Ako vybrať plotovú bránu? Toto musíte dobre zvážiť

Brána je neodmysliteľnou súčasťou každého plotu. Najmä v prípade rodinného domu patrí k dôležitým dizajnovým prvkom v exteriéri. Pri výbere plotovej brány však nie je dôležitý iba jej vzhľad, ale aj celková funkčnosť. Preto sme pripravili zoznam dôležitých bodov, ktoré je nutné zvážiť pri výbere novej plotovej brány.

 

Na úvod si povedzme, aké typy brán vlastne poznáme.

●       Jednokrídlová brána - vďaka jej technickým parametrom nepotrebuje veľa priestoru na odsúvanie do boku. Pomerne rýchlo sa otvára a nie je náročná na konštrukciu. Oproti dvojkrídlovej bráne sa dá využiť aspoň jedna strana pozemku vedľa brány. K nevýhodám patrí pomerne veľká plocha pri otváraní aj zatváraní krídla brány.

●       Dvojkrídlová brána - podobne ako v predchádzajúcom prípade, ani dvojkrídlová brána nevyžaduje priestor na odsúvanie do strany. Pri otváraní zaberá menšiu plochu, no po obidvoch stranách brány.

●       Samonosná posuvná brána - samonosné brány zaberajú menej miesta ako krídlové. Medzi ďalšie benefity patrí nenáročnosť na údržbu a fakt, že je brána veľmi tichá. K negatívnam patrí jej šírka. Brána býva vďaka samonosnému systému o niečo širšia, ako je vjazdový otvor v plote. Zároveň treba počítať s miestom, kam sa bude brána odsúvať.

●       Posuvná brána koľajnicová - jej výhody sú prakticky rovnaké, ako v bode vyššie. Nezaberá miesto pred domom, ktorý tak môžete využiť na svoje vlastné potreby. Koľajnicová posuvná brána nepotrebuje toľko miesta na posuv do strany. Treba však rátať s tým, že je o niečo hlučnejšia a priestor pod bránou je nutné pripraviť na montáž koľajnice. Taktiež je nutná častejšia údržba. Ide najmä o pravidelné čistenie koľajnice, aby bol zabezpečený bezproblémový chod brány. To býva problém predovšetkým v zime. Počas zimných mesiacov je potrebné odstraňovať nánosy ľadu a snehu.


Čo všetko zvážiť pri výbere plotovej brány

Pri výbere plotovej brány odporúčame zvážiť nasledovné kritériá:

Šírka pozemku

Ide o základný prvok, ktorý určuje, ktorý typ brány si môžete na svoj plot nainštalovať. Napríklad posuvná brána potrebuje zhruba dvojnásobnú šírku vjazdového otvoru, aby ju bolo možné naplno otvoriť.

Vzdialenosť domu od brány

Aj poloha domu resp. jeho vzdialenosť od plota limituje možnosti výberu plotovej brány. Pokiaľ je dom príliš blízko plota, nebude možné použiť jednokrídlovú bránu.

 

Využitie priestoru za bránou

Pri výbere typu brány je nutné zvážiť, ako chcete využívať priestor vedľa brány alebo za bránou.

Pohon pre plotovú bránu

Plotovú bránu možno získať bez pohonu. V tom prípade však budete musieť pri každom otvorení a zatvorení brány vyjsť z auta. Preto je veľmi populárne riešenie v podobe motorov na diaľkové ovládanie. Vďaka nemu si bránu otvoríte z pohodlia auta. Tento komfort oceníte najmä v prípade nepriaznivého počasia.


Stavebná príprava na plotovú bránu

Väčšina firiem nerobí prípravu na plotovú bránu. Zvyčajne zašlú iba výkresy s požadovanou stavebnou prípravou a káblovými trasami. Je dôležité stanoviť si kritériá. Napríklad v prípade kolajnicovej posuvnej brány je nutné mať vedľa plota rovnakú šírku ako je šírka otvoru plus 50 cm na pohon.

Pri stavebných úpravách chodníkov a cesty je nutné myslieť na uloženie chráničiek a káblových trás na pohon, ale aj snímače a fotobunku.

Výber brány síce často patrí medzi jedny z posledných stavebných úprav okolia domu, no je o to dôležitejší. Pokiaľ si vyberiete správne, bude vám plotová brána robiť radosť každý deň.

 



Späť

Ako si zariadiť interiér v štýle mestskej džungle? Ktoré prvky by v ňom nemali chýbať? Poradíme! Ako si zariadiť interiér v štýle mestskej džungle? Ktoré prvky by v ňom nemali chýbať? Poradíme!

Jasné farby, exotické vzory, organický nábytok a predovšetkým rastliny – veľa rastlín! Zoznám sa so štýlom mestskej džungle a zisti, ako ho zakomponovať do svojho interiéru pomocou výrobkov dostupných v obchodoch s nábytkom.   Odkiaľ prišla do interiérov móda džungle? Asi každý, kto žije v paneláku v meste, aspoň občas zatúži byť blízko prírody. Aby sme sa vyhli pohľadom na betónové steny a ruch mesta, zariaďujeme si interiéry v štýle mestskej džungle. Ide o usporiadanie, ktoré umožňuje každodenné dotýkanie sa prírody, a to aj napriek bývaniu..

Úložné priestory

Rodina se dusí! Povedala manželka svojej polovičke pred sťahovaním sa vo filme Kulový blesk. Aby táto veta nebola na dennom poriadku aj v tej vašej rodine a pritom nemáte v záujme sťahovať sa do väčšieho príbytku, povieme si pár rád ako riešiť efektivitu úložných priestorov. Veď komu by sa pre pár vecí, ktoré nemáte momentálne kde uložiť, chcelo predávať svoju nehnuteľnosť a zháňať si väčšiu? Aby ste si s týmto problémom poradili čo najefektívnejšie, tak kľúčovým slovom celého priestorového problému je skriňa. Dnes máme celý rad možností..

Konkurenčnou výhodou môže byť aj zníženie nákladov Konkurenčnou výhodou môže byť aj zníženie nákladov

Ako uspieť na trhu? Pozrime sa na konkrétny príklad z praxe. Recept na úspech sa samozrejme odvíja od kvality tovarov a služieb, ktoré ako firma poskytujete. V silnom konkurenčnom prostredí však niekedy ani to nemusí stačiť. Je totiž potrebné dostať sa do pomyselných čiernych čísiel, a to sa dá docieliť znížením nákladov. Pozor na veľkú chybu Nie je však zníženie nákladov ako zníženie nákladov. Dajte si pozor na jednu veľkú chybu, a to je znižovanie nákladov na úkor kvality poskytovaných služieb či vyrábaných tovarov...

Bezdôvodné obohatenie musí byť vydané

Pred niekoľkými rokmi bolo založené spoločenstvo vlastníkov bytov, ktoré zahŕňa niekoľko domov na našej ulici. Toto spoločenstvo uzavrelo za účelom výkonu správy mandátnu zmluvu so správcovskou spoločnosťou, ide o spol. s.r.o. Po asi troch rokoch nastali problémy spojené s fakturáciou a s neprehľadným zvyšovaním poplatkov za výkon správy. Nepomohli ani osobné rokovania, ani písomné urgencie, nič. Podstata veci tkvie v tom, že nám ako spoločenstvu vlastníkov sú účtované poplatky, s ktorými nesúhlasilo naše valné zhromaždenie a naviac, správcovská spoločnosť..

Nebytové priestory - ich nájom a podnájom

Napriek skutočnosti, že otázka nájmu je upravená v základnom občianskoprávnom kódexe - v Občianskom zákonníku - tento prenechal osobitnú právnu úpravu nájmu a podnájmu nebytových priestorov zákonu č. 116/1990 Zb. o nájme a podnájme nebytových priestorov v znení neskorších predpisov (v texte ako “ZNP”). Osobitná zákonná úprava sa vzťahuje na nebytové priestory, ktorými sú miestnosti alebo súbory miestností, ktoré podľa rozhodnutia stavebného úradu sú určené na iné účely ako na bývanie. Medzi nebytové priestory tiež patria byty, pri ktorých..

Sporné nároky - náhrada nákladov vynaložených na cudziu nehnuteľnosť

Vážení čitatelia, mnohé z vašich písomných a elektronických otázok adresovaných do rubriky “Právnik radí” sa týkajú nárokov na náhradu nákladov vynaložených na nehnuteľnosť, ktorú mali vo svojej oprávnenej držbe nájomcovia, ktorí počas svojho užívania nehnuteľnosti túto zhodnotili stavebnými úpravami alebo inými úpravami interiérov. Pri ukončení nájomného vzťahu vznikajú problémy s tým, či ten, kto prenajatú nehnuteľnosť zhodnotil, má voči prenajímateľov nárok na náhradu vynaložených nákladov, od ktorého okamihu tento nárok vzniká..

Kúpte si pozemky v blízkosti ... (TRH Nehnutelnosti)

Nehnutelnosti ...

Lízing nehnuteľností

Čo to vlastne je?ZačiatkyOdlišnosti od ostatných lízingových foriemAko to funguje v praxi.Výhoda pre firmyPrečo sa oplatí lízing nehnuteľnostíČo nám ponúkajú lízingové spoločnosti?Produkty slovenských lízingových spoločnostíFinančný a operatívny lízingZhrnutie Skutočnosťou už aj na Slovensku je, že lízingové spoločnosti zarábajú peniaze na nehnuteľnostiach. Postup je absolútne totožný s lízingom napríklad áut. Zákazník nemá, alebo z rozličných dôvodov nechce poskytnúť celú sumu za kupovaný produkt a tak ho spoločnosť kúpi za neho a postupne..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.