Náhrada škody spôsobenej stavebnou činnosťou

Na našej bytovke nadstavuje stavebná firma (s.r.o.), s ktorou vlastníci bytov uzavreli zmluvu o výstavbe, podkrovné byty. V podkrovnej časti sa nachádza 5 bytov doterajších vlastníkov vrátane môjho a jeden byt, ktorý ak dobre viem, patrí mestu. Stavebník sa v zmluve zaviazal uzatvoriť pred začatím stavebných prác zmluvu o poistení stavby. Poistenie sa má vzťahovať na vznik škôd pri výstavbe. Po odstránení strechy došlo začiatkom septembra k rozsiahlemu zatečeniu dažďovej vody do bytov, okrem toho popraskali aj steny. Stavebník tvrdí, že sme mu neposkytli súčinnosť počas dažďov tým, že nemohol vstúpiť do bytov na poslednom poschodí a preto vznikla škoda. Traja susedia boli v danom čase na dovolenke, čím podľa vyjadrenia stavebníka malo dôjsť k nedodržaniu zmluvných podmienok. Preto vraj zodpovedáme za vznik škody my, nie on. Na našom majetku vznikla škoda. Sú vyjadrenia stavebníka opodstatnené, je jeho konanie v súlade so zákonom? Ako máme postupovať?

Bystrík P., Trenčín

Zodpovednosť za škodu
Zápisnica o vzniku škody a náhrada škody

Podľa zmluvy o výstavbe bytov, ktorú ste mi zaslali spolu s vašou otázkou, stavebník má oprávnenie vstupovať na požiadanie a za účelom vykonania nevyhnutných zásahov súvisiacich s výstavbou nových bytov do jednotlivých bytov nachádzajúcich sa v danom objekte. Tomuto právu stavebníka zodpovedá povinnosť všetkých vlastníkov bytov byty sprístupniť a poskytnúť stavebníkovi všetku nevyhnutnú súčinnosť. Čo znamená neposkytnutie súčinnosti nie je možné definovať, pretože by sa pri tom muselo vychádzať z konkrétnych okolností situácie. V danom prípade však obdobné tvrdenie stavebníka o vašej údajnej zodpovednosti za škodu neobstojí, pretože z predmetnej zmluvy vyplýva povinnosť stavebníka zabezpečiť stavbu pre prípad neočakávaných poveternostných vplyvov, zmien počasia. Napriek tomu, že v zmluve je posledný záväzok upravený tak, že stavebník má povinnosť zabezpečiť stavbu proti poveternostným vplyvom len v prípade technickej prestávky, tento záväzok sa vzťahuje ne celé trvanie výstavby bytov, teda nielen počas technickej prestávky.

Zodpovednosť za škodu

 

Uvedené vyplýva aj z ďalšieho ustanovenia zmluvy, a to, že stavebník je povinný postupovať pri stavebných prácach tak, aby predchádzal vzniku škôd. V tejto súvislosti vychádzajme z § 415 Občianskeho zákonníka, podľa ktorého každý je povinný počínať si tak, aby nedochádzalo ku škodám na zdraví, na majetku, na prírode a životnom prostredí. Každý zodpovedá za škodu, ktorú spôsobil porušením právnej povinnosti. Škoda bola spôsobená právnickou osobou (stavebník), keďže bola spôsobená pri jej činnosti tými, ktorých na túto činnosť použila. Bez ohľadu na to, či škoda bola spôsobená priamo zamestnancami stavebníka, prípadne zamestnancami tretieho subjektu (napr. inej firmy vykonávajúcej práce pre stavebníka), tieto osoby samy za škodu takto spôsobenú podľa tohto zákona nezodpovedajú. Ich zodpovednosť podľa pracovnoprávnych predpisov nie je tým však dotknutá. Stavebná činnosť má prevádzkovú povahu a podľa § 420a Občianskeho zákonníka každý zodpovedá za škodu, ktorú spôsobí inému prevádzkovou činnosťou. Škoda je spôsobená prevádzkovou činnosťou, ak je spôsobená činnosťou, ktorá má prevádzkovú povahu, alebo vecou použitou pri činnosti, fyzikálnymi, chemickými, prípadne biologickými vplyvmi prevádzky na okolie, oprávneným vykonávaním alebo zabezpečením prác, ktorými sa spôsobí inému škoda na nehnuteľnosti alebo sa mu podstatne sťaží alebo znemožní užívanie nehnuteľnosti.

Zápisnica o vzniku škody a náhrada škody

 

V prípade vzniku škody je nevyhnutné vyhotoviť zápisnicu o vzniku škody a príslušnú fotodokumentáciu. Predpokladám, že fotodokumentácia bola vyhotovená aj pred začatím stavebných prác a preto prípadné preukázanie zmeny stavu bytov v dôsledku škodovej udalosti by malo byť uskutočnené bez ťažkostí. Pokiaľ bol ustanovený výbor zástupcov vlastníkov bytov dozorujúci výstavbu bytov, výbor spolu so stavebníkom spíše zápisnicu o vzniku škody a súčasne vyhotoví aj fotodokumentáciu, ktorá bude tvoriť prílohu zápisnice.
Stavebníkovi vznikla v dôsledku spôsobenia škody povinnosť túto nahradiť. Vzhľadom na vami uvádzaný stav je stavebník povinný odstrániť škodu v plnom rozsahu a na vlastné náklady. Či stavebník škodu nahradí poskytnutím peňažnej kompenzácie alebo uvedením bytu do pôvodného stavu (stierkovanie, vymaľovanie a pod.), je už vecou vašej vzájomnej dohody. Podotýkam však, že stavebník je poistený pre prípad vzniku škody pri výstavbe bytov. Zatečenie dažďovej vody do bytov vlastníkov predstavuje poistnú udalosť a tak by vzniknutá škoda mala byť uhradená na základe poistného vzťahu.

 

Späť

Zelené a modré budovy - bytové a nerezidenčné Zelené a modré budovy - bytové a nerezidenčné

Nízkoenergetický dom je pojmom, ktorý sa v súčasnosti skloňuje čoraz častejšie; myšlienka zdravého a úsporného bývania sa už stala takmer samozrejmosťou. Osobitnou kapitolou je však pojem zelený dom - význam tohto slova má podobný, ale predsa iný rozmer ako len vlastnosti úspornej budovy. Energetická efektivita samozrejme zostáva, avšak projekt zeleného domu ponúka svojim obyvateľom aj mnoho iných vlastností, ktoré nielen "potešia", ale sú i priateľské k životnému prostrediu. Modré budovy idú ešte o čosi ďalej; predstavíme si oba tieto pojmy a..

Kúpeľňa Kúpeľňa

 Každý z nás chce, aby jeho kúpeľňa vyzerala dobre, sviežo a zároveň príjemne. Je to miestnosť, v ktorej, aj keď si to málokto z nás uvedomuje, trávime množstvo času. Sme s vlastnou sprchou a umývadlom spojení viac, než si dokážeme pripustiť. Je len prirodzené, že sa v tejto možno najmenšej miestnosti našej domácnosti chceme cítiť príjemne. Starosti spojené s udržiavaním kúpeľne v čistote sa týkajú každého z nás, preto je na mieste povedať si pár faktov o materiáloch, obkladačkách, umývadlách, sprchách, vlastne sa budeme snažiť venovať..

Vlastníctvo bytov a nebytových priestorov 1. časť

Existuje niekoľko práv a povinností, ktoré vyplývajú z toho, že ste vlastníkom bytu. Ovplyvňuje ich Zákon o vlastníctve bytov a nebytových priestorov. Tento zákon upravuje spôsob a podmienky nadobudnutia vlastníctva bytov a nebytových priestorov v bytovom dome, práva a povinnosti vlastníkov týchto bytových domov, práva a povinnosti vlastníkov bytov a nebytových priestorov, ich vzájomné vzťahy a práva k pozemku. V prvej časti článku sa budeme venovať všetkým základným informáciám, týkajúcich sa bytu, nebytového priestoru, ich súčastí a možností ich nadobúdania...

Rodinný spor o dedičstvo - kto dedí a kto nie

Rád by som sa spýtal na možnosť riešenia ohľadne spôsobu vysporiadania nehnuteľného majetku po mojom staršom bratovi, ktorý pred nedávnom zomrel. Jedná sa o rodinný dom s pozemkom. Malý podiel pozemku nadobudol môj starší brat dedením od našej tety ešte predtým, ako sa oženil. Manželstvo bolo bezdetné a v úradných listinách je brat vedený ako jediný majiteľ. Vysporiadanie medzi mnou a mojou sestrou je možné len predajom nehnuteľnosti, na čom sme sa aj dohodli. V prípade, ak by túto nehnuteľnosť dedila aj vdovy po bratovi, predaj nehnuteľnosti by sa skomplikoval..

Neplatnosť právneho úkonu v konaní o dedičstve

Sme štyria súrodenci. Naša mama zomrela v roku 2005, kedy prebehlo aj dedičské konanie. Mama ešte za života uzavrela s naším bratom kúpnu zmluvu, ktorou mu predala časť „rodičovského“ domu a časť mu darovala. V zmluve si vyhradila právo doživotného bývania a darovanie podmienila, že ju brat doopatruje a bude sa o ňu starať. Nestalo sa tak, odcestoval na dlhé obdobie do Nemecka a o mamu sa staral náš otec a my. Dokonca brat nezaplatil ani cenu za kúpu domu, ale ako vlastník domu figuruje on. Brat nám zmluvu nechce ukázať, mama nám kúpnu zmluvu tiež odmietala..

Náhrada škody pri zmluve o budúcej zmluve

Pred štvrťrokom som uzavrel zmluvu o budúcej zmluve, predmetom ktorej bola kúpa pozemku. Dojednali sme sa, že pred uzavretím kúpnej zmluvy zložím predávajúcemu zábezpeku 350.000,- Sk, čo som aj urobil a tiež sme si dohodli zmluvnú pokutu pre prípad porušenia zmluvy. Ja som medzičasom uzavrel s mojimi klientmi ďalšie zmluvy o budúcej zmluve, na základe ktorých som sa zaviazal následne predať im predmetný pozemok, ktorého vlastníkom som sa mal stať. Potenciálny predávajúci od zmluvy odstúpil a pozemok predal inému záujemcovi. Odmieta so mnou komunikovať. Prišiel..

Hypotéky pre mladých

 Róbert Fico si od avizovania krokov, ktoré pomôžu mladým rodinám s bývaním, vylepšil svoj profil o značné čísla. Realita sa však tak celkom nezakladá na pôvodne médiami hlásaných zvýhodneniach pre mladých ľudí, ktorí majú vážne starosti so svojím bývaním. Hovorím najmä o vládnej „pomoci“ mladým vo forme bonifikácie hypotekárnych úverov. Veľké oči Nečudo, že mnohí z nás mladších zajasali, keď postupne v takmer všetkých denníkoch natrafili na propagandistickú kampaň vládnych strán, kde bolo toto zvýhodnenie opisované ako konečne jeden..

Poistenie domácnosti a zodpovednost Poistenie domácnosti a zodpovednost

Pýtali ste sa niekedy sami seba, prečo by ste si mali vybavovať niečo ako poistenie domácnosti, alebo poistenie zodpovednosti keď už aj tak platíte za poistenie nehnuteľnosti a nechcete utrácať ďalších pár eur za mesiac, ktoré by ste si mohli ušetriť na krásny nový gauč, alebo na nový koberec ktorý ste videli v obchode? Treba si ozrejmiť predovšetkým, čo všetko zahŕňa poistenie nehnuteľnosti. Predstavte si, že Váš domov by niekto vzal, otočil ho strechou dolu, a začal by s ním triasť. Vaše veci, nábytok, oblečenie, knihy.... začali..

Aké sú ceny nehnutelnosti - realitná bublina 2018?

Ako zistiť, či sú nehnuteľnosti nadhodnotené a či kúpou nehnuteľnosti neriskujeme?   Veľmi dobrým zdrojom informácií o tom, či ceny nehnuteľností sú príliš vysoké alebo či sa už nachádzame v oblasti realitnej bubliny a cena za nehnuteľnosť nepredstavuje reálnu hodnotu, ktorú poskytne obytný priestor jej vlastníkovi prostredníctvom možnosti bývania na veľa rokov je kompozitný index, ktorý počíta Národná banka Slovenska.  Ako uvádzajú analytici ÚMS (NBS) ceny nehnuteľností sa v roku 2018 nachádzajú v pásme VZOSTUPU, ďaleko od pásma BUBLINY...


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.