Náhrada škody spôsobenej stavebnou činnosťou

Na našej bytovke nadstavuje stavebná firma (s.r.o.), s ktorou vlastníci bytov uzavreli zmluvu o výstavbe, podkrovné byty. V podkrovnej časti sa nachádza 5 bytov doterajších vlastníkov vrátane môjho a jeden byt, ktorý ak dobre viem, patrí mestu. Stavebník sa v zmluve zaviazal uzatvoriť pred začatím stavebných prác zmluvu o poistení stavby. Poistenie sa má vzťahovať na vznik škôd pri výstavbe. Po odstránení strechy došlo začiatkom septembra k rozsiahlemu zatečeniu dažďovej vody do bytov, okrem toho popraskali aj steny. Stavebník tvrdí, že sme mu neposkytli súčinnosť počas dažďov tým, že nemohol vstúpiť do bytov na poslednom poschodí a preto vznikla škoda. Traja susedia boli v danom čase na dovolenke, čím podľa vyjadrenia stavebníka malo dôjsť k nedodržaniu zmluvných podmienok. Preto vraj zodpovedáme za vznik škody my, nie on. Na našom majetku vznikla škoda. Sú vyjadrenia stavebníka opodstatnené, je jeho konanie v súlade so zákonom? Ako máme postupovať?

Bystrík P., Trenčín

Zodpovednosť za škodu
Zápisnica o vzniku škody a náhrada škody

Podľa zmluvy o výstavbe bytov, ktorú ste mi zaslali spolu s vašou otázkou, stavebník má oprávnenie vstupovať na požiadanie a za účelom vykonania nevyhnutných zásahov súvisiacich s výstavbou nových bytov do jednotlivých bytov nachádzajúcich sa v danom objekte. Tomuto právu stavebníka zodpovedá povinnosť všetkých vlastníkov bytov byty sprístupniť a poskytnúť stavebníkovi všetku nevyhnutnú súčinnosť. Čo znamená neposkytnutie súčinnosti nie je možné definovať, pretože by sa pri tom muselo vychádzať z konkrétnych okolností situácie. V danom prípade však obdobné tvrdenie stavebníka o vašej údajnej zodpovednosti za škodu neobstojí, pretože z predmetnej zmluvy vyplýva povinnosť stavebníka zabezpečiť stavbu pre prípad neočakávaných poveternostných vplyvov, zmien počasia. Napriek tomu, že v zmluve je posledný záväzok upravený tak, že stavebník má povinnosť zabezpečiť stavbu proti poveternostným vplyvom len v prípade technickej prestávky, tento záväzok sa vzťahuje ne celé trvanie výstavby bytov, teda nielen počas technickej prestávky.

Zodpovednosť za škodu

 

Uvedené vyplýva aj z ďalšieho ustanovenia zmluvy, a to, že stavebník je povinný postupovať pri stavebných prácach tak, aby predchádzal vzniku škôd. V tejto súvislosti vychádzajme z § 415 Občianskeho zákonníka, podľa ktorého každý je povinný počínať si tak, aby nedochádzalo ku škodám na zdraví, na majetku, na prírode a životnom prostredí. Každý zodpovedá za škodu, ktorú spôsobil porušením právnej povinnosti. Škoda bola spôsobená právnickou osobou (stavebník), keďže bola spôsobená pri jej činnosti tými, ktorých na túto činnosť použila. Bez ohľadu na to, či škoda bola spôsobená priamo zamestnancami stavebníka, prípadne zamestnancami tretieho subjektu (napr. inej firmy vykonávajúcej práce pre stavebníka), tieto osoby samy za škodu takto spôsobenú podľa tohto zákona nezodpovedajú. Ich zodpovednosť podľa pracovnoprávnych predpisov nie je tým však dotknutá. Stavebná činnosť má prevádzkovú povahu a podľa § 420a Občianskeho zákonníka každý zodpovedá za škodu, ktorú spôsobí inému prevádzkovou činnosťou. Škoda je spôsobená prevádzkovou činnosťou, ak je spôsobená činnosťou, ktorá má prevádzkovú povahu, alebo vecou použitou pri činnosti, fyzikálnymi, chemickými, prípadne biologickými vplyvmi prevádzky na okolie, oprávneným vykonávaním alebo zabezpečením prác, ktorými sa spôsobí inému škoda na nehnuteľnosti alebo sa mu podstatne sťaží alebo znemožní užívanie nehnuteľnosti.

Zápisnica o vzniku škody a náhrada škody

 

V prípade vzniku škody je nevyhnutné vyhotoviť zápisnicu o vzniku škody a príslušnú fotodokumentáciu. Predpokladám, že fotodokumentácia bola vyhotovená aj pred začatím stavebných prác a preto prípadné preukázanie zmeny stavu bytov v dôsledku škodovej udalosti by malo byť uskutočnené bez ťažkostí. Pokiaľ bol ustanovený výbor zástupcov vlastníkov bytov dozorujúci výstavbu bytov, výbor spolu so stavebníkom spíše zápisnicu o vzniku škody a súčasne vyhotoví aj fotodokumentáciu, ktorá bude tvoriť prílohu zápisnice.
Stavebníkovi vznikla v dôsledku spôsobenia škody povinnosť túto nahradiť. Vzhľadom na vami uvádzaný stav je stavebník povinný odstrániť škodu v plnom rozsahu a na vlastné náklady. Či stavebník škodu nahradí poskytnutím peňažnej kompenzácie alebo uvedením bytu do pôvodného stavu (stierkovanie, vymaľovanie a pod.), je už vecou vašej vzájomnej dohody. Podotýkam však, že stavebník je poistený pre prípad vzniku škody pri výstavbe bytov. Zatečenie dažďovej vody do bytov vlastníkov predstavuje poistnú udalosť a tak by vzniknutá škoda mala byť uhradená na základe poistného vzťahu.

 

Späť

Bývanie - relax - biznis

Spoločnosť Nadlan, a.s. člen skupiny Vara Group, prichádza na slovenský trh s novým polyfunkčným projektom, v ktorom spája možnosti bývania, práce a relaxácie. Z tohto spojenia vyplýva aj jeho názov, 3nity. Symbolika je znázornená aj v samotnom projekte, ktorý sa v podobe troch veží týči do výšky sto metrov.Polyfunkčný komplex 3nity je moderný, luxusný bytový dom v centre mesta, obklopený zeleňou, disponujúci aj vlastnými zelenými plochami v objekte. Investor, skúsená spoločnosť s medzinárodnými výsledkami i referenciami, pri výbere lokality Mlynské Nivy..

Bazény

Možno si poviete, že písať v čase krízy o bazénoch, či iných luxusných veciach nemá zmysel a zaoberať by sme sa mali len serióznymi témami. Nuž nebuďme na seba až takí prísni, lebo cez leto vás určite bude viac zaujímať to, ako svojim deťom vyplníte voľný čas. Určite veľa času s nimi strávite pri bazéne. Tak si radšej roztvorte slnečník a prečítajte si zopár rád, ako si dobre zadovážiť vlastný bazén, ako sa nervovať čítaním o zlom stave tej či onej ekonomiky.Ak bývate v rodinnom dome a ešte k tomu na dedine, skúste si dobre popremýšľať..

Dômyselná ochrana pred slnkom, vďaka ktorej nepotrebujete klimatizáciu Dômyselná ochrana pred slnkom, vďaka ktorej nepotrebujete klimatizáciu

Priemerné denné letné teploty sú čoraz vyššie, z čoho sa tešia najmä majitelia fotovoltických systémov. Na rozdiel od strechy je ale slnečné teplo v našom interiéri v tomto ročnom období skôr nežiaduce. Nehovoriac o interiéroch, ktoré sú vybavené modernými, no obrovskými oknami s veľkou sklenenou plochou. Klimatizácia sa ukazuje ako riešenie, ktoré však mnohým nevyhovuje nielen z finančného a časového, ale aj zdravotného hľadiska. Ako si teda užívať leto bez nepríjemných obmedzení? Ak chcete účinne blokovať slnko, je najlepšie použiť..

Nájomné vzťahy k nebytovým priestorom

 Zmluva o nájme a jeho trvaniePráva a povinnosti prenajímateľa a nájomcuSkončenie nájmu a jeho zánikVážení čitatelia. Mnohé z vašich otázok, ktoré ste nám adresovali, sa týkali nájomných vzťahov k nebytovým priestorom. Vzhľadom na túto skutočnosť, v snahe vyhovieť podľa možnosti čo najväčšiemu množstvu z vás, je pre vás určený nasledujúci článok. Nájomné vzťahy vznikajúce k nebytovým priestorom upravuje zákon č. 116/1990 Zb. o nájme a podnájme nebytových priestorov. Tento zákon predstavuje osobitnú právnu úpravu, ktorá nadväzuje a špecifikuje..

Zaevidovanie spoluvlastníckych práv

V roku 1978 sme si s manželkou na základe stavebného povolenia postavili chatu na pozemku, ktorý patril obci. Keď sme ju chceli predať, pomocou jej súpisného čísla sme zistili, že v katastri nehnuteľností nie je ako jej vlastník nikto evidovaný, aj napriek tomu, že ju od jej postavenia užívame my. Čo musíme urobiť, aby sme ju mohli predať? László Gy., Šaľa Aj napriek skutočnosti, že podľa Vami poskytnutých informácii ste s najväčšou pravdepodobnosťou ako manželia bezpodielovými spoluvlastníkmi stavby Vy, v záujme právnej istoty odporúčam zaevidovať Vaše..

Podnájom bytu (časti bytu) nielen v judikatúre súdov

Právnym základom podnájmu je podnájomná zmluva, ktorej forma nie je predpísaná,. Vychádzajúc z ust. § 865 a 686 Občianskeho zákonníka, ktoré upravujú otázku nájmu bytu, je nepochybné, že podnájomná zmluva k bytu môže byť uzavretá aj inak než písomne, teda ústne alebo konkludentne. Táto by mala obsahovať okrem iného podmienky skončenia podnájmu a to najmä možnosť dať výpoveď zo strany prenajímateľa. Pre vznik podnájomného vzťahu je potrebná zmluva, teda konsenzus medzi nájomcom a treťou osobou - teda podnájomníkom, a najmä - pre kreáciu podnájomného..

Ako financovať kúpu bytu v novostavbe

Podmienky určuje developerPoradenstvo v bankeHypotéka v skratke Záujemca o kúpu bytu v novostavbe má na výber niekoľko možností jej financovania. Kým pri kúpe starého bytu vyžadujú majitelia väčšinou peniaze v hotovosti, novostavbu možno zvyčajne financovať - kúpiť prostredníctvom úveru.Najčastejšie využívané možnosti sú stavebné sporenie, hypotekárny úver, prípadne ich kombinácia. Možná je aj ich kombinácia so spotrebným úverom. Výber spôsobu financovania podmieňuje predovšetkým to, aké podmienky pri kúpe bytu určí developerská spoločnosť. Iná..

Dom na predaj

Nehnuteľnosti sa viažu ...


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.