Strecha - aký typ si vybrať

Strecha patrí asi medzi najpoužívanejšie slová pre vyjadrenie symbolu domova a rodiny. Dalo by sa povedať, že je akousi pomyselnou korunou každého rodinného domu. Jej funkcia je oveľa dôležitejšia ako by ste si mohli myslieť. Nedodáva domu len vizuálny charakter, ale má veľa základných funkcií pri ochrane vášho príbytku pred dažďom, únikom tepla či hlukom z okolia.

Pri stavbe rodinného domu je dôležité myslieť na každý detail. Obzvlášť to platí pri plánovaní a následnej stavbe strechy. Takže ak sa už rozhodnete pre rovnú alebo šikmú strechu, myslite pri jej konštrukcii na každý detail, pretože i to najmenšie opomenutie by sa vám mohlo následne vypomstiť. Jej konkrétna podoba musí totiž zohľadňovať nielen samotnú konštrukciu domu, ale aj okolité prostredie, v ktorom sa váš budúci príbytok bude nachádzať. Ak by ste sa rozhodli postaviť dom v kopcovitom teréne niekde v „rázovitej obci“ s plochou strechou, tak verte tomu, že aj pri použití tých najlepších materiálov by vaša dokončená stavba pôsobila v okolí ako päsť na oko. Správne dokončená strecha by teda mala byť kombináciou správne použitej konštrukcie, materiálov a vkusu. Čo sa týka samotnej vizualizácie striech, tak tie môžeme rozdeliť na dva základné tvary podľa ktorých rozdeľujeme „čiapku stavby“ na plochú alebo šikmú. Každá z týchto možností má svoje výhody a nevýhody.

Plochá strecha
Dalo by sa povedať, že plochá strecha bola hlavným hitom pri stavbe rodinných domov hlavne v 70. a 80. rokoch, keď nám začali takýmto spôsobom „kockatieť“ mestá a najmä obce. Ich vyššiu popularitu oproti šikmým strechám mala hlavne na svedomí ich cena. Po revolúcii sa síce šikmé strechy dostali viac do popredia, ale ich častou nevýhodov bola zle odvedená práca pri ich konštrukcii. Táto doba je ale už našťastie za nami a aj na poli šikmých striech sa dostala do poredia kvalita. Ak by ste sa rozhodli pre plochú strechu, tak jej realizácia je predovšetkým vhodnejšia do mestskej zástavby.
Za plochú strechu začíname považovať tú, ktorá má sklon do 10 stupňov. Pri jej výbere je aj v dnešnej dobe hlavným argumentom menšie vynaloženie finančných prostriedkov ako pri šikmej streche. V porovnaní so šikmou strechou má plochá strecha zvyčajne kratšiu životnosť a náklady na jej údržbu sú tým pádom omnoho vyššie. Rýchlejšie opotrebovanie takejto strechy má na svedomí hlavne slnko. Na plochú strechu totiž dopadá viac priamych lúčov, čo sa prejaví zvýšením vplyvu škodlivého UV žiarenia. Výsledkom je teda rýchlejšie opotrebovanie a starnutie. Preto ak chcete svoj rodinný dom poňať ako viacgeneračné bývanie a chcete ho neskôr ponechať svojim deťom, mali by ste myslieť aj na túto stránku veci, aby vám vlastné deti, keď už vy nebudete na tomto svete pri spomienke na vás „nepoďakovali“ za rekonštrukčné práce, ktoré budú musieť vykonať na vami darovanom dome.
Plošné strechy sa rozdeľujú podľa počtu vrstiev ktoré majú. Z tohto pohľadu poznáme jedno, dvoj a viacplášťové plošné strechy. Jednoplášťová strecha je z ekonomického hľadiska najlacnejší variant. Taktiež sa nazýva aj teplou strechou. Tento názov je odvodený od toho, že medzi tepelnou izoláciou a povrchovou vodotesnou krytinou nie je žiadna vzduchová vrstva. Neprítomnosť vzduchovej vrstvy sa však môže niekedy prejaviť ako jej nevýhoda, pretože takýmto spôsobom sa môže v nej vyskytnúť kondenzácia vodnej pary. Preto ak by ste chceli využiť jednovrstvovú strechu, tak zvoľte radšej strechu inverznú. Pri jej konštrukcii sa len vymení poradie vrstiev tepelnej izolácie a hydroizolácie. Pri tomto type konštrukcie musí byť použitá nenasiakavá tepelnoizolačná vrstva. Izolácia sa vtedy položí na základný betón a prikryje sa vrstvou extrudovaného polystyrénu, ktorý zabráni prepúšťaniu vody. Na záver sa tento typ strechy prikryje vrstvou textílie a zasype štrkom. Poviete si, čo robí na streche štrk? No, ten má predovšetkým za úlohu chrániť izoláciu pred vetrom. Týmto spôsobom inverzné strechy dosahujú dlhšiu životnosť, pretože sú vďaka svojej štruktúre odolné proti mechanickému poškodeniu. Dvojplášťová strecha je zasa zložená z horného a dolného plášťa, medzi ktorými sa nachádza odvetrávaná vzduchová vrstva. Jej základnou úlohou je zabránenie vytvárania kondenzácii pár z domácnosti. Zároveň by tento typ strechy mal v lete zabrániť prehriatiu vzduchu v dome, ktorý zapríčiňuje následné prehrievanie strechy. Ako sme už spomenuli, ploché strechy sú z ekonomického hľadiska menej náročné na stavbu. Ich ďalšou výhodou je v prípade potreby ľahší prístup a sú bezpečnejšie z hľadiska požiarnej ochrany. Vďaka moderným povlakovým materiálom môžu už niektoré rovné strechy slúžiť dokonca rovnako dlho ako strechy šikmé.

Šikmé strechy
Pri výbere šikmých striech sa výber možností ešte viac rozširuje. Šikmé strechy majú sklon od 10 do 55 stupňov. Strechy nad 45 stupňov sa nazývajú strmé. Oproti plochým strechám sú šikmé strechy menej vystavované nepriazni počasia. To je hlavný dôvod, prečo je ich vonkajší plášť menej náročný na materiál. Medzi ich ďalšie výhody patrí aj priestor vytvorený realizáciou krovu, tzn. nosnými časťami strešnej konštrukcie. Návrh konštrukcie šikmej strechy je síce náročnejší na výpočty ako pri plochej streche, ale presnosť prvkov konštrukcie potom zaručuje kvalitný a stabilný základ. Bežným materiálom využívaným na stavbu krovov je drevo. Pri ich stavbe sa dá použiť aj kov, ale ten sa využíva pri budovách s väčšou plochou, takže pri stavbe bežného rodinného domu ho použiť nemusíte.
Po výstavbe krovov sa pokračuje inštaláciou tepelnoizolačných dosiek a hydroizoláciou, najčastejšie vo forme kvalitnej fólie. Po jej uložení sa začne s pribíjaním pozdĺžnych a priečnych strešných lát. Tie tvoria tzv. rošt, na ktorý sa potom ukladá strešná krytina. Medzi výhody šikmých striech patrí aj ich relatívna bezúdržbovosť a vo väčšine prípadov aj dlhšia životnosť použitej krytiny. Nevýhodou sú finančné požiadavky na ich realizáciu. Keďže je stavba šikmej strechy náročnejšia ako pri plochej, musíte pri jej stavbe myslieť na každý detail. Ich zanedbanie je totiž hlavnou príčinou porúch. Medzi najčastejšie chyby pri konštrukcii šikmých striech patrí nedostatočné utesnenie hydroizolácie k povrchu fasády.Tá by sa mala končiť minimálne 15 cm nad poslednou konštrukčnou vrstvou strechy. Problematické býva aj napojenie asfaltovaných pásov natavením priamo na kovové oplechovania, či ukončenia do strešných vpustov. Pri prelepovaní viacerých vrstiev vznikne vyvýšenina, pre ktorú voda nemôže riadne odtekať zo strechy. Do „vejára“ častých porúch šikmých striech patrí kondenzácia vodnej pary vo fragmente strechy pre nedostatočnú hrúbku tepelnej izolácie. Ďalej je to zatekanie z topiaceho sa snehu alebo náporového dažďa pre neutesnenú alebo nefunkčnú poistnú izoláciu. Pri eliminácii možných budúcich porúch nesmiete zabudnúť na vetrajúcu medzeru a jej dostatočnú šírku, alebo na chýbajúce nasávacie a odvetrávacie otvory na prevetrávanie. Čo sa týka samotného tvaru šikmej strechy, tak jej najjednoduchšou formou je pultová strecha, ktorá má iba jednu šikmú rovinu. O čosi náročnejšiu na konštrukciu sa považuje sedlová strecha. Vnútorný priestor pultovej i sedlovej strechy je využiteľný po celej dĺžke traktu.
Častokrát sa pri šikmých strechách stretávame aj s názvom „valbová strecha“, čo je vlastne pozdĺžna sedlová strecha ukončená šikmým skosením, teda valbou. Jej konštrukcia je však oproti klasickej pultovej či sedlovej strechy náročnejšia čo do stavby, ale aj financií. Medzi ďalšie typy šikmých striech patrí aj tzv. stanová strecha. Tá ma zasa tvar ihlana so štvorcovým alebo pravidelne polygónovým pôdorysom. Jej výstavba je vhodná najmä na dominujúce izolované stavby, ako sú napr. veže. Ak by ste ju chceli použiť na rodinný dom, tak by ste dali okoliu najavo akurát to, že máte veľa peňazí a málo vkusu. V prípade, že by ste chceli využiť čo najefektívnejšie podkrovie, tak porozmýšĺajte nad manzartovou strechou. Pri jej konštrukcii sú spádové plochy zalomené tak, že spodná časť má väčší a vrchná časť menší sklon. Pre svoju konštrukčnú zložitosť je tento druh strechy zriedkavejší ako strechy valbové alebo sedlové. Samozrejme, že v prípade šikmých striech sa jednotlivé tvary dajú prelínať do rôznych kombinácií a vzniknú vám z toho lomené sedlové strechy, motýlikové, či ďalšie druhy striech.
Ak už sa rozhodnete pre akýkoľvek druh strechy, tak si dajte záležať na kvalite materiálov ktoré na ňu dáte. Mnoho ľudí si nájde finančné prostriedky na peknú fasádu domu, či skrášlenie okolia rodinného domu a v prípade stavby strechy automaticky vyberá ten najlacnejší materiál, ktorý mu trh ponúka. Toto šetrenie sa však môže po čase vypomstiť a strecha, ktoré by mala chrániť obydlie celé generácia začne naraz štrajkovať. A tak peniaze, ktoré ste ušetrili na jej výstavbu, budete nechtiac „vrážať“ na jej rekonštrukciu, ktorá poriadne prevetrá váš rodinný rozpočet.


Viac sa dozviete v relácii Reality na televízii TA3

Späť

Budúcnosť Smart City: Moderné technológie a efektívne riešenia pre lepší život Budúcnosť Smart City: Moderné technológie a efektívne riešenia pre lepší život

Rýchly technologický pokrok zmenil spôsob, akým vnímame naše mestá a ich infraštruktúru. Potvrdzujú to aj stĺpy verejného osvetlenia a plotové tvárnice, ktoré sa stali súčasťou vývoja smart city, kombinujúceho moderné technológie a efektívne riešenia pre lepší život občanov.   Akú kľúčovú úlohu zohrávajú tieto systémy v budúcnosti moderného a inteligentného mesta? Stĺpy verejného osvetlenia: Viac než len svetlo Stožiare verejného osvetlenia sú dnes oveľa viac než len zdrojom svetla v noci. S príchodom inteligentných technológií..

Kam sa uberá výstavba novostavieb?

Mnoho developerov a stavebníkov prežíva po siedmich tučných rokoch plných rozvoja a rastu obdobie, ktoré ani z ďaleka nepatrí k tomu najlepšiemu čo kedy zažili. Počet dokončených novostavieb narastá a do nových projektov sa púšťa zatiaľ len málokto. Nuž situácia ohľadne vývoja výstavby je pomerne komplikovaná. Mnohých investorov a stavebníkov dobehla hýrivá minulosť luxusných novostavieb. Mnohí z nich si neuvedomili, že to, čo postavili v minulosti je vlastne z vonku krásny, ale predsa potápajúci sa Titanic. Úrodné roky v tejto oblasti sú už za..

Exkluzívna zmluva - exkluzivita

 Ak chcete predávaťAk kupujeteExkluzivita - čo to vlastne je?Výhody exkluzívnej zmluvyDôležitá je dôveraPrečo je pre realitné kancelárie podpísanie exkluzivity výhrou?Čo obsahuje exkluzívna zmluva?Zhrnieme si to Aj vy potrebujete predať či kúpiť nehnuteľnosť a rozhodli ste sa zveriť svoj osud do rúk realitnej kancelárie? Za predpokladu, že ste si vybrali naozaj spoľahlivú a serióznu agentúru ste urobili to najlepšie, čo ste mohli. Ako a čo robiť pri obchodných transakciách prostredníctvom realitnej kancelárie vám poradíme v nasledujúcich riadkoch. Ak..

Základné povinnosti prenajímateľov - všeobecná právna úprava

Nájomné vzťahy bývajú v praxi značne komplikované, nakoľko účastníci zmluvného vzťahu nedostatočným spôsobom upravili svoje vzájomné vzťahy v súvislosti s nájmom - práva povinnosti. Často zo strany prenajímateľov dochádza k porušeniam zákona ohľadne nájmu, pričom nájomcovia vychádzajú v danom dôsledku skrátka. Vzhľadom na viaceré vaše otázky na danú problematiku, vážení čitatelia, vám poskytujeme náhľad do základných povinností prenajímateľov. Základnou právnou úpravou nájmu je Občiansky zákonník v ust...

Neoprávnená a čierna stavba

Nielen v našom hlavnom meste Bratislave, ale aj na iných miestach Slovenska dochádza k porušovaniu stavebného zákona, k nelegálnym zásahom do vlastníckych práv občanov. Mnohí z vás sa na mňa obrátili s prosbou o riešenie protiprávne postavených, príp. tzv. čiernych stavieb. Vzhľadom na to, že ide o dva samostatné pojmy a teda dve odlišné právne situácie, pokúsim sa vám ich priblížiť a načrtnúť možné riešenia.Neoprávnená stavba, čierna stavba a stavebné povolenie Neoprávnenou stavbou je stavba, ktorá je zriadená na cudzom pozemku bez právneho titulu...

Základné požiadavky na vnútorné prostredie bytových a nebytových budov z hľadiska tepelno-vlhkostnej mikroklímy - byty nižšieho štandardu a ubytovacie zariadenia

V oblasti práva sociálneho zabezpečenia vydalo Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky (MZ SR) dňa 18.06.2008 vyhlášku č. 259/2008 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na vnútorné prostredie budov a o minimálnych požiadavkách na byty nižšieho štandardu a na ubytovacie zariadenia. Predmetná právna úprava vychádza zo zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, konkrétne z jeho ustanovenia § 62 ods. 1 písm. f), ktoré splnomocnilo MZ SR vydať predmetnú vyhlášku. Táto obsahuje právnu úpravu a podrobnosti týkajúce sa nehnuteľností..

Investing in Real Estate in Slovakia - reality - nehnutelnosti - as Slovaks call it

Investing in Real Estate in Slovakia             Apart from the landmarks and notable touristic attractions this country has to offer, in recent years, the Slovakian Real Estate ( TRH Nehnutelnosti ) market has proven to be a profitable investment for potential real estate investors.   Real Estate Pricing ( Reality ) in Slovakia The average price of flats in Slovakia in the year 2018 stands at 1,612 €/m2.   Reasons to Invest in Real Estate (Reality) in Slovakia There are many reasons to invest in Real estate..

Financovanie nehnutelnosti

Právnické a fyzické osoby, ktoré ku svojej činnosti potrebujú vyhovujúce priestory, majú v dnešnej dobe hneď niekoľko možností ako ich získať. Každá z nich obsahuje výhody, nevýhody a skryté riziká. Spomínanými možnosťami sú kúpa nehnuteľnosti za vlastné prostriedky, kúpa nehnuteľnosti s použitím bankového úveru, kúpa nehnuteľnosti na leasingové splátky alebo iba prenájom nehnuteľnosti na určitú dobu.Kúpa nehnuteľnosti verzus nájomKúpa nehnuteľnosti za vlastné prostriedky je klasická možnosť kalkulovania: “čo si môžem dovoliť za peniaze,..

Ako ušetriť pri kúpe nehnuteľnosti na úrokoch z pôžičky Ako ušetriť pri kúpe nehnuteľnosti na úrokoch z pôžičky

Mnoho ľudí vie ako hypotéka funguje, ale pre prípadnú menšinu si zhrnieme základné informácie, ktoré by mohli byť pre každého zaujímavé a obohacujúce. Keď sa rozhodneme zainvestovať a kúpiť si konečne vlastné bývanie.... dom alebo byt, často a teda väčšinou nemáme dostatok financií na to, kúpiť si nehnuteľnosť za vlastné úspory. (Ak teda nesporíme už dvadsať rokov...) V takých chvíľach sa ponúka hypotéka. Tá ale uhrádza iba určité percento hodnoty domácnosti. V dnešných dňoch to je okolo osemdesiatich percent..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.