Ako si správne postaviť krb a kachle

-->

Teplý nápoj v ruke, v pozadí hrá príjemná hudba a vy ste zabalení v hebkej deke. Keď sa k tomu pridá pohľad na plápolájuce plamene vo vašom krbe, tak si už iba poviete, že už nič pohodlnejšie si neviete predstaviť. Podobne sa môžete cítiť aj na svojej chate, keď si pred spaním zatopíte vo vlastnej kachľovej peci. Ak ste pritom aj gurmáni, tak každý vám môže potvrdiť, že jedlo pripravené v kachľovej peci je obzvlášť chutné a nesie v sebe akúsi arómu kuchyne starých mám.

Krb a kachľová pec majú v sebe čaro zútulnenia príbytku a dodávajú nám pocit rodinnej atmosféry. Dalo by sa povedať, že práve tieto pocity sú ich základnou vlastnosťou. Preto ak rozmýšľate nad zadovážením si krbu či nebodaj kachľovej pece, dobre si rozmyslite aký typ by vyhovoval vašim požiadavkám. Je totiž celkom iné keď si svoje predstavy chcete splniť v rodinnom dome, či na chate, kde sa zdržiavate len pár dní v roku. Takže, ak už ste sa naisto rozhodli pre krb či kachľovú pec, dobre si rozmyslite na aké účely ich chcete používať a aký typ by sa presne hodil do vášho rodinného domu či chaty.

Krby a ich využitie

Nuž na začiatku si musíme priznať, že nie sme krajina, kde krby by mali svoju tradíciu. Väčšina z nás si v minulosti predstavovala krb ako otvorené ohnisko, pri ktorom si americká rodina pochutnávala pri moriakovi na deň vďakyvzdania. Je síce pravdou, že naše tradície s krbmi nemajú veľkú skúsenosť a sú skôr orientované na kachľové pece, tak súčasná doba má skôr opačný charakter. V oblasti stavania krbov sa hlavne zmenilo to, že moderné krby nemávajú otvorené ohnisko. S týmto typom krbov sa stretávame na chatách a chalupách, ktoré využívame každý deň. Do obývačky bytu alebo rodinného domu preto využívajú predovšetkým krby s uzatvoreným ohniskom. Príjemná atmosféra sa tým nestráca a vďaka krbovým vložkám zostávajú plamene pekne za sklom.

Toto riešenie má hneď niekoľko výhod. V prvom rade sa takto predchádza nechceným škodám spôsobeným horiacim ohorkom, ktoré pri praskaní polien odskočia z krbu. Obmedzenie rizika prípadného požiaru a tiež úrazov sa tým pádom minimalizuje. Predovšetkým sa ale zvyšuje výhrevnosť tohto telesa, pretože moderný krb by sa automaticky mal stať aj prínosnou súčasťou vykurovacieho systému vášho rodinného domu. Pri dobrom dimenzovaní telesa môžu v prechodných obdobiach roka správne zateplený dom dokonca úplne dostatočne vykúriť. Ak by to tak nebolo, tak je váš krb len akousi zbytočnou kulisou priestrannej obývačky, s ktorou sa môžete síce pochváliť každej návšteve, ale po jej odchode budete aj tak len nadávať na nevýhodnosť vašej „investície“. Aby ste sa do takejto situácie nedostali, tak pri zadovážení si vlastného krbu majte na pamäti hlavné slovo a tým je účelovosť. Jednoducho stavba tohto telesa by sa mala prispôsobiť vašim požiadavkám.

Aké sú dnes možnosti?

V súčasnosti si zákazníci vyberajú krby, ktoré sú umiestnené v stene, alebo sú umiestnené do voľného priestoru. Preto ak si chcete zadovážiť rodinný dom a vašou záľubou je práve krb, mali by ste nad jeho realizáciou rozmýšľať už pri samotnej kúpe či stavbe vášho príbytku. Ak si totiž zvolíte krb do voľného priestoru, bude tento projekt dosť náročný na realizáciu. Častejším variantom sú preto krby postavené v stene, alebo zavesené na stenu. Samotný výber z katalógu ponúkaných krbov však určite nestačí. Pre výber i inštaláciu je treba minimálne konzultáciu odborníka a najlepšie je nechať si teleso inštalovať priamo výrobcom, prípadne špecializovanou firmou, ktorá tiež na prevedené práce a funkčnosť zariadenia poskytne patričné záruky.

Pri uzatvorených krboch sú dôležitou súčasťou krbové vložky a pri ich výbere by ste mali mať na pamäti niekoľko vecí. Napr. krbové vložky s teplovodným výmenníkom majú rôzne špecifiká, ktoré je potrebné dodržať. Súvisí to najmä z bezpečnou prevádzkou krbu. V tomto systéme je samozrejmosť poistný ventil. Sústava musí byť napojená buď na záložný zdroj elektrickej energie, alebo musí mať dostatočne veľkú otvorenú expanznú nádobu. V inom prípade musí byť napojená na vodovodnú sústavu nezávislú na dodávke elektrickej energie.

Dôležitým faktorom pri krboch je aj výber paliva a s tým súvisiaci výber krbu. Aj keď tým najbežnejšim palivom je drevo, veľmi populárnymi sa stávajú aj krby, založené na plynovom vykurovaní. Výber z týchto možností záleží len na vás a je vecou vašich preferencií či vkusu. Ak sa rozhodnete pre drevo, tak každý výrobca krbov odporúča spaľovať kvalitné palivo s vlhkosťou pod 27 %. Preto sa najskôr upravuje sušením na vzduchu, kedy sa obvykle skladuje vo vonkajšom prostredí po dobu dvoch rokov chránané proti poveternostným vplyvom. Nedostatočne vysušené a čerstvé drevo zapríčiňuje vysoký obsah emisií v spalinách, na stenách spaľovacej komory. Samotné sklo sa rýchlo začierňuje a na dymovodoch a v komíne sa potom usádzajú ťažké sadze a tvorí sa decht. Preto ak sa chcete vyhnúť týmto „starostiam“, vyberte si radšej plynový krb. Plynové krby na pohľad skoro nerozpoznáme od klasických. V krbe síce vidíte horiace polená, vieme ale, že to tak presne asi nebude. Tento typ krbu sa dá obložiť do akéhokoľvek ostenia, alebo sa dá zabudovať priamo do steny. Niektoré plynové krby dokonca nepotrebujú žiadny komín, pretože sa dajú odvetrať priamo prieduchom cez fasádu. Iný typ plynového krbu sa dá zabudovať do staršieho existujúceho krbu na drevo. Plynový krb má vo vnútri ventilátor, ktorý sa uvedie do činnosti v závislosti od toho, akú teplotu dosiahne jeho plášť. Na tomto princípe je založené udržanie zvolenej teploty v interiéri. Všetko je istené krbovou poistkou, ktorá bráni prípadnému spätného chodu spalín z komína do miestnosti.

Dobre a bezpečne

Krbové vložky s teplovodným výmenníkom musia mať tiež odpadné potrubie napojené priamo do kanalizácie a všetky havarijné funkcie musia byť ovládané termoventilmi. Keďže tu ide predovšetkým o vašu bezpečnosť a ochranu vašeho príbytku, v žiadnom prípade nezverujte montáž firme, ktorá s týmto nemá skúsenosti a nemôže sa preukázať zaškoľovacím certifikátom. Len takýto certifikát oprávňuje firmu k montáži na daný typ vložky. Pokiaľ vám montážna firma nevystaví kópiu tohto oprávnenia, žiadna poisťovňa vám prípadnú vzniknutú škodu zapríčinenú neodbornou montážou neuhradí.

Pri výbere miesta, kde bude krb inštalovaný, je potrebné získať súhlas miestne príslušného stavebného dohľadu, obvykle zastúpeného oblastným kominárskym majstrom. To isté platí pre opatrenie k zaisteniu nevyhnutného odvetrávania a ventilácie miestnosti, a to vzhľadom k závislosti jej veľkosti na inštalovanom tepelnom výkone. Miestnosť, kde sa bude inštalácia prevádzať, musí byť zabezpečená proti mrazu a dobre vetraná. Mimoriadnu pozornosť venujte inštalácii v miestnostiach s utesnenými oknami, alebo v prípade, že sú inštalované mechanické ventilačné zariadenia vnútorného vzduchu. Zásobovanie spaľovacím vzduchom musí byť zaistené za každých podmienok.

Kachľová pec

Iným príbehom je zadováženie si pravej kachľovej pece. Jej naprojektovanie vyžaduje značné odborné vedomosti. Pri správnom zosúladení tepelných strát miestnosti a znalosti tepelného výkonu, ktorý poskytne plocha vonkajšieho plášťa pece, možno navrhnúť optimálne umiestnenie pece v interiéri. Na rozdiel od krbu, môžeme v súčasnosti pri dobrej kachľovej peci vykúriť aj 6 či 8 miestností. Problémom tu nie je ani viacpodlažný dom. Existujú totiž technické možnosti, aby sa vykurovali aj miestnosti na poschodí buď konvekciou (teplovzdušne), alebo sálaním na princípe hypokaustického vykurovania. Základom je dobre navrhnúť konštrukciu pece, umiestnenie zakurovacej klapky, dymovej klapky, zadného vetrania a veľkosti prieduchov na vykurovanie podkrovia alebo ďalších miestností, či umiestnenie sedacej lavice. Je to síce drahšia záležitosť ako v prípade zadováženia si krbu, ale samotný výsledok stojí zato. Ak chcete dodržať základné technické parametre napr. pri ťažkej akumulačnej peci, musíte rátať s výdajkami aj do výšky 2.000 EUR. Samotná cena však závisí predovšetkým od kvality použitej keramiky. Hlinená keramika dosahuje najnižšiu kvalitu, šamotová keramika o čosi lepšiu, no a samotným Rolls Royceom v kvalite je porcelánová keramika.

Cenu navyše ovplyvňujú prídavné zariadenia. Medzi tieto zariadenia patria hlavne zadné vetrania na teplovzdušné vykurovanie podkrovia, dvojplášťová stavba proti vzniku dilatačných škár medzi kachlicami pri tepelnom zaťažení, rúra na pečenie z antikora alebo čierneho plechu, ohrev vody do radiátorov ústredného kúrenia, či zabudovanie kozubu do telesa pece. K ďalším faktorom ovlpyvňujúcim nie len cenu, ale aj kvalitu pece je aj druh glazúry, ktorá môže byť lesklá, polomatná alebo matná. Tu by ste však nemali šetriť. Znižovanie ceny negatívne vplýva na kvalitu alebo vzhľad kachľovej pece. Každý, kto chce mať praktickú kachľovú pec v interiéri svojho domu alebo chaty, mal by uvážlivo pristupovať k výberu vhodného typu kachľovej pece a stavať ju len z kvalitného materiálu.

Všetko je len na vás

Aby ste boli so svojim výsledkom naozaj spokojní, tak najdôležitejším krokom je ujasniť si, pre aký účel a kam krb alebo pec potrebujete. Ak si totiž potrpíte len na dekoratívnu stránku týchto zariadení, tak by vám mal bohato stačiť krb na plynovej či elektrickej báze. Nemusíte totiž mysleť na správne vysúšanie dreva, či na rúbanie alebo kupovanie tejto suroviny. No ak ste do toho zaryli trochu hlbšie a pocit mať svoj vlastný krb, či samotnú kachľovú pec je vašim životným štýlom, tak vyšperkovanie vášho hobby do dokonalosti je pre vás aj tak ničím iným ako zábavou pri zdokonaľovaní si vlastného bývania, či už toho každodenného, alebo rekreačného.



Späť

Ručenie nehnuteľnosťou. Bežné riešenie alebo koledovanie si o problém? Ručenie nehnuteľnosťou. Bežné riešenie alebo koledovanie si o problém?

V živote sa ocitáme v rôznych situáciách a stáva sa, že potrebujeme viac, ako máme momentálne našetrené. Pre ľudí, ktorí majú pravidelný príjem, nie je problém vybaviť si pôžičku štandardnou cestou; ak však táto okolnosť absentuje, môže sa stať, že potencionálny klient bude  vyhodnotený ako rizikový. V takomto prípade mu veľa možností nezostáva; buď mu niekto pomôže ako tzv. solidárny dlžník, alebo bude musieť, za predpokladu, že je to uňho reálne, ručiť nehnuteľnosťou. Ručenie nehnuteľnosťou je relatívne istý spôsob, ako si zabezpečiť..

Kúpeľňa Kúpeľňa

 Každý z nás chce, aby jeho kúpeľňa vyzerala dobre, sviežo a zároveň príjemne. Je to miestnosť, v ktorej, aj keď si to málokto z nás uvedomuje, trávime množstvo času. Sme s vlastnou sprchou a umývadlom spojení viac, než si dokážeme pripustiť. Je len prirodzené, že sa v tejto možno najmenšej miestnosti našej domácnosti chceme cítiť príjemne. Starosti spojené s udržiavaním kúpeľne v čistote sa týkajú každého z nás, preto je na mieste povedať si pár faktov o materiáloch, obkladačkách, umývadlách, sprchách, vlastne sa budeme snažiť venovať..

Bývanie - relax - biznis

Spoločnosť Nadlan, a.s. člen skupiny Vara Group, prichádza na slovenský trh s novým polyfunkčným projektom, v ktorom spája možnosti bývania, práce a relaxácie. Z tohto spojenia vyplýva aj jeho názov, 3nity. Symbolika je znázornená aj v samotnom projekte, ktorý sa v podobe troch veží týči do výšky sto metrov.Polyfunkčný komplex 3nity je moderný, luxusný bytový dom v centre mesta, obklopený zeleňou, disponujúci aj vlastnými zelenými plochami v objekte. Investor, skúsená spoločnosť s medzinárodnými výsledkami i referenciami, pri výbere lokality Mlynské Nivy..

Rodinný spor o dedičstvo - kto dedí a kto nie

Rád by som sa spýtal na možnosť riešenia ohľadne spôsobu vysporiadania nehnuteľného majetku po mojom staršom bratovi, ktorý pred nedávnom zomrel. Jedná sa o rodinný dom s pozemkom. Malý podiel pozemku nadobudol môj starší brat dedením od našej tety ešte predtým, ako sa oženil. Manželstvo bolo bezdetné a v úradných listinách je brat vedený ako jediný majiteľ. Vysporiadanie medzi mnou a mojou sestrou je možné len predajom nehnuteľnosti, na čom sme sa aj dohodli. V prípade, ak by túto nehnuteľnosť dedila aj vdovy po bratovi, predaj nehnuteľnosti by sa skomplikoval..

Medzimanželské a porozvodové vzťahy k nehnuteľnostiam

Rada by som vás poprosila o radu pri riešení nášho problému. Naši rodičia v roku 1978 darovaním získali po otcovej matke staršiu nehnuteľnosť v pomere 3/4 otec a 1/4 mama. Na pozemku tejto nehnuteľnosti postavili rodičia v roku 1972 nový dom, ktorý je obývateľný, otec bol zavretý, medzi tým sa čas starého domu zrútila, keď otca prepustili naďalej, obýval tento dom, s tým že sa s mamou rozviedol, ale sa majetkovo nevyporiadali. Otec sa znovu oženil a v roku 2000 prepísal dom na druhú manželku, mama svoj podie 1/4 darovala nám. Nedávno otec umrel a my sme sa..

Prevod vlastníctva družstevného (obecného) bytu a daňové povinnosti

Dobrý deň, máme záujem o vaše poradenstvo. Potrebovali by sme radu ohľadom predaja bytu. Vlastníme od roku 2002 družstevný byt, v ktorom máme zriadenú kanceláriu. Teraz ho chceme predať, ale realitný maklér nám odporučil ho odkúpiť do vlastníctva s ohľadom na lepšiu možnosť jeho prípadného ďalšieho predaja. Chceli by sme vedieť, či budeme musieť platiť daň z predaja nehnuteľnosti alebo nie. Svetozár K., konateľ obchodnej spoločnosti s.r.o., Bratislava  Občianskoprávny režim a režim daňový Predmetná otázka súvisí v prvom..

Ako sa nestať obeťou realitného podvodu

 Ak sa spomenie termín realitný podvod, väčšinou každému napadne nejaký nedávny zločin bytovej mafie , táto otázka je však omnoho komplikovanejšia a jej „mafiánska“ stránka je len jednou časťou zla, aj keď má bezpochyby najviac tragických koncov. Podvody s realitami sa však netýkajú len osamelých starších ľudí a mŕtvol vylovených z rybníkov - oveľa viac je tých „prozaických“ prípadov, okolo ktorých sa robí menej kriku, avšak ich dôsledky sú pre postihnutých takisto ničivé a vo všeobecnosti by mali byť varovaním. Poďme sa teda pozrieť..

Ako bezpečne platiť pri kúpe nehnutelnosti a aké riziká hrozia pri platení hotovosťou za nehnuteľnosti?

Kúpa nehnutelnosti predstavuje z pohľadu bežného človeka pomerne zásadný krok. Ceny nehnuteľností sa totiž pohybujú v desiatkach, niekedy až stovkách tisícoch eur, a preto je na mieste zachovať čo najvyššiu možnú mieru opatrnosti s úhradou kúpnej ceny. Pre zachovanie spomenutej opatrnosti je pritom nevyhnutné poznať aspoň základné princípy prevodu nehnuteľnosti.   Prevod vlastníckeho práva k nehnuteľnosti Kúpa nehnuteľnosti sa realizuje na základe kúpnej zmluvy, avšak samotný podpis kúpnej zmluvy ešte neznamená nadobudnutie..

Poistenie nehnuteľností

Čo zahŕňa a na čo sa vzťahuje poistenie nehnuteľnostiAko sa určuje výška poistnej sumyAko sa stanovuje poistná sumaSpôsob platby poistnéhoPoistná zmluva a všetko čo sa jej týkaTakže čo si treba pri zmluve všímať?Poistenie domácnostiPripoistenieNa čo sa vaše poistenie nevzťahuje?Poistite si aj okolité budovyUplatnenie náhradyAko postupovaťVlastniť miesto, ktoré môžete nazvať domov je jedným z najzákladnejších prianí každého človeka. A pritom často nezáleží na tom, či ide o byt alebo o dom, človek jednoducho túži mať svoj vlastný kút, kam sa môže..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.