Ergonomické stoličky - základ pre zdravú kancelársku prácu

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, koľko času denne strávite sedením? Každý priemerný Slovák strávi sedením približne šesť hodín denne. Možno aj viac - závisí to od vykonávanej práce, fyzickej aktivity a iných faktorov. Údaje však ukazujú, že ako spoločnosť trávime každým rokom viac a viac času sedením. Ak si myslíte, že tieto dlhé hodiny na stoličke či kresle nemajú žiadny vplyv na vaše zdravie, bohužiaľ sa mýlite. Preto je výber správnej stoličky taký dôležitý.

Vplyv sedavej práce na zdravie

Divíte sa, že sedavý spôsob života má veľmi silný vplyv na zdravie? Určite nie, keď si uvedomíme, že poloha v sede nie je prirodzenou polohou ľudského tela. Samozrejme, vždy je príjemné sadnúť si a oddýchnuť si, ale ľudia sa vyvinuli ako vzpriamený tvor, určený na pohyb, nie na nečinnosť. Zaťaženie chrbtice pri sedení môže byť rovnako silné ako pri ťažkej fyzickej práci. Následky môžu byť ešte horšie, pretože sedavý spôsob života má negatívny vplyv nielen na kostrový systém, ale aj na celé telo – obehový systém, metabolizmus atď.

Choroby spojené so sedavou prácou

Mnoho ľudí stále verí, že najväčším problémom spôsobeným sedením môže byť krivé držanie telam, dôsledok hrbenia sa alebo sedenia v poloľahu, alebo bolesti chrbta, krku či hlavy. Medzitým je bolesť len špičkou ľadovca. Sedavý spôsob života prispieva k problémom s krvným obehom. Príliš tvrdé sedadlo stoličky môže napríklad brániť prietoku krvi v nohách.To môže podporiť rozvoj kŕčových žíl, znecitlivenie končatín a zhoršiť celkový stav obehového systému. Ak málo cvičíme, zvyšujeme riziko vzniku cukrovky II. typu a chorôb súvisiacich so zlým metabolizmom. Obezita je tiež dôsledkom sedavého spôsobu života. Nie je preto prekvapujúce, že čoraz viac ľudí, vrátane teenagerov, trpí problémamis hypertenziou alebo má poruchy držania tela. Sedavý spôsob života v kombinácii so zlou stravou a nedostatkom fyzickej aktivity sa stáva skutočne veľkou záťažou pre celé telo. Preto by sme sa mali starať o to, na čom sedíme, ako sedíme a ako dlho sedíme.

Ergonomická stolička ako liek na všetko

Niektoré z vyššie uvedených problémov možno odstrániť iba väčšou fyzickou aktivitoua zmenou návykov, napríklad prestávkami po niekoľkých hodinách sedenia. Žiaľ, nie vždy sa to dá skombinovať s prácou či štúdiom. Už v škole sme nútení presedieť veľa hodínv školských laviciach. Niektoré z týchto problémov však môže vyriešiť správna ergonomická stolička.

Ako vybrať vhodnú kancelársku stoličku?

V prvom rade by mala byť vo výbere ergonomická stolička. Ide o nábytok navrhnutý tak, aby sa v ňom sedelo pohodlne a čo najmenej zaťažoval naše telo. Ergonómia je téma, ktorú mnohí podceňujú, no rozdiel si každý všimne už po pár hodinách sedenia v práci na bežnej stoličke a na otočnej ergonomickej stoličke. Tieto typy kancelárskych stoličiek poskytujú nielen pohodlie, ale aj lepšiu koncentráciu a menšiu únavu.

 

Ergonomická stolička tiež zaisťuje lepšie prispôsobenie sa postave, čím sa znižuje záťaž chrbtice, šijových a bedrových svalov. Sedadlo, ktoré je dobre nastavené z hľadiska mäkkosti – nemôže byť ani príliš tvrdé, ani príliš mäkké – bude mať menší vplyv na prietok krvi ako bežná stolička. Opierka hlavy, podrúčky a opierka nôh - štandard u mnohých kancelárskych stoličiek - dodatočne zvyšujú užívateľský komfort a umožňujú odpočinúť si, oprieť si hlavu alebo ruky. Možnosť nastavenia jednotlivých prvkov umožňuje prispôsobiť ergonomické kreslo individuálnym potrebám a podmienkam, napríklad možnosť zníženiaa zdvihnutia sedadla pomocou piestu, umožňuje prispôsobiť stoličku výške stola a poskytnúť nohám vhodnú oporu. Čím väčšie sú možnosti nastavenia prvkov stoličky, tým lepšie.


ergonomic


Ergonómia sedenia nielen pri práci

Všetky tieto ergonomické vylepšenia otočných stoličiek sú samozrejme určené na kancelársku prácu. Je však potrebné zdôrazniť, že to neznamená, že by ste nemali dbať na ergonómiu v každodennom živote i doma.Pri rozhodovaní o kúpe jedálenských stoličiek si môžeme vybrať napríklad stoličky s vysokým operadlom. Pri objednávaní stoličiek ku kuchynskému stolu dbajte na to, aby sa k nemu hodila ich výška a aby mali členovia domácnosti dostatočný priestor na nohy. V každom prípade stojí za to venovať pozornosť výberu správnej stoličky a mali by sme dbať na to, aby sme negatívne vplyvy tohto životného štýlu na zdravie eliminovali alebo obmedzili všade, kde je to možné.

Späť

Komín a jeho praktické využite

 „Ak sa aj v dnešných časoch prejdete podvečer po malebnej dedinke, chatovej oblasti, či vo štvrti rodinných domov v ktoromkoľvek meste v chladných mesiacoch, ako jedna z mála vecí ktorá vám udrie do nosa bude určite jemný zápach po hnedom uhlí, ktoré sa stále vo veľkej miere používa ako základné palivo pri zabezpečení si tepla v rodinnom dome. Preto aj v dnešnej dobe patrí k základnej výbave rodinného domu pri zabezpečení si spoľahlivého vykurovania dobrý a hlavne fungujúci komín.“ Ak by sme mali porovnať rodinný dom či rekreačnú chatu k..

Výber internetu do domácnosti Výber internetu do domácnosti

Pri vybavovaní domácnosti je dôležité myslieť na rôzne veci. A v dnešnej modernej dobe je internetové pripojenie jednou z tých dôležitejších. Stiahnutie si filmu na večerné pozeranie alebo sledovanie vášho obľúbeného seriálu v super-vysokom rozlíšení je závislé práve na rýchlosti vášho pripojenia. Preto vám dnes poskytneme informácie potrebné k správnemu výberu internetu práve pre vašu domácnosť. Výber internetových riešení pre domácnosť Internet ponúkajú najmä mobilní operátori, no i rôzni samostatní poskytovatelia...

Na krásu záhradného jazierka musíte myslieť už v zime Na krásu záhradného jazierka musíte myslieť už v zime

Umelo vybudované záhradné jazierko v blízkosti domu na záhrade môže byť pre vás  skvelým miestom na odpočinok nielen v horúcom letnom dni. Aj teraz počas jesene si ešte môžete pri tejto nádhernej malej vodnej ploche užiť veľa radosti a pokoja. Už o pár dní tu ale máme zimu a chlad, pred ktorými treba ochrániť nielen naše príbytky, ale aj tento vysnívaný kúsok raja. Ak to podceníte, potešenie s privítania jari nemusí byť tak príjemné. Ktoré kroky treba pre splnenie tohto cieľa podniknúť? Vyčistite dno Aby ste sa mohli tešiť na jar z krásneho..

Byty nižšieho štandardu a ubytovacie zariadenia - ich preslnenie, minimálne požiadavky na ich plochu, vybavenie a súčasti

Dnešné pokračovanie týkajúce sa bytov nižšieho štandradu a ubytovacích zariadení sa zameriava na uvedené nehnuteľnosti, vrátane zákonných požiadaviek na ich preslnenie v zmysle vyhlášky MZ SR č. 259/2008 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na vnútorné prostredie budov a o minimálnych požiadavkách na byty nižšieho štandardu a na ubytovacie zariadenia. Minimálne požiadavky na byty nižšieho štandardu Byt nižšieho štandardu je byt, ktorého obytná plocha nie je nižšia ako 12 m2 na užívateľa a 6 m2 na každú ďalšiu osobu, ktorá s užívateľom..

Nedotknuteľnosť obydlia

Právo na ochranu obydlia a exekúciaNedotknuteľnosť obydliaZa akých podmienok je súdny exekútor oprávnený vstúpiť do cudzieho obydlia? Bolo mi povedané, že obydlie občana je nedotknuteľné, chránené zákonom. Môže exekútor, príp. niekto iný odňať pri výkone exekúcie povinnému byt a má povinný nejaký nárok na náhradné ubytovanie, či byt? Ďakujem vám za odpoveď a pomoc. Zora S., Bratislava  Právo na ochranu obydlia a exekúcia Garanciu práva na súkromie na európskej úrovni zabezpečuje najmä Dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd (ďalej..

Nóvum v písomnom hlasovaní vlastníkov bytov- zjednodušenie účasti na správe bytového domu

Správca nášho domu nelegálne prevádzkuje kotolňu, ktorá patrí vlastníkom bytov a nebytových priestorov. Nemôže preukázať splnenie podmienok na podnikanie v tepelnej energetike podľa ustanovenia § 5 ods. 7 písm. a) zákona č. 657/2004 Z. z. o tepelnej energetike. V mesiaci marci bola zrealizovaná zástupkyňou vlastníkov bytov, ktorá háji skôr záujmy správcu a nie je ochotná akceptovať vlastníkov bytov, akási podpisová akcia, kedy táto pani „chodila po bytoch“ a dávala podpisovať súhlas, resp. nesúhlas s istými otázkami, ktoré sa týkali správy..

Prečo si vybrať open space kancelárie: nová teória activity-based workplace

V posledných rokoch sa nie len väčšie úspešné firmy ale aj takzvaní podnikatelia na voľnej nohe usilujú o navodenie produktívnej atmosféry pri práci. Open space kancelárie sú pre pracujúcich ľudí v mnohom veľkým prínosom a to či už máte firmu s množstvom zamestnancov, alebo ste podnikateľ, ktorému sa nedarí zachovať motiváciu na gauči vo vlastnom byte. Otvorené priestory kancelárií, ktoré minimalizujú možnosti vytvoriť si súkromné priestory, odstraňujú steny a dvere, sa v histórii prvýkrát uplatnili niekde v 50.-tych..

Ako financovať kúpu bytu v novostavbe

Podmienky určuje developerPoradenstvo v bankeHypotéka v skratke Záujemca o kúpu bytu v novostavbe má na výber niekoľko možností jej financovania. Kým pri kúpe starého bytu vyžadujú majitelia väčšinou peniaze v hotovosti, novostavbu možno zvyčajne financovať - kúpiť prostredníctvom úveru.Najčastejšie využívané možnosti sú stavebné sporenie, hypotekárny úver, prípadne ich kombinácia. Možná je aj ich kombinácia so spotrebným úverom. Výber spôsobu financovania podmieňuje predovšetkým to, aké podmienky pri kúpe bytu určí developerská spoločnosť. Iná..

Máte drahú hypotéku? Vymeňte ju!

Nie ste spokojní s aktuálnymi podmienkami vašej hypotéky? Nahraďte ju Flexihypotékou od VÚB banky s lepšou úrokovou sadzbou a bez poplatku za poskytnutie. Roman zo Senca dostal vo februári po piatich rokoch splácania hypotéky od svojej starej banky oznámenie o novej úrokovej sadzbe. Úrok bol 5,7% ročne, čo bolo približne toľko ako doteraz. Roman však dnes zarába viac, ako v čase, keď si bral úver, a so sadzbou tak nebol spokojný. „Navštívil som preto pobočku VÚB banky a oni ponúkli mi o percento lepší úrok. Nad..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.