Ergonomické stoličky - základ pre zdravú kancelársku prácu

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, koľko času denne strávite sedením? Každý priemerný Slovák strávi sedením približne šesť hodín denne. Možno aj viac - závisí to od vykonávanej práce, fyzickej aktivity a iných faktorov. Údaje však ukazujú, že ako spoločnosť trávime každým rokom viac a viac času sedením. Ak si myslíte, že tieto dlhé hodiny na stoličke či kresle nemajú žiadny vplyv na vaše zdravie, bohužiaľ sa mýlite. Preto je výber správnej stoličky taký dôležitý.

Vplyv sedavej práce na zdravie

Divíte sa, že sedavý spôsob života má veľmi silný vplyv na zdravie? Určite nie, keď si uvedomíme, že poloha v sede nie je prirodzenou polohou ľudského tela. Samozrejme, vždy je príjemné sadnúť si a oddýchnuť si, ale ľudia sa vyvinuli ako vzpriamený tvor, určený na pohyb, nie na nečinnosť. Zaťaženie chrbtice pri sedení môže byť rovnako silné ako pri ťažkej fyzickej práci. Následky môžu byť ešte horšie, pretože sedavý spôsob života má negatívny vplyv nielen na kostrový systém, ale aj na celé telo – obehový systém, metabolizmus atď.

Choroby spojené so sedavou prácou

Mnoho ľudí stále verí, že najväčším problémom spôsobeným sedením môže byť krivé držanie telam, dôsledok hrbenia sa alebo sedenia v poloľahu, alebo bolesti chrbta, krku či hlavy. Medzitým je bolesť len špičkou ľadovca. Sedavý spôsob života prispieva k problémom s krvným obehom. Príliš tvrdé sedadlo stoličky môže napríklad brániť prietoku krvi v nohách.To môže podporiť rozvoj kŕčových žíl, znecitlivenie končatín a zhoršiť celkový stav obehového systému. Ak málo cvičíme, zvyšujeme riziko vzniku cukrovky II. typu a chorôb súvisiacich so zlým metabolizmom. Obezita je tiež dôsledkom sedavého spôsobu života. Nie je preto prekvapujúce, že čoraz viac ľudí, vrátane teenagerov, trpí problémamis hypertenziou alebo má poruchy držania tela. Sedavý spôsob života v kombinácii so zlou stravou a nedostatkom fyzickej aktivity sa stáva skutočne veľkou záťažou pre celé telo. Preto by sme sa mali starať o to, na čom sedíme, ako sedíme a ako dlho sedíme.

Ergonomická stolička ako liek na všetko

Niektoré z vyššie uvedených problémov možno odstrániť iba väčšou fyzickou aktivitoua zmenou návykov, napríklad prestávkami po niekoľkých hodinách sedenia. Žiaľ, nie vždy sa to dá skombinovať s prácou či štúdiom. Už v škole sme nútení presedieť veľa hodínv školských laviciach. Niektoré z týchto problémov však môže vyriešiť správna ergonomická stolička.

Ako vybrať vhodnú kancelársku stoličku?

V prvom rade by mala byť vo výbere ergonomická stolička. Ide o nábytok navrhnutý tak, aby sa v ňom sedelo pohodlne a čo najmenej zaťažoval naše telo. Ergonómia je téma, ktorú mnohí podceňujú, no rozdiel si každý všimne už po pár hodinách sedenia v práci na bežnej stoličke a na otočnej ergonomickej stoličke. Tieto typy kancelárskych stoličiek poskytujú nielen pohodlie, ale aj lepšiu koncentráciu a menšiu únavu.

 

Ergonomická stolička tiež zaisťuje lepšie prispôsobenie sa postave, čím sa znižuje záťaž chrbtice, šijových a bedrových svalov. Sedadlo, ktoré je dobre nastavené z hľadiska mäkkosti – nemôže byť ani príliš tvrdé, ani príliš mäkké – bude mať menší vplyv na prietok krvi ako bežná stolička. Opierka hlavy, podrúčky a opierka nôh - štandard u mnohých kancelárskych stoličiek - dodatočne zvyšujú užívateľský komfort a umožňujú odpočinúť si, oprieť si hlavu alebo ruky. Možnosť nastavenia jednotlivých prvkov umožňuje prispôsobiť ergonomické kreslo individuálnym potrebám a podmienkam, napríklad možnosť zníženiaa zdvihnutia sedadla pomocou piestu, umožňuje prispôsobiť stoličku výške stola a poskytnúť nohám vhodnú oporu. Čím väčšie sú možnosti nastavenia prvkov stoličky, tým lepšie.


ergonomic


Ergonómia sedenia nielen pri práci

Všetky tieto ergonomické vylepšenia otočných stoličiek sú samozrejme určené na kancelársku prácu. Je však potrebné zdôrazniť, že to neznamená, že by ste nemali dbať na ergonómiu v každodennom živote i doma.Pri rozhodovaní o kúpe jedálenských stoličiek si môžeme vybrať napríklad stoličky s vysokým operadlom. Pri objednávaní stoličiek ku kuchynskému stolu dbajte na to, aby sa k nemu hodila ich výška a aby mali členovia domácnosti dostatočný priestor na nohy. V každom prípade stojí za to venovať pozornosť výberu správnej stoličky a mali by sme dbať na to, aby sme negatívne vplyvy tohto životného štýlu na zdravie eliminovali alebo obmedzili všade, kde je to možné.

Späť

Vonkajšie žalúzie pre tienenie a zníženie hluku v interiéri Vonkajšie žalúzie pre tienenie a zníženie hluku v interiéri

Tieniace prvky majú jasnú úlohu - zabrániť slnečným lúčom preniknúť do vášho príbytku. Lenže predokenné žalúzie majú viacero ďalších funkcií, ktoré zaručene oceníte nielen v lete, ale počas celého roka.   Vonkajšie tienenie okna dnes dokáže bez najmenších problémov nahradiť klimatizáciu, pretože s ich pomocou a v tej najvyššej kvalite môžu znížiť teplotu v interiéri až o 4 stupne. Tienenie podľa vašich potrieb Vnútorné aj vonkajšie žalúzie majú veľkú výhodu v tom, že umožňujú regulovať osvetlenie v miestnosti. Naklápanie..

Netradičné formy bývania

Síce realitný trh na Slovensku a vôbec na celom svete neprežíva práve aktívne obdobia, stále je dobré pre rozšírenie obzorov ísť aj do tých realitných tém, ktoré síce nezapĺńajú prvé stránky periodík, ale slúžia skôr na odľahčenie a inšpiráciu. Skúste si preto predstaviť bývanie v netradičných priestoroch ako je hausbót, či bývalé továrne. Alebo vedeli by ste si predstaviť bývanie v podzemí a vôbec pri tom nemáme na mysli úkryt pred vojenským útokom, ale celkom útulné bývanie?Netradičné formy bývania sa čoraz viac dostávajú do popredia,..

Poplašné systémy a zabezpečovacie zariadenia

 Uvažujme ako zlodejFaktory ovplyvňujúce rozhodnutie vlamačovTakže ako sa chrániť?DvereZámokOkná a zasklené plochyPoplašné systémyDelenie poplašných systémovMagnetické poplašné zariadenie Ľudskou prirodzenosťou je potreba chrániť seba, svojich najbližších a svoj majetok od nepamäti a na to využíva dodnes všetky svoje dostupné možnosti. V dnešných časoch je dôležitejšie krízovým situáciám predchádzať, ako ich riešiť a ľudia sa zaoberajú svojou ochranou o väčšej miere než v minulosti. Týka sa to aj bezpečnosti jednotlivcov a rodín a zabezpečenia..

Spoločný nájom bytu manželmi a jeho užívanie

Obraciam sa na Vás s touto otázkou: dňa 20.6.1995 som sa stal výlučným užívateľom družstevného bytu v Košiciach, teda bola so mnou spísaná zmluva o nájme bytu. V auguste 1996 som uzavrel manželstvo. Nedávno sme boli právoplatne rozvedení. Bývalá manželka sa z bytu odsťahovala a dňa 20.3.2010 som požiadal príslušnú mestskú časť o zrušenie trvalého pobytu pre bývalú manželku. Dostal som odpoveď, že bývalej manželke nezaniklo užívacie právo k bytu a mojej žiadosti bude vyhovené po predložení právoplatného súdneho rozhodnutia o majetkovo-právnom..

Energetická hospodárnosť budov - nové povinnosti vlastníkov budov

V mnohých vyspelých krajinách sveta je moderným trendom znižovanie nákladov na výrobu a spotrebu energie, účelom čoho je okrem iného aj dodržanie tzv. „environmental friendly“ prístupu k životnému prostrediu, a teda zabezpečenie trvalo udržateľného rozvoja. Právo EÚ a vnútroštátna právna úpravaEurópska únia v danej súvislosti prijala dňa 16. decembra 2002 smernicu 91/2002/ES, ktorá nadobudlo účinnosť 04.01.2003. Členské štáty EÚ boli zaviazané predmetnú smernicu implementovať do svojich právnych poriadkov, pričom Slovenská republika tak vykonala..

Spotrebiteľské zmluvy a otázka zabezpečovacieho prevodu práva k nehnuteľnosti

Novelizácia Občianskeho zákonníka účinná od 1. januára 2008 vykonaná na základe zákona č. 568/2007 Z. z., ktorý zmenil a doplnil okrem iných zákon č. 527/2002 Z. z. o dobrovoľných dražbách a zákon SNR č. 323/1992 Zb. o notároch a notárskej činnosti (Notársky poriadok) v znení neskorších predpisov a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej v texte len „novela Občianskeho zákonníka" alebo len „novela") sa dotkla aj obsahu právnej úpravy spotrebiteľských zmlúv, medzi ktoré patria aj zmluvy o poskytnutí peňažných prostriedkov a v ktorých..

Dom na predaj

Hypotéky pre mladých

 Róbert Fico si od avizovania krokov, ktoré pomôžu mladým rodinám s bývaním, vylepšil svoj profil o značné čísla. Realita sa však tak celkom nezakladá na pôvodne médiami hlásaných zvýhodneniach pre mladých ľudí, ktorí majú vážne starosti so svojím bývaním. Hovorím najmä o vládnej „pomoci“ mladým vo forme bonifikácie hypotekárnych úverov. Veľké oči Nečudo, že mnohí z nás mladších zajasali, keď postupne v takmer všetkých denníkoch natrafili na propagandistickú kampaň vládnych strán, kde bolo toto zvýhodnenie opisované ako konečne jeden..

Novinky v stavebnom sporení

Správa bytových domovCieľ projektu a konferencieNovela zákona o stavebnom sporeníOkruh poberateľov štátnej prémieAsi nikoho v súčastnej dobe neprekvapí, že medzi základné túžby človeka patrí splnenie si sna o vlastnom bývaní či zmodernizovaní toho, čomu hovoríme vlastný domov. Cesta k peknému a hlavne útulnému bývaniu vedie viacerými cestami. Medzi tie najviac využívané cesty ako sa k tomuto cieľu priblížiť patrí na Slovensku stavebné sporenie. Aby tento nástroj na splenie si sna o peknom bývaní mohol lepšie reagovať na potreby ľudí, dochádza na tomto..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.