Záhradná architektúra

Záhrada je miestom, ktoré nielen dotvára vzhľad nášho domu, ale zároveň dáva jeho obyvateľom priestor pre fantáziu a relax. Najmä o tom poslednom však má každý z nás inú predstavu, a podľa toho si treba typ záhrady aj vyberať. Možností je veľa a je rozdiel, či sa chceme záhrade každý druhý deň aktívne venovať, alebo raz za týždeň pokosiť trávnik. Okrem estetického výsledku by teda mal byť kritériom aj miera starostlivosti, s ktorou do budúcnosti rátame.

Anglický trávnik

Tento druh je stále veľmi obľúbený; vyzerá elegantne a upravene, ale je potrebné ho často kosiť. Môžete si ho vysadiť aj sami; pri výbere kvalitného osiva bude dlho zelený a odolný. Osivo sa zmieša so zeminou a zaseje sa. Problémy však pri tomto type trávnika zvykne spôsobovať burina a kyslá pôda.

                Tá býva problémom z toho dôvodu, že sa v nej nedarí tráve. Ak je pôda na našom pozemku kyslá, účinnou pomocou je vápnenie, ktoré je dobré spojiť s prevzdušnením pôdy, čím sa zlepší jej kvalita a následne aj stav trávy. Ak je naopak pôda zásaditá, môžeme sa „tešiť“ na burinu. Vtedy pomôže hnojenie a opätovné vysiatie trávy.

                Ak sa stretneme s akoukoľvek inou „neželanou návštevou“, machom alebo hubami, treba to riešiť dôkladným prevzdušnením. Pri pravidelnej údržbe a dôkladnom strihaní by sa mali tieto problémy časom upraviť. Týmto spôsobom sa zlepšuje i kvalita trávy. Podceniť sa neoplatí ani vhodný výber kosačky, ktorých je na trhu veľké množstvo. Majitelia záhradných trávnikov si väčšinou vyberajú kosačky ručné vretenové alebo rotačné.

                Anglický trávnik je praktický a efektný, avšak treba vopred rátať s tým, že bez pravidelnej údržby z neho nebudeme mať ani praktický, ani estetický úžitok. Znížená miera starostlivosti má samozrejme za následok jeho zanedbaný vzhľad. Ešte treba dodať, že jeho význam je plnohodnotný najmä vtedy, ak neslúži iba ako okrasa, ale i ako miesto na oddych a detské hry.

Prírodná záhrada

Tento variant je sám osebe širokým pojmom; zahŕňa množstvo rôznych variácií, avšak dominantným prvkom zväčša je, ak ide o rozsiahlejšiu plochu, kvetinová lúka. Možno ju kombinovať so stromami či porastom, avšak treba to citlivo odhadnúť, keďže je sama osebe dostatočne výrazná a dominantný prvok vždy stačí jeden.

                Výhoda kvetinovej lúky je okrem estetických pozitív najmä v minimálnej starostlivosti. Okrem toho v porovnaní s inými variantmi, ktoré si vyžadujú častú starostlivosť, pôsobí omnoho prirodzenejšie a pestrejšie. Skvele ju doplní altánok či jazierko.

Bylinková záhrada

Tento termín predstavuje takpovediac divý trávnik; stačí ho totiž na nejaký čas prestať kosiť, aby tráva vyrástla vyššie a aby sa medzi ňou mohli objaviť rôzne bylinky. Takýto trávnik potom stačí pokosiť naozaj iba raz za čas a môžeme zvoliť aj nerovnomerný povrch – niekoľko ostrovčekov, kde bude tráva i bylinky vyššie od okolia. Môžeme zostať len pri tých bylinkách, ktoré nám vyrastú, prípadne ich dosiať druhmi, aké sa nám páčia. Každopádne sa zbavíme hnojenia a polievania, čo je najmä pre tých „menej aktívnych“ dobrou voľbou.

                Bylinkový trávnik je však možné skombinovať aj s anglickým trávnikom; závisí to naozaj len od fantázie domáceho pána. Keby sme si totiž v celej záhrade nechali iba tú divokejšiu verziu, mohla by na väčšej ploche pôsobiť trocha neupravene. V kombinácii s nízko pokoseným zeleným trávnikom a kamenným chodníčkom je však veľmi efektná.

Cestičky v záhrade

Sú potrebné nielen z hľadiska užitočnosti, ale pomáhajú i dotvárať celkový vzhľad záhrady. Ak sme venovali patričné úsilie výberu a údržbe trávnika, bolo by chybou „zabiť“ dojem z neho neupravenými chodníčkami.

                Výber materiálu je tu veľmi dôležitý; niektoré druhy sa nám môžu páčiť, ale do našej záhrady sa nemusia hodiť. Rozhoduje celkový vzhľad domu a záhrady a je potrebné „trafiť sa“ do štýlu aj takýmto zdanlivým detailom. Myslieť však treba i na to, aby boli chodníčky v záhrade logicky rozložené, teda aby sme kvôli estetike nebehali „dookola“. Mohlo by to totiž viesť k tomu, že ich obyvatelia domu začnú ignorovať a vyšliapu si ďalšie, čím by počiatočná námaha stratila zmysel.

                Najprv si treba, najmä pri väčších záhradách, ozrejmiť, na čo všetky jej časti využijeme; nevypláca sa

zabudnúť na posledný roh, ak si tam chceme chodiť po jablká. Takisto si chodníčky vyžadujú vyčlenenie dostatočného priestoru tak, aby sa dali upraviť aj ich okraje.

                Cestička sa nemusí nutne vykladať kameňom; jeho absencia je však nevýhodou v jari a jeseni, keď je všade kopa blata. Nielenže na nej budú zostávať stopy, ale zašpiníme si aj predsieň v dome. Väčšina záujemcov si tak radšej vyberie z rôznych kamenných platničiek a podobných možností. Možnosťou je aj piesok, štrk alebo liaty betón.

Oplotenie

Otázka oplotenia je takisto pomerne široká; druhov materiálu, z ktorých si môžeme plot okolo svojej záhrady postaviť, je veľa. Ak sa však rozhodneme pre živý plot, je potrebné vziať do úvahy, že si bude vyžadovať permanentnú starostlivosť, ktorá je omnoho zložitejšia, ako raz za čas natrieť drevené latky.

                Faktom však je, že pri živom plote prakticky odpadá ochranná funkcia; slúži viac-menej na ohraničenie, dekoráciu a zachovanie súkromia. Pri otázke estetiky tu máme na výber z rôznych druhov drevín a obmedzuje nás prakticky jediná otázka – či sa budú hodiť práve do našej záhrady s jej druhom pôdy a ostatnými podobnými podmienkami. Taktiež treba brať do úvahy celkový vzhľad a štýl domu a záhrady, aby bol živý plot dotvárajúcim, nie disonančným prvkom.

                Živý plot si vyžaduje viac či menej pravidelné zastrihávanie v závislosti od typu, ktorý sme si zvolili. Sú i také druhy, ktoré môžeme nechať úplne voľne rásť, ale väčšej obľube sa tešia tie „klasické“, ktoré si pravidelné strihanie vyžadujú. Táto činnosť však nie je príliš náročná, naopak – môže byť pre majiteľa príjemným relaxom.

Jazierko v záhrade

Tento prvok je veľmi obľúbený, ale ak si ho namiesto kúpy hotového chceme spraviť sami, musíme si toho veľa naštudovať. Jeho brehy nemôžeme vysadiť hocijakými rastlinami; najlepšie je nechať si poradiť od odborníkov. Takisto ho treba vhodne umiestniť – väčšina majiteľov z neho urobí dominantný prvok záhrady a jej ostatné časti potom k nemu doladí.

                Jazierko je dobré umiestniť tak, aby v jeho bezprostrednej blízkosti neboli stromy – podľa mnohých odborníkov sa totiž blízko vedľa seba „nemusia“ a trpeli by tým živé organizmy vo vode. Tiež treba myslieť i na to, aby jazierko nebolo situované na najtmavšom, ale ani najjasnejšom mieste záhrady.

                Čo sa týka tvaru, záleží naozaj len na fantázii majiteľa; istá logika by však mala byť zachovaná. Ak máme dom i záhradu v prísne upravenom minimalistickom štýle, „uletený“ asymetrický tvar by do celkového dojmu mohol vniesť disonanciu. Tiež je teda potrebné zachovať istú mieru citlivosti a vkusu.

                Ako vidíme, možností upraviť a okrášliť našu záhradu je dostatočne veľa. Ak si na tom dáme záležať, odmenou bude dobrý pocit nielen z domova, ale i z jeho pekného okolia.

 

Autor: Mgr. Katarína Macková

KTN: 19/11

viac v relácii Reality na TA3

Späť

Znalecký posudok nehnuteľností

Znalecký posudok na nehnuteľnosť je možné v stručnej definícii popísať ako určenie hodnoty konkrétneho domu, bytu, podnikateľského objektu či pozemku; je nielen užitočný pre majiteľa ako informačný údaj, ale najmä potrebný pre rôzne právne úkony, ktoré súvisia s kúpou, predajom, úverom, ručením a podobne. Väčšina z nás sa už zrejme so znaleckým posudkom ako takým stretla a ak nie, určite sa to v budúcnosti stane. Poďme sa teda pozrieť na to, ako sa vyhotovuje, na koho sa obrátiť a čomu sa vyhnúť, aby sme peniaze..

Môžu esenciálne oleje zvyšovať kvalitu bývania - nehnutelnosti? Môžu esenciálne oleje zvyšovať kvalitu bývania - nehnutelnosti?

Ako súvisia nehnuteľnosti a aromatické esenciálne oleje? Na prvý pohľad sa zdá, že tieto dva pojmy nemajú nič spoločné, no byt, dom, či chata, ale aj kancelársky priestor, garáž a pivnica sú miesta, kde sa pohybujú ľudia a trávia v nich prevažnú časť svojho života. Zároveň reality predstavujú významnú časť majetku ich vlastníkov a veľmi dobre uchovávajú svoju hodnotu. Dôvodov uvedomiť si, pri čom všetkom nám môžu napomáhať éterické oleje je veľa... ak poznáme ich účinky. Esenciálne oleje sú..

Stavebné uzávery v mestách

Stavebná úzávera ako správne konanieStavebné uzávery a kúpa pozemkuPrípad SlatinkaStavebné uzávery v hlavnom mestePrípad Karlova VesSúčasť strategického vývoja mesta či obce alebo len hra mestských poslancov? Aj takéto otázky sa môžu niekomu vynoriť pri pojme stavebná uzávera. V každom prípade, ide o závažný krok v histórii rozvoja každého mesta a obce, ktorý si vyžaduje dokonalé naplánovanie a preskúmanie celej situácie. A čo je vlastne stavebná uzávera? Rozhodnutie stavebného úradu, že sa na nejakom konkrétnom území nesmie robiť určitý druh činnosti...

Založenie spoločenstva vlastníkov

Pán Lasák. Dovoľujeme si vás touto cestou požiadať o poskytnutie informácie k založeniu bytového spoločenstva. Náš bytový dom je spravovaný správcom na základe zmluvy, ktorú sme s ním uzatvorili po odkúpení bytov do osobného vlastníctva v roku 1999. Zanikne správcovstvo vznikom spoločenstva automaticky alebo je nutná výpoveď vlastníkov bytov a nebytových priestorov? Ak je nutná výpoveď, čo všetko musí táto obsahovať? Za vlastníkov bytov ..

Nekvalitné zateplenie fasády

 Spoluvlastníci prerábame fasádu na dome, na čo sme si objednali stavebnú firmu. Máme s ňou uzatvorenú zmluvu o diele, kde sa uvádza deň, kedy mali začať a kedy odovzdať hotovú robotu. Aj hodnotu a zloženú zálohu. Práca mala byť hotová už pred dvoma týždňami, my však máme dom len oblepený polystyrénom a problém, aby sem robotníci vôbec prišli. Telefonujem im každý deň a oni vždy hovoria, že prídu, čo sa stane len zriedka. Spolumajiteľ firmy, ktorý nám mal dodať plastové okná sa do toho zapojil tiež, bol zhrozený, že v akom stave to máme spravené...

Neoprávnená a čierna stavba

Nielen v našom hlavnom meste Bratislave, ale aj na iných miestach Slovenska dochádza k porušovaniu stavebného zákona, k nelegálnym zásahom do vlastníckych práv občanov. Mnohí z vás sa na mňa obrátili s prosbou o riešenie protiprávne postavených, príp. tzv. čiernych stavieb. Vzhľadom na to, že ide o dva samostatné pojmy a teda dve odlišné právne situácie, pokúsim sa vám ich priblížiť a načrtnúť možné riešenia.Neoprávnená stavba, čierna stavba a stavebné povolenie Neoprávnenou stavbou je stavba, ktorá je zriadená na cudzom pozemku bez právneho titulu...

Stavebné sporenie a Euro

V prípade zavedenia Eura na Slovensku sa už toho popísalo veľa. Poslednou témou týchto dní, je napríklad duálne zobrazovanie cien v obchodoch. My vám však ponúkame informácie, ktoré sú pri zavedení tejto meny taktiež dôležité. Veľa spoluobčanov si na svoje bývanie sporí prostredníctvom stavebného sporenia. Ako to bude v prípade zavedenia Eura a jeho vplyvu na stavebné sporenie, sa dozviete v nasledujúcich riadkoch ktoré vám pomôžu sa lepšie zorientovať v tejto problematike.Kto a ako si sporíPribližne tretina občanov Slovenskej republiky má uzatvorenú zmluvu..

Kúpa nehnutelnosti zaťaženej vecným bremenom alebo záložným právom na nehnuteľnosti?

Pred samotnou kúpou zaťaženej nehnutelnosti je vhodné, aby si kupujúci v prvom rade jasne ozrejmil, či skutočne chce nadobudnúť nehnuteľnosť s ťarchou alebo nezaťaženú nehnuteľnosť. Jeho postup závisí od toho, či nehnuteľnosť je nadobúdaná priamo konaním kupujúceho alebo cez sprostredkovateľa - realitnú kanceláriu. Kupujúci by si mal vyžiadať relevantné a najmä aktuálne doklady ohľadne predmetnej nehnuteľnosti, napr. originál  listu vlastníctva. Na liste vlastníctva, ktorý môže získať od predávajúceho, od realitnej kancelárie..

Aké sú ceny nehnutelnosti - realitná bublina 2018?

Ako zistiť, či sú nehnuteľnosti nadhodnotené a či kúpou nehnuteľnosti neriskujeme?   Veľmi dobrým zdrojom informácií o tom, či ceny nehnuteľností sú príliš vysoké alebo či sa už nachádzame v oblasti realitnej bubliny a cena za nehnuteľnosť nepredstavuje reálnu hodnotu, ktorú poskytne obytný priestor jej vlastníkovi prostredníctvom možnosti bývania na veľa rokov je kompozitný index, ktorý počíta Národná banka Slovenska.  Ako uvádzajú analytici ÚMS (NBS) ceny nehnuteľností sa v roku 2018 nachádzajú v pásme VZOSTUPU, ďaleko od pásma BUBLINY...


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.