Chystáte sa stavať dom? Dobre zvážte, ako budete vykurovať vašu domácnosť

radiatory

Vykurovanie domu patrí medzi kľúčové prvky domácnosti. Už pri výstavbe sa radí medzi tie drahšie položky a na nesprávne zvolený spôsob vykurovania budete doplácať po celý čas užívania domu. Preto treba všetko dobre zvážiť a nedať sa odradiť predsudkami alebo výškou počiatočnej investície.

 

Dnes máme takmer neobmedzené možnosti ako vykurovať dom. Poďme si ich jednu po druhej rozobrať.

Kúrenie plynom

Ide o klasický spôsob vykurovania domácnosti. V ideálnom prípade poskytuje lacné a bezproblémové teplo. Stačí mať prípojku, kvalitný kotol s vysokou účinnosťou a na dlhé roky sa zvyčajne nemusíte starať. Aspoň taká je teória.

 

Pokiaľ však nemáte privedenú plynovú prípojku až k hranici pozemku, môžu sa prvotné investície do vykurovania plynom výrazne navýšiť. Často ide až o tisíce eur. Okrem privedenia plynu do technickej miestnosti je potrebné ešte vyriešiť rozvod tepla v domácnosti. To môže byť vedené radiátormi alebo teplovodným podlahovým kúrením.

 

V posledných mesiacoch sa zároveň ukazuje, že kúrenie plynom nemusí byť to pravé orechové. Cena tejto nerastnej suroviny je nestabilná a zároveň sa stupňujú tlaky nato, aby sa plynové kotle prestali vo všeobecnosti používať.

Kotol na drevo a biomasu

Kúrenie drevom a biomasou v moderných domácnostiach je dnes skôr raritou. Ide síce o relatívne lacný zdroj tepla, no zároveň veľmi pracný. Drevo treba nakúpiť, uskladniť, nechať sušiť niekoľko rokov a až potom je možné s ním kúriť. Mimo horských a podhorských oblastí býva zároveň pomerne predražené. A v neposlednom rade je to potreba manuálneho prikladania dreva počas vykurovacej sezóny.

 

Na kúrenie drevom alebo biomasou sa najviac hodí akumulačná pec. Tá má vysokú účinnosť a vyžaruje sálavé teplo do interiéru aj 24 hodín. Stačí teda zapáliť oheň raz za deň. Podobne je na tom aj splyňovací kotol, ktorý má až 90% účinnosť.

kúrenie

Elektrické kúrenie

Elektrina sa ako zdroj energie na výrobu tepla väčšinou používa všade tam, kde nie je plyn. Pri tomto médiu sú možnosti vykurovania podstatne širšie. Prvou možnosťou je klasický kotol, ktorý zohrieva vodu. Tá je následne distribuovaná po domácnosti buď do radiátorov alebo do podlahového kúrenia.

 

Renesanciu zažívajú aj akumulačné elektrické kotle. Tie využívajú nočný prúd, ktorý je lacnejší. Počas toho, ako vy spíte si vyrobia teplo, ktoré sa uchová v médiu s výbornými termoakumulačnými vlastnosťami. Môže ísť napríklad o šamotové tehly, voda v elektroakumulačnom kotli alebo akumulačná vrstva v podlahe či stenách domu. Teplo je potom rovnako distribuované po dome, ako v predchádzajúcom prípade.

Lokálne vykurovanie s využitím elektrickej energie

Ďalšou možnosťou je lokálne elektrické vykurovanie. Ide napríklad o sálavé vykurovacie panely. Tie sa umiestňujú v jednotlivých miestnostiach buď na strop alebo stenu. Sálavé teplo ohrieva iba predmety a ľudí, nie vzduch. V miestnosti tak teplomer môže ukazovať 15°C, ale vy budete sedieť v obývačke v tričku. Benefitom takéhoto druhu kúrenia je úspora elektrickej energie a teda aj financií.

 

Medzi populárne riešenia patrí aj elektrické podlahové kúrenie. My môžeme odporučiť podlahové kúrenie od Renova Install. Jeho výhodou je priama premena elektriny na teplo. Tým je zaručená vysoká účinnosť celého systému. V závislosti od zvoleného systému môže byť inštalácia tohto typu kúrenia výrazne lacnejšia ako je to v prípade elektrického alebo plynového kotla.

Fotovoltaika vám pomôže znížiť náklady na vykurovanie

Pokiaľ plánujete využívať ako zdroj tepla vo vašej domácnosti elektrickú energiu, skúste zvážiť aj inštaláciu fotovoltaiky. Áno, ide o ďalšie navýšenie investícií. Na druhej starne vám však pokryje spotrebu elektriny v domácnosti a vďaka tzv. virtuálnej batérii si môžete prebytok energie “odkladať”. Táto služba tak dokáže podstatne skrátiť návratnosť investície do fotovoltaickej elektrárne.

kúrenie

Tepelné čerpadlo

Tepelné čerpadlo patrí k moderným a veľmi efektívnym spôsobom vykurovania domácnosti. Jeho hlavnou nevýhodou je vysoká obstarávacia cena. Treba však dodať, že pokiaľ musíte nanovo vybudovať prípojku na plyn, vyjdú vás obe riešenia zhruba rovnako.

V následnom používaní však tepelné čerpadlo víťazí na plnej čiare. Jeho účinnosť sa pohybuje na úrovni 300 - 500%. Z 1 kWh elektrickej energie teda vyrobí 3 až 5 kWh tepla. Prevádzkové náklady tak budú veľmi nízke.

Niektoré modely tepelných čerpadiel zároveň dokážu chladiť resp. ohrievať teplú úžitkovú vodu. Nemusíte tak inštalovať ešte aj klimatizáciu a kotol na ohrev teplej vody.

 



Späť

Dostane sa záplava montovaných domov aj k nám?

Montované domyDrevené domy a zrubyPrečo práve drevený dom?Nízkoenergetické rodinné domyČo je to „nízkoenergetický dom?Pasívny domAko takýto dom postaviť?Zopár rád, ak ste sa rozhodli stavať ekologickú stavbuDÁ SA DAŤ DO RÁMČEKAPohľad do budúcnostiTak, ako všetko, aj rodinný dom má svoju dlhú a pestrú históriu. Sídlo bývania rodiny prešlo od jaskynných skalných obydlí cez chatrče z dreva a koží, slamené stavby a hlinené a kamenné stavby až po súčasné tehlové, pórobetónové či montované domy. Je logické, že tento vývoj bol a je závislý na..

Konferencia týždenníka TREND o realitách a developmente

Konferencia týždenníka TREND o realitách a developmente sa tento rok venuje oblastiam, ktorým dodala aktuálnosť ekonomická kríza. Otočila trh z hlavy na nohy, pánom sa na ňom stal zákazník. Namiesto silného dopytu, ktorý developeri nestíhali zasýtiť bytmi, víkendovými apartmánmi, kanceláriami, nákupnými centrami, hotelmi a skladovými halami je tu previs ponuky and dopytom takmer vo všetkých segmentoch. Záujem o kúpu a prenájom nehnuteľností sa však nezastavil. Po niekoľkomesačnom hlbokom nádychu sa opäť oživuje.Je to len krátkodobé oživenie alebo..

Prístupová cesta k nehnutelnosti - predchádzanie problémom ohľadom nehnuteľnosti

Kúpa pozemku je úkon, ktorý si vyžaduje pozornosť a obozretnosť oboch zainteresovaných strán; je pomerne ľahké dopustiť sa chýb, ktoré sa spätne nedajú napraviť a ak prehliadneme isté skutočnosti, je možné nielen to, že vzniknú okolnosti, ktoré výrazne znížia cenu predmetného pozemku, ale i to, že vznikne patová situácia, výsledkom ktorej bude jeho nevyužiteľnosť, ktorá vyústi do následnej nepredajnosti. Bratislava ale aj iné mestá sú toho príkladom. Opäť teda platí, že je nutné zodpovedne preveriť nielen každý detail kúpnopredajnej zmluvy,..

Úroky z omeškania pri vyporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva manželov

 Súd v konaní o vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov nemôže zároveň s uložením povinnosti zaplatiť vyčíslenú sumu na vyrovnanie podielu, uložiť z tejto sumy aj povinnosť zaplatiť úroky z omeškania; bráni tomu chýbajúci predpoklad pre vznik takéhoto nároku - omeškanie dlžníka s plnením peňažného dlhu. (Rozsudok Najvyššieho súdu Slovenskej republiky zo 14. októbra 1999, sp. zn. 5 Cdo 117/99)Rozvod - v rozvodovom konaní sa rozhoduje aj o rodičovských právach a povinnostiach, ako aj o rozdelení spoločného majetku, ktorý manželia nadobudli..

Činnosť notárov a advokátov

Zamýšľam predať moje pozemky a rozhodla som sa vyhľadať právnu pomoc. Aký je rozdiel v postavení notárov, advokátov a právnych poradcov? Akú náplň činnosti majú napr. notári, čo môžu vykonávať (aj v súvislosti s realitami), a aké služby poskytujú právnici - advokáti?Edita G., Považský InovecV prípade notárov ako aj advokátov sa jedná o osoby s právnickým vzdelaním, teda o osoby práva znalé. Rozdiel medzi týmito dvomi právnickými profesiami spočíva v náplni ich činnosti, ktorá je upravená osobitnými zákonmi. V prípade notárov ide o zákon..

Spotrebiteľské zmluvy a otázka zabezpečovacieho prevodu práva k nehnuteľnosti

Novelizácia Občianskeho zákonníka účinná od 1. januára 2008 vykonaná na základe zákona č. 568/2007 Z. z., ktorý zmenil a doplnil okrem iných zákon č. 527/2002 Z. z. o dobrovoľných dražbách a zákon SNR č. 323/1992 Zb. o notároch a notárskej činnosti (Notársky poriadok) v znení neskorších predpisov a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej v texte len „novela Občianskeho zákonníka" alebo len „novela") sa dotkla aj obsahu právnej úpravy spotrebiteľských zmlúv, medzi ktoré patria aj zmluvy o poskytnutí peňažných prostriedkov a v ktorých..

Ceny nehnuteľností

Nehnutelnosti ...

Hypotekárny úver na nehnuteľnosť I. - financovanie a registrácia

     Jedným z najčastejších spôsobov financovania kúpy nehnuteľnosti je hypotekárny úver. Hypotekárny úver je využívaný na riešenie otázky bývania v prípade, že záujemca o kúpu napr. bytu nedisponuje dostatočnou finančnou hotovosťou. Účelom záložného práva (z lat. hypotheca) je zabezpečiť pohľadávku a jej príslušenstvo. Z toho dôvodu existencia záložného práva je závislá od existencie pohľadávky, ktorú zabezpečuje. V prvom rade predstavuje donútenie dlžníka, aby splnil svoj záväzok a v prípade, že záväzok nie je riadne..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.