Chystáte sa stavať dom? Dobre zvážte, ako budete vykurovať vašu domácnosť

radiatory

Vykurovanie domu patrí medzi kľúčové prvky domácnosti. Už pri výstavbe sa radí medzi tie drahšie položky a na nesprávne zvolený spôsob vykurovania budete doplácať po celý čas užívania domu. Preto treba všetko dobre zvážiť a nedať sa odradiť predsudkami alebo výškou počiatočnej investície.

 

Dnes máme takmer neobmedzené možnosti ako vykurovať dom. Poďme si ich jednu po druhej rozobrať.

Kúrenie plynom

Ide o klasický spôsob vykurovania domácnosti. V ideálnom prípade poskytuje lacné a bezproblémové teplo. Stačí mať prípojku, kvalitný kotol s vysokou účinnosťou a na dlhé roky sa zvyčajne nemusíte starať. Aspoň taká je teória.

 

Pokiaľ však nemáte privedenú plynovú prípojku až k hranici pozemku, môžu sa prvotné investície do vykurovania plynom výrazne navýšiť. Často ide až o tisíce eur. Okrem privedenia plynu do technickej miestnosti je potrebné ešte vyriešiť rozvod tepla v domácnosti. To môže byť vedené radiátormi alebo teplovodným podlahovým kúrením.

 

V posledných mesiacoch sa zároveň ukazuje, že kúrenie plynom nemusí byť to pravé orechové. Cena tejto nerastnej suroviny je nestabilná a zároveň sa stupňujú tlaky nato, aby sa plynové kotle prestali vo všeobecnosti používať.

Kotol na drevo a biomasu

Kúrenie drevom a biomasou v moderných domácnostiach je dnes skôr raritou. Ide síce o relatívne lacný zdroj tepla, no zároveň veľmi pracný. Drevo treba nakúpiť, uskladniť, nechať sušiť niekoľko rokov a až potom je možné s ním kúriť. Mimo horských a podhorských oblastí býva zároveň pomerne predražené. A v neposlednom rade je to potreba manuálneho prikladania dreva počas vykurovacej sezóny.

 

Na kúrenie drevom alebo biomasou sa najviac hodí akumulačná pec. Tá má vysokú účinnosť a vyžaruje sálavé teplo do interiéru aj 24 hodín. Stačí teda zapáliť oheň raz za deň. Podobne je na tom aj splyňovací kotol, ktorý má až 90% účinnosť.

kúrenie

Elektrické kúrenie

Elektrina sa ako zdroj energie na výrobu tepla väčšinou používa všade tam, kde nie je plyn. Pri tomto médiu sú možnosti vykurovania podstatne širšie. Prvou možnosťou je klasický kotol, ktorý zohrieva vodu. Tá je následne distribuovaná po domácnosti buď do radiátorov alebo do podlahového kúrenia.

 

Renesanciu zažívajú aj akumulačné elektrické kotle. Tie využívajú nočný prúd, ktorý je lacnejší. Počas toho, ako vy spíte si vyrobia teplo, ktoré sa uchová v médiu s výbornými termoakumulačnými vlastnosťami. Môže ísť napríklad o šamotové tehly, voda v elektroakumulačnom kotli alebo akumulačná vrstva v podlahe či stenách domu. Teplo je potom rovnako distribuované po dome, ako v predchádzajúcom prípade.

Lokálne vykurovanie s využitím elektrickej energie

Ďalšou možnosťou je lokálne elektrické vykurovanie. Ide napríklad o sálavé vykurovacie panely. Tie sa umiestňujú v jednotlivých miestnostiach buď na strop alebo stenu. Sálavé teplo ohrieva iba predmety a ľudí, nie vzduch. V miestnosti tak teplomer môže ukazovať 15°C, ale vy budete sedieť v obývačke v tričku. Benefitom takéhoto druhu kúrenia je úspora elektrickej energie a teda aj financií.

 

Medzi populárne riešenia patrí aj elektrické podlahové kúrenie. My môžeme odporučiť podlahové kúrenie od Renova Install. Jeho výhodou je priama premena elektriny na teplo. Tým je zaručená vysoká účinnosť celého systému. V závislosti od zvoleného systému môže byť inštalácia tohto typu kúrenia výrazne lacnejšia ako je to v prípade elektrického alebo plynového kotla.

Fotovoltaika vám pomôže znížiť náklady na vykurovanie

Pokiaľ plánujete využívať ako zdroj tepla vo vašej domácnosti elektrickú energiu, skúste zvážiť aj inštaláciu fotovoltaiky. Áno, ide o ďalšie navýšenie investícií. Na druhej starne vám však pokryje spotrebu elektriny v domácnosti a vďaka tzv. virtuálnej batérii si môžete prebytok energie “odkladať”. Táto služba tak dokáže podstatne skrátiť návratnosť investície do fotovoltaickej elektrárne.

kúrenie

Tepelné čerpadlo

Tepelné čerpadlo patrí k moderným a veľmi efektívnym spôsobom vykurovania domácnosti. Jeho hlavnou nevýhodou je vysoká obstarávacia cena. Treba však dodať, že pokiaľ musíte nanovo vybudovať prípojku na plyn, vyjdú vás obe riešenia zhruba rovnako.

V následnom používaní však tepelné čerpadlo víťazí na plnej čiare. Jeho účinnosť sa pohybuje na úrovni 300 - 500%. Z 1 kWh elektrickej energie teda vyrobí 3 až 5 kWh tepla. Prevádzkové náklady tak budú veľmi nízke.

Niektoré modely tepelných čerpadiel zároveň dokážu chladiť resp. ohrievať teplú úžitkovú vodu. Nemusíte tak inštalovať ešte aj klimatizáciu a kotol na ohrev teplej vody.

 



Späť

Ceny pozemkov stúpajú, je ich nedostatok

Pozemkov je nedostatok, na stavebné parcely sa menia aj lesy a poľnohospodárska pôdaPrečo sa oplatí navštíviť pred podpisom kúpnej zmluvy katastrálny úradNa čo nezabudnúť pri kúpe stavebného pozemkuOrientačný prehľad cien pozemkov v niektorých slovenských mestách Ceny stavebných pozemkov vyháňa hore najmä zvýšený dopyt po nich. Záujem o pozemky zvyšuje hlavne dostupnosť hypotekárnych úverov pre širšie vrstvy obyvateľstva a väčší záujem o stavbu rodinných domov. Nedostatok stavebných pozemkov a ich vysoké ceny sú najvýraznejšie práve..

Strecha na váš dom

 „Už kedysi známy češký spevák Karel Gott spieval pieseň s názvom Mám rozprávkový dom. Základom dobrého domu, v ktorom by sa cítili ako v rozprávke, nestačí mať len pevné základy či steny z dobrého muriva. Veľmi dôležitým faktorom k spokojnosti patrí aj dobrá strecha. Pri širokej ponuke tvarou striech, plášťou a strešných krytín na trhu sa vynára otázka, ktorú z nich si vybrať, keďže rozhodujú záujmy majiteľa či veľkosť investície ktorú sme pre dobrú strechu ochotní obetovať.“ Kompletné strešné systémy sú v dnešnej dobe vyvinuté..

Latexové, penové a pružinové matrace – aký typ si vybrať? Latexové, penové a pružinové matrace – aký typ si vybrať?

Výber matraca vôbec nie je taká jednoduchá záležitosť! Na trhu je k dispozícii široká škála riešení, z ktorých každé má svoje výhody a nevýhody. Ako si teda vybrať najlepší model matraca? Povieme vám, čím sa vyznačujú vlastnosti jednotlivých typov matracov a kto z nich bude mať najlepší úžitok.   Moderné matrace – aký model si vybrať? Hlavným kritériom pri výbere matraca by mal byť typ vložky, tj. výplne vo vnútri. V závislosti od toho, pre ktorý materiál sa rozhodnete, bude mať váš matrac trochu iné vlastnosti. V súčasnosti..

Narúšanie pokojného bývania ako predpoklad pre zánik nájmu bytu

Rada by som sa informovala, či nás bytové družstvo môže kvôli dcére vysťahovať z bytu? Nemáme kam íst bývať a dá sa tomu vyhnúť, ak bytové družstvo zruší dcére trvalý pobyt a ona odíde preč? Vlastníkom bytu  je bytové družstvo a ja a manžel ako spoloční členovia družstva sme nájomníkmi. Máme dospelú dcéru, ktorá má totožný trvalý pobyt ako my a v čase našej neprítomnosti (manžel je dlhodobo mimo bytu a ja kvôli práci) býva dcéra v byte a susedia sa sťažujú, zatiaľ len ústne, na bytovom družstve, že za dcérou chodia všelijaké..

Rozdielnosť vlastníctva pozemku a stavby

Osobitným problémom právneho režimu nehnuteľností je rozdielnosť vlastníctva pozemku a stavby, ktorá je na ňom zriadená. Podľa väčšiny právnych poriadkov západoeurópskych krajín sa právny osud stavby spravuje obligatórne právnym osudom pozemku, ktorého je neoddeliteľnou súčasťou. Právna veda túto zásadu nazýva superficies solo cedit (doslovne „povrch ustupuje spodku“). Ak si teda niekto postaví dom na cudzom pozemku, tak by sa jeho vlastníkom mal stať ten, komu tento pozemok patrí.Už starí Rimania sa riadili týmto pravidlom. V ich podmienkach malo za účel..

Rodinné spory o byt - bývanie bez právneho dôvodu

 Moji rodičia žijú spolu s mojou staršou sestrou a jej dieťaťom v jednom byte, ktorého vlastníkmi sú rodičia. Keďže nájomné a ostatné poplatky sú pre nich privysoké, rozhodli sa byt vymeniť za iný, kde by boli poplatky nižšie. Moja sestra je tam však prihlásená na trvalý pobyt, avšak neprispieva na domácnosť a vznikli nedoplatky. Sú moji rodičia povinný sestre a jej dieťaťu poskytnúť náhradné ubytovanie? Ďakujem za odpoveď.Izabela R., Prešov Predmetný byt sa nepochybne nachádza v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov, teda vašich rodičov. Predpokladám,..

Daň z nehnuteľností

Čo je to daň z nehnuteľností?Vyrubenie daneKto je to daňovník?Predmet daneVýška sadzby daneNovinkyProblematika dane z nehnuteľností je upravená v zákone č.582/2004 Z. z.o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady (ďalej len "zákon"). V podstate sa teda už tri roky zachováva v pôvodnom stave. Každý rok sa ale dejú jemné úpravy.Čo je to daň z nehnuteľností?  Zákon rozlišuje 3 druhy dane z nehnuteľností:daň z pozemkov,daň zo stavieb,a daň z bytov (kam patria pre účely dane i nebytové priestory v bytovom..

Ako bezpečne platiť pri kúpe nehnutelnosti a aké riziká hrozia pri platení hotovosťou za nehnuteľnosti?

Kúpa nehnutelnosti predstavuje z pohľadu bežného človeka pomerne zásadný krok. Ceny nehnuteľností sa totiž pohybujú v desiatkach, niekedy až stovkách tisícoch eur, a preto je na mieste zachovať čo najvyššiu možnú mieru opatrnosti s úhradou kúpnej ceny. Pre zachovanie spomenutej opatrnosti je pritom nevyhnutné poznať aspoň základné princípy prevodu nehnuteľnosti.   Prevod vlastníckeho práva k nehnuteľnosti Kúpa nehnuteľnosti sa realizuje na základe kúpnej zmluvy, avšak samotný podpis kúpnej zmluvy ešte neznamená nadobudnutie..

Financovanie nehnutelnosti

Právnické a fyzické osoby, ktoré ku svojej činnosti potrebujú vyhovujúce priestory, majú v dnešnej dobe hneď niekoľko možností ako ich získať. Každá z nich obsahuje výhody, nevýhody a skryté riziká. Spomínanými možnosťami sú kúpa nehnuteľnosti za vlastné prostriedky, kúpa nehnuteľnosti s použitím bankového úveru, kúpa nehnuteľnosti na leasingové splátky alebo iba prenájom nehnuteľnosti na určitú dobu.Kúpa nehnuteľnosti verzus nájomKúpa nehnuteľnosti za vlastné prostriedky je klasická možnosť kalkulovania: “čo si môžem dovoliť za peniaze,..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.