Kúpna zmluva a jej náležitosti

Spolu s manželom máme záujem o kúpu pozemku od môjho starého otca. Pozemkom budeme súčasne ručiť banke, od ktorej máme sľúbený hypoúver. Nepoznám však presný obsah kúpnej zmluvy. Známy mi povedali, že si musíme zaplatiť znalca. Kto musí platiť daň, poplatky za vklad? Môže kataster odmietnuť náš návrh? Ďakujeme vám za vašu pomoc. 
Ivana a Peter Z., okres Nitra


     Právnu úpravu kúpnej zmluvy obsahuje Občiansky zákonník §§ 588 a nasl. a v §§ 409 a nasl. Obchodného zákonníka. V prípade, ak jednou zo zmluvných strán je fyzická osoba, vychádza sa z príslušných ustanovení  Občianskeho zákonníka. Kúpna zmluva vzniká na základe zhodného prejavu zmluvných strán. Predávajúcemu v rámci tohto zmluvného vzťahu vzniká právo na zaplatenie kúpnej ceny a povinnosť odovzdať predmet kúpy kupujúcemu. Kupujúcemu vzniká právo na vydanie predmetu kúpy a povinnosť zaplatiť zaň predávajúcemu dohodnutú kúpnu cenu.

Predmet kúpy a cena

 

     Medzi podstatné náležitosti kúpnej zmluvy patrí predmet kúpy a kúpna cena. Predmetom kúpy môže byť akákoľvek jednotlivo, druhovo, úhrnne alebo hromadne určená vec spôsobilá byť predmetom právnych vzťahov, samozrejme tiež byt alebo nebytový priestor. Podmienkou platného uzatvorenia kúpnej zmluvy je existencia samotnej veci, ktorá je predmetom kúpy. Vec musí fyzicky existovať v čase vstupu do zmluvného vzťahu. Odlišná situácia by nastala, ak by predmetom zmluvného vzťahu bola ešte neexistujúca vec - vec, ktorá vznikne až v budúcnosti. Taký vzťah by sa spravoval napr. zmluvou o uzavretí budúcej zmluvy, príp. by išlo o tzv. kúpu nádeje. Keďže ide o nehnuteľnosť, táto musí byť v zmluve presne označená - číslo listu vlastníctva, druh a výmera pozemku, označenie katastrálneho územia, v ktorom sa nehnuteľnosť nachádza a označenie príslušnej správy katastra. Pokiaľ ide o cenu - tak ako bolo uvedené už v minulých číslach KTN, kúpna cena musí byť dojednaná v súlade s cenovými predpismi. V opačnom prípade by bola kúpna zmluva neplatná, a to v rozsahu, v akom by odporovala cenovým predpisom. Kúpna cena musí byť v kúpnej zmluve presne vyjadrená v peniazoch alebo musí byť určený aspoň spôsob akým je možné cenu dostatočne určiť.

Označenie a vyjadrenie zmluvných strán

 

     Predmet kúpy možno kúpiť od jej vlastníka, prípadne od tretej osoby, ktorá uzatvára kúpnu zmluvu v mene a na účet vlastníka (napr. stavebná spoločnosť, realitná kancelária ai.). V tomto prípade je nevyhnutné žiadať od osoby, ktorá s vami zmluvu uzatvára, preukázanie oprávnenia konať za vlastníka, ktoré tvorí neoddeliteľnú súčasť kúpnej zmluvy. Obe zmluvné strany je nevyhnutné presne v zmluve definovať, a to presným označením strán, uvedením mien, priezvisk, adresy bydliska, dátumu narodenia, čísla občianskeho preukazu, uvedením údaju o štátnom občianstve, prípadne údaju o rodinnom stave - v prípade, že niektorá zo zmluvných strán sú manželia. Kúpna zmluva vzniká na základe zhodného prejavu zmluvných strán. Kúpna zmluva musí obsahovať vyjadrenie predávajúceho, že je oprávnený s predmetom kúpy nakladať ako aj vyhlásenie obidvoch zmluvných strán, že ich zmluvná voľnosť nie je obmedzená. Vlastníctvo nehnuteľnosti nadobudnete vkladom vlastníckeho práva do katastra nehnuteľností, o ktorom rozhodne miestne príslušná správa katastra. V súvislosti s prevodom nehnuteľnosti môže kúpna zmluva obsahovať aj dohodu zmluvných strán o podieľaní sa na nákladoch prevodu. Keďže uvádzate, že na nehnuteľnosť bude zriadené záložné právo, k zmluve treba pripojiť aj znalecký posudok, v ktorom sa vyjadrí hodnota kupovanej nehnuteľnosti. Znalcovi patrí za vypracovanie posudku odmena, ktorej výšku upravuje vyhláška Ministerstva spravodlivosti SR č. 491/2004 Z. z. o odmenách, náhradách výdavkov a náhradách za stratu času pre znalcov, tlmočníkov a prekladateľov. Znalcovi prislúcha tzv. podielová odmena, ktorá sa určí, ak predmetom znaleckého úkonu je ohodnocovanie nehnuteľností a stavieb alebo ak určenie východiskovej hodnoty nehnuteľností a stavieb súvisí s vykonaním znaleckého úkonu alebo je predpokladom na vykonanie znaleckého úkonu. Podielová odmena sa určuje podľa stanovenej výšky východiskovej hodnoty pozemku, ktorá je 500 Sk/m2. Minimálna výška podielovej odmeny je 800 Sk.
Nie je vylúčené, že znalca potrebovať nebudete, nakoľko banky poskytujúce hypotekárne úvery zabezpečujú vypracúvanie znaleckých posudkov samostatne. Daňová povinnosť sa na vášho starého otca vzťahuje, ak pozemok vlastní menej ako 5 rokov pred uzavretím kúpnej zmluvy. Podľa § 9 ods. 1 zákona o dani z príjmov (zákon č. 595/2003 Z.z.), od dane je oslobodený príjem z predaja nehnuteľnosti, na ktorú sa nevzťahuje oslobodenie v súvislosti s predajom bytu alebo obytného domu, a to po uplynutí piatich rokov odo dňa jej nadobudnutia, tiež príjem z predaja nehnuteľnosti nadobudnutej dedením (postupným dedením) v priamom rade alebo niektorým z manželov okrem bytu alebo bytového domu, ak uplynie aspoň päť rokov odo dňa nadobudnutia tejto nehnuteľnosti preukázateľne do vlastníctva alebo spoluvlastníctva poručiteľa. Správa katastra môže návrh na vklad zamietnuť, ak nie sú splnené podmienky na vklad. Správa katastra je povinná skúmať skutkové a právne skutočnosti, ktoré by mohli mať vplyv na povolenie vkladu.

Späť

Kúpeľňa Kúpeľňa

 Každý z nás chce, aby jeho kúpeľňa vyzerala dobre, sviežo a zároveň príjemne. Je to miestnosť, v ktorej, aj keď si to málokto z nás uvedomuje, trávime množstvo času. Sme s vlastnou sprchou a umývadlom spojení viac, než si dokážeme pripustiť. Je len prirodzené, že sa v tejto možno najmenšej miestnosti našej domácnosti chceme cítiť príjemne. Starosti spojené s udržiavaním kúpeľne v čistote sa týkajú každého z nás, preto je na mieste povedať si pár faktov o materiáloch, obkladačkách, umývadlách, sprchách, vlastne sa budeme snažiť venovať..

Rozmiestnenie a nastavenie internetu v domácnosti + výber routera

Akonáhle máte vybratý ten správny internet(viac informácii ako si vybrať tú najlepšiu možnosť nájdete v minulom článku), môžete si začať vyberať internetové vybavenie pre váš domov. Nie vždy je totiž tá najlacnejšia alebo najpredávanejšia voľba tou najlepšou. Rozdiel medzi Ethernetom a Wi-Fi Rozdiel medzi týmito dvoma je veľmi jednoduchý, a v dnešnej dobe často zanedbávaný. Pracujete pri stolovom počítači, či notebooku? Využívate ten istý notebook doma aj v práci? Alebo si prácu na počítači nechávate len v zamestnaní a doma..

Konkurenčnou výhodou môže byť aj zníženie nákladov Konkurenčnou výhodou môže byť aj zníženie nákladov

Ako uspieť na trhu? Pozrime sa na konkrétny príklad z praxe. Recept na úspech sa samozrejme odvíja od kvality tovarov a služieb, ktoré ako firma poskytujete. V silnom konkurenčnom prostredí však niekedy ani to nemusí stačiť. Je totiž potrebné dostať sa do pomyselných čiernych čísiel, a to sa dá docieliť znížením nákladov. Pozor na veľkú chybu Nie je však zníženie nákladov ako zníženie nákladov. Dajte si pozor na jednu veľkú chybu, a to je znižovanie nákladov na úkor kvality poskytovaných služieb či vyrábaných tovarov...

Exekúcia vyprataním nehnuteľnosti

V poslednom čísle Kompletného trhu nehnuteľností sme sa zaoberali otázkou nedotknuteľnosti obydlia, domovej slobody. Ako bolo už uvedené, nedotknuteľnosť obydlia nie je absolútna a jedným zo zákonom prípustných obmedzení tejto nedotknuteľnosti je napr. inštitút vypratania nehnuteľnosti. Mnohé médiá v súčasnosti prinášajú správy o tzv. deložovaní neplatičov, vyprataní bytov dlžníkov, ktorí neboli schopní zaplatiť svoje pôžičky včas a pod. V každom smere ide o závažný zásah ovplyvňujúci život občana. Exekúciu vykonáva exekútor, ktorý je..

Byty nižšieho štandardu a ubytovacie zariadenia - ich preslnenie, minimálne požiadavky na ich plochu, vybavenie a súčasti

Dnešné pokračovanie týkajúce sa bytov nižšieho štandradu a ubytovacích zariadení sa zameriava na uvedené nehnuteľnosti, vrátane zákonných požiadaviek na ich preslnenie v zmysle vyhlášky MZ SR č. 259/2008 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na vnútorné prostredie budov a o minimálnych požiadavkách na byty nižšieho štandardu a na ubytovacie zariadenia. Minimálne požiadavky na byty nižšieho štandardu Byt nižšieho štandardu je byt, ktorého obytná plocha nie je nižšia ako 12 m2 na užívateľa a 6 m2 na každú ďalšiu osobu, ktorá s užívateľom..

Založenie spoločenstva vlastníkov

Pán Lasák. Dovoľujeme si vás touto cestou požiadať o poskytnutie informácie k založeniu bytového spoločenstva. Náš bytový dom je spravovaný správcom na základe zmluvy, ktorú sme s ním uzatvorili po odkúpení bytov do osobného vlastníctva v roku 1999. Zanikne správcovstvo vznikom spoločenstva automaticky alebo je nutná výpoveď vlastníkov bytov a nebytových priestorov? Ak je nutná výpoveď, čo všetko musí táto obsahovať? Za vlastníkov bytov ..

Financovanie prác na bytovke domu

Keď sa obnova financuje prostredníctvom bankyNajlacnejšie požičiava štátMožnosti financovania obnovy bytových domovŠtátny fond rozvoja bývaniaŠtátna dotáciaAko dostať dotáciu ministerstvaStavebné sporiteľneKomerčné bankyPodmienky, za akých banky požičiavajú na obnovu bytovČo je pri poskytovaní úveru bankou dôležitéÚvery na obnovu bytového domu poskytujú komerčné banky aj stavebné sporiteľne, najvýhodnejšie však na tento účel požičiava štát.Keď sa obnova financuje prostredníctvom banky Na obnovu bytového domu si možno požičať aj od..

Problémy s hypotékou?

Problém je na sveteKeď musí zasiahnuť bankaBanky znižujú úrokové sadzby   Nie je nič ľahšie. Jednoduchá cesta k bývaniu. Stačí len prísť. Riešenie ušité priamo na mieru. To sú len niektoré reklamné slogany, ktoré nás tak často oslovujú a pútajú našu pozornosť na rôzne produkty vedúce k vlastnému bývaniu.Spôsobov, ciest a produktov vedúcich k vlastnému bývaniu je v dnešnej dobe a situácii na trhu skutočne mnoho. Pritom nemusí ísť bezpodmienečne len o získanie nového bytu či domu, ale aj napríklad o kúpu zariadenia, stavbu garáže či bazénu,..

Ako ušetriť prostredníctvom stavebného sporenia Ako ušetriť prostredníctvom stavebného sporenia

Stavebné sporenie patrí dnes medzi najbežnešie formy sporenia ako si finančne zhmotniť svoje predstavy o vlastnom bývaní. Tak ako v každom segmente trhu, aj možnosti stavebného sporenia prinášajú novinky, ktoré sa prispôsobujú aktuálnym potrebám svojich spotrebiteľov. Hlavne pri súčasných možnostiach stavebného sporenia platí ono známe: „Kto šetrí má za tri.“ Aj preto prináša Prvá stavebná sporiteľňa, a. s. nové alternatívy ako urobiť svoje bývanie úspornejším.Ekologické šetrenieOd 1. januára 2008 platí novela zákona o stavebnom sporení, ktorá..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.