácnosť, kde hlavnou dominantou bola kachľová pec. Nábytok mal podobu len nejakého príborníka s pár taniermi a stola s lavicou na sedenie. Nad ňou nesmel chýbať vyšívaný obrázok od domácej gazdinej z „nepochybne vtipným textom“, ktorý mal utužiť domácu atmosféru.

No kuchyňa plnila viacero funkcií nie len v dávnej minulosti, ale aj tej nedávnej. V časoch mohutnej panelovej výstavby v 70-tych a 80-tych rokoch, slúžili naše panelové kuchyne často aj ako miestnosť, ktorá po dostatočnom vykúrení pomocou plynovej rúry slúžila ako kúpeľňa pre niekoľko mesačné deti husákovej generácie. Dôvod tejto bizarnosti bol jednoduchý, kúpeľne s umakartovým jadrom jednoducho nestačili zabezpečiť dostatočnú teplotu pre malé deti. Dnes nám tieto príklady využitia kuchyne miestami vyvolávajú úsmev na tvári. Takže poďme sa radšej venovať tomu, na čo by sme nemali zabudnúť pri zariaďovaní kuchyne a aké sú hlavné trendy v tejto oblasti v dnešných časoch.

Ako začať so zariaďovaním kuchyne

Ak sa niekedy v tomto období rozhodnete zariadiť, poprípade prerobiť si vašu kuchyňu podľa vlastných predstáv, nie je nič jednoduchšie. Stačí mať základnú predstavu o tom, ako by mala vyzerať vaša kuchyňa po rekonštrukcii vášho bytu, či ako by mala vyzerať vo vašej čerstvo kúpenej novostavbe. Dnes existuje celý rad kuchynských štúdií, kde vám vaše predstavy vedia pretaviť do konkrétnej podoby vašej budúcej kuchyne. V tejto súvislosti sme preto za vás oslovili niekoľko kuchynských štúdií aby nám poradili, ako si poradiť s kuchyňou pri rekonštrukcii bytu a ako pri novostavbe. Hlavné rozdiely pri zariaďovaní kuchyne v novostavbe a pri rekonštrukcii vidí Juraj Kopačka s kuchynského štúdia Doma Kuchyne v tom, že “novostavba poskytuje väčšiu flexibilitu tvorenia daného priestoru, keďže sa daný priestor tvorí pri novostavbe nanovo. Dajú sa doňho zakomponovať požiadavky dizajnéra. Ide o vizuálne či praktické prvky ako sú napríklad vývody a elektrina. Pri rekonštrukcii bytu je to predsa len prerábanie niečo existujúceho, do čoho ako sa hovorí treba vŕtať.“

Hlavnou prednosťou novostavby je preto pri zakomponovaní kuchyne voľná dispozícia. To ale neznamená, že pri rekonštrukcii staršieho bytu sme obmedzení natoľko, aby nám kuchynské štúdiá nevedeli v tejto oblasti pomôcť. Starší byt nám síce dáva určité hranice, ale ako nám potvrdil Rastislav Petrík z kuchynského štúdia Daniela interiér: „ak sa totiž rozhodneme rekonštruovať byt, dostávame ho do štádia novostavby. Záleží iba od daného priestoru ako je možné ho využiť. Hlavne či je možné ho upraviť aj stavebne, napríklad vybúraním alebo postavením priečky.“ Oveľa ľahšiu situáciu máme vtedy, ak sa mení, alebo dodáva len nová kuchynská linka a dispozíciu samotnej miestnosti nemeníme. Vtedy je rozdiel pri zariaďovaní novostavby, alebo staršieho bytu novou kuchyňou prakticky minimálny. Maximálne pri staršom byte by sme mali mať na pamäti, že nová kuchyňa by mala byť osadená do dobre zrekonštruovaného prostredia. Mali by sme preto skontrolovať steny, či náhodou nechytajú pleseň, ktorá by nám radosť s novej kuchynskej linky čoskoro pokazila.

Hotová kuchyňa či kuchyňa na mieru

Medzi časté dilemy pri zariaďovaní kuchyne patrí otázka, či sa oplatí investovať do hotovej, tzv. sektorovej kuchyne, alebo sa nám oplatí upustiť uzdu fantázie, zadovážiť si kuchyňu podľa vlastnej inšpirácie a dať si zhotoviť kuchyňu na mieru. Nuž, po oslovení viacerých kuchynských štúdií, by sme vyriešenie tejto dilemy mohli rozdeliť na dve základné odpovede. Po prvé, kuchyňa na mieru lepšie vystihne vaše predstavy. Jej nevýhodou je nepochybne cena, ktorá býva z pravidla vyššia ako pri hotovej, teda sektorovej kuchyni. No a po druhé, ak sa rozhodnete pre kuchyňu na mieru, čakacia doba na ňu je trochu dlhšia ako pri „sériovo“ vyrábanej kuchyni. Takže, kto chce šetriť za každú cenu, jeho výber padne skôr na hotový produkt. Fantázia a vlastné potreby idú skôr na vedľajšiu koľaj.

Tento výber sa bude skôr týkať mladších rodín, kde sa pri kúpe novostavby či staršieho bytu bude naozaj pozerať na každé euro investované do nehnuteľnosti. V prípade ak sú vaše príjmy vyššie, tak niet nad čím uvažovať a výber kuchyne na mieru by mal zvíťaziť na celej čiare. Jej výhody nie sú len v možnosti kombinácie rôznych materiálov, či atypických tvarov pri novostavbách, ale jej výhody môžete využiť aj pri starších bytoch, ktorých steny v kuchyni po rokoch už „nezvierajú“ s podlahou pravý uhol. Zvlnené steny starších bytov by si napríklad so sektorovou kuchyňou „nemuseli rozumieť“, ale kuchyňa na mieru by takýto problém dokázala vyriešiť. Preto je len na vás, aby ste poriadne zohľadnili vaše možnosti spolu s vašimi snami a následne by ste si vybrali kuchyňu, ktorá by vám vyhovovala čo najviac.

Kuchyňa ako samostatná alebo spojená miestnosť

Dilema samostatnej alebo spojenej kuchyne sa väčšinou vyskytuje pri kúpe novostavby, keďže pri starších bytoch sú kuchyne zväčša situované ako samostatné miestnosti a ich spájanie s inou miestnosťou, spravidla obývačkou by sa vám predražilo. Je preto otázne, či by sa vám naozaj zvýšili nejaké peniažky po kúpe takejto nehnuteľnosti na spájanie kuchyne s obývačkou. Oveľa pravdepodobnejšou situáciou pre vás bude to, že zvyšné peniaze budete investovať do dôležitejších rekonštrukcií a svoj sen o spojenej kuchyni s obývačkou radšej odložíte na neskôr.

Pri kuchyni ako samostatnej miestnosti musíte počítať s relatívne uzavretým priestorom. Tento priestor bude nutné optimalizovať pre potreby rodiny. Napríklad kuchynský stôl bude určite súčasťou kuchyne ako samostatnej miestnosti, ale v situácii keď kuchyňa bude spojená s obývacou izbou, tento problém môžme vyriešiť tak, že jedálenský stôl posunieme do obývačky. Úplne inak by ste mali uvažovať ak chcete prepojenú kuchyňu s obývačkou, a pritom chcete mať obidve miestnosti v inom štýle. Ak by ste totiž rôzne štýly kuchyne a obývačky spojili, výsledný efekt by nemusel dopadnúť dobre. Tieto slová nám potvrdil aj Martin Malina z kuchynského štúdia Mados: „ak máte celý interiér zariadený v modernom dizajne a kuchyne sa vám páčia v rustikálnom štýle, nie je problém to realizovať pri oddelenej kuchyni, nakoľko po zatvorení kuchynských dverí sa tieto dva štýly nebudú rušiť. Ak je kuchyňa spojená s jedálňou alebo obývačkou, treba brať ohľad aj na ostatné priestory a zladiť ich ako celok a to nie len farbou, materiálmi, ale aj dizajnom“.

Ak je teda vašim snom spojená kuchyňa s obývacou miestnosťou, či už v novostavbe alebo staršom byte, je nutné podotknúť, že pôsobí tento stav praktickejšie a luxusnejšie. Vznikne vám akési prevádzkové srdce domácnosti. Obzvlášť dobrou výzvou pre tvorivé typy môže byť aj jemné optické oddelenie kuchyne pomocou barových pultov, či výsuvných otočných stolíkov a odkladacích plôch. V tejto kombinácii by ste mali byť ale trochu viacej opatrní. Vaša kuchyňa sa tak dostane do centra diania a každá návšteva upriami pozornosť predovšetkým na ňu. Tento efekt sa môže zvýšiť ešte viacej pri menších bytoch v novostavbách. Takže milé mladé rodinky, ak sa chcete pochváliť celkovým usporiadaním vášho „štartovacieho bytu“, na tento efekt by ste nemali zabudnúť, aby sa výlučnou dominantou bytu nestala iba kuchyňa. Ak už si zvolíte samostatnú či prepojenú kuchyňu, nemali by ste v obidvoch prípadoch zabúdať na podlahu. Veď napríklad pri prepojení rôznorodých priestorov sa zvýšia požiadavky na podlahové krytiny. Klasickým riešením podlahy v kuchyni totiž býva keramická dlažba, ktorá ale nemusí vždy ladiť s podlahou v obývačke ak sú miestnosti spojené. O vhodnosti prepojenia materiálov by ste sa mali preto poradiť s odborníkmi v tejto oblasti. Asi tým úplne najhorším riešením pre kuchyňu však býva koberec. Podčiarkuje síce domáckosť atmosféry, ale v kuchyni je však veľmi nepraktický. Určite nám dáte za pravdu vtedy, ak vám spadne ráno na podlahu vajíčko pri príprave raňajok a vy sa budete ponáhľať do práce.

Ak je kuchyňa spojená s inou miestnosťou, je dôležité zvoliť si aj vhodný druh kuchynských spotrebičov s čo najnižšou hladinou hluku. Veď nie je nič horšie ako pri stolovaní, či inej činnosti počúvate napríklad umývačku riadu. Asi najdôležitejším zariadením v prípade ak je kuchyňa spojená s obývačkou je kvalitný a hlavne tichý odsávač pár. Bez neho by sa vám kuchynské výpary prevalili do obývačky ako letné búrkové mračno. Ak by ste tento stav podcenili, spomenuli by ste si nato až vtedy, ak by ste pach po varení nedeľňajšieho obeda mali v obývačke aj uprostred pracovného týždňa. Práve tento fakt býva častým argumentom proti spojeniu kuchyne s ostatnými časťami kuchyne. To je ale potom aj dôvodom na vybavenie domácnosti účinnejším vetraním.

Pár slov na záver

Kuchyňa, ktorá je od podlahy až po spotrebiče zhotovená v dobrej kvalite, by vás ako majiteľov „mala prežiť“. Je to hlavne z toho dôvodu, že finančné prostriedky vynaložené na jej dobré a hlavne praktické fungovanie sú vo väčšej miere nemalé. Preto by sme pri zariaďovaní kuchyne mali brať do úvahy potreby všetkých členov rodiny. Inak totiž bude vyzerať praktická kuchyňa pre mladomanželov a inak pre šesť člennú rodinu. Pri jej zhotovení či rekonštrukcii by sme však nemali zabúdať ani na posledné trendy v tejto oblasti. Vo všeobecnosti by sa dalo povedať, že v súčasnej dobe na tomto poli prevláda na slovenskom trhu minimalizmus a štýl hranatých tvarov. Prevažujú kombinácie striktných štvorcov a obdĺžnikov. No a čo sa týka farieb, oproti minulosti, keď boli preferované matnejšie formy kuchýň, dnes sa do popredia dostávajú kuchyne vo farebnom prevedení s vysokým leskom. V prípade materiálov je záujem predovšetkým o exotické dreviny. Nuž luxus a nápaditosť v tomto smere prestáva byť synonymom len pre tých bohatších, ale stáva sa súčasťou pomaly každej rodiny, ktorá si chce zadovážiť novú kuchyňu.

Viac informácií sa dozviete

v relácii TA3 REALITY


Späť

Prečo a ako zatepľovať?

 Ak sme už použili na opis tepelnej izolácie „športovú terminológiu“, tak aj samotné „termo oblečenie“ má viacero druhov. Veď aj samotný športovec nepoužíva ten istý materiál na ochranu hlavy a trupu. Presne to isté sa týka aj nehnuteľností pri výbere materiálu pre izoláciu rôznych častí domu. Iná forma izolácie je vhodná napr. pre izoláciu základov, stien, či strechy. Základným zmyslom zatepľovania domov, je zníženie nákladov na vykurovanie. Teda ak si zvolíte dobrý materiál a kvalitnú firmu, ktorá realizáciu zatepľovania správne realizuje,..

Situácia na trhu so stavebnými pozemkami

V súčasnosti ale aj  nedávnej minulosti sa už veľa hovorilo a písalo o tom, ako finančná kríza zahýbala realitným trhom v oblasti predaja a kúpy bytov či rodinných domov. No predtým, ako sa postaví nová budova pre bývanie či prácu, je dobré si zaobstarať dobrý a kvalitný pozemok. Zmapovanie situácie na trhu s pozemkami a následné vykreslenie možností na čo všetko by sme si mali dať pozor pri ich kúpe je rovnako dôležité, ako neskoršia stavba nehnuteľnosti na tom ktorom pozemku.Všeobecná sitácia na trhu s pozemkamiHneď na úvod by sa dalo povedať, že..

Balkón a lodžia

 Od začiatkuZasklite si lodžiuSklo zaskleniaRôzne využitieMateriály na vonkajšie použitie a nábytokZväčšite si lodžiuNajkrajšie sú farebnéEstetikaS príchodom leta sa už viacerí z nás tešia na pokojne strávený deň pri opaľovaní na vlastnej oáze pokoja, na terase či balkóne. Cez zimu boli dvere do tohto priestoru prevažne zatvorené, preto sa už iste tešíte ako vpustíte do svojho príbytku slnečné teplo a najmä čerstvý vzduch. Dokonca aj v centre väčšieho mesta je terasa akýmsi upokojujúcim prvkom. Najmä ak z nej máte dobrý výhľad.Balkóny a lodžie..

Občianske spolužitie - susedské vzťahy v praxi

Chcela by som sa spýtať na otázku spolunažívania vlastníkov bytov. Bývam na prvom poschodí a podo mnou prenajíma vlastníčka byt, v ktorom sú dvaja fajčiari, tí sa však rozhodli fajčiť v priestoroch WC čím sa rozširuje dymový smrad do môjho bytu/nakoľko dym stúpa hore a nie sú ochotní zapnúť ani ventilátor. Mám napáchnutú kúpeľňu, WC aj chodbu nakoľko sa tento dym ďalej nepohybuje a vetranie týchto priestorov je problematické a možné jedine tým, že otvorím vchodové dvere. Je možné niečo podniknúť v tejto veci napr. cez zákon o ochrane nefajčiarov?..

Obťažuje vás sused hlasnou hudbou? Bráňte sa!

„ Pokiaľ sa žalobca domáha ako vlastník nehnuteľnosti ochrany proti hluku, je potrebné žalobný návrh formulovať tak, že žalovaný je povinný zdržať sa obťažovania žalobcu hlukom z (v žalobe uvedeného) pozemku žalovaného (prípadne i z inej veci patriacej žalovanému), prenikajúcim na (v žalobe uvedenú) nehnuteľnosť žalobcu. Pokiaľ súd zistí, že dochádza k obťažovaniu nad mieru primeranú pomerom (prípadne, že ide o vážne ohrozenie výkonu jeho práva), žalobe vyhovie; v odôvodnení rozsudku určí mieru obťažovania, ktorá je v danej veci primeraná..

Základné požiadavky na vnútorné prostredie bytových a nebytových budov z hľadiska tepelno-vlhkostnej mikroklímy - byty nižšieho štandardu a ubytovacie zariadenia

V oblasti práva sociálneho zabezpečenia vydalo Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky (MZ SR) dňa 18.06.2008 vyhlášku č. 259/2008 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na vnútorné prostredie budov a o minimálnych požiadavkách na byty nižšieho štandardu a na ubytovacie zariadenia. Predmetná právna úprava vychádza zo zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, konkrétne z jeho ustanovenia § 62 ods. 1 písm. f), ktoré splnomocnilo MZ SR vydať predmetnú vyhlášku. Táto obsahuje právnu úpravu a podrobnosti týkajúce sa nehnuteľností..

Ako ušetriť prostredníctvom stavebného sporenia Ako ušetriť prostredníctvom stavebného sporenia

Stavebné sporenie patrí dnes medzi najbežnešie formy sporenia ako si finančne zhmotniť svoje predstavy o vlastnom bývaní. Tak ako v každom segmente trhu, aj možnosti stavebného sporenia prinášajú novinky, ktoré sa prispôsobujú aktuálnym potrebám svojich spotrebiteľov. Hlavne pri súčasných možnostiach stavebného sporenia platí ono známe: „Kto šetrí má za tri.“ Aj preto prináša Prvá stavebná sporiteľňa, a. s. nové alternatívy ako urobiť svoje bývanie úspornejším.Ekologické šetrenieOd 1. januára 2008 platí novela zákona o stavebnom sporení, ktorá..

Úrokové sadzby pri hypotekárnom úvere

O možnosti ako si zadovážiť bývanie pomocou hypotekárneho úveru (HÚ), sa toho popísalo už veľa. Pri jeho vybavovaní zaujíma klientov tej či onej banky  jedna zo základných veličín výška úrokovej sadzby. Podľa nastavenia jej výšky, môžete na svojom (HÚ) riadne ušetriť, ale pri troche neuváženosti a letmom prebehnutí čísel v letáku propagujúcom hypotekárny produkt aj svoje bývanie riadne preplatiť. Tak či onak, úroková sadzba tvorí základ splácania vášho dlhu, takže jej optimálne nastavenie je pre vás ako klientov obzvlášť dôležité.Tvorba..

Najlepšie investície do nehnutelnosti ...


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.