Návrh na vklad do katastra nehnuteľností

Bývame v bloku, ktorý predstavuje vyše 200 bytov. Čiastočné odkúpenie bytov prebehlo už pred viac ako 6-timi rokmi avšak odpredaj pozemku na ktorom blok leží začal až teraz. Spoločnosť, ktorá organizuje prevod pozemkov od každého bytu okrem sumy za časť pozemku naviac vyžaduje platbu za zápis do registra - niektoré sú už odkúpené, avšak niektoré nie. Len pre odkúpený byt spoločnosť žiada ešte úhradu za náklady vybavovania prevodu. Máme pocit, že spoločnosť sa na náš úkor obohacuje v snahe dosiahnuť svoj zisk. Aké sú náležitosti návrhu na vklad do katastra? Sme povinní platiť spoločnosti, ktorá sprostredkúva odpredaj, alebo je možné nájsť iné riešenie?


Gabriel B, Košice

Práva k nehnuteľnostiam zo zmlúv (napr. zmluva o prevode vlastníckeho práva k nehnuteľnosti, zmluva o zriadení záložného práva, zmluva o vecnom bremene, sa zapisujú do katastra vkladom, pričom právne účinky vkladu vznikajú na základe právoplatného rozhodnutia správy katastra o jeho povolení. Rozdiel je však v prípade, že ide o o majetok štátu. Právne účinky vkladu pri prevode majetku štátu na iné osoby vznikajú na základe právoplatného rozhodnutia o jeho povolení ku dňu určenému v návrhu na vklad. Taký návrh na vklad sa musí podať najneskôr v deň, ktorý je určený v návrhu ako deň vzniku vlastníctva.

V prípade odpredaja bytov vo vašom bytovom dome išlo o prevod na základe zákona č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov v znení neskorších predpisov. Tieto právne účinky vkladu zo zmluvy o prevode bytu a nebytového priestoru do vlastníctva nájomcu vznikajú na základe právoplatného rozhodnutia o jeho povolení ku dňu doručenia návrhu na vklad. Konanie o povolení vkladu sa začína na návrh účastníka konania a správa katastra je návrhom účastníka konania viazaná. O návrhu na vklad vlastníckeho práva k nehnuteľnosti rozhoduje príslušná správa katastra.

Zápis do katastra sa tak uskutočňuje vo forme vkladu, záznamu alebo poznámky. Zápis vo forme vkladu má konštitutívny charakter, lebo zakladá, mení alebo spôsobuje zánik právnych vzťahov k nehnuteľnostiam.

Návrh na vklad, ktorý sa podáva písomne, musí obsahovať tieto náležitosti:
  • meno (obchodné meno, názov) a miesto trvalého pobytu (sídlo) účastníka konania,
  • označenie správy katastra, ktorej je návrh adresovaný,
  • označenie právneho úkonu, na základe ktorého má vzniknúť, zmeniť sa alebo zaniknúť právo k nehnuteľnosti (môže sa stať, že predmetom návrhu na vklad sú viaceré právne vzťahy z viacerých právnych úkonov, čo je aj váš prípad. Musia sa tak označiť všetky právne úkony.)
  • číslo listu vlastníctva a názov katastrálneho územia, ak je právo k nehnuteľnosti, ktoré má byť vkladom dotknuté, zapísané v katastri,
  • určenie dňa, ku ktorému majú vzniknúť právne účinky vkladu pri prevode majetku štátu na iné osoby
K návrhu na vklad sa pripájajú aj prílohy, ktorými sú najmä:
  • zmluva, na ktorej základe má byť zapísané právo k nehnuteľnosti do katastra (v počte vyhotovení podľa počtu účastníkov konania a jej tri ďalšie vyhotovenia)
  • verejná listina alebo iná listina, ktorá potvrdzuje právo k nehnuteľnosti, ak toto právo k nehnuteľnosti nie je vpísané na liste vlastníctva,
  • identifikácia parciel, ak vlastnícke právo k nehnuteľnosti nie je vpísané na liste vlastníctva,
  • geometrický plán,
  • ocenenie nehnuteľností,
  • výpis z obchodného registra alebo z iného registra, ak je účastníkom konania právnická osoba (teda obchodná spoločnosť a pod.)
  • dohoda o splnomocnení (Len ak je účastník konania zastúpený splnomocnencom. Podpis splnomocniteľa musí byť úradne osvedčený podľa osobitných predpisov. Osvedčenie tak môže vykonať obvodný úrad alebo notár.
  • potvrdenie o zaplatení odvodu, ak nadobúdateľ má povinnosť zaplatiť odvod podľa osobitného predpisu (Len pokiaľ ide o poľnohospodárske alebo lesné pozemky, ohľadne ktorých súd vydal rozhodnutie o vyporiadaní spoluvlastníctva alebo rozhodnutie o dedičstve - rozdelenie pozemkov)
Otázkou zostáva, prečo vlastníctvo k časti bytov bola na pôvodných nájomcov prevedená a časť nie. K tejto časti sa nemôžem vyjadriť, nakoľko vo svojom dotaze neuvádzate bližšie okolnosti. V každom smere, doterajší nájomca, ktorý si riadne plnil svoje poplatkové povinnosti spojené s užívaním bytu, má právo na odkúpenie bytu. Výnimkou by boli byty, resp. budovy, ktoré boli predmetom reštitúcie, na túto otázku nám tu však nezostáva priestor.

Vami uvádzaná spoločnosť zabezpečuje odpredaj bytov, ako aj správu vášho bytového domu. Samozrejme, že v zmysle zákona č. 182/1993 Z. z., sa vy ako vlastníci bytov a nebytových priestorov sa môžete rozhodnúť, že správu vášho domu si budete vykonávať sami. Za tým účelom treba vypovedať zmluvu s doterajšou správcovskou spoločnosťou a založiť spoločenstvo vlastníkov bytov a nebytových priestorov. Toto spoločenstvo ako právnická osoba bude subjektom, ktorého účelom okrem iného bude obhajovať záujmy vlastníkov bytov, teda by bolo účastníkom prípadného konania o povolenie vkladu do katastra. Členom spoločenstva môže byť každý vlastník bytu v rámci vášho bytového domu. Bolo by preto vhodné, aby došlo k odpredaju všetkých bytov a tak by vaše spoločenstvo mohlo zastupovať všetkých vlastníkov. Následne by ste mohli podať návrh na vklad do katastra, pričom bez ohľadu nato či sa jedná o už odpredané byty alebo o doteraz neodpredané byty - súčasťou návrhu na vklad by boli aj vzťahy týkajúce sa vami uvádzaného pozemku. Je nevyhnutné, aby bolo zriadené spoločenstvo vlastníkov, jeho riadna registrácia, jednoznačné vzťahy ohľadne štatutárneho zástupcu spoločenstva - predsedu a ďalších príslušných orgánov spoločenstva. V záujme právnej istoty vám odporúčam obrátiť sa na právnika.

 

Späť

Znalecký posudok nehnuteľností Znalecký posudok nehnuteľností

Znalecké posuky predstavujú dôležitý nástroj v slovenskom právnom systéme. Sú neoddeliteľnou súčasťou rôznych súdnych procesov, sporov a rozhodovania vo veciach vyžadujúcich špecializované vedomosti a odborné zhodnotenie. Tento článok sa zameriava na vysvetlenie, čo sú znalecké posudky, v akých oblastiach sa najčastejšie využívajú, ale ďalej uvedieme aj odporúčanie na rýchle znalecké posudky nehnuteľnosti od ceny okolo 200€.  Priebeh oceňovania nehnuteľnosti znalcom: Znalecký posudokDefinícia znaleckých posudkov:Znalecký posudok je dokument..

Rekonštrukcia kúpeľne

Kúpeľňa je priestor, v ktorom netrávime počas dňa veľa času. Síce sa tam stretávame každé ráno a večer so svojou tvárou v zrkadle pri umývaní zubov, ale inak tejto miestnosti nevenujeme prílišnú pozornosť. Priestor pre našu fantáziu dávame skôr pri zariaďovaní obývačky, spálne či detskej izby. To isté často platí aj pri rekonštrukcii bytu či rodinného domu. Nuž, je to akási popoluška medzi miestnosťami, pričom jej postavenie by malo byť oveľa vyššie, ako by sa zdalo na prvý pohľad.Asi tým najväčším dôvodom prečo sa ľudia boja rekonštrukcie..

Malá spálňa? Poradíme vám, ako ju zariadiť! Malá spálňa? Poradíme vám, ako ju zariadiť!

Máte malú spálňu, s ktorej zariadením si neviete rady? Inšpirujte sa našimi tipmi a využite každý centimeter štvorcový. Poslúžia vám na to vstavaná skriňa na mieru, závesné nočné stolíky a posteľ s úložným priestorom. Udržujte poriadok V malej spálni je nevyhnutné udržiavať poriadok a zbaviť sa všetkých nepotrebných vecí, ktoré iba zbytočne zaberajú miesto. Zo všetkého najskôr si preto ujasnite, čo naozaj potrebujete a bez čoho sa v spálni nezaobídete. Možno zistíte, že šatníková skriňa sa vojde do chodby alebo že sa pohodlne vyspíte..

Maloletí a darovanie nehnuteľnosti

Viacerí z vás, milí čitatelia, ste sa na nás obrátili s otázkou, či je možné darovať svojim deťom, vnukom, vnučkám nehnuteľnosť. Či je vôbec možné, aby dieťa - teda nedospelá osoba mohla vlastniť napríklad pozemok, dom. Vo všeobecnosti vládne domnienka, že nie. Avšak, opak je pravdou. O tejto skutočnosti ako aj o postupe, ako darovať v súlade so zákonom dieťaťu nehnuteľnosť, pojednáva nasledovný článok. Dieťa zastupujú rodičia Spôsobilosť fyzickej osoby mať práva a povinnosti vzniká narodením. Túto spôsobilosť má aj počaté dieťa, podmienkou..

Reality - Stavebné povolenie Reality - Stavebné povolenie

Pri riešení vlastného domova dá niekto prednosť kúpe domu na kľúč, niekto výhodnej kúpe a následnej rekonštrukcii a niekto radšej kúpi pozemok a ide stavať. Všetky tieto možnosti majú svoje výhody aj nevýhody a tú poslednú si väčšinou volia ľudia, ktorí chcú mať každý detail svojho nového domova podľa svojich predstáv. Ak sa však rozhodneme pre výstavbu nového domu, nevyhneme sa istým „procedúram“. Jednou z nich je aj stavebné povolenie.   Kam treba ísť žiadať o stavebné povolenie S touto žiadosťou..

Zabezpečenie bytu proti strate v hazardných hrách

 Spolu s manželom sme vlastníkmi bytu, ktorý sme kúpili počas trvania manželstva. Môj manžel je nezamestnaný, hrá hazardné hry, nestará sa o rodinu; dozvedela som sa tiež, že si už niekoľkokrát požičal na hru. Bojím sa, že prehrá aj náš byt. Ako sa proti tomu zabezpečiť?Božena R., NitraKeďže uvádzate, že ste nadobudli byt počas trvania manželstva, byt je predmetom vášho bezpodielového spoluvlastníctva manželov, ktoré zaniká rozvodom alebo iným zánikom manželstva. Avšak aj pokiaľ manželia nemajú v úmysle sa rozviesť, Občiansky zákonník umožňuje..

Investing in Real Estate in Slovakia - reality - nehnutelnosti - as Slovaks call it

Investing in Real Estate in Slovakia             Apart from the landmarks and notable touristic attractions this country has to offer, in recent years, the Slovakian Real Estate ( TRH Nehnutelnosti ) market has proven to be a profitable investment for potential real estate investors.   Real Estate Pricing ( Reality ) in Slovakia The average price of flats in Slovakia in the year 2018 stands at 1,612 €/m2.   Reasons to Invest in Real Estate (Reality) in Slovakia There are many reasons to invest in Real estate..

Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti)

Záujem Slovákov zlepšovať svoje bývanie je akcelerovaný predovšetkým dostupnosťou úverov, aj rastúcou ponukou nových projektov. Nie každý si však hypotéku môže dovoliť alebo sa ľudia jednoducho boja zadĺžiť na dekády, resp. založiť nehnuteľnosť, v ktorej bývajú. Zlepšovanie kvality bývania je však jednou zo základných ľudských potrieb. Stále málo využívanou možnosťou sú systémové rekonštrukcie existujúceho domu či bytu. Štatistiky potvrdzujú, že byt alebo dom, ktorý má spĺňať potreby svojho užívateľa, by mal prejsť po 15 rokoch modernizačnou..

Súčasná podoba finančných úverov

„Hypotéka, slovo ktoré sa v poslednom období hrnie na nás snáď zo všetkých strán. Na celom svete sa stala synonymom finančnej krízy. My si ju však budeme v tomto článku všímať ako produkt, pomocou ktorého si môžeme zabezpečiť svoj sen o bývaní. Z tohto dôvodu sme oslovili niekoľko finančných inštitúcií na Slovenskom finančnom trhu, aby mám pomocou modelových príkladov ponúkli svoje produkty.“Čo by ste mali vedieť o úveroch na bývanieNa začiatku by sme si mali povedať, na čo vlastne hypotekárny úver slúži. Tento druh služby pre klienta znamená..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.