Konanie v rozpore s dobrými mravmi


Obraciam sa na vás s prosbou o radu. Pred 30 rokmi svokrovci vybudovali dom u rodičov na pozemku. Dostali 8 árov. Ale vchodovú bránu postavili na vedľajšej parcele, ktorá patrila rodičom môjho svokra. Po smrti svokrovcov a ich rodičov, brat môjho svokra si dal všetko prepísať na seba takže aj tu parcelu kde bola brána. Chceli sme tu parcelu odkúpiť, ale nám to nepredal. Predal to úplne cudzím ľuďom aj s rodičovským domom cca 27 árov. A vtedy nastal problém podľa nového výmeru hranica pozemku je 1,5 m od nášho domu. Takže nemáme vchodovú bránu a ani miesto nato aby sme si ju postavili. Chceli sme sa dohodnúť s novým majiteľom, aby pozemok vymerali o 2 metre širšiu a o toľko kratšiu, aby vyšlo tých 8 árov. Ale s tým nesúhlasil a teraz to chcú oplotiť. Takže s autom sa nedostanem na svoj pozemok ani do garáže. Preto vás prosím o radu či existuje na môj problém riešenie. Za odpoveď Vám vopred ďakujem.

    Jozef F., Košice

 

Vo všeobecnosti sa v rámci verejných ale aj súkromnoprávnych vzťahoch uplatňuje zásada - všetko čo nie je zakázané, je dovolené a moje právo, sloboda je obmedzená právom a slobodou druhého.
 

Za iných okolností by riešením bolo uzatvorenie dohody o tzv. predkupnom práve. Uzavretím takejto dohody by vám v prípade, ak by svokrov brat chcel predať daný pozemok, vzniklo predkupné právo. To znamená, že ako prvému by bol povinný ponúknuť daný pozemok na predaj vám. Ak by ste nemali záujem alebo by nedošlo ku konsenzu ohľadne kúpnej ceny, mohol by pozemok predať inej osobe.
 

Nakoľko ide o susediace pozemky bezprostredne sa dotýkajúce, treba uplatniť všeobecnú právnu úpravu tzv. susedských práv. Susedské právo predstavuje súhrn právnych noriem, ktoré upravujú susedské vzťahy vznikajúce najmä z vlastníctva susediacich nehnuteľností. V rámci susedských práv sa premieta zásada vzájomnosti. Tá spočíva v tom, že každý má rovnaké práva i povinnosti a súčasne každý požíva rovnaký stupeň ochrany - jednoducho, ochrana poskytnutá jednému z vlastníkov nesmie byť v nepomere k spravodlivej ochrane druhého vlastníka.
 

Skutočnosť, že váš rodinný príslušník vám odmietol predať nehnuteľnosť susediacu s vaším pozemkom, vyplýva z jeho vlastníctva danej veci - teda dispozične je oprávnený s pozemkom naložiť ľubovoľne podľa svojho uváženia. Svokrov brat vo svojej dispozičnej slobode k pozemku je však limitovaný zákonom, a tiež vašimi právami ako vlastníka susednej nehnuteľnosti. V rámci slovenskej spoločnosti sa v súčasnosti a vo zvýšenej miere nedôvodne zasahuje do práv iných subjektov, či už z pozície sily, arogancie, či z dôvodu intolerancie, resp. nevedomosti (ľudskej hlúposti). Bez ohľadu na to, ak ide o neoprávnený zásah spočívajúci v obmedzení práv druhého - vám bolo znemožnené nakladať so svojím pozemkom a odňatá možnosť prístupu naň - zákon stojí na vašej strane. Nový vlastník susednej nehnuteľnosti je povinný zdržať sa všetkého, čím by vás nad mieru primeranú pomerom obťažoval, alebo čím by vážne ohrozoval výkon vašich práv.
 

Svokrov brat, ako aj nový vlastník susediaceho pozemku postupovali contra bonos mores, teda v rozpore s dobrými mravmi. Občiansky zákonník ustanovuje, že výkon práv a povinností vyplývajúcich z občianskoprávnych vzťahov nesmie bez právneho dôvodu zasahovať do práv a oprávnených záujmov iných a nesmie byť v rozpore s dobrými mravmi.
 

Ak došlo k zrejmému zásahu do pokojného stavu, môžete sa domáhať ochrany na obci. Obec vám môže poskytnúť právnu pomoc tým, že narušiteľovi zakáže zasahovať do pokojného stavu, alebo mu uloží odstrániť závadný stav - napr. oplotenie. Ide však o dočasné riešenie, lebo na vyriešenie spornej veci medzi vami je príslušný súd, ktorý nie je viazaný rozhodnutím orgánu štátnej správy alebo územnej samosprávy. Obráťte sa preto na súd žalobou, v ktorej sa budete domáhať, aby súd narušiteľovi uložil povinnosť umožniť vám prístup na váš pozemok. Pokiaľ ide o bezprostredný a trvajúci zásah do vašich práv (ak už susedný pozemok je oplotený a vy nemáte fyzicky prístup k svojmu domu, podajte spolu so žalobou na súd aj návrh na vydanie predbežného opatrenia. Inštitút predbežného opatrenia spočíva v poskytnutí dočasnej právnej ochrany. Predbežné opatrenie nariadi súd len na návrh. Návrh má obsahovať označenie účastníkov - teda vás, a súčasného vlastníka susednej nehnuteľnosti, ďalej opísanie rozhodujúcich skutočností odôvodňujúcich vydanie predbežného opatrenia, uvedenie podmienok dôvodnosti nároku, ktorému sa má poskytnúť predbežná ochrana, a odôvodnenie nebezpečenstva bezprostredne hroziacej ujmy. Z návrhu musí byť zrejmé, čoho sa mienite domáhať návrhom vo veci samej. Rozumným riešením by bolo odstúpenie časti spornej časti susedného pozemku za náhradu, resp. zriadenie vecného bremena.

 

Späť

Ekologické bývanie – fikcia alebo realita? Je možné stavať úsporne, zdravo a šetrne k životnému prostrediu?

  Ekologické bývanie – fikcia alebo realita? Je možné stavať úsporne, zdravo a šetrne k životnému prostrediu? Pojem ekológia začína byť v posledných rokoch skloňovaný čoraz častejšie; devastovanie prírody človekom už prináša hmatateľné „ovocie“ a pomaly sa to odráža aj na zdraví ľudskej populácie. Tieto otázky sa začínajú skloňovať aj v oblasti bývania. Dom či byt je miestom, kde so svojou rodinou trávime väčšinu svojho života, spíme tam, vyrastajú tam naše deti. Snaha o vytvorenie zdravého prostredia je tu teda pochopiteľná najmä..

Beauty kútik v spálni? Poradíme, ako naň Beauty kútik v spálni? Poradíme, ako naň

Zabudnite na líčenie pri jedálenskom stole alebo v kúpeľni s nedostatočným osvetlením. Nastal čas, aby ste si zariadili vlastný kozmetický kútik. Vaša ranná i večerná rutina sa razom premení na rituál, ktorý si budete užívať zakaždým, keď zasadnete k zrkadlu. Ako si taký beauty kútik zariadiť?  Kozmetický kútik je presne to, čo potrebujete, aby ste si v pokoji užili svoju rannú aj večernú rutinu. Je to miesto, kde sa nalíčite bez toho, aby vás niekto vyháňal, a kde budete mať všetko potrebné pre dokonalý vzhľad. Vybudujte si ho v spálni..

Montované domy na Slovensku

Skoro každý z nás mal vo svojom detstve rád stavebnice, z ktorých sme si vedeli postaviť svoj prvý vysnívaný dom. Chcelo to len pár kociek Lega, či iného stavebného materiálu a o pár chvíľ sme už volali rodičov, aby sa prišli nato naše dielo pozrieť a samozrejme nás aj patrične pochváliť. V dospelosti zasa máme túžbu pochváliť sa stavbami, v ktorých už nebývajú malé postavičky zo stavebníc, ale my so svojou rodinou. Jednou z možností akosi si zadovážiť rodinný dom za rozumnú cenu je nasťahovať sa do montovanej verzie.Montované domy sú predovšetkým..

Predaj domu v exekúcii - nadobudnutie spoluvlastníckeho podielu

 Pred tromi rokmi som začal podnikať ako živnostník, no nedarilo sa mi. Z mojej činnosti mi zostali len dlhy, a čo čert nechcel, došla mi exekúcia. Keďže som nemal iný majetok, exekútor založil náš rodinný dom. Dom vlastnia dovedna štyri osoby, ja v jednej štvrtine. V rámci domu ešte má prenajaté priestory jedna firma, s ktorou máme nájomnú zmluvu. Obávam sa, že prídeme o dom ako aj o príjem za prenájom. Dá sa predísť predaju domu, môže nás žalovať firma, ktorej prenajímame priestor?Cyprián H., HlohovecPredpoklady na predaj nehnuteľnostiV prvom rade by..

Neplatnosť právneho úkonu v konaní o dedičstve

Sme štyria súrodenci. Naša mama zomrela v roku 2005, kedy prebehlo aj dedičské konanie. Mama ešte za života uzavrela s naším bratom kúpnu zmluvu, ktorou mu predala časť „rodičovského“ domu a časť mu darovala. V zmluve si vyhradila právo doživotného bývania a darovanie podmienila, že ju brat doopatruje a bude sa o ňu starať. Nestalo sa tak, odcestoval na dlhé obdobie do Nemecka a o mamu sa staral náš otec a my. Dokonca brat nezaplatil ani cenu za kúpu domu, ale ako vlastník domu figuruje on. Brat nám zmluvu nechce ukázať, mama nám kúpnu zmluvu tiež odmietala..

Nájom a podnájom nebytových priestorov ako odplatný vzťah a výpoveď z nájmu

Právna úprava nebytového nájmu   Občiansky zákonník zaraďuje nájom a podnájom nebytových priestorov medzi osobitné  prípady nájmu (§  720 Občianskeho zákonníka, ďalej v texte ako „OZ“), jeho vlastná úprava je však obsiahnutá v osobitnom zákone, na ktorý odkazuje ustanovenie § 720 OZ. Ide o zákon č. 116/1990 Zb. Medzi Občianskym zákonníkom a zákonom č. 116/1990 Zb. je vzťah lex specialis k lex generalis, čo znamená, že ustanovenia zákona č. 116/1990 Zb. o nájme a podnájme nebytových priestorov v znení..

Byty na prenájom - ceny v Bratislave za rok 2005

V súčasnosti je veľa ľudí, ktorí sa rozhodli kúpiť si byt za účelom jeho prenájmu. Kto však chce prenajímať byt, kupovaný na úver, musí si veľmi dobre zrátať, nakoľko môže nájomné pokryť splátky úveru.Treba si uvedomiť, že pravidelné mesačné splátky sa dajú investovať aj do iných produktov ako sú nehnuteľnosti, pričom napríklad pri finančných produktoch nedochádza k postupnému opotrebovávaniu, a tým k obmedzovaniu vplyvu inflácie na zvyšovanie ceny (výšky nájomného). Pri prenájme nehnuteľností treba rátať aj s určitou rezervou - keď sa..

Úrokové sadzby pri hypotekárnom úvere

O možnosti ako si zadovážiť bývanie pomocou hypotekárneho úveru (HÚ), sa toho popísalo už veľa. Pri jeho vybavovaní zaujíma klientov tej či onej banky  jedna zo základných veličín výška úrokovej sadzby. Podľa nastavenia jej výšky, môžete na svojom (HÚ) riadne ušetriť, ale pri troche neuváženosti a letmom prebehnutí čísel v letáku propagujúcom hypotekárny produkt aj svoje bývanie riadne preplatiť. Tak či onak, úroková sadzba tvorí základ splácania vášho dlhu, takže jej optimálne nastavenie je pre vás ako klientov obzvlášť dôležité.Tvorba..

Vývoj cien nehnuteľností na Slovensku od roku 2005 do roku 2010

V slovenských pomeroch sa zvykne dosť často používať fráza ktorá tvrdí, že: „Z grafov sa ešte nikto nenajedol“. Nuž možno je na tom čosi pravdy, ale autor tohto výroku asi nepochopil ich zmysel. Grafy majú v prvom rade informovať o určitom vývoji, či trende v tom či onom segmente. Zároveň by mali upozorniť na určité anomálie, či nezdravý vývoj ktorý sa mohol prejaviť v sledovanom období.Aj z tohto dôvodu sme sa v redakcii Kompletného TRH-u Nehnuteľností rozhodli priniesť základný trend vývoja cien nehnuteľností na Slovensku. Často krát sa v dnešnej..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.