Zastúpenie fyzických osôb pri spravovaní ich nehnuteľného majetku

Pri právnych úkonoch súvisiacich s nehnuteľnosťami je možné dať sa zastúpiť inou fyzickou osobou, príp. právnickou osobou. Občiansky zákonník v danej súvislosti diferencuje medzi zákonným zastúpením a zastúpením na základe tzv. dohody o plnomocenstve.

Zákonné zastúpenie

Zákonné zastúpenie vzniká na základe zákona alebo rozhodnutia štátneho orgánu. Typickým príkladom zákonného zastúpenia je zastúpenie maloletého dieťaťa. Kto je jeho zákonným zástupcom, ustanovuje zákon č. 36/2005 Z. z. o rodine. Uvedené zastúpenie maloletého vyplýva z jeho nedostatočného veku a rozumovej i vôľovej spôsobilosti. Maloletí síce sú spôsobilí na právne úkony, ale len tie, ktoré sú svojou povahou primerané ich rozumovej a vôľovej vyspelosti zodpovedajúcej ich veku. Pokiaľ by napr. išlo o právne úkony súvisiace so spravovaním ich majetku, najmä nehnuteľného, samostatne s ním nakladať nemôžu. Pokiaľ maloletý žije v usporiadanej rodine, sú jeho zákonnými zástupcami obaja jeho rodičia. Ak nie, je ním ten s rodičov, ktorému bol maloletý zverený do osobnej starostlivosti. V takom prípade je zákonný zástupca povinný spravovať  majetok maloletého a ak nejde pri tejto správe o bežnú vec (bežnou vecou nie je napr. scudzenie nehnuteľnosti, založenie nehnuteľnosti a pod.), zákon vyžaduje na také nakladanie s majetkom schválenie súdu. V danej veci je možné nás kontaktovať na nižšie uvedenom elektronickom kontakte ako i v prípade vypracovania náležitého plnomocenstva. Zvláštnou formou zastúpenia je opatrovník, ktorý sa ustanovuje osobám, ktoré boli rozhodnutím súdu buď  úplne pozbavené spôsobilosti na právne úkony, alebo ich spôsobilosť na právne úkony bola obmedzená. Opatrovník sa ustanovuje aj osobám, ktorých pobyt nie je známy a jeho ustanovenie si vyžaduje ochrana ich záujmov alebo verejný záujem, prípadne iný vážny dôvod.

Zastúpenie na základe dohody o plnomocenstve  

Dohoda o plnomocenstve je listina, v ktorej splnomocniteľ oprávňuje splnomocnenca robiť v mene splnomocniteľa právny úkon, príp. viaceré právne úkony. Je nevyhnutné, aby v dohode bol uvedený rozsah splnomocnencovho oprávnenia. Splnomocnencom môže byť ak fyzická tak i právnická osoba. Ak je plnomocenstvo udelené právnickej osobe, právne úkony v mene splnomocniteľa robí buď jej štatutárny orgán alebo osoba poverená štatutárnym orgánom. Zákon umožňuje, aby jednu osobu zastupovali aj viacerí splnomocnenci, pritom ak v plnomocenstve nie je uvedené inak, konajú títo spoločne.  Splnomocnenec je oprávnený na všetky právne úkony vymedzené v plnomocenstve, a z týchto úkonov vznikajú práva a povinnosti priamo zastúpenému - teda splnomocniteľovi.  Pokiaľ by však splnomocniteľ dal splnomocnencovi pokyny mimo plnomocenstva, tieto nemajú vplyv na právne účinky voči osobám, vo vzťahu ku ktorým splnomocnenec konal. To však neplatí, ak týmto osobám boli tieto pokyny známe. Pokiaľ ide o otázku právnej formy dohody o plnomocenstve ohľadne nehnuteľností, na uvedené odpovedá Občiansky zákonník v § 31 ods. 4, ako aj platná judikatúra, rozsudok R 26/1956: „Prejav, ktorým sa dáva zmocnenie na právne úkony o právach k nehnuteľnostiam, musí byť urobený práve tak, ako právne úkony samy, v písomnej forme (§ 40 OZ). Nedostatok v predpísanej forme nemožno nahradzovať neformálnym, prípadne konkludentným prejavom vôle.“

 

Prekročenie oprávnenia z plnomocenstva a otázka jeho schválenia  

Ak splnomocnenec prekročil svoje oprávnenie, splnomocniteľ je jeho konaním viazaný, len ak jeho konanie schválil. Splnomocniteľ je však povinný oznámiť osobe, s ktorom splnomocnenec konal, svoj nesúhlas bez zbytočného odkladu po tom, ako sa o prekročení oprávnenia dozvedel. Inak platí, že prekročenie bolo schválené. Môže nastať aj situácia, kedy niekto buď prekročí svoje oprávnenie alebo koná za niekoho bez plnomocenstva. V takom prípade platí, že z takého konania je zaviazaná konajúca osoba, ibaže osoba, za ktorú sa konalo, právny úkon dodatočne bez zbytočného konania schválila. V opačnom prípade sa konajúci vystavuje nebezpečenstvu, že osoba, s ktorou konal bez plnomocenstva, bude od neho požadovať buď splnenie záväzku alebo náhradu takto spôsobenej škody.

Zánik plnomocenstva

K zániku plnomocenstva dochádza na základe viacerých skutočností, a to vykonaním úkonu, na ktorý bolo plnomocenstvo obmedzené, výpoveďou plnomocenstva splnomocnencom, odvolaním plnomocenstva splnomocniteľom a smrťou splnomocnenca. Pokiaľ by došlo k smrti splnomocniteľa, k zániku plnomocenstva

 

 

dochádza, len ak jeho práva a záväzky neprešli na jeho právneho nástupcu. V súvislosti so zánikom plnomocenstva jeho odvolaním platí fikcia trvania právnych následkov úkonov urobených splnomocnencom, a to do doby, kedy sa splnomocniteľ o zániku plnomocenstva dozvedel.  Uvedené je však vylúčené, ak konajúci o zániku plnomocenstva vedel alebo musel vedieť. Splnomocnenec je povinný pri úmrtí splnomocniteľa alebo pri vypovedaní plnomocenstva urobiť ešte všetky úkony, ktoré neznesú odklad, aby splnomocniteľ neutrpel ujmu na svojich právach. I tu platí fikcia zachovania účinkov úkonov vykonaných splnomocnencom - za podmienky, že tieto úkony neodporujú tomu, čo zariadil splnomocniteľ alebo jeho právny nástupca.

Čitateľské otázky adresujte na: lasak@defensa.sk


Autor: Mgr. Ján Lasák
KTN: 13/11

Späť

Dostane sa záplava montovaných domov aj k nám?

Montované domyDrevené domy a zrubyPrečo práve drevený dom?Nízkoenergetické rodinné domyČo je to „nízkoenergetický dom?Pasívny domAko takýto dom postaviť?Zopár rád, ak ste sa rozhodli stavať ekologickú stavbuDÁ SA DAŤ DO RÁMČEKAPohľad do budúcnostiTak, ako všetko, aj rodinný dom má svoju dlhú a pestrú históriu. Sídlo bývania rodiny prešlo od jaskynných skalných obydlí cez chatrče z dreva a koží, slamené stavby a hlinené a kamenné stavby až po súčasné tehlové, pórobetónové či montované domy. Je logické, že tento vývoj bol a je závislý na..

Zelené a modré budovy - bytové a nerezidenčné Zelené a modré budovy - bytové a nerezidenčné

Nízkoenergetický dom je pojmom, ktorý sa v súčasnosti skloňuje čoraz častejšie; myšlienka zdravého a úsporného bývania sa už stala takmer samozrejmosťou. Osobitnou kapitolou je však pojem zelený dom - význam tohto slova má podobný, ale predsa iný rozmer ako len vlastnosti úspornej budovy. Energetická efektivita samozrejme zostáva, avšak projekt zeleného domu ponúka svojim obyvateľom aj mnoho iných vlastností, ktoré nielen "potešia", ale sú i priateľské k životnému prostrediu. Modré budovy idú ešte o čosi ďalej; predstavíme si oba tieto pojmy a..

Predaj apartmánov na zimnú dovolenku

Praskajúci oheň v krbe, zimná lyžovačka pod oknom, to je hádam sen každého, kto má v obľube zimné dovolenky v zasneženej prírode. V poslednom období sa na Slovensku stala doslova módna kúpa apartmánových domov po väčšinou vo vysokohorských lyžiarskych strediskách. V porovnaní s ostatnými typmi nehnuteľností spájajú v sebe niekoľko výhod. V prvom rade sú výhodnou investíciou, pre tých, ktorí radi vidia svoje peniaze rásť. Ich prenájom počas obdobia, kedy ich práve neobývate, vám môže vyniesť pár tisícok navrch. No v neposlednom rade im nemožno uprieť,..

Spor o výpoveď z nájmu bytu

Prosím vás o radu. S mojou manželkou sme prenajali náš byt mladému manželskému páru. Nájomcovia spočiatku platili nájomné riadne a včas. Manžel - nájomca mal po čase problémy s políciou, užívanie drog a pod. Nájomcovia uhrádzali nájomné mimo splatnosť, niekedy aj s dvojmesačným omeškaním. Naposledy zaplatili nájomné pred 6 mesiacmi. Snažil som sa vec riešiť dohovorom, avšak situácia sa natoľko zhoršila, že nájomca na mňa raz v byte zaútočil a poškodil časť zariadenia. Nájomcom sme oznámili, že nájom s nimi vypovedáme a žiadame byt vypratať...

Byty nižšieho štandardu a ubytovacie zariadenia - ich preslnenie, minimálne požiadavky na ich plochu, vybavenie a súčasti

Dnešné pokračovanie týkajúce sa bytov nižšieho štandradu a ubytovacích zariadení sa zameriava na uvedené nehnuteľnosti, vrátane zákonných požiadaviek na ich preslnenie v zmysle vyhlášky MZ SR č. 259/2008 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na vnútorné prostredie budov a o minimálnych požiadavkách na byty nižšieho štandardu a na ubytovacie zariadenia. Minimálne požiadavky na byty nižšieho štandardu Byt nižšieho štandardu je byt, ktorého obytná plocha nie je nižšia ako 12 m2 na užívateľa a 6 m2 na každú ďalšiu osobu, ktorá s užívateľom..

Ohováranie v nájomných a susedských vzťahoch

Dovoľujem si na vás obrátiť sa s prosbou o radu. Sme dve mladé pracujúce a podnikajúce študentky. V polovici minulého roka sme si našli ubytovanie v Nitre, jedná sa o byt v osobnom vlastníctve. S prenajímateľom sme mali dobré vzťahy, avšak pred dvomi týždňami sa stala nepríjemná vec - obyvateľom domu, kde bývame, boli do schránok vhodené pozvánky na domovú schôdzu s uvedením termínu - o deň, na ktorej sa malo riešiť údajné poskytovanie erotických služieb v byte prenajímateľa, s uvedením jeho mena, a s ktorým máme nájomnú zmluvu, ako aj údajný predaj..

Investing in Real Estate in Slovakia - reality - nehnutelnosti - as Slovaks call it

Investing in Real Estate in Slovakia             Apart from the landmarks and notable touristic attractions this country has to offer, in recent years, the Slovakian Real Estate ( TRH Nehnutelnosti ) market has proven to be a profitable investment for potential real estate investors.   Real Estate Pricing ( Reality ) in Slovakia The average price of flats in Slovakia in the year 2018 stands at 1,612 €/m2.   Reasons to Invest in Real Estate (Reality) in Slovakia There are many reasons to invest in Real estate..

Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti)

Záujem Slovákov zlepšovať svoje bývanie je akcelerovaný predovšetkým dostupnosťou úverov, aj rastúcou ponukou nových projektov. Nie každý si však hypotéku môže dovoliť alebo sa ľudia jednoducho boja zadĺžiť na dekády, resp. založiť nehnuteľnosť, v ktorej bývajú. Zlepšovanie kvality bývania je však jednou zo základných ľudských potrieb. Stále málo využívanou možnosťou sú systémové rekonštrukcie existujúceho domu či bytu. Štatistiky potvrdzujú, že byt alebo dom, ktorý má spĺňať potreby svojho užívateľa, by mal prejsť po 15 rokoch modernizačnou..

Lízing nehnuteľností

Čo to vlastne je?ZačiatkyOdlišnosti od ostatných lízingových foriemAko to funguje v praxi.Výhoda pre firmyPrečo sa oplatí lízing nehnuteľnostíČo nám ponúkajú lízingové spoločnosti?Produkty slovenských lízingových spoločnostíFinančný a operatívny lízingZhrnutie Skutočnosťou už aj na Slovensku je, že lízingové spoločnosti zarábajú peniaze na nehnuteľnostiach. Postup je absolútne totožný s lízingom napríklad áut. Zákazník nemá, alebo z rozličných dôvodov nechce poskytnúť celú sumu za kupovaný produkt a tak ho spoločnosť kúpi za neho a postupne..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.