Právo manželov k družstevnému bytu - kto z koho?

V máji 1990 som uzavrela manželstvo. Krátko na to moji rodičia požiadali bytové družstvo o prepis ich členského podielu na moju osobu, rodičia mi teda byt darovali. Bola uzavretá dohoda o prevode členských práv, v rámci ktorej však bol uvedený aj môj muž, s ktorým sa v súčasnosti súdim o byt. Aj v samotnej dohode o odovzdaní a prevzatí bytu z decembra 1990 som uvedená ako osoba, ktorej bol byt pridelený len ja. Od roku 2005 spolu s mužom nežijeme v domácnosti. Byt bol medzičasom od družstva odkúpený do osobného vlastníctva na základe mnou podanej žiadosti o odkúpenie. Od januára 2007 sme rozvedení. Som presvedčená, že môj muž nemá na byt nárok v rámci súdneho vysporiadania manželov. Ďakujem za odpoveď.

Jana Š., Nitra

Prevod členských práv a povinností

Keďže ste uzavreli manželstvo, je bezpredmetné, či vaši rodičia požiadali bytové družstvo o prevod členských práv a povinností na vašu osobu. Uzavretím inštitútu manželstva dochádza k závažným zmenám v živote oboch partnerov. Jednou z takých zmien je aj tá, že majetok sa stáva spoločným a obaja manželia majú vo vzťahu k spoločnému majetku (i k právam ako nehmotnému majetku) rovnaké postavenie. V súvislosti s družstevným bytom vzniká medzi manželmi spoločný nájom bytu a z právnych úkonov týkajúcich sa spoločného nájmu ste tak boli obaja manželia spoločne a nerozdielne. V čase kedy ste uzavreli manželstvo, existoval medzi bytovým družstvom a vašimi rodičmi vzájomný vzťah k družstevnému bytu. Prevodom členských práva a povinností ste vstúpili do právneho vzťahu s družstvom a vzniklo vám právo užívania bytu po rodičoch ako bývalých členoch družstva. Aj v materiáloch, ktoré ste mi poslali, je jednoznačné uvedené meno vášho manžela - konkrétne mám na mysli Dohodu o prevode členských práva a povinností ako aj Dohodu o odovzdaní a prevzatí bytu z decembra 1990. Družstvo by pochybilo, ak by vášho manžela opomenulo v tejto listine.

Vznik spoločného užívania bytu a zánik spoločného žitia manželov

Podľa Občianskeho zákonníka účinného od 01.05.1990 do 31.03.1991, ak za trvania manželstva manželia alebo jeden z nich nadobudnú právo užívať byt, vznikne právo spoločného užívania bytu manželmi. Ak vznikne len jednému z manželov za trvania manželstva právo na pridelenie družstevného bytu, vznikne s právom spoločného užívania i spoločné členstvo manželov v družstve, pričom z tohto členstva sú obaja manželia oprávnení a povinní spoločne a nerozdielne. To neplatí, ak manželia spolu trvale nežijú. O trvalom spolužití manželov nemožno hovoriť vtedy, kedy manželstvo síce formálne trvá, avšak je natoľko rozvrátené, že stratilo svoje spoločenské opodstatnenie. Spoločné užívanie bytu manželmi nevznikne, ak jednému z nich vzniklo právo na pridelenie bytu za trvania manželstva, ale dohodu o odovzdaní a prevzatí bytu uzavrel s družstvom až po skončení manželstva alebo v dobe, keď už manželia spolu trvale nežili. V súčasnosti je inštitút užívacieho práva nahradený inštitútom nájomného práva, nájom bytu je tak v porovnaní s právom osobného užívania bytu odlišným právnym inštitútom.

Podľa § 176 Občianskeho zákonníka účinného v čase uzavretia vášho manželstva, k nadobudol právo užívať byt niektorý z manželov pred uzavretím manželstva, vznikne obom manželom právo spoločného užívania tohto bytu uzavretím manželstva. To isté platilo, ak vzniklo pred uzavretím manželstva niektorému z manželov právo na pridelenie družstevného bytu.

Právo spoločného užívania družstevného bytu manželmi, nie však súčasne spoločné členstvo, vzniká podľa ust. § 176 ods. 2 (teraz § 704 ods. 2 Občianskeho zákonníka) aj vtedy, ak jeden z manželov nadobudol právo užívať družstevný byt (uzavrel dohodu o odovzdaní a prevzatí bytu) pred uzavretím manželstva, a teda, ak jeden z manželov nadobudol právo na pridelenie bytu (zaplatil členský podiel) pred uzavretím manželstva. V prvom prípade spoločné užívanie družstevného bytu vzniká uzavretím manželstva, v druhom prípade uzavretím dohody o odovzdaní a prevzatí bytu.

Podľa vašich vyjadrení je mi jasné, že pred súdom chcete argumentovať tvrdením, že váš muž trvalo nežije v spoločnej domácnosti a že právo k bytu by tak malo prislúchať výlučne vám. Toto tvrdenie by obstálo, ak by váš manžel s vami trvale nežil už v čase, kedy byt patril družstvu a trvalo vaše užívacie právo k bytu. V súčasnosti sa predmetný byt nachádza v bezpodielovom spoluvlastníctve vás oboch, nakoľko ste byt od družstva odkúpili počas trvania manželstva podľa zákona č. 182/1993 Z. z. Teraz záleží buď na vašej dohode s bývalým manželom, resp. na právoplatnom rozhodnutí súdu o vyporiadaní BSM. Súd by mal samozrejme prihliadnuť na okolnosti, na mieru pričinenia každého z manželov, akou ste nadobudli bytu. V tomto smere sa možno viac prikloniť na vašu stranu.

Čitateľské otázky adresujte na: lasak@defensa.sk

 

Späť

Rôzne cesty tepla do našich domovov

 Máte pocit, že aj napriek dostatku tepla u vás doma tomu niečo chýba? Chceli by ste za vykurovanie viac ušetriť, pozerať sa do praskajúceho ohňa, prípadne sa večer prejsť po teplej dlážkebosými nohami? Možno práve nasledujúce riadky vám poradia, ako na to.KlimatizáciaPravdepodobne nikoho pre nikoho nebude novinkou, že existuje systém, ktorý v lete chladí a v zime vzduch v miestnosti otepľuje. Nazýva sa klimatizácia a jej ďalšou výhodou je, že po celý rok šetrí vaše peniažky. V lete, najmä ak vonkajšia teplota prekročí 30°C, je aktuálna požiadavka zníženia..

Ako si správne postaviť krb a kachle

--> Teplý nápoj v ruke, v pozadí hrá príjemná hudba a vy ste zabalení v hebkej deke. Keď sa k tomu pridá pohľad na plápolájuce plamene vo vašom krbe, tak si už iba poviete, že už nič pohodlnejšie si neviete predstaviť. Podobne sa môžete cítiť aj na svojej chate, keď si pred spaním zatopíte vo vlastnej kachľovej peci. Ak ste pritom aj gurmáni, tak každý vám môže potvrdiť, že jedlo pripravené v kachľovej peci je obzvlášť chutné a nesie v sebe akúsi arómu kuchyne starých mám. Krb a kachľová pec majú v sebe čaro zútulnenia príbytku a dodávajú..

Používané stavebné materiály

 Vybrať si svoj byt či rodinný dom, ktorý by zohľadňoval všetky naše požiadavky býva často veľmi ťažkou úlohou. Pri kúpe nehnuteľnosti myslíme na celý rad faktorov ako sú cena, lokalita, či ide o staršiu stavbu alebo novostavbu, ale málo kedy sa zamyslíme nad úlohou materiálu z ktorého bol ten náš vyhliadnutý byt či rodinný dom postavený. Má preto zmysel sa nad takto postavenou otázkou pozastaviť? Verte že určite áno. Keď sa v päťdesiatych rokoch na Slovensku pomaly začala rozbiehať výstavba pre širšie skupiny obyvateľstva, môžeme podľa..

Spotrebiteľské zmluvy a otázka zabezpečovacieho prevodu práva k nehnuteľnosti

Novelizácia Občianskeho zákonníka účinná od 1. januára 2008 vykonaná na základe zákona č. 568/2007 Z. z., ktorý zmenil a doplnil okrem iných zákon č. 527/2002 Z. z. o dobrovoľných dražbách a zákon SNR č. 323/1992 Zb. o notároch a notárskej činnosti (Notársky poriadok) v znení neskorších predpisov a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej v texte len „novela Občianskeho zákonníka" alebo len „novela") sa dotkla aj obsahu právnej úpravy spotrebiteľských zmlúv, medzi ktoré patria aj zmluvy o poskytnutí peňažných prostriedkov a v ktorých..

Regulované nájomné - v (ne)prospech občanov

Regulované nájomné môžeme označiť ako pozostatok čias minulých, z obdobia komunizmu. Napriek tomu, že od tzv. nežnej revolúcie uplynulo takmer devätnásť rokov, výšku nájomného vo vzťahu k niektorým nehnuteľnostiam určuje štát. Štát, ktorý sa navonok prezentuje ako právny a založený na princípoch slobody a demokracie. Ide o nehnuteľnosti, ktoré boli po roku 1989 vrátené v rámci reštitučných opatrení svojim pôvodným majiteľom, príp. ich právnym nástupcom. Jeden príklad za mnohé V roku 1955 bol zo strany miestneho národného výboru ako jedného..

Otázka platnosti nájomnej zmluvy dovolenie ako mimoriadny opravný prostriedok

Otázku platnosti nájomnej zmluvy môže súd v konaní o vypratanie nebytových priestorov riešiť ako otázku predbežnú; nedostatok samostatného návrhu na určenie neplatnosti nájomnej zmluvy nie je dôvodom prípustnosti dovolania podľa § 237 písm. e) OSP.(Uznesenie Najvyššieho súdu Slovenskej republiky z 30. septembra 2002, sp. zn. 2 Cdo 105/02) Okresný súd v P. vydal dňa 26.03.2001 rozsudok, č. k. 15 C 94/00-29, ktorým žalovanému uložil povinnosť vypratať nebytové priestory nachádzajúce sa na prvom poschodí v Divadle J. Z. v P. Predmetným nebytovým priestorom..

Ceny nehnuteľností

Ako financovať kúpu bytu v novostavbe

Podmienky určuje developerPoradenstvo v bankeHypotéka v skratke Záujemca o kúpu bytu v novostavbe má na výber niekoľko možností jej financovania. Kým pri kúpe starého bytu vyžadujú majitelia väčšinou peniaze v hotovosti, novostavbu možno zvyčajne financovať - kúpiť prostredníctvom úveru.Najčastejšie využívané možnosti sú stavebné sporenie, hypotekárny úver, prípadne ich kombinácia. Možná je aj ich kombinácia so spotrebným úverom. Výber spôsobu financovania podmieňuje predovšetkým to, aké podmienky pri kúpe bytu určí developerská spoločnosť. Iná..

Financovanie nehnutelnosti

Právnické a fyzické osoby, ktoré ku svojej činnosti potrebujú vyhovujúce priestory, majú v dnešnej dobe hneď niekoľko možností ako ich získať. Každá z nich obsahuje výhody, nevýhody a skryté riziká. Spomínanými možnosťami sú kúpa nehnuteľnosti za vlastné prostriedky, kúpa nehnuteľnosti s použitím bankového úveru, kúpa nehnuteľnosti na leasingové splátky alebo iba prenájom nehnuteľnosti na určitú dobu.Kúpa nehnuteľnosti verzus nájomKúpa nehnuteľnosti za vlastné prostriedky je klasická možnosť kalkulovania: “čo si môžem dovoliť za peniaze,..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.