Rekreačné bývanie

Blíži sa leto a s ním aj čas našich dovoleniek; na rozhraní mája a júna začínajú riešiť otázku oddychu aj tí, ktorí si na to počas jari nenašli dostatok času. Možnosťou je klasická dovolenka, kde sa o všetko postará cestovná kancelária; ak však roky chodíte na to isté obľúbené miesto, bolo by neekonomické platiť v zime i v lete za ubytovanie v hoteli. Pre takýchto dovolenkárov je lepšou alternatívou investovať do apartmánu, chalupy či chaty. Poďme si teda povedať viac o týchto možnostiach, ktoré nám organizáciu dovoleniek podstatne uľahčia.

Pevné základy budovy

Chalupa

Tento spôsob má zmysel najmä vtedy, ak na nej chceme oddychovať relatívne často; ideálne je, ak tam trávime nielen dovolenky, ale aspoň sem-tam aj nejaký víkend. Je možné kúpiť ju aj ako investíciu, zrekonštruovať ju a predať, avšak vo väčšine prípadov ju nový majiteľ chce práve na oddych.

                Pri kúpe chalupy treba myslieť najmä na to, aby sme nemuseli „riešiť“ základné veci: elektrina, voda, kanalizácia a pod. Je síce možné chalupu kúpiť i bez toho, ale spôsobí to ďalšiu námahu a starosti. Skontrolovať tiež treba najmä stav strechy a prípadnú vlhkosť, s ktorou je dodatočne ťažké niečo urobiť.

 Lokalita zohráva taktiež významnú úlohu, avšak trocha iným spôsobom ako pri kúpe bytu; atraktivita sa síce i tu dá určiť všeobecne, avšak o predstave oddychu má každý iné predstavy, preto tu nie je reálne nejaké prísne škatuľkovanie. Vo všeobecnosti však platí, že záujemca ocení nielen pokoj a čistý vzduch, ale napríklad aj blízkosť jazera či lesa. Takisto „poteší“ obchodík s potravinami, krčmička a podobné malé radosti. Mimoriadne dôležitá je i možnosť parkovania tak, aby sa majiteľ nemusel báť o vlastné auto.

                Pri chalupách na rekreáciu sa treba ešte pristaviť pri otázke financovania tejto kúpy za predpokladu, že záujemca nemá k dispozícii dostatočnú hotovosť; za istých okolností to môže byť komplikovanejšie ako pri klasických domoch. Ak je chalupa na liste vlastníctva klasifikovaná ako rodinný dom, s hypotékou by nemal byť problém ani pri žiadosti o plnú výšku; ak však nie, získať celú sumu bude veľmi ťažké. Samozrejme, dá sa to vyriešiť spotrebným úverom; ak však chceme hypotéku na nehnuteľnosť, ktorá nie je určená na trvalé bývanie, žiadosť o celú sumu býva kameňom úrazu. Ak teda chceme voliť toto riešenie, treba sa o uvedenej skutočnosti vopred informovať.

Chata

O tie býva o niečo menší záujem ako o chalupy, avšak ani tu nie je problém predať či kúpiť. V zásade tu platia tie isté pravidlá, ako pre chalupu: je potrebné, aby mala elektrinu, vodu, kanalizáciu a podobné veci, ktorých absencia by neskôr novému majiteľovi komplikovala život. Lokalita a možnosť rekreačného vyžitia v okolí by mala byť tiež samozrejmosťou a tak, ako aj pri chalupách, i tu sa cena odvíja od týchto vecí.

                Pri chate však už treba rátať s menším priestorom, ako i s nižšou mierou súkromia. Platí to najmä pre chatové oblasti, kde je frekvencia prítomnosti „susedov“ vyššia úmerne s krajším počasím. Zároveň však chata nevyžaduje toľko starostlivosti, čo chalupa, takže závisí naozaj len od preferencií záujemcu, či dá prednosť vyššej miere súkromia spojenej s vyššou mierou starostlivosti o svoju rekreačnú nehnuteľnosť alebo naopak.

                Čo sa týka chatových oblastí, najlukratívnejšie nájdeme pri rekreačných a lyžiarskych strediskách. Kúpa je možná, ako aj pri všetkých ostatných druhoch nehnuteľností, vo vlastnej réžii alebo cez realitku – tam však treba rátať s vyššou položkou, pretože aj keď províziu platí väčšinou predávajúci, zvykne sa to odraziť na cene.

Apartmán

Chalupa či chata sú výhodnejšie, čo sa týka miesta, avšak vyžadujú si aj celoročnú starostlivosť a vyššie náklady.

Z tohto pohľadu je apartmán nielen pohodlnejšie, ale aj lacnejšie riešenie. Je tu aj možnosť kúpiť si ho ako investíciu; v takom prípade je však nelogické nechávať ho celý rok prázdny iba kvôli niekoľkým vlastným dovolenkám či víkendom. Tí, ktorí ho kúpia s takým úmyslom, sa ho väčšinou snažia aj prenajímať.

                Apartmán je nebytový priestor; v porovnaní s bytom je spravidla menší, nemusí spĺňať všetky podmienky, ktoré pre byty platia a je problém si naň prihlásiť trvalý pobyt. Ich cena sa tak, ako aj pri bytoch, odvíja od lokality, doplnkových služieb a vzhľadom na to, že ide o dovolenkové bývanie, aj od blízkosti možností relaxačného vyžitia. Takisto rozhoduje aj rozloha apartmánu – tým sa podstatne líši od ostatných foriem rekreačného bývania, keďže pri chate či chalupe spravidla veľkosť pozemku neurobí až taký rozdiel v cene (ak nejde o neštandardne veľký pozemok).

                Pri apartmánoch sa zväčša stretneme aj s typmi služieb, ktoré ich skôr približujú k hotelu: recepcia, samohasiace zariadenia atď. Taktiež existujú firmy, ktoré vedia apartmán prenajať podľa vopred dohodnutých podmienok za províziu. Nevýhodou môže byť menšia flexibilita výberu termínu vašej vlastnej dovolenky. Ak si prenajmete apartmán, nemusíte sa tiež zaťažovať napríklad upratovaním alebo podobnými aktivitami, ktoré by ste si v prenajatej chatke väčšinou museli urobiť sami. Mínusom pri apartmánoch vo všeobecnosti je však fakt, že nemusí spĺňať všetky normy, ktoré sú povinné pre byt – týka sa to napríklad svetlotechniky.

Apartmán či domček v zahraničí – áno, či nie?

Túto otázku mnohí intenzívne riešili najmä počas nedávneho obdobia, keď boli nehnuteľnosti u nás cenovo na vrchole; kúpy apartmánu v zahraničí sa robili aj ako investícia, ktorej cena časom stúpne a dovtedy ju možno využívať na už spomínaný prenájom.

                Táto kúpa si však vyžaduje viac času najmä z organizačného hľadiska a tým pádom aj viac opatrnosti. Vyhľadávanie vhodného objektu a zisťovanie všetkého, na čo treba dať pozor (lokalita, cena, vybavenie okolia, stav...), je na diaľku omnoho komplikovanejšie a ľahšie sa môže stať aj nejaká „zrada“. Samozrejme, je tu možnosť spoľahnúť sa na služby zahraničnej realitnej kancelárie, avšak i to má svoje úskalia. Tie spočívajú jednak v problematickosti promptných obhliadok, jednak v častých pokusoch dotlačiť klientov k čo najrýchlejšiemu podpisu zmluvy, čo nikdy nie je rozumný nápad. Takisto je omnoho ľahšie „zakamuflovať“ nejaký nedostatok na nehnuteľnosti, ktorú si kvôli vzdialenosti nemôžete niekoľkokrát podrobne pozrieť a preskúmať.  

                Pri takomto rozhodnutí je rozumné mať nielen dohodnutých viacero obhliadok viacerých nehnuteľností, aby sa vám oplatilo vycestovať, ale je veľmi užitočné zároveň sa zoznámiť s „miestnou klímou“; domáci často prezradia viac zaujímavostí ako internet či realitná kancelária, nehovoriac o tom, že takto je možné odhaliť práve uvedené pokusy o zatajenie niečoho, čo by zákazníka od konkrétnej kúpy mohlo odradiť. Tiež si treba overiť aj vysporiadanosť nehnuteľnosti – platí tu v podstate všetko, čo i pri kúpe nehnuteľnosti doma, ibaže si treba dať ešte väčší pozor.

Kúpiť alebo prenajať?

V tejto oblasti dopyt prevyšuje ponuku; chalúp ani chát, ak sú v dobrom stave a s dobrou polohou, sa ich majitelia nezbavujú, ale nechávajú ich ako dedičstvo svojim deťom. Mnoho záujemcov sa navyše rozhodne radšej pre prenájom kvôli tomu, že ich odradí práca a čas, ktoré by museli rekreačnému bývaniu venovať. Iní si, naopak, chatku či chalúpku kúpia „z princípu“, aby na nej mohli pracovať a starať sa o ňu. Klady i zápory vyjdú asi na rovnako a rozhodnutie v tejto otázke je úplne individuálne.

                Ak sa však rozhodneme pre kúpu, pozor treba dať okrem vyššie spomínaných vecí aj na iné skutočnosti: môže to byť potreba príliš namáhavej starostlivosti o objekt, ktorú sa pôvodný majiteľ môže snažiť zatajiť, alebo príliš nebezpečné prostredie, kde chaty vykradnú aj niekoľkokrát ročne. Preto si treba overiť vhodnosť kúpy aj z tohto pohľadu. 

                Zaobstarať si chalupu, chatu či apartmán predstavuje vynaloženie istej námahy; ak si však chceme dobre a zodpovedne vybrať, dlhým obhliadkam a „papieovačkám“ sa nevyhneme. Odmena za dobrý výber príde v podobe víkendov a dovoleniek v úplne inom rozmere ako v meste či prepchatých letoviskách.

Autor: Mgr. Katarína Macková



 

Späť

Realitné kancelárie na Slovensku Realitné kancelárie na Slovensku

Založenie realitnej kancelárie Výber realitnej kancelárie Serióznosť realitných maklérovNa čo si dať pozorRozhodli ste sa predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, ale neviete ako na to? Nemáte skúsenosti a ani prehľad na trhu s nehnuteľnosťami? Neostáva vám teda nič iné iba sa spoľahnúť na realitnú kanceláriu, ktorá vám určite ochotne poradí a pomôže s predajom vašej nehnuteľnosti. Samozrejme, musíte počítať s tým, že táto pomoc vás bude niečo aj stáť. Realitné kancelárie majú viac skúseností s predajom a súvisiacou administratívou ako bežný človek,..

Ako urobiť z vašej spálne najlepšie miesto v dome? Ako urobiť z vašej spálne najlepšie miesto v dome?

Kvalitný odpočinok je vo všeobecnosti kľúčom k efektívnej práci a emočnému zdraviu. To je pravdepodobne dôvod, prečo v tomto stave strávime až tretinu svojho života. Znamená to, že spálňa má nielen v našej existencii, ale aj v interiéri osobitnú a významnú úlohu. Žiaľ, len minimum z nás tomuto problému venuje dostatočnú pozornosť, čoho dôsledkom je nielen naše dlhodobé fyzické, ale aj psychické vyčerpanie. Aby ste tým zbytočne vy ani vaše okolie dlhodobo netrpeli, prezradíme vám, ako si z tohto priestoru urobiť najlepšie miesto v dome. Začnite pekne..

Zelené a nízkoenergetické domy

Čo je zelený dom?Ako a kde stavať?Výstavba domuKde sme ušetriliSolárne domyPasívny solárny domAktívny solárny domIné ekologické materiály Nárast cien za energie, vyčerpateľnosť prírodných zdrojov či alarmujúci stav Zeme. Tieto a mnoho ďalších problémov núti spoločnosť hľadať nové technológie a ekologickejší materiál. S pojmom zelené a nízkoenergetické domy sa už stretol asi každý z vás, určite o nich aj niečo viete, ale bývať by ste v nich zatiaľ nechceli. Napriek nepopierateľným výhodám totiž ešte stále čelia tieto domy veľkej rade odmietavých..

Dedenie a prechod nájmu družstevného bytu

“Členstvo v stavebnom bytovom družstve a právo užívať byt môže prejsť smrťou užívateľa družstevného bytu, ktorý nebol v spoločnom užívaní manželov (§ 172 ods. 2 O.z.), len na jedného dediča poručiteľa, ktorému pripadol členský podiel, alebo na dvoch dedičov, ak sú manželmi” (§ 172 ods. 2 OZ.) “V konaní o dedičstve je v takom prípade rozhodnutím podľa ustanovenia § 39 Not.por. riešené, kto z dedičov nadobúda členský podiel poručiteľa v stavebnom bytovom družstve, prípadne ako sa dedičia vyporiadajú ohľadne náhrady zostatkovej hodnoty..

Rozdelenie nehnuteľností po rozvode

 Pred mesiacom som na súde podal návrh na rozvod manželstva. Počas neho sme dostali od svokry byt a postavili sme si rodinný dom. Zaujíma ma, akým spôsobom máme zabezpečiť rozdelenie týchto dvoch nehnuteľností, keď sme sa dohodli, že rodinný dom zostane mne, byt manželke a ja jej ešte doplatím určitú sumu. Jozef Výbrus, Sviná Vážený pán Výbrus, keďže platné právne predpisy oprávňujú manželov rozdeliť si veci, práva a iné..

Nóvum v písomnom hlasovaní vlastníkov bytov- zjednodušenie účasti na správe bytového domu

Správca nášho domu nelegálne prevádzkuje kotolňu, ktorá patrí vlastníkom bytov a nebytových priestorov. Nemôže preukázať splnenie podmienok na podnikanie v tepelnej energetike podľa ustanovenia § 5 ods. 7 písm. a) zákona č. 657/2004 Z. z. o tepelnej energetike. V mesiaci marci bola zrealizovaná zástupkyňou vlastníkov bytov, ktorá háji skôr záujmy správcu a nie je ochotná akceptovať vlastníkov bytov, akási podpisová akcia, kedy táto pani „chodila po bytoch“ a dávala podpisovať súhlas, resp. nesúhlas s istými otázkami,..

Hypotekárne úvery = pomocná ruka?

 Čo by ste mali vedieť o hypotekárnych úverochCieľová skupina pre bankyPostup pri vybavovaní hypotekárneho úveruTakže ako to prebieha?Podmienky, za akých môžete požiadať o hypoúverS akými poplatkami musíte počítať?Aká môže byť úroková sadzba? Môže ju klient nejakým spôsobom ovplyvniť?Spôsoby ručenia pri výstavbe nového domu   Hypotekárny úver znamená pôžičku na prefinancovanie kúpy alebo výstavby nehnuteľnosti, je to úver, ktorý je zaručený nehnuteľnosťou. V súčasnosti ho na Slovensku poskytuje osem bankových subjektov. Každá..

Kúpa nehnutelnosti zaťaženej vecným bremenom alebo záložným právom na nehnuteľnosti?

Pred samotnou kúpou zaťaženej nehnutelnosti je vhodné, aby si kupujúci v prvom rade jasne ozrejmil, či skutočne chce nadobudnúť nehnuteľnosť s ťarchou alebo nezaťaženú nehnuteľnosť. Jeho postup závisí od toho, či nehnuteľnosť je nadobúdaná priamo konaním kupujúceho alebo cez sprostredkovateľa - realitnú kanceláriu. Kupujúci by si mal vyžiadať relevantné a najmä aktuálne doklady ohľadne predmetnej nehnuteľnosti, napr. originál  listu vlastníctva. Na liste vlastníctva, ktorý môže získať od predávajúceho, od realitnej kancelárie..

Novinky v stavebnom sporení

Správa bytových domovCieľ projektu a konferencieNovela zákona o stavebnom sporeníOkruh poberateľov štátnej prémieAsi nikoho v súčastnej dobe neprekvapí, že medzi základné túžby človeka patrí splnenie si sna o vlastnom bývaní či zmodernizovaní toho, čomu hovoríme vlastný domov. Cesta k peknému a hlavne útulnému bývaniu vedie viacerými cestami. Medzi tie najviac využívané cesty ako sa k tomuto cieľu priblížiť patrí na Slovensku stavebné sporenie. Aby tento nástroj na splenie si sna o peknom bývaní mohol lepšie reagovať na potreby ľudí, dochádza na tomto..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.