Balkón a lodžia

 

S príchodom leta sa už viacerí z nás tešia na pokojne strávený deň pri opaľovaní na vlastnej oáze pokoja, na terase či balkóne. Cez zimu boli dvere do tohto priestoru prevažne zatvorené, preto sa už iste tešíte ako vpustíte do svojho príbytku slnečné teplo a najmä čerstvý vzduch. Dokonca aj v centre väčšieho mesta je terasa akýmsi upokojujúcim prvkom. Najmä ak z nej máte dobrý výhľad.

Balkóny a lodžie sú vítaným doplnkom interiéru i exteriéru, prinášajú do našich domovov svetlo a kúsok zdravia v podobe čerstvého vzduchu a navyše zvyšujú našu obytnú plochu.

Od začiatku



Balkóny a lodžie neboli vždy štandardnou výbavou bytov. Keď sa v minulom režime začínala masová výstavba, balkóny sme mali možnosť vidieť iba na mestských budovách so štátnymi a mestskými úradmi. Postupne sa však lodžie a balkóny začali nachádzať na každom panelovom dome. Dialo sa tak pravdepodobne s cieľom zatraktívnenia a zjemnenia prechodu rodín z vidieka do sídliskových bytových domov. V tých časoch sa obyvateľstvo kvôli práci začínalo masovo sústreďovať v mestách a balkón je predsa len faktor, ktorý vzdialene súvisí s otvoreným priestorom, prírodou.

Ďalšou vecou, ktorá ovplyvnila stavbu balkónov bola cena chvíľky strávenej na čerstvom vzduchu. Ľudia pre seba našli v byte kútik na relax s knihou, opaľovanie či iné upokojujúce aktivity. Došlo to až tak ďaleko, že dnešný človek si bez balkónu nevie predstaviť svoj byt.

Zasklite si lodžiu



Rozdiel medz balkónom a lodžiou je ten, že lodžia plní aj obytnú funkciu. V prípade, že tá vaša smeruje do hlučnej a prašnej ulice, nezúfajte. Nebude to mať síce výsledný efekt rovnaký, ale zasklenie otvorených plôch určite pomôže. A navyše vám prinesie množstvo výhod naraz. Nezabudnuteľný obed je napríklad pri daždi či letnej búrke. A zanedbateľný faktor nie sú ani náklady na vykurovanie, ktoré sa badateľne znížia po zasklení otvorených plôch. Lodžia, ktorá má zasklené plochy dokonca zlepšuje tepelné parametre priľahlých miestností. A pokiaľ bývate na prízemí, oceníte aj vyššiu bezpečnosť vášho príbytku.

Zasklenie ako úprava vyžaduje súhlas majiteľa domu a stavebného úradu. Väčšinou však stačí, ak to oznámite, dnes už zasklená lodžia nie je nijaký zjav, takže majitelia ani úrady by s tým problém nemali mať.

Nezabudnite zasklené priestory pravidelne vetrať. Mohli by sa tam totiž vytvoriť plesne a iné živé kultúry. To isté platí aj o byte. Tým, že je lodžia oddelená od vonkajšieho sveta, menej sa vetrá aj samotný byt, čím vytvoríte podmienky pre spomínané plesne.

Podľa toho, či sa dá lodžia otvoriť z troch štvrtín alebo z jednej polovice a podľa toho, či sa sklá posúvajú, rozlišujú sa rôzne systémy zasklenia. Ďalšie delenie vychádza z toho, či ide o systém rámový alebo bezrámový. Rámový systém možno absolútne jednoducho otvoriť až do troch štvrtín, alebo ich v horúčave celkom vysadiť a balkón nechať otvorený. Ide o klasický koľajničkový patent, kde sa okno vsádza ryhou na ryhu do rámu. Niektoré bezrámové systémy kombinujú pevné a posuvné sklá. Posuvné sklá sa pohybujú v drážkach a ich spôsob otvárania možno prirovnať k starším zaskleným knižniciam. Pri iných bezrámových systémoch sa dá otvoriť celá plocha. Sklá sa posúvajú do strán a tam sa otočia rovnobežne s bočnou stenou.

Sklo zasklenia



Nie je dobré si myslieť, že na zasklenie lodžie sa dá použiť akékoľvek sklo. Jeho minimálna hrúbka by mala byť aspoň 5, 6 milimetrov. Ide najmä o bezpečnosť. Nárazový vietor vytvára při opretí do tak veľkej plochy ohromnú silu a určite by ste nechceli, aby sklo spadlo na vaše dieťa, alebo nikoho iného. Na každé sklo si preto treba nechať predložiť atest skúšobného laboratória akreditovaného štátom, ktoré vám potvrdí, že materiál má skutočne udávané vlastnosti.

Ak máte strach, či lodžia udrží zasklenie, vaše obavy sú zbytočné. Při najhoršej možnej kombinácii bude vaše zasklenie vážiť maximálne 180 kilogramov, takže sa niet čoho obávať. Profesionálne firmy si nechávajú na svoje výrobky zhotoviť posudok, či odolajú napríklad silnému nárazovému vetru alebo či vyhovujú aj ďalším požiadavkám, ktoré určuje norma.

Rôzne využitie



V menších bytoch na sídlisku naozaj nie je priestoru na rozdávanie. Preto sa z balkónov a lodží stávajú čoraz častejšie odkladacie priestory, komory, ale dokonca aj práčovne a sušiarne bielizne. Zriedkavým zjavom nie je ani celkom slušná záhrada s kvitnúcimi kvetmi.

Prispôsobiť si tento priestor svojim predstavám nemusí byť vôbec ťažké. Dôležité je, aby sa ľahko udržiaval. S tým súvisí výber vhodnej dlažby, umývateľných obkladov, pretože pri otvorenom balkóne sadá naň väčšie množstvo nečistôt.

Môžete si napríklad v byte zariadiť otvorenú jedáleň, posedenie, kde sa dá stolovať. Vtedy by malo byť zariadenie čo najpohodlnejšie. Prvou prekážkou je obmedzený priestor. Ak však prekonáte toto, užijete si nezabudnuteľné chvíle pri jedle a panoráme okolitého sveta.

Ak vám môžeme poradiť, vyberte si jednu funkciu vášho balkónu. Kombinovať totiž práčovňu s úschovňou pre bicykel s kopou kvetou nie je oku lahodiace.

Materiály na vonkajšie použitie a nábytok



Ak svoj balkón či terasu chcete prispôsobiť výlučne na relaxáciu, musíte si zvoliť čo najpohodlnejší nábytok. V dnešnej dobej máte možnosť vybrať si spomedzi obrovského množstva materiálov vhodných aj na vonkajšie využitie. Znamená to, že sú odolné voči všetkým poveternostným podmienkam, neškodí im dážď, vietor ani žiarenie slnka.

Máte na výber napríklad z rôznych druhov dreva, kovov, plastu, prútia a ich kombinácií. Dajte ale pozor na to, aby celková hmotnosť vášho nábytku nebola privysoká. Po čase by vám mohla začať liezť na nervy manipulácia s ním. Nábytok na terase budete totiž prekladať podstatne častejšie než napríklad ten v obývačke.

Ideálne vonku je mať skladacie stoličky a sklopný stolík, najmä ak pracujete s obmedzeným priestorom. Tiež by sa mali dobre znášať s vodou. Na niektorých materiáloch totiž zostáva i po malej kvapke vody stopa, a tak ak nechceme po každej dažďovej prehánke nábytok utierať či leštiť, je dobré kúpiť si slnečník alebo vysúvaciu markízu, ktorá ho ochráni.

Najlacnejším materiálom by bol plast. Je ľahko uskladniteľný a odolný. Plastovému nábytku neprekáža voda ani mráz a ľahko sa umýva. Povrch tohto nábytku je však nabitý statickou elektrinou, a preto priťahuje prach z okolia. Nevyberajte si ho ani, ak vám ide o estetický dojem z vášho balkóna. Niektoré modely mávajú aj pomerne ostré hrany, odporúčame teda uchýliť k textilnému sedadlu.

Mnohí ľudia nedajú dopustiť na rôzne typy prútia. Neprekáža im občasný dážď, ale nesmie stáť trvalo vo vode.

Drevený nábytok odporúčame na noblesnejšie a priestranejšie balkóny či doknonca terasy. Pôsobí najlepšie, pri rodinnom dome, kde priamo terasa nadväzuje na záhradu. Nezabudnite ho naimpregnovať aj keď iba obyčajným lakom na drevo, aby nenasiakavali vodou a netrpeli pod ostrým slnkom. Počasím zmordované drevo nie je pekné, chýba mu iskra. Na výrobu vonkajšieho nábytku sa hodí aj ratan, avšak iba nelúpaný, ktorý vám bude slúžiť dlhé roky, ak ho nenecháte stáť priamo vo vode.

Zväčšite si lodžiu



Priestor vašej lodžie si môžete zväčšiť až približne o dve tretiny. Samozrejme tak, že ju zapustíte dnu do bytu. Zvyčajná hĺbka lodžií býva asi 120 centimetrov, preto zasklená trojmetrové lodžia bude opticky pôsobiť ako ďalšia miestnosť a výrazne zníži tepelné straty. Ak ju nebudete často otvárať, vybavanie môžete dať to isté, ako do celého bytu. Dokonca aj podlahu.

Jestvujú aj konštrukcie z hliníkových profilov. Ide o nové zasklené balkóny, ktoré umožňujú prehĺbiť vašu lodžiu. Majú zabudovaný drenážny systém, aby voda nestekala po fasáde a ich podlaha je galvanizovanej ocele s plastovým nástrekom a zvukovou izoláciou, nášľapná vrstva môže byť z protišmykového betónu alebo dlažby. Napriek tomu je konečná hmotnosť tejto podlahy v porovnaní so železobetónovou doskou, ktorá sa používala pri panelových domoch, sotva tretinová. Vďaka nízkej hmotnosti možno hliníkové balkóny využiť nielen namiesto starých lodžií alebo balkónov, ale dokonca aj na domy, kde pôvodne lodžie ani balkóny neboli. Ide najmä o malé dvojgarsónky. Stačí odstrániť panel a pôvodné okno vymeniť za balkónové okno s dverami. Malé byty tak získajú vyššiu kvalitu.

Najkrajšie sú farebné



Krásny je pohľad na balkón, lodžiu či terasu s kvetmi. Rastliny a zeleň by mali byť ich neoddeliteľnou súčasťou. S tým súvisí aj starostlivosť o ne. Ak chcete pestovať väčšie rastliny, musíte mať dostatok priestoru na ich prirodzený rast. Dbajte aj na to, aby mali tieň aspoň v najhorúcejšej časti dňa. To sa dá docieliť ľahko lacným a vkusným slnečníkom, ktorého nosná tyč je umiestnená v jednom z rohov. Na zatienenie celej plochy terasy je najlepšie použiť výsuvnú markízu. Vyrábajú sa zo špeciálnych tkanín a neprepustia ani dážď ani slnko.

Zaujímavým spestrením celej fasády sú popínavé rastliny, ktoré prirodzene tvoria tienenie proti páliacemu slnku. Naše jemnejšie pohlavie sa rado stará o celú kopu kvetináčov, dokonca je vidieť na balkónoch oleandre. Naraz na terase vznikne veľmi elegantná, jemne pôsobiaca pastelová živá stena. Je už iba na vás, akým spôsobom rozmiestníte svoje kvety, aby vytvárali dojem estetického zážitku a pritom boli na osoh aj vám vo vašich príjamne strávených chvíľach doma a zároveň tak trochu v prírode na vzduchu.

Estetika



Balkóny, lodžie a terasy teda patria a ešte dlho budú patriť k fasáde našich sídlisk, bytových a dokonca rodinných domov. Na prvý pohľad možno nepôsobia na okoloidúcich veľmi esteticky, ale po úprave a prispôsobení vonkajšiemu okoliu sa z nich môže stať vítaná súčasť celkovej panorámy. Ak by sa každý obyvateľ panelového domu snažil dosiahnuť esteticky priateľný efekt, naše bytovky by mohli vyzerať trochu inak. Ale v prvom rade by sa v nich mohli ľudia cítiť dobre, a o to v konečnom dôsledku ide.

 

Späť

Exekúcia a dražba. Čo tieto pojmy zahŕňajú a ako im predísť

Málokto by oponoval proti tvrdeniu, že slovo exekúcia má výrazne negatívny podtón; všetci akosi dúfame, že sa nás tento pojem nikdy priamo týkať nebude. Realita je však taká, že sa za istej životnej situácie môže dotknúť každého. Poveime si teda o nej bližšie a zároveň si načrtneme niekoľko zásad, ktorých sa je dobré držať, ak chceme toto nepríjemné riešenie zďaleka obísť.  Čo je exekúcia Exekúcia je nútený výkon súdnych a iných rozhodnutí, ktoré vykonáva splnomocnená osoba (exekútor) a predstavuje výrazný zásah do..

Vývoj ponukových cien bytov za r. 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 a 2012 Vývoj ponukových cien bytov za r. 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 a 2012

Realitný portál TRH.sk pre svojich návštevníkov pripravil analýzu ponukových cien bytov za m2 pre okresy Bratislavy (BA I, BA II, BA III, BA IV a BA V) ako aj pre vybrané lokality z Bratislavy. Analýza je za obdobie rokov 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 a 2012 (polročné údaje).Uvedené ceny sú ponukovými cenami za m2, ceny sú samozrejme očistené o extrémy. Kategória sledovaných bytov zahŕňa staršie byty ako aj novostavby.Podrobnejšie aktuálne štatistiky cien nehnuteľností. Okresy Bratislavy: Vybrané lokality z Bratislavy:..

Malá spálňa? Poradíme vám, ako ju zariadiť! Malá spálňa? Poradíme vám, ako ju zariadiť!

Máte malú spálňu, s ktorej zariadením si neviete rady? Inšpirujte sa našimi tipmi a využite každý centimeter štvorcový. Poslúžia vám na to vstavaná skriňa na mieru, závesné nočné stolíky a posteľ s úložným priestorom. Udržujte poriadok V malej spálni je nevyhnutné udržiavať poriadok a zbaviť sa všetkých nepotrebných vecí, ktoré iba zbytočne zaberajú miesto. Zo všetkého najskôr si preto ujasnite, čo naozaj potrebujete a bez čoho sa v spálni nezaobídete. Možno zistíte, že šatníková skriňa sa vojde do chodby alebo že sa pohodlne vyspíte..

Výmena a zámena bytov

Dobrý deň. V apríli 2005 som nadobudol kúpou v dražbe 2-izbový prízemný byt. Suseda mojich známych, ktorá býva v 3-izbovom byte, by sa rada presťahovala do bytu menšieho a prízemného, keďže nevládze chodiť na 4. poschodie. Môj byt by jej plne vyhovoval, ale natrafili sme na problém ako to papierovo zrealizovať. Pri predaji nehnuteľnosti by som musel asi zaplatiť 19% daň z predaja, čo je pre mňa samozrejme dosť nevyhovujúce. Bolo by možné byty vzájomne odpredať za symbolickú 1,-Sk, príp. darovať a takto znížiť výdavky na daň? Prosím, poraďte nám. Ďakujem.Andrej..

Rodinný spor o dedičstvo - kto dedí a kto nie

Rád by som sa spýtal na možnosť riešenia ohľadne spôsobu vysporiadania nehnuteľného majetku po mojom staršom bratovi, ktorý pred nedávnom zomrel. Jedná sa o rodinný dom s pozemkom. Malý podiel pozemku nadobudol môj starší brat dedením od našej tety ešte predtým, ako sa oženil. Manželstvo bolo bezdetné a v úradných listinách je brat vedený ako jediný majiteľ. Vysporiadanie medzi mnou a mojou sestrou je možné len predajom nehnuteľnosti, na čom sme sa aj dohodli. V prípade, ak by túto nehnuteľnosť dedila aj vdovy po bratovi, predaj nehnuteľnosti by sa skomplikoval..

Rozdelenie nehnuteľností po rozvode

 Pred mesiacom som na súde podal návrh na rozvod manželstva. Počas neho sme dostali od svokry byt a postavili sme si rodinný dom. Zaujíma ma, akým spôsobom máme zabezpečiť rozdelenie týchto dvoch nehnuteľností, keď sme sa dohodli, že rodinný dom zostane mne, byt manželke a ja jej ešte doplatím určitú sumu. Jozef Výbrus, Sviná Vážený pán Výbrus, keďže platné právne predpisy oprávňujú manželov rozdeliť si veci, práva a iné..

Najlepšie investície do nehnutelnosti ...

Byty na prenájom - ceny v Bratislave za rok 2005

V súčasnosti je veľa ľudí, ktorí sa rozhodli kúpiť si byt za účelom jeho prenájmu. Kto však chce prenajímať byt, kupovaný na úver, musí si veľmi dobre zrátať, nakoľko môže nájomné pokryť splátky úveru.Treba si uvedomiť, že pravidelné mesačné splátky sa dajú investovať aj do iných produktov ako sú nehnuteľnosti, pričom napríklad pri finančných produktoch nedochádza k postupnému opotrebovávaniu, a tým k obmedzovaniu vplyvu inflácie na zvyšovanie ceny (výšky nájomného). Pri prenájme nehnuteľností treba rátať aj s určitou rezervou - keď sa..

Nehnutelnosti ...


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.