Ďalšia činnosť spoločenstva, jeho orgány a zánik


FINANČNÉ HOSPODÁRENIE SPOLOČENSTVA
UZATVÁRANIE ZMLÚV A OBMEDZENIE PODNIKANIA
ORGÁNY SPOLOČENSTVA
ZRUŠENIE A ZÁNIK SPOLOČENSTVA


V minulom čísle sme sa pozastavili pri spoločenstve vlastníkov bytov, ktoré je jedným z dvoch druhov spravovania bytových domov. Nakoľko činnosť spoločenstva je dosť obsiahla, v dnešnom článku budeme pokračovať v bližšej špecifikácii činností, ktoré prislúchajú spoločenstvu ako právnickej osobe.


FINANČNÉ HOSPODÁRENIE SPOLOČENSTVA




Spoločenstvo je oprávnené samozrejme vykonávať tie činnosti, ktoré sú vymedzené v zákone č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov (ďalej v texte len “zákon”). Pokiaľ ide o finančné prostriedky, ktoré sú častou otázkou vlastníkov bytov v súvislosti s výkonom správy, spoločenstvo vlastníkov hospodári:

  • s úhradami vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome za plnenia spojené s užívaním bytu alebo nebytového priestoru,
  • s fondom prevádzky, údržby a opráv. Fond údržby a opráv je tvorený z príspevkov vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome
  • s majetkom získaným svojou činnosťou.

Treba podotknúť, že do majetku spoločenstva nepatria byty a nebytové priestory v dome. Spoločenstvo teda nemôže nadobúdať do vlastníctva byty, nebytové priestory prípadne iný nehnuteľný majetok. Spoločenstvo však môže, a to v mene vlastníkov bytov prenajímať spoločné nebytové priestory, spoločné časti domu a zariadenia domu, ako aj príslušenstvo a priľahlý pozemok.

Zákon súčasne vymedzuje aj finančné prostriedky, s ktorými spoločenstvo nenakladá. Ide o tu o úhrady za služby a práce, teda úhrady za plnenia, ktoré vlastník bytu a nebytového priestoru v dome uhrádza priamo dodávateľovi (úhrady za plyn, elektrickú energiu a pod.).

Spoločenstvo rozhoduje o rozúčtovaní nákladov na správu domu a úhrad za plnenia na jednotlivých vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome. Spoločenstvo je pri rozúčtovaní povinné zohľadniť mieru využívania spoločných častí a spoločných zariadení domu vlastníkmi bytov a nebytových priestorov v dome a rovnakým spôsobom je spoločenstvo povinné postupovať i pri rozhodovaní o výške preddavkov do fondu prevádzky, údržby a opráv. V prípade, ak si niektorý z vlastníkov bytov a nebytových priestorov neplní svoje poplatkové povinnosti voči spoločenstvu, toto môže vo vlastnom mene vymáhať plnenie povinností vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome podľa zákona. Spoločenstvo je oprávnené prijímať od vlastníkov bytov a nebytových priestorov jednotlivé platby.

Oproti tomuto oprávneniu stojí povinnosť vlastníkov bytov a nebytových priestorov uhrádzať finančné prostriedky do fondu prevádzky, údržby a opráv a úhrady za poskytované plnenia. Zákon upravuje aj zodpovednosť spoločenstva za záväzky vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome, ktoré vznikli pri výkone správy. Táto zodpovednosť spoločenstva je limitovaná do výšky splatených úhrad za plnenia alebo do výšky zostatku fondu prevádzky, údržby a opráv v príslušnom dome. Ďalej je to zodpovednosť spoločenstva za úhradu záväzkov voči dodávateľom služieb a tovaru, ktoré obstaráva spoločenstvo v rámci zmluvy o výkone správy. Túto zodpovednosť však znáša vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome, iba ak nie sú kryté úhradami za plnenia alebo úhradami preddavkov do fondu prevádzky, údržby a opráv spoločenstvu.


UZATVÁRANIE ZMLÚV A OBMEDZENIE PODNIKANIA




V rámci kontraktuálnych vzťahov s tretími osobami, medzi kompetencie spoločenstva patrí aj uzatváranie zmlúv, pričom spoločenstvo môže tieto zmluvy uzatvárať len v rozsahu svojej činnosti určenom zákonom. Zákon medzi tieto zmluvy demonštratívne zaraďuje najmä zmluvy o dodávke plnení spojených s užívaním bytov a nebytových priestorov, zmluvy o poistení domu alebo o prenájme.

Spoločenstvo, ktoré je síce zákonom definované ako právnická osoba, ktorá má rozsiahle oprávnenia nielen v rámci nakladania s financiami a majetkom, nie je postavená na roveň obchodným spoločnostiam. Spoločenstvo sa preto nemôže zúčastňovať na podnikaní iných osôb a nemôže uzatvárať zmluvy o tichom spoločenstve. Spoločenstvo je povinné finančné prostriedky vybrané od vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome alebo získané vlastnou činnosťou zhromažďovať len na účtoch v banke. Pokiaľ spoločenstvo vykonáva správu viac ako dvoch bytových domov, musí viesť samostatné analytické účty osobitne za každý dom.

Mnoho bytových domov si vyžaduje rozsiahle opravy, s čím súvisí potreba získania peňazí na jej realizáciu. Jedným z riešení je napr. uzavretie zmlúv o úvere na opravu, rekonštrukciu alebo modernizáciu spoločných častí, spoločných zariadení a príslušenstva domu. Aj túto zmluvu uzatvára spoločenstvo, a to v súlade s ust. § 14 ods. 3 zákona. Podľa neho, ak vlastníci bytov a nebytových priestorov v dome rozhodujú o úvere a o zabezpečení pohľadávok vyplývajúcich z poskytnutého úveru, o vstavbe alebo nadstavbe bytov alebo nebytových priestorov v dome, o zmene spôsobu výkonu správy a o zmluve o spoločenstve rozhoduje sa vždy hlasovaním na schôdzi vlastníkov dvojtretinovou väčšinou hlasov všetkých vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome.

S poskytnutím úveru je spojené ručenie. Ak spoločenstvo tvorí viac domov, ručenie sa týka len vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome, ktorého sa úver týka. Vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome ručí za záväzky vyplývajúce z úverovej zmluvy v pomere veľkosti spoluvlastníckeho podielu na dome, ktorý je určený podielom podlahovej plochy bytu alebo nebytového priestoru k úhrnu podlahových plôch všetkých bytov a nebytových priestorov v dome. Vlastník ručí za splácanie poskytnutého úveru až do výšky ceny bytu alebo nebytového priestoru podľa znaleckého posudku.


ORGÁNY SPOLOČENSTVA




Orgánmi spoločenstva sú predseda, rada, zhromaždenie, prípadne iný orgán, ak tak ustanovuje zmluva o spoločenstve.

Predseda je štatutárny orgán riadiaci činnosť spoločenstva a konajúci v jeho mene. Predseda je volený zhromaždením, a to nadpolovičnou väčšinou všetkých hlasov vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome na obdobie troch rokov. Za predsedu môže byť zvolená len fyzická osoba, ktorá je spôsobilá na právne úkony a je bezúhonná. Predseda v podstate rozhoduje o všetkých záležitostiach spoločenstva, ak nie sú zákonom, zmluvou o spoločenstve alebo stanovami zverené inému orgánu spoločenstva.

Predseda navrhuje po prerokovaní v rade rozpočet spoločenstva na príslušný kalendárny rok, ročnú účtovnú závierku spoločenstva, výšku mesačných úhrad za plnenia, výšku mesačných platieb za správu, použitie prostriedkov fondu prevádzky, údržby a opráv, výšku príspevkov do fondu prevádzky, údržby a opráv, ako aj vyúčtovanie úhrad za plnenia.

Predseda nesie zodpovednosť za škodu spôsobenú spoločenstvu, vlastníkom bytov a nebytových priestorov v dome alebo tretím osobám porušením svojich povinností alebo prekročením svojich právomocí.

Rada ako dozorný orgán spoločenstva má najmenej troch členov, pričom členom rady môže byť len vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome. Z členstva v rade je vylúčený predseda spoločenstva. zvoláva zhromaždenie najmenej raz za rok, kontroluje vedenie účtovníctva a iných dokladov, navrhuje odvolanie predsedu.

Vo vzťahu k predsedovi spoločenstva a členom rady zákon o vlastníctve bytov a nebytových priestorov ustanovuje obmedzenia. Napr. predseda a člen rady nesmie vo vlastnom mene ani na vlastný účet uzavierať obchody, ktoré súvisia s činnosťou spoločenstva, ani sprostredkúvať pre iné osoby obchody, ktoré sú predmetom činnosti spoločenstva alebo s ním súvisia.

Zhromaždenie je tvorené všetkými vlastníkmi bytov a nebytových priestorov v dome a zvoláva ho rada, a to najmenej raz za rok, resp. keď o to požiada najmenej štvrtina vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome. Zhromaždenie je oprávnené schvaľovať zmeny zmluvy o spoločenstve, stanovy spoločenstva a zásady hospodárenia, schvaľovať rozpočet, schvaľovať ročnú účtovnú závierku a vyúčtovanie úhrad za plnenia, schvaľovať výšku mesačných úhrad za plnenia, mesačných platieb za správu a príspevkov do fondu prevádzky, údržby a opráv, rozhodovať o použití prostriedkov fondu prevádzky, údržby a opráv, voliť a odvolávať členov rady, voliť a odvolávať predsedu, rozhodovať o zrušení, zlúčení, splynutí alebo rozdelení spoločenstva, rozhodovať o úvere a o zabezpečení pohľadávok vyplývajúcich z poskytnutého úveru a o vstavbe a nadstavbe bytov alebo nebytových priestorov, rozhodovať o správe alebo o zmene spôsobu výkonu správy, určovať odmenu predsedovi spoločenstva a členom rady a tiež rozhodovať o ďalších skutočnostiach, o ktorých nerozhoduje iný orgán.


ZRUŠENIE A ZÁNIK SPOLOČENSTVA




Spoločenstvo sa zrušuje dňom uvedeným v rozhodnutí zhromaždenia o zrušení spoločenstva, inak dňom, keď bolo toto rozhodnutie prijaté, rozhodnutím zhromaždenia o zlúčení, splynutí alebo rozdelení spoločenstva alebo vyhlásením konkurzu alebo zamietnutím návrhu na vyhlásenie konkurzu pre nedostatok majetku.

Zhromaždenie môže rozhodnúť o zlúčení alebo splynutí spoločenstva s iným spoločenstvom, pričom pri zlúčení prechádza majetok zrušeného spoločenstva a zostatok úhrad za plnenia na spoločenstvo, s ktorým sa spoločenstvo zlúčilo. Pri splynutí prechádza majetok spoločenstva a zostatok úhrad za plnenia na spoločenstvo vzniknuté splynutím.

Spoločenstvo zaniká ku dňu výmazu z registra. Jeho zániku samozrejme predchádza zrušenie s likvidáciou alebo bez likvidácie. Likvidácia sa nevyžaduje, ak majetok spoločenstva prechádza na iné spoločenstvo po zlúčení, rozdelení alebo splynutí. Výmaz zaniknutého spoločenstva a zápis spoločenstva vzniknutého splynutím sa v registri vykoná k tomu istému dňu. Výmaz zlučovaného alebo rozdeleného spoločenstva a zápis zmeny pri spoločenstve, s ktorým sa zanikajúce spoločenstvo zlúčilo, alebo zápis nových spoločenstiev po rozdelení sa vykoná tiež k tomu istému dňu.

Na zrušenie spoločenstva s likvidáciou alebo bez likvidácie a na zánik sa použijú primerane ustanovenia Obchodného zákonníka o zrušení a zániku obchodných spoločností.



Späť

Malá spálňa? Poradíme vám, ako ju zariadiť! Malá spálňa? Poradíme vám, ako ju zariadiť!

Máte malú spálňu, s ktorej zariadením si neviete rady? Inšpirujte sa našimi tipmi a využite každý centimeter štvorcový. Poslúžia vám na to vstavaná skriňa na mieru, závesné nočné stolíky a posteľ s úložným priestorom. Udržujte poriadok V malej spálni je nevyhnutné udržiavať poriadok a zbaviť sa všetkých nepotrebných vecí, ktoré iba zbytočne zaberajú miesto. Zo všetkého najskôr si preto ujasnite, čo naozaj potrebujete a bez čoho sa v spálni nezaobídete. Možno zistíte, že šatníková skriňa sa vojde do chodby alebo že sa pohodlne vyspíte..

Ako si zariadiť interiér v štýle mestskej džungle? Ktoré prvky by v ňom nemali chýbať? Poradíme! Ako si zariadiť interiér v štýle mestskej džungle? Ktoré prvky by v ňom nemali chýbať? Poradíme!

Jasné farby, exotické vzory, organický nábytok a predovšetkým rastliny – veľa rastlín! Zoznám sa so štýlom mestskej džungle a zisti, ako ho zakomponovať do svojho interiéru pomocou výrobkov dostupných v obchodoch s nábytkom.   Odkiaľ prišla do interiérov móda džungle? Asi každý, kto žije v paneláku v meste, aspoň občas zatúži byť blízko prírody. Aby sme sa vyhli pohľadom na betónové steny a ruch mesta, zariaďujeme si interiéry v štýle mestskej džungle. Ide o usporiadanie, ktoré umožňuje každodenné dotýkanie sa prírody, a to aj napriek bývaniu..

Nízkoenergetické domy

Energetická hospodárnosť budovEnergetická certifikáciaNízkoenergetický domInštitút pre energeticky pasívne domyV januári 2006 bol na Slovensku prijatý zákon o energetickej hospodárnosti budov a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Platnosť nadobúda 1. Januára 2008. Zákon nadväzuje na smernicu Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie 2002/91/ES zo 16. decembra 2002 o energetickej hospodárnosti budov, ktorá obmedzuje spaľovanie neobnoviteľných prírodných zdrojov a tým chce prispieť k obmedzeniu tvorby oxidu uhličitého. Cieľom smernice je zlepšenie energetickej..

Exekučný predaj nehnuteľnosti v dražbe I.

S priateľom sme sa rozhodli kúpiť rodinný dom s tým, že polovica bude napísaná na neho a druhá polovica na mňa. Moja otázka znie, v prípade, že by priateľ ako živnostník skrachoval, môžem prísť v exekútorskej dražbe o svoju časť domu ? Ako to právne ošetriť a ako prebieha taký exekučný predaj? Ďakujem za odpoveď. Oľga M., Kremnica Partneri nie sú manželmi Je dôležité uvedomiť si, že partnerstvo resp. partnerské spolužitie nemá oporu v zákonných ustanoveniach zákona o rodine - nie je rovnocenné manželskému zväzku. Môžete síce viesť spoločnú..

Neplatnosť závetu a účastníci konania o dedičstve

Takmer jeden rok som býval so svojou manželkou a dieťaťom v dome u môjho kamaráta, ktorý bol vlastníkom domu z ½. Kamarát, inak rozvedený a aspoň pokiaľ viem i bezdetný, pred dvoma mesiacmi žiaľ zomrel. Po jeho smrti som sa dozvedel, že po sebe zanechal závet, podľa ktorého mi odkázal svoj podiel na dome. Kontaktoval som jeho vzdialenú rodinu, ktorá však odmietla prispieť na pohreb, ten som teda uhradil ja. Pohreb platiť nie, ale zato sa ozvala nejaká kamarátová teta z Nemecka, že vraj ona je jeho príbuzná a teda by vraj mala dediť. Kto je účastníkom dedičského..

Spoločná kúpa bytu

 Žijeme spolu ako druh a družka už niekoľko rokov a máme v úmysle kúpiť si spoločne byt. Ako naformulovať kúpnu zmluvu? Čo sa stane s bytom, keď uzavrieme manželstvo? Pavol K. a Mária M., BratislavaPokiaľ nie ste manželmi, môžete nadobudnúť byt len do podielového spoluvlastníctva. V takom prípade je potrebné uzatvoriť kúpnu zmluvu, ktorá musí obsahovať náležitosti uvedené v zákone o vlastníctve bytov a nebytových priestorov s tým, že obaja budete uvedení na strane kupujúcich. V kúpnej zmluve by mali byť určené vaše spoluvlastnícke podiely na nadobúdanom..

Poistenie nehnuteľností

Čo zahŕňa a na čo sa vzťahuje poistenie nehnuteľnostiAko sa určuje výška poistnej sumyAko sa stanovuje poistná sumaSpôsob platby poistnéhoPoistná zmluva a všetko čo sa jej týkaTakže čo si treba pri zmluve všímať?Poistenie domácnostiPripoistenieNa čo sa vaše poistenie nevzťahuje?Poistite si aj okolité budovyUplatnenie náhradyAko postupovaťVlastniť miesto, ktoré môžete nazvať domov je jedným z najzákladnejších prianí každého človeka. A pritom často nezáleží na tom, či ide o byt alebo o dom, človek jednoducho túži mať svoj vlastný kút, kam sa môže..

Kúpa nehnutelnosti zaťaženej vecným bremenom alebo záložným právom na nehnuteľnosti?

Pred samotnou kúpou zaťaženej nehnutelnosti je vhodné, aby si kupujúci v prvom rade jasne ozrejmil, či skutočne chce nadobudnúť nehnuteľnosť s ťarchou alebo nezaťaženú nehnuteľnosť. Jeho postup závisí od toho, či nehnuteľnosť je nadobúdaná priamo konaním kupujúceho alebo cez sprostredkovateľa - realitnú kanceláriu. Kupujúci by si mal vyžiadať relevantné a najmä aktuálne doklady ohľadne predmetnej nehnuteľnosti, napr. originál  listu vlastníctva. Na liste vlastníctva, ktorý môže získať od predávajúceho, od realitnej kancelárie..

Novinky v stavebnom sporení

Správa bytových domovCieľ projektu a konferencieNovela zákona o stavebnom sporeníOkruh poberateľov štátnej prémieAsi nikoho v súčastnej dobe neprekvapí, že medzi základné túžby človeka patrí splnenie si sna o vlastnom bývaní či zmodernizovaní toho, čomu hovoríme vlastný domov. Cesta k peknému a hlavne útulnému bývaniu vedie viacerými cestami. Medzi tie najviac využívané cesty ako sa k tomuto cieľu priblížiť patrí na Slovensku stavebné sporenie. Aby tento nástroj na splenie si sna o peknom bývaní mohol lepšie reagovať na potreby ľudí, dochádza na tomto..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.