Ako získať bývanie, ak nemáte nič usporené?

Potreba bývania tu vždy bola a stále bude. Nič na tom nemení ani pandémia COVID-19, ktorá podaktorým aj v tomto roku poriadne prevetrala peňaženky. Na Slovensku pritom výrazne prevyšuje trend vlastného bývania nad prenájmom. Je možné v súčasnej nepriaznivej finančnej situácii získať bývanie, aj keď nemáte nič usporené? O tom si povieme v našom článku

bývanie bez úspor

Dom alebo byt?

V prípade, ak nemáte žiadnu finančnú úsporu sa môže zdať, že bývanie vo vlastnom dome je len krásnym snom, a že to jediné, na čo máte, je nejaký priemerný 2-3 izbový byt. Nemusí to však byť pravda. Rodinný dom vás nie vždy vyjde drahšie ako byt, a to aj v prípade, že do celkovej sumy rodinného domu zarátame i cenu pozemku. Získanie vlastného súkromia pred otravnými susedmi je tak reálnejšie, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

Rovnako je tu možnosť investovať do montovaného domu. V prípade tých lacnejších počiatočná cena začína už pod hranicou 60000 eur. Keď k tomu prirátame cenu pozemku, ktorý sa pohybuje v priemere na úrovni 30000 eur, tak sa dostaneme na sumu, ktorá je často nižšia, ako cena za priemerný trojizbový byt v meste. 

Vedeli ste, že

… podľa údajov NBS je rodinný dom možné kúpiť v priemere za 1471 eur za m2, pričom priemerná cena bytov sa pohybuje na úrovni 2125 eur za m2? Zvážiť kupovanie rodinného domu sa preto rozhodne oplatí.

Aké sú možnosti?

Stopercentné hypotéky sú žiaľ už dávnou minulosťou. Dnes dokážu banky klientom poskytnúť maximálne 80, v niektorých prípadoch 90 % financovanie. Čo s chýbajúcim zvyškom? Odpoveďou je dofinancovanie bývania. Na výber je pritom niekoľko možností.

bývanie v roku 2021

1.     Spotrebný úver

Je to najjednoduchšie a rýchle riešenie, po ktorom siaha mnoho záujemcov o nové bývanie. Pamätajte však, že spotrebný úver je najvýhodnejšie zobrať od banky, od ktorej máte aj hypotéku. 

Na druhú stranu ide zároveň o najdrahšie riešenie, ktoré značne navýši preplatenú sumu. Neexistuje samozrejme automatický predpoklad, že ak vám daná banka schválila hypotéku, rovnako vám schváli aj spotrebný úver na dofinancovanie rozdielu ceny.

  • Výhody - praktickosť a rýchlosť získania. Výhodnou je aj skutočnosť, že dlhodobí a bonitnejší klienti banky si môžu vyjednať výhodnejší úrok. Viaceré banky majú pritom vo svojej ponuke špeciálny druh spotrebného úveru, ktorý je priamo určený na dofinancovanie hypotéky - v rozmedzí 10 až 20 % z ceny nehnuteľnosti. Po skončení doby fixácie úroku je možné oba úvery spojiť do jednej pôžičky.

  • Nevýhody - vysoká cena. Ide o sumu, o ktorú v konečnom dôsledku pôžičku preplatíte. Hlavný dôvod je, že spotrebné úvery majú maximálnu splatnosť do 8 rokov, a preto majú i vyšší úrok.

Bonusový tip

Na dofinancovanie zvyšných percent hypotéky spotrebným úverom je dôležité porovnanie pôžičiek, aby ste si vybrali tú najvýhodnejšiu.

 2.     Založenie druhej nehnuteľnosti

Ide o najlacnejšie, avšak nie vždy dostupné riešenie. V takomto prípade sa zakladá druhá nehnuteľnosť, zvyčajne rodičovská alebo partnerská. V súvislosti s tým je dôležitou informáciou skutočnosť, že žiadateľ nemusí byť súčasným ani budúcim vlastníkom. Týmto spôsobom je dokonca možné získať i 100 % hypotéku pri veľmi nízkom úroku.

  • Výhody - nízka úroková sadzba. Znamená to nízke mesačné splátky a celkovú malú preplatenosť úveru. Samozrejme, v prípade že zostatková hodnota úveru klesne pod určitú sumu (v závislosti od podmienok banky), je možné druhú nehnuteľnosť vyňať spod záložného práva.

  • Nevýhody - presný postup a podmienky úveru závisia výlučne na banke, ktorá stanovuje kritériá najmä ohľadom druhej založenej nehnuteľnosti v zmysle, kedy môže zostať založená iba jedna nehnuteľnosť. So založením druhej nehnuteľnosti musí prirodzene súhlasiť jej vlastník.

Vedeli ste, že…

… založením druhej nehnuteľnosti vzniká povinnosť nechať si vyhotoviť druhý znalecký posudok?

3.     Stavebný úver k stavebnému sporeniu

Tu treba trochu plánovania a predvídavosti. Vždy je lepšie sa vopred pripraviť, keď niekedy v budúcnosti plánujete kúpiť nehnuteľnosť. V tomto prípade je najlepšou cestou šetrenie, napríklad formou stavebného sporenia.

bývanie bez šetrenia

Pri kúpe nehnuteľnosti potom k nemu môžete získať aj stavebný úver. Jeho výška sa pritom rovná rozdielu medzi cieľovou potrebnou sumou a vkladmi sporiteľa. Môžete dokonca získať aj štátnu prémiu vo výške 70 eur ročne.

  • Výhody - je štátom garantovaný. Máte naň zákonný nárok. Jedinou podmienkou je mať funkčné stavebné sporenie. Každý rok sporenia si môžete prirátať aj štátnu prémiu, ktorá je navyše oslobodená od dane z príjmov. Samozrejme, poteší i nízka úroková sadzba.

  • Nevýhody - na získanie stavebného úveru sa treba dopredu pripraviť, čo znamená, že na kúpu nehnuteľnosti musíte začať myslieť niekoľko rokov dopredu. V tomto vám však dokáže pomôcť výhodný medziúver.

Vedeli ste, že…

… najväčšou výhodou medziúveru je možnosť čerpať ho okamžite na dlhšiu dobu splatnosti, a to bez potreby splnenia podmienok na získanie stavebného úveru? Na druhú stranu, jeho nevýhodou je vyššia úroková sadzba oproti spotrebným úverom. Pri medziúvere totiž niekoľko rokov splácate iba úroky, kým nesplníte podmienky na poskytnutie štandardného stavebného úveru.

Rada na záver

Pokiaľ nevlastníte nehnuteľnosť na založenie alebo ju z nejakého dôvodu nemôžete založiť, možným riešením je pôžička bez nutnosti založenia nehnuteľnosti. Ide vlastne o úver zo stavebného sporenia, ktorý sa poskytuje buď ako stavebný úver, alebo ako medziúver. Záleží to od toho, či už stavebné sporenie máte, alebo si ho založíte spolu so žiadosťou o úver.

Pochopiteľne, sporiaci žiadatelia dostanú vždy výhodnejšie úverové podmienky ako klienti banky bez predchádzajúceho sporenia.


Späť

Výber pozemku – list vlastníctva

Dostupnosť pozemkovAko hľadať ten pravý pozemok?Čo všetko treba nechať na odborníkov?List vlastníctvaČo musí správa katastra dodržiavať pri vydaní listu vlastníctvaČo všetko obsahuje list vlastníctvaČo všetko ešte nájdete v liste vlastníctvaČo nie je v liste vlastníctva a malo by sa tam nachádzať? V tomto čísle sa budeme opäť venovať pozemkom a ich špecifikám, sústredíme sa však na niektoré jednotlivosti, ktorým sme sa v minulých číslach nevenovali, alebo venovali iba povrchne. Zhromaždili sme pre vás najmä poznatky o liste vlastníctva. ..

Rozmiestnenie a nastavenie internetu v domácnosti + výber routera

Akonáhle máte vybratý ten správny internet(viac informácii ako si vybrať tú najlepšiu možnosť nájdete v minulom článku), môžete si začať vyberať internetové vybavenie pre váš domov. Nie vždy je totiž tá najlacnejšia alebo najpredávanejšia voľba tou najlepšou. Rozdiel medzi Ethernetom a Wi-Fi Rozdiel medzi týmito dvoma je veľmi jednoduchý, a v dnešnej dobe často zanedbávaný. Pracujete pri stolovom počítači, či notebooku? Využívate ten istý notebook doma aj v práci? Alebo si prácu na počítači nechávate len v zamestnaní a doma..

Daňová povinnosť pri prenajímaní nehnuteľností

Povinnosť registrácieVýnimky oznamovacej povinnostiRegistrácia na daňovom úradeBytová politikaPráva a povinnostiPovinnosti voči stavebnému bytovému družstvu     Prenajímanie nehnuteľností každého druhu sa môže za určitých podmienok stať výhodným biznisom. Najmä ak ide o ľudí, ktorý prenajímajú už nadobudnutú nehnuteľnosť, a nie sú zaťažení splácaním hypotéky alebo iných dlhov. V poslednej dobe sa objavil trend rýchleho nákupu nehnuteľnosti a jej  následného prenajímaniu a to najmä v prípade bytov.      Takýto spôsob môže byť pre niektorých..

Zastúpenie fyzických osôb pri spravovaní ich nehnuteľného majetku

Pri právnych úkonoch súvisiacich s nehnuteľnosťami je možné dať sa zastúpiť inou fyzickou osobou, príp. právnickou osobou. Občiansky zákonník v danej súvislosti diferencuje medzi zákonným zastúpením a zastúpením na základe tzv. dohody o plnomocenstve. Zákonné zastúpenie Zákonné zastúpenie vzniká na základe zákona alebo rozhodnutia štátneho orgánu. Typickým príkladom zákonného zastúpenia je zastúpenie maloletého dieťaťa. Kto je jeho zákonným zástupcom, ustanovuje zákon č. 36/2005 Z. z. o rodine. Uvedené zastúpenie maloletého..

Niektoré zásady občianskeho práva a ich význam pre platnosť zmluvných vzťahov o nehnuteľnostiach

Zásada rovnosti účastníkov   V oblasti občianskeho súdneho procesu je zásada rovnosti účastníkov ustanovená v čl. 12 ods. 1 Ústavy SR a v občianskom súdnom konaní sa transformuje do zásady rovnosti účastníkov konania (čl. 47 ods. 3 ústavy) a vzťahuje sa na všetky materiálne a procesné zákony a na každého. Rovnosť pred súdom je len výrazom rovnosti strán pred zákonom, v tomto prípade pred Občianskym súdnym poriadkom. Z toho vyplýva, že rovnosť pred zákonom a rovnosť pred súdom je obsahom toho istého pojmu a znamená rovnaké postavenie..

Neskolaudovaná stavba - otázka predaja a bývania

S mojím manželom máme vyhliadnutý rodinný dom na kúpu. Ide o novostavbu domu, no realitka, ktorá ho ponúka, sa vyjadrila, že nie je ešte skolaudovaný. Je táto skutočnosť pre nás ako kupujúcich na závadu? Aké môžeme očakávať ťažkosti s kúpou neskolaudovanej stavby, s trvalým pobytom ? Ivica S., Kľakany Ako sami uvádzate, vami postavený rodinný dom je neskolaudovaný. V zmysle platnej legislatívy to znamená, že neskolaudovaná nehnuteľnosť nemôže slúžiť účelu, na ktorý bola postavená - teda buď podnikateľským účelom, ako prevádzka podniku, vo..

Real estate quoats - Slovak Nehnutelnosti

Úrokové sadzby pri hypotekárnom úvere

O možnosti ako si zadovážiť bývanie pomocou hypotekárneho úveru (HÚ), sa toho popísalo už veľa. Pri jeho vybavovaní zaujíma klientov tej či onej banky  jedna zo základných veličín výška úrokovej sadzby. Podľa nastavenia jej výšky, môžete na svojom (HÚ) riadne ušetriť, ale pri troche neuváženosti a letmom prebehnutí čísel v letáku propagujúcom hypotekárny produkt aj svoje bývanie riadne preplatiť. Tak či onak, úroková sadzba tvorí základ splácania vášho dlhu, takže jej optimálne nastavenie je pre vás ako klientov obzvlášť dôležité.Tvorba..

Investing in Real Estate in Slovakia - reality - nehnutelnosti - as Slovaks call it

Investing in Real Estate in Slovakia             Apart from the landmarks and notable touristic attractions this country has to offer, in recent years, the Slovakian Real Estate ( TRH Nehnutelnosti ) market has proven to be a profitable investment for potential real estate investors.   Real Estate Pricing ( Reality ) in Slovakia The average price of flats in Slovakia in the year 2018 stands at 1,612 €/m2.   Reasons to Invest in Real Estate (Reality) in Slovakia There are many reasons to invest in Real estate..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.