Ergonomické stoličky - základ pre zdravú kancelársku prácu

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, koľko času denne strávite sedením? Každý priemerný Slovák strávi sedením približne šesť hodín denne. Možno aj viac - závisí to od vykonávanej práce, fyzickej aktivity a iných faktorov. Údaje však ukazujú, že ako spoločnosť trávime každým rokom viac a viac času sedením. Ak si myslíte, že tieto dlhé hodiny na stoličke či kresle nemajú žiadny vplyv na vaše zdravie, bohužiaľ sa mýlite. Preto je výber správnej stoličky taký dôležitý.

Vplyv sedavej práce na zdravie

Divíte sa, že sedavý spôsob života má veľmi silný vplyv na zdravie? Určite nie, keď si uvedomíme, že poloha v sede nie je prirodzenou polohou ľudského tela. Samozrejme, vždy je príjemné sadnúť si a oddýchnuť si, ale ľudia sa vyvinuli ako vzpriamený tvor, určený na pohyb, nie na nečinnosť. Zaťaženie chrbtice pri sedení môže byť rovnako silné ako pri ťažkej fyzickej práci. Následky môžu byť ešte horšie, pretože sedavý spôsob života má negatívny vplyv nielen na kostrový systém, ale aj na celé telo – obehový systém, metabolizmus atď.

Choroby spojené so sedavou prácou

Mnoho ľudí stále verí, že najväčším problémom spôsobeným sedením môže byť krivé držanie telam, dôsledok hrbenia sa alebo sedenia v poloľahu, alebo bolesti chrbta, krku či hlavy. Medzitým je bolesť len špičkou ľadovca. Sedavý spôsob života prispieva k problémom s krvným obehom. Príliš tvrdé sedadlo stoličky môže napríklad brániť prietoku krvi v nohách.To môže podporiť rozvoj kŕčových žíl, znecitlivenie končatín a zhoršiť celkový stav obehového systému. Ak málo cvičíme, zvyšujeme riziko vzniku cukrovky II. typu a chorôb súvisiacich so zlým metabolizmom. Obezita je tiež dôsledkom sedavého spôsobu života. Nie je preto prekvapujúce, že čoraz viac ľudí, vrátane teenagerov, trpí problémamis hypertenziou alebo má poruchy držania tela. Sedavý spôsob života v kombinácii so zlou stravou a nedostatkom fyzickej aktivity sa stáva skutočne veľkou záťažou pre celé telo. Preto by sme sa mali starať o to, na čom sedíme, ako sedíme a ako dlho sedíme.

Ergonomická stolička ako liek na všetko

Niektoré z vyššie uvedených problémov možno odstrániť iba väčšou fyzickou aktivitoua zmenou návykov, napríklad prestávkami po niekoľkých hodinách sedenia. Žiaľ, nie vždy sa to dá skombinovať s prácou či štúdiom. Už v škole sme nútení presedieť veľa hodínv školských laviciach. Niektoré z týchto problémov však môže vyriešiť správna ergonomická stolička.

Ako vybrať vhodnú kancelársku stoličku?

V prvom rade by mala byť vo výbere ergonomická stolička. Ide o nábytok navrhnutý tak, aby sa v ňom sedelo pohodlne a čo najmenej zaťažoval naše telo. Ergonómia je téma, ktorú mnohí podceňujú, no rozdiel si každý všimne už po pár hodinách sedenia v práci na bežnej stoličke a na otočnej ergonomickej stoličke. Tieto typy kancelárskych stoličiek poskytujú nielen pohodlie, ale aj lepšiu koncentráciu a menšiu únavu.

 

Ergonomická stolička tiež zaisťuje lepšie prispôsobenie sa postave, čím sa znižuje záťaž chrbtice, šijových a bedrových svalov. Sedadlo, ktoré je dobre nastavené z hľadiska mäkkosti – nemôže byť ani príliš tvrdé, ani príliš mäkké – bude mať menší vplyv na prietok krvi ako bežná stolička. Opierka hlavy, podrúčky a opierka nôh - štandard u mnohých kancelárskych stoličiek - dodatočne zvyšujú užívateľský komfort a umožňujú odpočinúť si, oprieť si hlavu alebo ruky. Možnosť nastavenia jednotlivých prvkov umožňuje prispôsobiť ergonomické kreslo individuálnym potrebám a podmienkam, napríklad možnosť zníženiaa zdvihnutia sedadla pomocou piestu, umožňuje prispôsobiť stoličku výške stola a poskytnúť nohám vhodnú oporu. Čím väčšie sú možnosti nastavenia prvkov stoličky, tým lepšie.


ergonomic


Ergonómia sedenia nielen pri práci

Všetky tieto ergonomické vylepšenia otočných stoličiek sú samozrejme určené na kancelársku prácu. Je však potrebné zdôrazniť, že to neznamená, že by ste nemali dbať na ergonómiu v každodennom živote i doma.Pri rozhodovaní o kúpe jedálenských stoličiek si môžeme vybrať napríklad stoličky s vysokým operadlom. Pri objednávaní stoličiek ku kuchynskému stolu dbajte na to, aby sa k nemu hodila ich výška a aby mali členovia domácnosti dostatočný priestor na nohy. V každom prípade stojí za to venovať pozornosť výberu správnej stoličky a mali by sme dbať na to, aby sme negatívne vplyvy tohto životného štýlu na zdravie eliminovali alebo obmedzili všade, kde je to možné.

Späť

Apartmány pri mori Apartmány pri mori

 „Počas letných prázdnin, ale aj pár mesiacov pred nimi značné množstvo realitných kancelárií dáva do pozornosti nie len klasickú kúpu nehnuteľnosti, ale do popredia sa dostáva pre Slovákov ponuka kúpy apartmánov v zahraničí. A tak veľa našincov už svoje letné dovolenky neplánuje cez cestovné kancelárie, ale rovno rozmýšľajú nad kúpou vlastnej nehnuteľnosti pri mori. Medzi najobľúbenejšie krajiny pre letný domov sa tak pre mnoho Slovákov stávajú destinácie v Chorvátsku či Bulharsku.“Čo na tom apartmáne jeAk si mnohí vybavia more a piesočnú..

Úprava bytu pre zdravotne postihnutých

FinancovanieDomov bez bariérBezbariérová kúpeľňaBezbariérová kuchyňaBezbariérová spoločnosťUbytovacie zariadenia a obchodné domyV Európe žije viac ako 50 miliónov postihnutých občanov. Ich každodenný život im znepríjemňujú veci, ktoré sú pre ostatných bežnými a vôbec si ich neuvedomujú. Ide napríklad o vysoké obrubníky pri cestách a chodníkoch, tiché semafory, rýchlo sa zatvárajúce dvere, nedostupné budovy či zle zaparkované autá. Obmedzenia sa však často nachádzajú aj na samotných pracoviskách a domovoch týchto ľudí. Pre bezproblémový život..

Inteligentný dom

Táto novinka u nás ešte nemá dlhú tradíciu; postupom času sa však u nás začína udomácňovať. Problémom je, že pre veľkú časť verejnosti stále zostáva neznámym alebo príliš abstraktným pojmom. Poďme sa teda pozrieť bližšie, čo toto pomenovanie obnáša a na čo sa môže tešiť záujemca, ktorý si ho zavedie do svojho domova. Počiatočná investícia ako strašiak? Inteligentný systém je u nás ešte stále pre väčšinu ľudí synonymom niečoho drahého, zložitého a ťažko dostupného. Sčasti je to pravda, avšak je tu i fakt, že po jeho..

Riešenie dedičskej otázky medzi živými a mimo testamentu

Čo je darované, patrí len jednému z manželov Rodinný dom, ktorý podľa vašich slov mal nadobudnúť darovaním počas existencie vášho manželstva manžel, je výlučne jeho majetkom. To, že v darovacej zmluve nefigurujete vy ako manželka, je tým, že darca chcel nehnuteľnosť darovať výlučne manželovi. Veci, ktoré jeden z manželov počas manželstva získal darovaním, príp. dedením, netvoria tak predmet bezpodielového spoluvlastníctva manželov. Skutočnosť, že predmetnú nehnuteľnosť užívate a obývate, je daná existenciou manželstva, a teda ju užívate z..

Neplatnosť závetu a účastníci konania o dedičstve

Takmer jeden rok som býval so svojou manželkou a dieťaťom v dome u môjho kamaráta, ktorý bol vlastníkom domu z ½. Kamarát, inak rozvedený a aspoň pokiaľ viem i bezdetný, pred dvoma mesiacmi žiaľ zomrel. Po jeho smrti som sa dozvedel, že po sebe zanechal závet, podľa ktorého mi odkázal svoj podiel na dome. Kontaktoval som jeho vzdialenú rodinu, ktorá však odmietla prispieť na pohreb, ten som teda uhradil ja. Pohreb platiť nie, ale zato sa ozvala nejaká kamarátová teta z Nemecka, že vraj ona je jeho príbuzná a teda by vraj mala dediť. Kto je účastníkom dedičského..

Zrušenie spoluvlastníctva v kontexte násilného správania podielového spoluvlastníka

Dobrý deň, prosím o Váš právny názor v tejto záležitosti. Spolu so sestrou sme zdedili 2 izbový byt po našom otcovi. Každý vlastníme 1/2 podiel. Sestra v uvedenom byte bývala ešte za života nášho otca a po jeho smrti tam chce ďalej bývať. Ja s tým nesúhlasím a žiadam ju, aby byt opustila. Môže byt užívať a bývať v ňom bez súhlasu mňa ako polovičného spoluvlastníka tejto nehnuteľnosti? Aké sú právne kroky, ak by byt nechcela opustiť? Ďakujem za odpoveď. Emanuel J., Bratislava Áno, Vaša sestra môže v predmetnom byte bývať a nepotrebuje za tým..

Financovanie prác na bytovke domu

Keď sa obnova financuje prostredníctvom bankyNajlacnejšie požičiava štátMožnosti financovania obnovy bytových domovŠtátny fond rozvoja bývaniaŠtátna dotáciaAko dostať dotáciu ministerstvaStavebné sporiteľneKomerčné bankyPodmienky, za akých banky požičiavajú na obnovu bytovČo je pri poskytovaní úveru bankou dôležitéÚvery na obnovu bytového domu poskytujú komerčné banky aj stavebné sporiteľne, najvýhodnejšie však na tento účel požičiava štát.Keď sa obnova financuje prostredníctvom banky Na obnovu bytového domu si možno požičať aj od..

Poistenie domácnosti a zodpovednost Poistenie domácnosti a zodpovednost

Pýtali ste sa niekedy sami seba, prečo by ste si mali vybavovať niečo ako poistenie domácnosti, alebo poistenie zodpovednosti keď už aj tak platíte za poistenie nehnuteľnosti a nechcete utrácať ďalších pár eur za mesiac, ktoré by ste si mohli ušetriť na krásny nový gauč, alebo na nový koberec ktorý ste videli v obchode? Treba si ozrejmiť predovšetkým, čo všetko zahŕňa poistenie nehnuteľnosti. Predstavte si, že Váš domov by niekto vzal, otočil ho strechou dolu, a začal by s ním triasť. Vaše veci, nábytok, oblečenie, knihy.... začali..

Financovanie nehnutelnosti

Právnické a fyzické osoby, ktoré ku svojej činnosti potrebujú vyhovujúce priestory, majú v dnešnej dobe hneď niekoľko možností ako ich získať. Každá z nich obsahuje výhody, nevýhody a skryté riziká. Spomínanými možnosťami sú kúpa nehnuteľnosti za vlastné prostriedky, kúpa nehnuteľnosti s použitím bankového úveru, kúpa nehnuteľnosti na leasingové splátky alebo iba prenájom nehnuteľnosti na určitú dobu.Kúpa nehnuteľnosti verzus nájomKúpa nehnuteľnosti za vlastné prostriedky je klasická možnosť kalkulovania: “čo si môžem dovoliť za peniaze,..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.