Reality - Stavebné povolenie

Pri riešení vlastného domova dá niekto prednosť kúpe domu na kľúč, niekto výhodnej kúpe a následnej rekonštrukcii a niekto radšej kúpi pozemok a ide stavať. Všetky tieto možnosti majú svoje výhody aj nevýhody a tú poslednú si väčšinou volia ľudia, ktorí chcú mať každý detail svojho nového domova podľa svojich predstáv. Ak sa však rozhodneme pre výstavbu nového domu, nevyhneme sa istým „procedúram“. Jednou z nich je aj stavebné povolenie.

 

Kam treba ísť žiadať o stavebné povolenie

S touto žiadosťou sa treba obrátiť na príslušný stavebný úrad, ktorý nájdeme na obecnom úrade. Stavebné povolenie ako také musí predchádzať každej stavbe, inak nie je legálna a nasleduje pokuta alebo odstránenie. Dostaneme ho na úrade v podobe tlačiva spolu s dokumentmi, ktoré k nemu patria.

                Samozrejme, je veľmi dôležité dodržiavať územné rozhodnutie. Stavebný úrad vydá povolenie vtedy, ak je táto podmienka splnená, takisto ak sú dodržané technické normy a právne predpisy a tiež ak neabsentuje správnosť a úplnosť údajov, ktoré žiadateľ v žiadosti o povolenie uvedie. Posudzuje sa aj projektová dokumentácia. Vzhľadom na tento stav vecí si teda ešte predtým, ako začneme bližšie rozoberať tému stavebného povolenia, povieme pár viet o územnom rozhodnutí.

               

Územné rozhodnutie

Ak sa rozhodnete na svojom pozemku stavať, prvé, čo by ste mali urobiť, je zastaviť sa na stavebnom úrade a dôkladne sa oboznámiť s územným plánom obce. Je to dôležité kvôli istote, že stavebný plán neobsahuje niečo, čo by sa s ním nezhodovalo; ak je to tak, potrebujete najprv územné rozhodnutie a až po jeho získaní je možné žiadať o stavebné povolenie.

Je tu aj možnosť, že váš pozemok nie je zahrnutý v územnom pláne; vtedy sa z územného rozhodnutia stáva nutnosť. Častejšie sa však stáva to, že požiadavky alebo predstavy majiteľa pozemku, ktorý ide stavať, s územným plánom nekorešpondujú, napríklad chce vyššiu budovu, ako je povolené, prípadne plánuje stavbu, ktorá sa odlišuje od povahy okolia, prípadne nie je určená na bývanie.

Ďalším krokom je vypracovanie projektu na územné rozhodnutie, ktorý majiteľ pozemku predloží na stavebný úrad. Prikladá sa takisto návrh na vydanie územného rozhodnutia. K tomuto návrhu sa prikladá list vlastníctva, vyjadrenia správcov inžinierskych sietí a majiteľov pozemkov, cez ktoré sa budú ťahať, doklady z územného konania za predpokladu, že už bolo, a aj vyjadrenie správcu cesty, na ktorú sa chcete napojiť.

 

Kedy začať vybavovať

Vzhľadom na časovú náročnosť vybavenia všetkých nižšieuvedených dokumentov je rozhodne rozumné začať stavebné povolenie vybavovať už počas vyhotovovania projektovej dokumentácie; vyhneme sa tak situácii, že máme projekt, odborníkov aj materiál, ale kvôli nevybavenému povoleniu musíme čakať. Takisto je včasný začiatok vybavovania vhodný aj kvôli skutočnosti, že nikdy nevieme, či sme náhodou na niečo nezabudli, prípadne či sa nevyskytne nejaká komplikácia, ktorej riešenie nám zaberie ďalší čas. Na vyjadrenie stanoviska má stavebný úrad tridsať dní.

                Najskôr je však potrebné požiadať o stanovisko všetky dotknuté orgány. Až keď disponujeme ich  kladnou odpoveďou, môžeme podať žiadosť na stavebný úrad. Stavebné povolenie podpisuje starosta.

 

Čo potrebujeme, ak ideme vybavovať stavebné povolenie

- preukaz totožnosti

- projektovú dokumentáciu, základné údaje o stavbe

- právoplatné územné rozhodnutie

- údaje vlastníkov susedných nehnuteľností 

- údaje projektanta a jeho osvedčenie

- údaje stavebného dozoru a jeho oprávnenie, ak ideme stavať svojpomocne; ak dodávateľsky, tak sú potrebné údaje dodávateľa

- list vlastníctva k pozemku, na ktorom ideme stavať, môže mať maximálne tri mesiace

- kópiu z katastrálnej mapy z katastrálneho úradu so zakreslením a okótovaním objektu, tiež zakreslené siete 

- stanoviská dotknutých orgánov štátnej správy a obce

- začatie stavby je potrebné stavebnému úradu písomne ohlásiť

 

Byrokracia nás neminie

Vybavovanie stavebného povolenia nie je ani jednoduché, ani rýchle, avšak „papierovačkám“ sa pri tomto úkone vyhnúť nedá. Pravdou však je, že tento proces slúži na našu ochranu a oceníme to najmä vtedy, ak raz niekto bude chcieť stavať vedľa nás.

                Ak je však vybavovanie dokumentácie príliš veľkým strašiakom, túto službu si je možné aj zaplatiť. Ponúka ju mnoho firiem, ktoré klientovi zabezpečia podklady a tým ho od tohto zdĺhavého procesu odbremenia. Toto riešenie je výhodné najmä v tom, že záujemca nemusí zvlášť vybavovať odborníkov z práva, geodézie či projektovania a ak sa vyskytne akýkoľvek problém, nie je na jeho riešenie sám. Plusom je, ak sa zástupca firmy na samotnom stavebnom konaní zúčastní tiež a absolvuje ho spolu s klientom.

                Stavebné povolenie má obmedzenú platnosť; ak sa so stavbou nezačne, platí po dobu dvoch rokov.

 

Stavebné povolenie a rekonštrukcia

Mnoho záujemcov sa v snahe vyhnúť sa vybavovaniu stavebného povolenia rozhodne radšej kúpiť pozemok so starším domom a radšej ho zrekonštruovať. Toto riešenie nemusí byť zlé, odhliadnuc od toho, že na skutočný stav kupovanej staršej nehnuteľnosti si treba dať dobrý pozor, aby sa nám investícia niekoľkonásobne nepredražila a neskomplikovala. Ak je rekonštrukcia len malého rozsahu, postačí ju ohlásiť stavebnému úradu.

Tu je však potrebné dať si záležať na tom, aby všetky uvádzané skutočnosti boli čo najúplnejšie vysvetlené a aby bolo dostatočne jasné, že plánovaná rekonštrukcia sa bude odohrávať v rámci bezpečnosti z pohľadu ako statiky budovy, tak i požiarnych predpisov a ďalších pravidiel. Užitočné je aj písomné kladné stanovisko susedov. Okrem toho stavebný úrad má právo rozhodnúť, že stavebné povolenie potrebujete i na rekonštrukciu.

 

                Pri otázke nutnosti stavebného povolenia je rekonštrukcia (ak nie je radikálna) jedinou výnimkou, kedy ho nepotrebujeme vybavovať; veľkosť plánovaného domu, ktorý chceme stavať, vôbec nerozhoduje. Povolenie však nie je potrebné pre drobné stavby, ktoré plnia k hlavnej stavbe iba doplnkovú funkciu.

Medzi drobné stavby môžeme pri zovšeobecnení zahrnúť pivnice, žumpy, kôlne, práčovne, letné kuchyne, rôzne prístrešky, úschovne na bicykle či pracovné nástroje a stavby na chov drobného zvieratstva. Drobnú stavbu alebo stavebnú úpravu môže stavebník uskutočniť len na základe písomného oznámenia stavebného úradu, že proti ich uskutočneniu nemá námietky.

Samozrejme, otázka stavebného povolenia ako taká je omnoho zložitejšia; presný a vyčerpávajúci popis všetkých potrebných dokumentov a krokov by však bol príliš zdĺhavý a komplikovaný. Stavebné povolenie je však potrebné nielen z pohľadu rešpektovania územného plánu a ochrany záujmov susedov, ale tiež i pre samotného majiteľa budúceho domu a všetkých, ktorí sa na stavbe budú podieľať, v zmysle ich vyššej bezpečnosti. Takisto plní nemalú funkciu i v otázke ochrany životného prostredia.

 

Autor: Mgr. Katarína Macková
KTN: 18/11

Späť

Trendy spálňa 2022: Čo by v nej nemalo chýbať? Trendy spálňa 2022: Čo by v nej nemalo chýbať?

Dominanta celej domácnosti či srdce domova – aj takto by sa dala nazvať spálňa, ktorá patrí k hlavným miestnostiam v dome. Ak chcete, aby aj tá vaša vyzerala dobre a jednotlivé prvky v nej vytvárali príjemnú atmosféru, musíte si ju vedieť správne zariadiť. Inšpirujte sa najnovšími trendmi na rok 2022 a vytvorte si váš vysnívaný priestor na oddych.Atmosféru nastolíte posteľouNajvýraznejším kúskom celej spálne je posteľ. Každý si ju všimne hneď, ako do miestnosti vojde. Práve to je dôvod, prečo nesmie byť fádna. Využite jej dominantné postavenie a masívnosť..

Jednoduchý sprievodca k vysnívanej posteli Jednoduchý sprievodca k vysnívanej posteli

Vedeli ste, že v posteli strávite až jednu tretinu svojho života? A to, koniec koncov, nie je málo. Vaša posteľ by mala byť dokonalou oázou pohodlia, v ktorej si budete môcť dopriať pokojný spánok a načerpať nové sily. Jej samotnej kúpe by malo predchádzať niekoľko krokov. Netreba to uponáhľať. Aby sme vám uľahčili výber, zostavili sme pre vás niekoľko užitočných rád a postrehov.   1.         Veľkosť postele To, akú veľkú posteľ si vybrať, do veľkej miery závisí nielen od vašich osobných preferencií..

Sceľovanie pozemkov. V čom je jeho prínos pre spoločnosť?

Tento prostriedok bol prioritne určený na nápravu všeobecného stavu vlastníctva pozemkov na Slovensku, ktoré trpí nielen rozptýlenosťou vlastníctva, čo sa týka pôdy, ale následkom toho aj komplikovanosťou akéhokoľvek obchodovania s pozemkami. Odstránenie tohto stavu je dôležité najmä preto, aby sa mohol začať rozvíjať trh v tomto smere. Problém rozptýleného vlastníctva však ešte komplikuje množstvo neidentifikovaných vlastníkov, čo pokusy o usporiadanie a jednotný systém ešte viac brzdí. Poďme sa teda pozrieť na korene tohto stavu a na možnosti, pomocou..

Nebytové priestory - ich nájom a podnájom

Napriek skutočnosti, že otázka nájmu je upravená v základnom občianskoprávnom kódexe - v Občianskom zákonníku - tento prenechal osobitnú právnu úpravu nájmu a podnájmu nebytových priestorov zákonu č. 116/1990 Zb. o nájme a podnájme nebytových priestorov v znení neskorších predpisov (v texte ako “ZNP”). Osobitná zákonná úprava sa vzťahuje na nebytové priestory, ktorými sú miestnosti alebo súbory miestností, ktoré podľa rozhodnutia stavebného úradu sú určené na iné účely ako na bývanie. Medzi nebytové priestory tiež patria byty, pri ktorých..

Zabezpečenie bytu proti strate v hazardných hrách

 Spolu s manželom sme vlastníkmi bytu, ktorý sme kúpili počas trvania manželstva. Môj manžel je nezamestnaný, hrá hazardné hry, nestará sa o rodinu; dozvedela som sa tiež, že si už niekoľkokrát požičal na hru. Bojím sa, že prehrá aj náš byt. Ako sa proti tomu zabezpečiť?Božena R., NitraKeďže uvádzate, že ste nadobudli byt počas trvania manželstva, byt je predmetom vášho bezpodielového spoluvlastníctva manželov, ktoré zaniká rozvodom alebo iným zánikom manželstva. Avšak aj pokiaľ manželia nemajú v úmysle sa rozviesť, Občiansky zákonník umožňuje..

Zmluvy pri predaji nehnuteľnosti

Hovorí sa, že dobré zmluvy robia dobrých priateľov. Nie je to len veta, ktorú počujete pri uzatváraní akejkoľvek zmluvy, ale aj skoro v každom hollywoodskom filme s právnickou tematikou. Dobrá zmluva pri predaji a kúpe nehnuteľnosti totiž stavia všetkých jej účastníkov do pozície rovnocenných partnerov, kde nikto nie je zvýhodnený na úkor toho druhého. Opodstatnenosť tohto pravidla vám pomôže predísť rôznym komplikáciám pri predaji či kúpe akejkoľvek nehnuteľnosti.Pri predaji či kúpe akéhokoľvek typu nehnuteľnosti by ste si mali na začiatku tohto..

Prečo si vybrať open space kancelárie: nová teória activity-based workplace

V posledných rokoch sa nie len väčšie úspešné firmy ale aj takzvaní podnikatelia na voľnej nohe usilujú o navodenie produktívnej atmosféry pri práci. Open space kancelárie sú pre pracujúcich ľudí v mnohom veľkým prínosom a to či už máte firmu s množstvom zamestnancov, alebo ste podnikateľ, ktorému sa nedarí zachovať motiváciu na gauči vo vlastnom byte. Otvorené priestory kancelárií, ktoré minimalizujú možnosti vytvoriť si súkromné priestory, odstraňujú steny a dvere, sa v histórii prvýkrát uplatnili niekde v 50.-tych..

Dom na predaj

Ako bezpečne platiť pri kúpe nehnutelnosti a aké riziká hrozia pri platení hotovosťou za nehnuteľnosti?

Kúpa nehnutelnosti predstavuje z pohľadu bežného človeka pomerne zásadný krok. Ceny nehnuteľností sa totiž pohybujú v desiatkach, niekedy až stovkách tisícoch eur, a preto je na mieste zachovať čo najvyššiu možnú mieru opatrnosti s úhradou kúpnej ceny. Pre zachovanie spomenutej opatrnosti je pritom nevyhnutné poznať aspoň základné princípy prevodu nehnuteľnosti.   Prevod vlastníckeho práva k nehnuteľnosti Kúpa nehnuteľnosti sa realizuje na základe kúpnej zmluvy, avšak samotný podpis kúpnej zmluvy ešte neznamená nadobudnutie..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.