Kotly na drevo sú čoraz obľúbenejšie

Aj keď sa v médiách hovorí o boome tepelných čerpadiel a solárnych panelov, obľuba kúrenia drevom neklesá. Naopak. Tento osvedčený spôsob vykurovania má svoje dlhotrvajúce výhody, medzi ktoré patria hlavne dostupné palivo a výhodná prevádzka.

drevo


Kúrenie drevom je totiž veľmi variabilné. Podľa svojich potrieb a predstáv si môžete zadovážiť krb alebo kachle, kachľový sporák na chalupu alebo použiť kotol ako hlavný či vedľajší zdroj kúrenia pre váš dom.

Skombinujte drevo a pelety

Možností je naozaj veľa, a preto sa drevo používa v novostavbách aj v starších domoch. Keď kotol na drevo doplníte automatickým kotlom na pelety, môžete využívať pohodlnú bezobslužnú prevádzku. Pelety totiž umožňujú automatické prikladanie, drevo sa musí prikladať ručne. Kotol si dopravuje pelety zo zásobníka na rošt horáka a vďaka tomu udržuje požadovanú teplotu v dome.

Naplnené drevníky pri domčekoch nájdeme v mestách aj na dedinách a domácnosti oceňujú, že toto palivo je dlhodobo lacné. Kotol na pelety a drevo má navyše výhodu, že dosahuje vysokú účinnosť (okolo 90 %), a tým pádom spotrebuje menšie množstvo paliva.

Na vykúzlenie atmosféry

Kúrenie v krbe alebo kachliach slúži väčšinou len na príležitostné vykurovanie, keď si chceme užiť praskanie ohňa alebo si prikúriť. Bez pripojeného výmenníka totiž krb vykúri len tú miestnosť, v ktorej je postavený.

krb

Účinnosť hrá dôležitú rolu

Na plnohodnotné vykúrenie domu ľubovoľnej veľkosti zvoľte moderný splyňovací kotol na drevo s vysokou účinnosťou. „Podľa účinnosti zistíte, ako efektívne kotol pracuje s naloženým palivom, prípadne aké má straty,“ vysvetľuje Ing. Roman Boczek. Pracuje vo firme OPOP, ktorá sa venuje výrobe kotlov už viac než šesťdesiat rokov.

Vysoká účinnosť nad 90 % je to, čo odlišuje nové kotly od tých skôr vyrobených. Kotly staršej výroby dosahujú účinnosť len okolo 70 %, čo znamená, že tretina energie dreva sa vôbec nevyužije.

Skvelé spojenie: kotol na drevo a pelety

Striedanie palív je cenovo výhodné a jednoduché. „Náš kombinovaný kotol umožňuje ľubovoľné striedanie palív. Do splyňovacieho kotla prikladáte kusové drevo a prepojený automatický kotol spaľuje pelety,“ uvádza Ing. Roman Boczek. Kotlom stačí len jeden komín.

Kotly na drevo a pelety sa dokážu sami prepnúť na automatický chod. Keď drevo v prikladacej šachte dohorí, kotol na pelety sa sám zapne a začne si plynule dodávať peletky.

Jednoduchšie než kedysi

Aké ďalšie úpravy nájdete na novších kotloch? Je toho veľa, ide hlavne o uľahčenie obsluhy a prevádzky. Chod kúrenia reguluje inteligentná riadiaca jednotka s prehľadným displejom. Elektronika riadi otáčky inštalovaného ventilátora a tým zjednodušuje proces rozkúrenia a efektívne kúrenie. Po docielení optimálnych parametrov teploty ústredného kúrenia a spalín prejde kotol automaticky do prevádzkového režimu.

Riadiaca jednotka ovláda aj všetky pripojené prvky vykurovacieho systému, napríklad ohrev teplej vody alebo zmiešavacie ventily. Ak chcete, môžete využívať aj aplikáciu v inteligentnom telefóne, na tablete alebo počítači. Na diaľku sa dajú sledovať nastavené parametre alebo dlhodobejšie prehľady.

Dlhšie bez prikladania

Čím má kotol na pelety a drevo so zásobníkom väčšiu nakladaciu šachtu na drevo, tým viac paliva môžete jednorázovo priložiť. „Máme v ponuke aj modely, do ktorých sa zmestia polená dlhé 53 centimetrov. Vďaka tomu nestrácate čas štiepaním a častým dopĺňaním dreva do kotla,“ upozorňuje Ing. Roman Boczek z OPOP.

kotol

Pre správny chod je dôležité pripojiť ku kotlu akumulačnú nádrž, ktorá uchováva prebytočné teplo na neskoršie použitie. Takto môžete preklenúť napríklad celý deň bez prikladania, a aj tak budete mať doma príjemnú teplotu. Vyhnete sa zbytočnému vychladnutiu stien a opätovnému vykurovaniu miestností.

Menej starostí vďaka elektronike

Viete, ako spoznať vhodný čas na novú dávku paliva a kedy ho priložiť? Pusťte to z hlavy. Kotly na drevo a pelety od OPOP obsahujú detekciu míňajúceho sa paliva, ktorá je riešená snímačom teploty spalín. Notifikácia sa zobrazí na displeji riadiacej jednotky alebo vo vašom telefóne, takže si môžete ušetriť zbytočnú cestu do kotolne.

Späť

Úprava bytu pre zdravotne postihnutých

FinancovanieDomov bez bariérBezbariérová kúpeľňaBezbariérová kuchyňaBezbariérová spoločnosťUbytovacie zariadenia a obchodné domyV Európe žije viac ako 50 miliónov postihnutých občanov. Ich každodenný život im znepríjemňujú veci, ktoré sú pre ostatných bežnými a vôbec si ich neuvedomujú. Ide napríklad o vysoké obrubníky pri cestách a chodníkoch, tiché semafory, rýchlo sa zatvárajúce dvere, nedostupné budovy či zle zaparkované autá. Obmedzenia sa však často nachádzajú aj na samotných pracoviskách a domovoch týchto ľudí. Pre bezproblémový život..

Ako ušetriť na kúrení a zbytočne neplytvať teplom Ako ušetriť na kúrení a zbytočne neplytvať teplom

 Pravidelná údržba tepelných zariadení zabezpečí spoľahlivú vykurovaciu sezónu. Aby počas hlavnej vykurovacej sezóny bola pre odberateľov zabezpečená bezporuchová dodávka tepla a teplej vody, je potrebné vykonanie revízie a údržby tepelných zariadení pred jej začiatkom.  Rady ako zbytočne neplytvať teplomNajjednoduchším opatrením, ktoré môžu odberatelia urobiť sami, je vymeniť dlhé závesy a záclony kratšie, ktoré budú  siahať po parapetnú dosku. Keďže radiátory odovzdávajú teplo sálaním a prúdením, odstránením..

Ako využiť úložný priestor Ako využiť úložný priestor

Výber nábytku Ak sa rozhodnete pre jednu alebo druhú možnosť, musíte toto rozhodnutie brať ako stav na niekoľko rokov. Do úvahy by ste mali brať aj fakt, či svoje úložné priestory riešite v byte, v ktorom chcete stráviť zvyšok svojho života, alebo ho beriete ako „prestupnú stanicu“ pokiaľ sa vám nerozrastie rodina. Ak by ste totiž uvažovali, že v budúcnosti chcete svoj štartovací byt predať, tak by vám mohli skôr vyhovovať sektorové skrine, ktorých sa môžete kedykoľvek zbaviť a pri sťahovaní do nového bytu vám nebude ľúto vyhodených peňazí za..

Nadobúdanie tuzemských nehnuteľností cudzincami

 Náš rodinný priateľ pochádza zo Španielska. Často navštevuje Slovensko a zapáčilo sa mu u nás natoľko, že by si tu chcel kúpiť pozemok. Známi mi povedali, že cudzinci nemôžu nadobudnúť slovenské nehnuteľnosti, alebo že sú v tomto smere obmedzení. Radi by sme nášmu španielskemu priateľovi pomohli, prosíme vás preto o radu.  Svätopluk T., Komjatice Vy, prípadne Váš priateľ môžete byť pokojný. Vo všeobecnosti medzi verejnosťou je vžitý mýtus o tom, že cudzinci nemôžu nadobúdať nehnuteľnosti v tuzemsku. Jedná sa však len o laickú..

Nedotknuteľnosť obydlia

Právo na ochranu obydlia a exekúciaNedotknuteľnosť obydliaZa akých podmienok je súdny exekútor oprávnený vstúpiť do cudzieho obydlia? Bolo mi povedané, že obydlie občana je nedotknuteľné, chránené zákonom. Môže exekútor, príp. niekto iný odňať pri výkone exekúcie povinnému byt a má povinný nejaký nárok na náhradné ubytovanie, či byt? Ďakujem vám za odpoveď a pomoc. Zora S., Bratislava  Právo na ochranu obydlia a exekúcia Garanciu práva na súkromie na európskej úrovni zabezpečuje najmä Dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd (ďalej..

Obnovenie nájomnej zmluvy a predaj obecného bytu

 S manželom a rodinou bývame v obecnom byte, nájom máme založený zmluvou z roku 1982. V minulosti sme vzhľadom na ťažkú sociálnu situáciu mali nedoplatky na nájomnom, ktoré sme sa však snažili vždy korektne vyrovnať. V roku 2003 nám od mestskej časti Bratislava bola daná výpoveď z nájmu z dôvodu neplatenia nájmu. Súčasne nás vyzvali na vypratanie bytu. Byt sme chceli odkúpiť, mestská časť sa vyjadrila dokonca kladne a k dnešnému dňu naďalej bývame v našom byte. Keď sme sa opätovne domáhali kúpy bytu do osobného vlastníctva, obec nás odbila s konštatovaním,..

Máte drahú hypotéku? Vymeňte ju!

Nie ste spokojní s aktuálnymi podmienkami vašej hypotéky? Nahraďte ju Flexihypotékou od VÚB banky s lepšou úrokovou sadzbou a bez poplatku za poskytnutie. Roman zo Senca dostal vo februári po piatich rokoch splácania hypotéky od svojej starej banky oznámenie o novej úrokovej sadzbe. Úrok bol 5,7% ročne, čo bolo približne toľko ako doteraz. Roman však dnes zarába viac, ako v čase, keď si bral úver, a so sadzbou tak nebol spokojný. „Navštívil som preto pobočku VÚB banky a oni ponúkli mi o percento lepší úrok. Nad..

Poistenie nehnuteľnosti – nie luxus, ale nevyhnutnosť

Domov je pre každého človeka miestom, ktoré preň predstavuje nielen súkromie a pohodlie, ale najmä bezpečie. To je dôvod, prečo si doň inštalujeme napríklad alarmy - snažíme sa ho urobiť čo najbezpečnejším miestom pre seba a svoju rodinu. Zároveň však tak, ako všetky tieto náležitosti chránia nás, tiež chceme, aby bol nejakým spôsobom chránený aj náš domov; akiste zaváži aj fakt, že sme do jeho budovania vložili nemalú námahu, čas aj finančné prostriedky. Aby teda nehrozila situácia, ktorá by nás o náš domov nejakým spôsobom pripravila bez možnosti..

Stavebné sporenie

Stavebné sporeniePrincíp a priebehVýhodyDôležité pojmyStavebné sporenie je dnes jedným z najefektívnejších nástrojov financovania bytovej výstavby nielen vo vyspelých západoeurópskych ekonomikách ale aj u nás. Prvým oficiálnym dňom, počas ktorého začala Prvá stavebná sporiteľňa, a. s., vykonávať svoju činnosť, bol 16. november 1992. Prvá stavebná sporiteľňa a. s., bola prvou špecializovanou bankou tohto druhu v strednej a východnej Európe. Založili ju tri renomované európske bankové domy: Slovenská štátna sporiteľňa, š.p.ú. (v súčasnosti Slovenská..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.