Okná


Drevo
Plastové okenné rámové vlysy
Oceľové okenné rámové vlysy
Hliníkové rámové vlysy
Kombinované
PLASTOVÉ OKNÁ - z čoho si vybrať?
Výhody plastových okien oproti ostatným rámom
Koľko také okno vydrží?
Údržba plastových okien
Pridanie ďalšieho skla
Náhrada jednoduchého zasklenia izolačnými dvojsklami
Montáž plastových okien
Nalepenie priehľadnej izolačnej fólie priamo na sklo okna


Z funkčného hľadiska majú okná dve základné poslania. Ich úlohou je zaistiť prirodzené vetranie miestnosti a jej prirodzené osvetlenie. Presne na takýto účel sa používali od nepamäti. V dnešných časoch si už ale môžeme vybrať okná podľa presných požiadaviek. O rozdelení okien a zastúpení druhov na našom trhu sa dočítate nižšie. Budeme sa venovať najmä plastovým oknám, pretože sú momentálne najrozšírenejšie medzi novostavbami.
Okná môžme rozdeliť najmä podľa materiálu použitého na ich výrobu.
 
 

Drevo




Pre svoje tepelnoizolačné vlastnosti je vhodným materiálom na výrobu okien. Ďalšími prednosťami dreva sú jeho estetické vlastnosti reprezentované prirodzenou štruktúrou a prírodnou farbou. Nevýhodou dreva, ako organického materiálu je jeho nízka odolnosť organickým škodcom (plesne, huby, hmyz), vlhkosti a ohňu.

Z toho vyplýva nevyhnutnosť povrchovej úpravy. Najvhodnejšia je taká, ktorá nepotláča prirodzenú štruktúru a farbu dreva. Okno, ako exponovaný prvok, je vystavené pôsobeniu slnečného žiarenia, vode a mrazu, čo si vyžaduje stálu údržbu drevených rámových vlysov. V súčasnosti sú okná vyrábané v súlade s europrogramom priemyslu výroby okien z lamelovaných profilov.

Drevené okná a dvere svojou dlhoročnou tradíciou pôsobia esteticky a prirodzeným dojmom. Spôsob vypracovania a dokonalá povrchová úprava dáva vyniknúť drevu. Tento prírodný materiál je ekologicky prijateľný ako pri výrobe, používaní, aj pri likvidácii. K najväčším výhodám samozrejme patria tepelno izolačné vlastnosti (netvoria sa tepelné mosty), vysoká tvarová stálosť, rôzne druhy riešenia výrobku podľa priania.
Najväčšou výhodou euro okien a dverí je možnosť nekonečnej renovácie a inovácie lakovaním.
 
 

Plastové okenné rámové vlysy




Musia byť vystužené kovovým profilom, ktorý má antikoróznu úpravu. Pre zlepšenie teplo-technických vlastností vlysov sa vyrábajú viackomorové systémy. V súčasnosti sú štandardom troj až päť komorové profily.

K zlepšeniu teplo-technických vlastností plastových okien prispieva aj vyplnenie komôr profilu tepelnoizolačným materiálom, napr. tvrdenou polyuretánovou penou ( PUR ). Výhodou plastových okien je ich minimálna náročnosť na údržbu. Ich nevýhodou je, že sú hermeticky uzavreté, z čoho vyplýva, že poskytujú iba minimálnu infiltráciu vzduchu, preto sa odporúča používať plastové okná s vetracou štrbinou.
 
 

Oceľové okenné rámové vlysy




Sú konštruované z uzavretých rámových profilov. Môžu byť s prerušením tepelného mosta alebo bez prerušenia tepelného mosta.

Pre obytné, resp. vykurované alebo temperované priestory je nutné použiť okno s prerušeným teplým mostom.

Prerušenie tepelného mostu, ktoré musí byť súvislé po celom obvode okna, rozdelí rámový profil na vnútornú teplú zónu a vonkajšiu studenú zónu. Materiál prerušujúci tepelný most okrem požiadavky na nízky koeficient tepelnej vodivosti musí zabezpečiť statickú únosnosť rámového profilu ako celku. Ako prvok na prerušenie tepelného mostu sa používa profil z polyamidu vystužený sklenými vláknami. Priestor medzi kovovými a polyamidovými profilmi môže byť vyplnený vzduchom alebo vysokoúčinným tepelným izolantom.
Povrchová úprava oceľových okenných rámových vlysov môže byť prevedená pozinkovaním alebo chrómovaním.
 
 

Hliníkové rámové vlysy




Rovnako ako oceľové môžu byť konštruované s prerušeným alebo neprerušeným tepelným mostom. Požiadavky sú podobné ako pri oceľových rámových vlysoch.

Povrchová úprava hliníkových profilov môže byť anodickou oxidáciou alebo práškovými technológiami, ktoré poskytujú farebné prevedenie vo všetkých odtieňoch stupnice RAL.

Tieto typy okien však už vychádzajú z trendu a sú čoraz menej využívané.
 
 

Kombinované




Najčastejšie používanou kombinovanou materiálovou bázou pri výrobe okien je kombinácia dreva so zliatinami hliníka, pri ktorej sa využívajú dobré materiálové vlastnosti dreva a trvanlivosť hliníkových prvkov. Spodný rámový vlys okna je drevený a je opatrený hliníkovou okapnicou, ktorá plní funkciu prekrytia styku, chráni spodný rámový vlys okna pred účinkami vody, plní funkciu odvodňovacích drážok dekompresnej dutiny a tvorí dosadaciu drážku pre uzáver dekompresnej dutiny.

Ďalšou, menej používanou materiálovou kombináciou je kombinácia plastu s hliníkom.
 
 

PLASTOVÉ OKNÁ - z čoho si vybrať?




Zvyčajne vám firma ponúkne produkt šitý na mieru, väčšinou nie sú dopredu určené typy okien. Všetky parametre (veľkosť, tvar rámu a to či už sa jedná o klasický obdĺžnik, skosené okno, zaoblené či kruhové) sa navrhujú priamo na mieste podľa aktuálnych dispozícií podmienených stavbou. Zákazníci si vyberajú podľa najmä podľa určitých vonkajších vlastností a funkcií profilu. Takou prvoradou je farba. Za základnú sa považuje biela, ale podľa vášho priania dnes už dostanete absolútne všetko. Ďalšími preferovanými odtieňmi sú najrôznejšie imitácie dreva. V minulosti sa zafarbenie dosiahlo pomocou fólie nalepenej na povrchu, dnes už nie je problém v procese výroby primiešať farbivo do plastu, tak, aby bol dosiahnutý požadovaný efekt.

Podľa spôsobu otvárania je možné vyberať z tradičných otváracích okien, kombinácie otváracích a sklápacích, pevných, posuvných alebo skladacích. Kovanie býva obvykle celoobvodové, to znamená, že zaisťuje uzamknutie prvku po celom obvode pomocou jednej kľučky. Farebné odtiene kľučiek sa dajú zvoliť podľa priania zákazníka.

Ďalším rozhodnutím, ktoré je iba na vás, bude výber počtu skiel vo vašom okne. Zákazník, si môže vybrať, či bude mať v oknách klasickú dvojsklenú výplň, alebo okno s iným počtom skiel. Dobrá firma vám tiež ponúkne na výber rôzne varianty sklenených tabulí od klasického izolačného dvojskla, cez špeciálne sklá vitrážové, zrkadlové, s UV filtrom či so zvýšenou tepelnou a zvukovo izolačnou schopnosťou. Musíte počítať s tým, že si každú požiadavku navyše bude firma honorovať podľa svojho cenníka.
 
 

Výhody plastových okien oproti ostatným rámom




Spolu s takýmto typom okien si vyberiete veľké množstvo výhod. Absolútne prvým plus je dokonalá tepelná izolácia. Po priebežnom zúčtovaní zistíte, že vaše náklady na vykurovanie sa znížili približne o polovicu. Vylepšená ochrana proti prieniku vonkajšieho hluku zasa ušetrí naše uši a nervy. Plastové profily majú takmer neobmedzenú životnosť a nevyžadujú žiadnu renováciu. Na rozdiel od dreva sa nemusia natierať ochrannými lakmi ani naďalej udržovať. Ich farby zostávajú rovnaké i navzdory premenlivému počasiu a znečistenému ovzdušiu. Nepodliehajú korózii, práchniveniu ani skrehnutiu po mnohoročnom používaní.

Priľnavé tesnenie zo silikónovej gumy na ráme i krídlach celkom zabraňuje pretekaniu vody i prieniku prachu. Naviac sa väčšina konštrukcií vyrába z ťažko zápalných a samozhášajúcich hmôt a je teda oveľa lepšie protipožiarne zabezpečená ako napríklad drevo. A nakoniec, plastové okná majú rovnako ako špičkové drevené výrobky, ako napríklad Eurookno, zabudované mikrovetranie, takže i pri úplnom uzavretí prepúšťajú určité množstvo vzduchu, ktoré je podľa normy nevyhnutné na jeho výmenu v miestnosti.
 
 

Koľko také okno vydrží?




Každá firma dáva individuálne záruky. Vplyvom konkurencie sa však ich platnosť neustále predlžuje, takže solídne firmy dnes už ponúkajú desaťročnú záruku na okná a celoživotnú na farebnú stálosť. Predpokladaná životnosť je 80 rokov. Po uplynutí tejto doby by sa malo vymeniť tesnenie, poprípade i kovanie, čo je pomerne nenáročná záležitosť. Ostatné časti okna vydržia podľa odhadov až dvakrát dlhšie.
 
 

Údržba plastových okien




Ďalšou nepopierateľnou výhodou takéhoto druhu rámov je ich údržba. Jedinú vec, ktorú si musíte všímať je, aby ste ich pri čistení nepoškriabali. Teda rám a krídla okien čistíme zásadne neagresívnymi prostriedkami bez piesku. Na odstránenie prípadných škvŕn nikdy nepoužívajme nitrocelulózové riedidlo. Ak nejdú odstrániť bežnými saponátmi či obyčajným liehom, poraďme sa radšej s výrobcom. Sklá môžeme umývať podľa svojich zvyklostí bežnými prostriedkami na čistenie okien. Izolačné okná s dvoma sklami sú už výrobcom nepriedušne uzavreté, takže sa do nich nemôže dostať žiadny prach a umývame ich iba zvonka. Ak by sa vo vnútri objavila nejaká nečistota, je to vec reklamácie. Na zachovanie riadne fungujúceho kovania sa odporúča udržovať jeho klzné časti v čistote a raz za rok ich premazať bežným olejom, napríklad na bicykle alebo šijacie stroje.
 
 

Pridanie ďalšieho skla




Tepelné straty sa zmenšujú s rastúcim počtom skiel, vykurované miestnosti je optimálne osadzovať dvojitým alebo zdvojeným oknom. Ak je okno zasklené jednoduchým zasklením, dá sa pridať ďalšia tabuľka skla v samostatnom ráme, ktorý sa primontuje na existujúce okenné krídlo pri zachovaní všetkých súčasných funkcií okna (otváranie, jednoduché umývanie či prípadná výmena skla vrátane rámu). Naviac sa dosiahne i zlepšenie akustickej izolácie pri zachovaní rovnakej miery svetelných ziskov. Podľa potreby je možné sklo v ráme voliť s rôznymi tepelno-technickými vlastnosťami na zvýšenie tepelného odporu okennej plochy, poprípade sa dá toto opatrenie kombinovať s inštaláciou izolačnej fólie. Pred osadením rámu je potrebné zistiť statický stav okenného krídla, rámu a závesov, montážou rámu so sklom totiž dôjde k zvýšeniu ich zaťaženia. Náklady na dodatočné sklo sú závislé na celkovej veľkosti okna, pohybujú sa v rozmedzí 1.800 – 2.200 Sk/m2 okna. Návratnosť sa počíta v rokoch.
 
 

Náhrada jednoduchého zasklenia izolačnými dvojsklami




Izolačné dvojsklo môže nahradiť jednoduché zasklenie v prípade, že to dovoľuje konštrukcia rámu okenného krídla a to z hľadiska tvaru a technického stavu okenných krídel, rámov a závesov. Náhradu skla dvojsklom je nutné posúdiť z pohľadu dodatočného zaťaženia. Do drevených okien v dobrom technickom stave sa dajú dvojsklá osadiť väčšinou bez problémov, kovové rámy naopak vyžadujú takmer vždy výmenu celých okien. Izolačné dvojsklá majú rôzne izolačné stupne, pri zvlášť vysokých požiadavkách na tepelnú pohodu v blízkosti okien je vhodné voliť dvojsklá s vysokým tepelným odporom.

Vaše peniažky na výmenu skiel v celom dome sa vám vrátia cez vykurovanie približne o desať rokov.
 
 

Montáž plastových okien




Ak si chcete dať vymeniť okná za plastové, nemusíte sa báť, že budete spať týždeň v chlade. Celá montáž aj s vybratím starého rámu trvá približne jeden deň. Väčšinou je to záležitosťou jednej firmy, ale nie je výnimkou, že dopoludnia vám príde jedna firma staré okná vybrať a poobede príde ďalšia už s novými, ktoré vám osadí.

Vybúranie starých okien neprebieha ako demolačná práca. Rám sa jednoducho prereže a vyberie a do tohto miesta sa osadí nový. Ten sa upevňuje pomocou hmoždiniek zavŕtaných vo vzdialenosti 70 cm od seba. Tesnenia medzi rámom a stenou domu sa zaistia montážnou penou. Potom nasleduje už len zamazanie bokov murárskou lyžicou, poprípade olištovanie rámu a práca je hotová. Asi o týždeň, až všetko poriadne zaschne, je možné okolie okien ešte premaľovať.

Spolu s výmenou okna môže samozrejme prebiehať i výmena vonkajšieho alebo vnútorného parapetu. Vnútorné sú obvykle vyrobené z drevotriesky potiahnuté laminátom, ktorý je veľmi odolný proti oteru a má mimoriadnu trvanlivosť. Na bočné plochy sa dajú ešte použiť nažehľovacie hrany zhodných vzorov alebo koncovky v doplnkových farbách. Hĺbka parapetu býva od 150 až do 500 mm. Vonkajšie okenné parapety sú naopak vyrábané z hliníkového plechu povrchovo upraveného eloxovaním do niekoľkých farieb. Väčšinou sa jedná o bielu, tmavohnedú, bronzovú alebo striebornú. Hĺbka sa väčšinou pohybuje od 150 do 360 mm, pričom boky parapetov sú kryté plastovými koncovkami.

Okenné rolety je možné rozdeliť na vnútorné, medziokenné a vonkajšie. Pre každý typ roliet je dobré posúdiť účel, na ktorý bude roleta používaná. Nákupné náklady na tieto rolety sú pri tých jednoduchších niekoľko sto korún, pri najzložitejších, ktorými môžu byť i elektricky ovládané mechanizmy, vyjde ich inštalácia na tisícky korún.
 
 

Nalepenie priehľadnej izolačnej fólie priamo na sklo okna




Pri tejto fólii je nutné mať na pamäti, že čím je fólia účinnejšia, tým je i tmavšia a prepúšťa do miestnosti menej denného svetla. Pri pamiatkovo chránených objektoch býva zafarbenie fólie neprijateľné. Druhou nepríjemnou vlastnosťou týchto fólií je fakt, že síce zabraňujú nadmerným únikom tepla z miestnosti, ale bránia i vstupu tepla do miestnosti. V zime sa tak nedá počítať s tepelnými ziskami zo slnečného žiarenia. Fóliu je teda vhodné umiestňovať na severných fasádach či na plochách, kde nie je priamy tepelný zisk zo slnečného žiarenia. Na okná južných fasád sa fólie umiestňujú, aby sa zabránilo nadmernému ohrievaniu interiéru najmä v letných mesiacoch. Ceny izolačných fólií sú v rozmedzí 750 – 1500 Sk/m2, návratnosť je okolo 5 – 10 rokov.


Späť

Okná Okná

DrevoPlastové okenné rámové vlysyOceľové okenné rámové vlysyHliníkové rámové vlysyKombinovanéPLASTOVÉ OKNÁ - z čoho si vybrať?Výhody plastových okien oproti ostatným rámomKoľko také okno vydrží?Údržba plastových okienPridanie ďalšieho sklaNáhrada jednoduchého zasklenia izolačnými dvojsklamiMontáž plastových okienNalepenie priehľadnej izolačnej fólie priamo na sklo okna Z funkčného hľadiska majú okná dve základné poslania. Ich úlohou je zaistiť prirodzené vetranie miestnosti a jej prirodzené osvetlenie. Presne na takýto účel sa používali od..

Dlhodobý prenájom nehnuteľní Dlhodobý prenájom nehnuteľní

Prenájom bytovPrenájom nehnuteľností - slovenská legislatívaPovinnosti a právaPrenájom rodinných domovChaty a rekreačné apartmányKancelárske priestoryDevelovperstvo a jeho významNákupné centrá a skladové priestory Dlhodobý prenájom nehnuteľností je už v dnešnej dobe pomerne bežný pojem pre každého človeka. Prenajímajú sa byty, rodinné domy, chaty a chalupy, ale tiež kancelárie, obchodné a skladové priestory. Bez obmedzenia je možné prenajať každú nehnuteľnosť v osobnom vlastníctve. Rozdiel je v prenajímaní nehnuteľností vo vlastníctve družstva...

Stavebné uzávery v mestách

Stavebná úzávera ako správne konanieStavebné uzávery a kúpa pozemkuPrípad SlatinkaStavebné uzávery v hlavnom mestePrípad Karlova VesSúčasť strategického vývoja mesta či obce alebo len hra mestských poslancov? Aj takéto otázky sa môžu niekomu vynoriť pri pojme stavebná uzávera. V každom prípade, ide o závažný krok v histórii rozvoja každého mesta a obce, ktorý si vyžaduje dokonalé naplánovanie a preskúmanie celej situácie. A čo je vlastne stavebná uzávera? Rozhodnutie stavebného úradu, že sa na nejakom konkrétnom území nesmie robiť určitý druh činnosti...

Ste nespokojní so správcom domu? Rokujte alebo ho zmeňte!

 Chcel by som sa spýtať v súvislosti s výkonom správy domu podľa platnej zmluvy, ako najefektívnejšie postupovať pri kontrole správcu. Máme totiž uzavretú zmluvu o výkone správy domu so správcom (správcovská spoločnosť je s.r.o.), ktorého podozrievame z nekalej činnosti a postupom voči nám tým, že nedodržuje dohodnuté odsúhlasovanie dodávateľov prác a ich cenníky, nepostupuje hospodárne a efektívne voči nám (dodávateľské práce bývajú riadne predražené), rôzne vratky a poplatky, ktoré sú nám zasielané a na ktoré máme nárok, zdržuje..

Zúženie bezpodielového spoluvlastníctva manželov

 Chcel by som sa opýtať na nasledovnú otázku. S manželkou vlastníme byt a zároveň sa mám stať predsedom spoločenstva vlastníkov bytov a nebytových priestorov. Ako fyzická osoba - podnikateľ by som si chcel zriadiť bezpodielové spoluvlastníctvo (ja by som teda nevystupoval ako vlastník). Musím byť ako predseda vlastníkom bytu (v zákone č. 182/1993 Z. z. som to nenašiel)? Ďakujem za odpoveď.   Juraj S., Bratislava V prvom rade dovoľte, aby som sa pozastavil k otázke bezpodielového spoluvlastníctva manželov (ďalej len ako „BSM“). Bezpodielové spoluvlastníctvo..

Novela právnej úpravy vlastníctva bytov a nebytových priestorov II

Vážení čitatelia. V predchádzajúcom čísle Kompletného trhu nehnuteľností sme sa venovali novele právnej úpravy vlastníctva bytov a nebytových priestorov upravenej zákonom č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov, ktorá bola prijatá a vyšla v Zbierke zákonov ako zákon č. 70/2010 Z. z. Okrem eliminácie nejednoznačnosti a nezrovnalostí týkajúcich sa úloh správcu bytového domu, vzťahov medzi vlastníkmi bytov a nebytových priestorov a správcom, príp. orgánmi spoločenstva vlastníkov bytov ako aj úpravy zakladania spoločenstiev..

Prečo si vybrať open space kancelárie: nová teória activity-based workplace

V posledných rokoch sa nie len väčšie úspešné firmy ale aj takzvaní podnikatelia na voľnej nohe usilujú o navodenie produktívnej atmosféry pri práci. Open space kancelárie sú pre pracujúcich ľudí v mnohom veľkým prínosom a to či už máte firmu s množstvom zamestnancov, alebo ste podnikateľ, ktorému sa nedarí zachovať motiváciu na gauči vo vlastnom byte. Otvorené priestory kancelárií, ktoré minimalizujú možnosti vytvoriť si súkromné priestory, odstraňujú steny a dvere, sa v histórii prvýkrát uplatnili niekde v 50.-tych..

Lízing nehnuteľností

Čo to vlastne je?ZačiatkyOdlišnosti od ostatných lízingových foriemAko to funguje v praxi.Výhoda pre firmyPrečo sa oplatí lízing nehnuteľnostíČo nám ponúkajú lízingové spoločnosti?Produkty slovenských lízingových spoločnostíFinančný a operatívny lízingZhrnutie Skutočnosťou už aj na Slovensku je, že lízingové spoločnosti zarábajú peniaze na nehnuteľnostiach. Postup je absolútne totožný s lízingom napríklad áut. Zákazník nemá, alebo z rozličných dôvodov nechce poskytnúť celú sumu za kupovaný produkt a tak ho spoločnosť kúpi za neho a postupne..

Dom na predaj


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.