Ako vybrať plotovú bránu? Toto musíte dobre zvážiť

Brána je neodmysliteľnou súčasťou každého plotu. Najmä v prípade rodinného domu patrí k dôležitým dizajnovým prvkom v exteriéri. Pri výbere plotovej brány však nie je dôležitý iba jej vzhľad, ale aj celková funkčnosť. Preto sme pripravili zoznam dôležitých bodov, ktoré je nutné zvážiť pri výbere novej plotovej brány.

 

Na úvod si povedzme, aké typy brán vlastne poznáme.

●       Jednokrídlová brána - vďaka jej technickým parametrom nepotrebuje veľa priestoru na odsúvanie do boku. Pomerne rýchlo sa otvára a nie je náročná na konštrukciu. Oproti dvojkrídlovej bráne sa dá využiť aspoň jedna strana pozemku vedľa brány. K nevýhodám patrí pomerne veľká plocha pri otváraní aj zatváraní krídla brány.

●       Dvojkrídlová brána - podobne ako v predchádzajúcom prípade, ani dvojkrídlová brána nevyžaduje priestor na odsúvanie do strany. Pri otváraní zaberá menšiu plochu, no po obidvoch stranách brány.

●       Samonosná posuvná brána - samonosné brány zaberajú menej miesta ako krídlové. Medzi ďalšie benefity patrí nenáročnosť na údržbu a fakt, že je brána veľmi tichá. K negatívnam patrí jej šírka. Brána býva vďaka samonosnému systému o niečo širšia, ako je vjazdový otvor v plote. Zároveň treba počítať s miestom, kam sa bude brána odsúvať.

●       Posuvná brána koľajnicová - jej výhody sú prakticky rovnaké, ako v bode vyššie. Nezaberá miesto pred domom, ktorý tak môžete využiť na svoje vlastné potreby. Koľajnicová posuvná brána nepotrebuje toľko miesta na posuv do strany. Treba však rátať s tým, že je o niečo hlučnejšia a priestor pod bránou je nutné pripraviť na montáž koľajnice. Taktiež je nutná častejšia údržba. Ide najmä o pravidelné čistenie koľajnice, aby bol zabezpečený bezproblémový chod brány. To býva problém predovšetkým v zime. Počas zimných mesiacov je potrebné odstraňovať nánosy ľadu a snehu.


Čo všetko zvážiť pri výbere plotovej brány

Pri výbere plotovej brány odporúčame zvážiť nasledovné kritériá:

Šírka pozemku

Ide o základný prvok, ktorý určuje, ktorý typ brány si môžete na svoj plot nainštalovať. Napríklad posuvná brána potrebuje zhruba dvojnásobnú šírku vjazdového otvoru, aby ju bolo možné naplno otvoriť.

Vzdialenosť domu od brány

Aj poloha domu resp. jeho vzdialenosť od plota limituje možnosti výberu plotovej brány. Pokiaľ je dom príliš blízko plota, nebude možné použiť jednokrídlovú bránu.

 

Využitie priestoru za bránou

Pri výbere typu brány je nutné zvážiť, ako chcete využívať priestor vedľa brány alebo za bránou.

Pohon pre plotovú bránu

Plotovú bránu možno získať bez pohonu. V tom prípade však budete musieť pri každom otvorení a zatvorení brány vyjsť z auta. Preto je veľmi populárne riešenie v podobe motorov na diaľkové ovládanie. Vďaka nemu si bránu otvoríte z pohodlia auta. Tento komfort oceníte najmä v prípade nepriaznivého počasia.


Stavebná príprava na plotovú bránu

Väčšina firiem nerobí prípravu na plotovú bránu. Zvyčajne zašlú iba výkresy s požadovanou stavebnou prípravou a káblovými trasami. Je dôležité stanoviť si kritériá. Napríklad v prípade kolajnicovej posuvnej brány je nutné mať vedľa plota rovnakú šírku ako je šírka otvoru plus 50 cm na pohon.

Pri stavebných úpravách chodníkov a cesty je nutné myslieť na uloženie chráničiek a káblových trás na pohon, ale aj snímače a fotobunku.

Výber brány síce často patrí medzi jedny z posledných stavebných úprav okolia domu, no je o to dôležitejší. Pokiaľ si vyberiete správne, bude vám plotová brána robiť radosť každý deň.

 



Späť

11 tipov, ako sa starať o nadzemný bazén 11 tipov, ako sa starať o nadzemný bazén

Stavanie a údržba bazéna môžu byť výzvou, ale aj zábavou. Tu je niekoľko dôležitých tipov, ktoré vám pomôžu mať váš nadzemný bazén v dokonalom stave počas celej sezóny. 1.      Správny výber bazéna Pri výbere nadzemného bazéna je dôležité zvážiť veľkosť, typ konštrukcie a dostupné možnosti filtrácie. Nadzemné bazény sú cenovo dostupnejšie a ľahšie na inštaláciu, čo ich robí ideálnou voľbou pre mnoho ľudí. Môžete sa rozhodnúť medzi nafukovacími, plastovými a kovovými bazénmi podľa vašich preferencií..

Klimatizácia vo výškových budovách

V dnešnej dobe už nie je klimatizácia žiadnym luxusom, práve naopak, stala sa neoddeliteľnou výbavou našich domov, bytov, či pracovísk. Počas horúcich letných dní, prináša osvieženie, prevetrá miestnosť a dlhodobo udržiava chladnejšie prostredie. V zime naopak dokáže udržať stabilnú teplotu vzduchu v miestnosti. Len málokto si však uvedomuje, že klimatizácia pomaly pôsobí aj na náš organizmus, čo nemusí byť vždy len prospešné. Senzibilnejší ľudia, môžu citlivo reagovať najmä na veľké teplotné rozdiely, ktoré sa môžu objaviť počas letných horúčav...

Montované domy na Slovensku

Skoro každý z nás mal vo svojom detstve rád stavebnice, z ktorých sme si vedeli postaviť svoj prvý vysnívaný dom. Chcelo to len pár kociek Lega, či iného stavebného materiálu a o pár chvíľ sme už volali rodičov, aby sa prišli nato naše dielo pozrieť a samozrejme nás aj patrične pochváliť. V dospelosti zasa máme túžbu pochváliť sa stavbami, v ktorých už nebývajú malé postavičky zo stavebníc, ale my so svojou rodinou. Jednou z možností akosi si zadovážiť rodinný dom za rozumnú cenu je nasťahovať sa do montovanej verzie.Montované domy sú predovšetkým..

Občianska a trestná zodpovednosť za protiprávne obmedzovanie práv užívať nehnuteľnosť

„Každý má právo vlastniť majetok. Vlastnícke právo všetkých vlastníkov má rovnaký zákonný obsah a ochranu. Majetok nadobudnutý v rozpore s právnym poriadkom ochranu nepožíva. Dedenie sa zaručuje. Vlastníctvo zaväzuje. Nemožno ho zneužiť na ujmu práv iných a v rozpore so všeobecnými záujmami chránenými zákonom. Výkon vlastníckych práv nesmie poškodzovať ľudské zdravie, prírodu, kultúrne pamiatky a životné prostredie nad mieru ustanovenú zákonom.“ (Ústava Slovenskej republiky, článok 20 ods. 1 a 3)  V roku 1993 som uzavrela manželstvo..

Smrť prenajímateľa a preplatky na energiách

Pred rokom sme s priateľkou uzavreli nájomnú zmluvu s mojím strýkom, ktorej predmetom bol nájom bytu v Bratislave. Strýko nedávno zomrel a my naďalej užívame jeho byt. Poštou sme dostali oznam od elektrární a plynární, že máme na byte preplatky. Do situácie sa zaangažovala strýkova manželka, ktorá nikdy nechcela, aby sme v byte bývali a chce nás z bytu vyštvať. Je agresívna, vyhráža sa nám. Môžeme naďalej byt užívať alebo má strýková žena na to právo? Komu máme teraz platiť nájomné? Čo máme podniknúť s preplatkami, môžeme ich vybrať na pošte?..

Zmluva o vstavbe bytov - právna úprava a jej náležitosti

Jedným zo spôsobov vzniku vlastníctva bytov a nebytových priestorov, ktorý sa v súčasnosti vo veľkom rozsahu realizuje, je aj nadobúdanie nehnuteľností na základe zmluvy o výstavbe, stavbe alebo nadstavbe domu. Daný spôsob obľubujú najmä developerské spoločnosti. Jedná sa o zmluvu, ktorej rámcovú právnu úpravu obsahuje zákon č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov v znení neskorších predpisov. Zmluvnými stranami tejto zmluvy sú na jednej strane doterajší vlastníci bytov a nebytových priestorov v dome a na strane druhej stavebník/stavebníci...

Hypotekárne úvery = pomocná ruka?

 Čo by ste mali vedieť o hypotekárnych úverochCieľová skupina pre bankyPostup pri vybavovaní hypotekárneho úveruTakže ako to prebieha?Podmienky, za akých môžete požiadať o hypoúverS akými poplatkami musíte počítať?Aká môže byť úroková sadzba? Môže ju klient nejakým spôsobom ovplyvniť?Spôsoby ručenia pri výstavbe nového domu   Hypotekárny úver znamená pôžičku na prefinancovanie kúpy alebo výstavby nehnuteľnosti, je to úver, ktorý je zaručený nehnuteľnosťou. V súčasnosti ho na Slovensku poskytuje osem bankových subjektov. Každá..

Ako bezpečne platiť pri kúpe nehnutelnosti a aké riziká hrozia pri platení hotovosťou za nehnuteľnosti?

Kúpa nehnutelnosti predstavuje z pohľadu bežného človeka pomerne zásadný krok. Ceny nehnuteľností sa totiž pohybujú v desiatkach, niekedy až stovkách tisícoch eur, a preto je na mieste zachovať čo najvyššiu možnú mieru opatrnosti s úhradou kúpnej ceny. Pre zachovanie spomenutej opatrnosti je pritom nevyhnutné poznať aspoň základné princípy prevodu nehnuteľnosti.   Prevod vlastníckeho práva k nehnuteľnosti Kúpa nehnuteľnosti sa realizuje na základe kúpnej zmluvy, avšak samotný podpis kúpnej zmluvy ešte neznamená nadobudnutie..

Prečo a ako si správne poistiť nehnuteľnosť

Stalo sa Vám už, že ste počuli o niekom kto prišiel o svoj dom alebo byt? Nečakané nehody ako prasknuté potrubie, požiar alebo spadnutý strom na strechu sa môžu pripliesť do života každému. Každý z Nás si svoju nehnuteľnosť necháva poistiť z rôznych dôvodov. Najčastejšími pocitmi, ktoré nami hýbu sú strach, chtíč po pocite istoty a bezpečia, alebo pre niektorých dokonca prestíž. Sú ale tieto pocity hodné toho, aby sme pravidelne platili sumu, za ktorú snáď nikdy nebudeme musieť vyžadovať protislužbu? ÁNO. Každému..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.