Inteligentný dom

Táto novinka u nás ešte nemá dlhú tradíciu; postupom času sa však u nás začína udomácňovať. Problémom je, že pre veľkú časť verejnosti stále zostáva neznámym alebo príliš abstraktným pojmom. Poďme sa teda pozrieť bližšie, čo toto pomenovanie obnáša a na čo sa môže tešiť záujemca, ktorý si ho zavedie do svojho domova.

Počiatočná investícia ako strašiak?

Inteligentný systém je u nás ešte stále pre väčšinu ľudí synonymom niečoho drahého, zložitého a ťažko dostupného. Sčasti je to pravda, avšak je tu i fakt, že po jeho inštalácii môžeme rátať so znížením spotreby energií, teda s úsporou, v podobe ktorej sa nám investícia bude postupne vracať. V neposlednom rade však treba myslieť aj na výhodu pohodlia, na ktoré sa nepozeráme z finančného hľadiska – spravidla toto je dôvod, ak sa potencionálny užívateľ pre inteligentný systém napokon rozhodne.

                Výhoda inteligentného systému okrem uvedených faktov však nespočíva len v tom, že odbremeňuje obyvateľov od vykonávania opakovaných úkonov a šetrí im námahu a čas, ale zároveň sa eliminuje riziko, že by napríklad zabudli zapnúť či vypnúť alarm, klimatizáciu a podobne. Okrem pohodlia sa teda zvyšuje aj bezpečnosť.

Ak sa ešte vrátime k otázke šetrenia, stojí za to spomenúť jednu možnosť, ktorá možno nie je automaticky každému známa: ako vieme, elektrická energia je najdrahšia v istých „frekventovaných“ hodinách počas dňa a večer. Pri moderných elektrických spotrebičoch je však možné nastavenie na hodiny menej frekventované, keď je elektrina lacnejšia - napríklad si užívateľ nastaví práčku či umývačku riadu na druhú-tretiu hodinu ráno. Síce sa tu nedá vyhnúť istým „vybavovačkám“ (musia vám to povoliť), ale stojí to za to z pohľadu dlhodobej výraznej úspory. Táto výhoda sa síce neviaže len na inteligentný systém, avšak ak si ho majiteľ domu zavádza, je to vhodný okamih aj na realizáciu tejto možnosti a firmy, ktoré systémy inštalujú, to už začínajú automaticky ponúkať.

Na inteligentný systém treba myslieť už pri tvorbe projektu

Dá sa to síce aj neskôr, ale toto je najbezproblémovejšia cesta. Projekty sú síce „dopasované“ na hotový dom, avšak sú isté aspekty, na ktoré je dobré brať ohľad už od začiatku – vyhneme sa tým neskorším komplikáciám. Hlavným cieľom inteligentných systémov je pohodlie – možno si nastaviť rôzne kombinácie, ktoré si potom užívateľ volí stlačením jedného tlačidla. Dokonalejší inteligentný systém postupom času „vypozoruje“ správanie obyvateľov domu a nastaví sa podľa neho; ak v dome dlhodobo zapínajú svetlo každý deň v tom istom čase, inteligentný systém to automaticky začne robiť sám. Ľudský zásah je teda potrebný len v prvotnej fáze, neskôr sa dom „učí“ sám.

                Inteligentné systémy, samozrejme, nie sú rovnaké. Jednoduchšie majú jednoduchý senzorický vstup; tie zložitejšie disponujú schopnosťou vyhodnocovať už uvedené správanie a zvyky obyvateľov a prispôsobujú sa im. Naprogramuje sa algoritmus, ktorý „zbiera“ a analyzuje správanie ľudí v dome a vytvorí si niečo ako vzorec, podľa ktorého potom opakovane postupuje.          

Systém potrebuje „vlastnú izbu“

Pre inteligentný systém by sme si mali vyhradiť samostatnú miestnosť; nemusí byť veľká a najčastejšie si ju majitelia situujú do pivničných priestorov. Je to niečo ako „mozog“ inteligentného systému; odtiaľ sa riadi osvetlenie, kúrenie, bezpečnosť, audiovizuálna technika a všetky ostatné jeho časti, ktoré budú majitelia domu využívať.

Zabezpečovací systém

Požiadavky sa tu líšia od klienta ku klientovi; nainštalovať možno množstvo prvkov ochrany od snímačov pohybu až po snímače rozbitia skla. Osobitnú pozornosť si tu však zaslúžia práve snímače pohybu – dokonalejší inteligentný systém má, ako sme si už povedali, odpozorované vzorce správania stálych obyvateľov a ak sa mu niečo z tohto vzorca „vymkne“, dokáže reagovať spustením sirény či priamym napojením na políciu.   

                Predvídavosť tu ide dokonca ešte ďalej – ak zvykne napríklad domáci pán o štvrtej poobede cvičiť v posilňovni a náhodou niekde v dome zamdlie, systém dokáže identifikovať porušenie zvyčajného vzorca a nehybné telo v niektorej z izieb a privolá mu pomoc. Táto vlastnosť je veľmi užitočná pre ľudí s nejakým zdravotným problémom, ktorým včasná pomoc môže zachrániť zdravie či život.

Osvetlenie

Tu treba určiť počet svetelných okruhov, z ktorých bude mať každý svoj prívod.  Výhodou je možnosť ovládať každý z týchto okruhov jediným zapnutím či vypnutím, tiež je možné napríklad pri odchode z domu jedným „ťahom“ vypnúť všetky svetlá. Takisto sa dajú nastaviť jednotlivé poschodia.

                Tieto okruhy si možno nastaviť v podstate akokoľvek; závisí to od činností, pri ktorých svetlo potrebujeme. Môžeme si napríklad vytvoriť svetelnú scénu „večera“, kde si môžeme nastaviť svetlá nad jedálenským stolom a podobne. Menšou nevýhodou je množstvo káblov, ktorému sa nevyhneme.

                Osvetlením si môžeme pomôcť aj vtedy, ak sa chystáme na dovolenku a chceme navodiť dojem, že v dome niekto zostal; existuje možnosť nastaviť ich tak, aby vytvárali dojem prítomnosti obyvateľov v dome. Môže to odradiť potencionálneho zlodeja.

Kúrenie a ventilácia

Na reguláciu kúrenia sa používajú termoelektrické hlavice. Tie sa umiestnia na zdroj tepla (radiátor alebo podlahové kúrenie), ventiláciu je zasa možné zabezpečiť pomocou stropných jednotiek. Treba však dbať na to, aby ventily neboli zanesené. Kúrenie sa dá takisto nastaviť na niekoľko spôsobov – pri odchode obyvateľov z domu sa napríklad automaticky prepne na úsporný režim alebo sa pri prudkom poklese vonkajšej teploty mierne zvýši. Mimoriadne komfortná je možnosť ovládať kúrenie napríklad z práce – možno si ho zapnúť alebo zvýšiť na diaľku, ak sa vám napríklad ohlási  návšteva a budete potrebovať hosťovskú izbu.  

                Čo sa týka ventilácie, pre obyvateľov domu je komfortnejšie nastaviť si intervaly, v ktorých sa budú ventilátory pravidelne púšťať. Inštalujú sa najmä do sociálnych zariadení.

Žalúzie

Musia byť, samozrejme, na elektrické ovládanie; tiež si môžeme voliť medzi rôznymi polohami ich nastavenia a naprogramovať si skupiny, pomocou ktorých môžeme opäť jediným príkazom spustiť rolety vo viacerých izbách, prípadne na celom poschodí naraz. Takisto je možné nastaviť príkazy pre odchody z domu, kedy sa automaticky vytiahnu; takisto je možné zosynchronizovať ich napríklad s ventiláciou a kúrením.

Hudba a video

Tieto dve vymoženosti už dnes nie je nikto ochotný oželieť a pre objednávateľov inteligentných systémov sa pomaly stáva automatickou požiadavkou. Vo vybraných miestnostiach treba umiestniť obrazovky a reproduktory a samozrejme umiestniť zdroje hudby i obrazu. Audiozariadenia aj videozariadenia tiež možno nastaviť rôznym spôsobom, napríklad ak obyvateľ domu prejde z jednej izby do druhej, obraz a zvuk sa tam automaticky zapne a v miestnosti, z ktorej odišiel, sa zasa vypne. Tiež je možné nastaviť automatické vypnutie oboch zariadení pri odchode z domu, ako aj zapnutie pri príchode.

                Vidíme teda, že inteligentný systém nám vie toho veľa ponúknuť ako v oblasti bezpečia, tak i z hľadiska komfortu. Stále síce zostane nejaká skupina ľudí, ktorá si povie, „veď doteraz sme to zvládli i bez takýchto vynálezov“, avšak podľa skúseností z iných krajín, z ktorých k nám táto novinka prichádza, možno súdiť, že ju i u nás čaká slušná budúcnosť.

 

Autor: Mgr. Katarína Macková

KTN: 13/11

        

Späť

Úprava bytu pre zdravotne postihnutých

FinancovanieDomov bez bariérBezbariérová kúpeľňaBezbariérová kuchyňaBezbariérová spoločnosťUbytovacie zariadenia a obchodné domyV Európe žije viac ako 50 miliónov postihnutých občanov. Ich každodenný život im znepríjemňujú veci, ktoré sú pre ostatných bežnými a vôbec si ich neuvedomujú. Ide napríklad o vysoké obrubníky pri cestách a chodníkoch, tiché semafory, rýchlo sa zatvárajúce dvere, nedostupné budovy či zle zaparkované autá. Obmedzenia sa však často nachádzajú aj na samotných pracoviskách a domovoch týchto ľudí. Pre bezproblémový život..

Ako znížiť hlučnosť práčky a kúpeľne: Efektívne riešenia pre tichší domov Ako znížiť hlučnosť práčky a kúpeľne: Efektívne riešenia pre tichší domov

Asi nikdy predtým sme sa nesnažili tak ako v dnešnej hektickej dobe, nájsť vo svojom vlastnom dome príjemné ticho a pohodlie. Možné je to vďaka niekoľkým jednoduchým opatreniam, medzi ktoré sa radí aj odstránenie najväčších zdrojov hluku. A nakoľko je jedným z nich práve práčka, pozrieme sa na spôsoby, ako znížiť jej hlučnosť a premeniť kúpeľňu na oázu pokoja a harmónie. Kvalitná kročajová izolácia Kročajová izolácia je kľúčovým prvkom pri znížení hluku v domácnosti. Ide o materiál, ktorý sa používa na izoláciu podláh a stien,..

Kuchyňa na pravú mieru Kuchyňa na pravú mieru

-->-->-->-->-->--> Hovorí sa, že láska prechádza cez žalúdok. V prípade dobrej rodinnej atmosféry to platí dvojnásobne. Nuž nato, aby tieto slová boli pravdou, nepotrebujeme len dobrého kuchára, ale hlavne dobrý priestor kde sa chutné jedlo pripravuje. Veď nie nadarmo niektorí odborníci tvrdia, že kuchyňa je v ideálnom prípade centrom života rodiny. V nasledujúcich riadkoch si preto povieme niečo o tom, ako by mala dobrá kuchyňa vyzerať a aké sú hlavné trendy v tejto oblasti. Trocha histórie Kuchyňa, ako jedna z najdôležitejších miestností..

Bývanie rozvedeného manžela - otázniky nad družstevnými bytmi

Dobrý deň. Chcel by som sa opýtať, či mám právo na polovicu bytu, ktorý na mňa a moju manželku (sme v rozvodovom konaní) prepísala svokra po našom sobáši. Jedná sa o družstevný byt, ktorý nie je ešte vo vlastníctve, sme tam len členmi družstva. Rastislav K., Rimavská Sobota Družstevným bytom sa rozumie byt, ktorý je vo vlastníctve bytového družstva, je prenajatý členovi družstva alebo ktorý je v spoločnom nájme manželov, pričom aspoň jeden z manželov je členom družstva. Tak ustanovuje rozsudok Najvyššieho súdu S SR, sp. zn. 5 Cdo 107/2000 z 30.1.2001...

Ako predísť podvodu pri podpise zmluvy o kúpe nehnutelnosti - prevencia rizika podvodu na nehnuteľnosti Ako predísť podvodu pri podpise zmluvy o kúpe nehnutelnosti - prevencia rizika podvodu na nehnuteľnosti

V rámci každodenného života si mnohí z nás ani neuvedomujú, koľko zmlúv uzavrú za jediný deň. Stačí pritom ísť na nákup, odviesť sa hromadným dopravným prostriedkom, či taxíkom a pod. Popri všetkých týchto činnostiach boli uzavreté zmluvy, avšak bez osobitnej písomnej formy. Písomná forma je nevyhnutná najmä pre tie zmluvy, ktoré si vyžadujú z pohľadu zmluvných strán vyššiu mieru právnej istoty. Navyše aj priamo zákon pre niektoré zmluvy vyžaduje povinne písomnú formu, pričom typickým príkladom môžu byť zmluvy o prevode..

Ste nespokojní so správcom domu? Rokujte alebo ho zmeňte!

 Chcel by som sa spýtať v súvislosti s výkonom správy domu podľa platnej zmluvy, ako najefektívnejšie postupovať pri kontrole správcu. Máme totiž uzavretú zmluvu o výkone správy domu so správcom (správcovská spoločnosť je s.r.o.), ktorého podozrievame z nekalej činnosti a postupom voči nám tým, že nedodržuje dohodnuté odsúhlasovanie dodávateľov prác a ich cenníky, nepostupuje hospodárne a efektívne voči nám (dodávateľské práce bývajú riadne predražené), rôzne vratky a poplatky, ktoré sú nám zasielané a na ktoré máme nárok, zdržuje..

Stavebné sporenie a Euro

V prípade zavedenia Eura na Slovensku sa už toho popísalo veľa. Poslednou témou týchto dní, je napríklad duálne zobrazovanie cien v obchodoch. My vám však ponúkame informácie, ktoré sú pri zavedení tejto meny taktiež dôležité. Veľa spoluobčanov si na svoje bývanie sporí prostredníctvom stavebného sporenia. Ako to bude v prípade zavedenia Eura a jeho vplyvu na stavebné sporenie, sa dozviete v nasledujúcich riadkoch ktoré vám pomôžu sa lepšie zorientovať v tejto problematike.Kto a ako si sporíPribližne tretina občanov Slovenskej republiky má uzatvorenú zmluvu..

Poistenie domácnosti a zodpovednost Poistenie domácnosti a zodpovednost

Pýtali ste sa niekedy sami seba, prečo by ste si mali vybavovať niečo ako poistenie domácnosti, alebo poistenie zodpovednosti keď už aj tak platíte za poistenie nehnuteľnosti a nechcete utrácať ďalších pár eur za mesiac, ktoré by ste si mohli ušetriť na krásny nový gauč, alebo na nový koberec ktorý ste videli v obchode? Treba si ozrejmiť predovšetkým, čo všetko zahŕňa poistenie nehnuteľnosti. Predstavte si, že Váš domov by niekto vzal, otočil ho strechou dolu, a začal by s ním triasť. Vaše veci, nábytok, oblečenie, knihy.... začali..

Prečo si vybrať open space kancelárie: nová teória activity-based workplace

V posledných rokoch sa nie len väčšie úspešné firmy ale aj takzvaní podnikatelia na voľnej nohe usilujú o navodenie produktívnej atmosféry pri práci. Open space kancelárie sú pre pracujúcich ľudí v mnohom veľkým prínosom a to či už máte firmu s množstvom zamestnancov, alebo ste podnikateľ, ktorému sa nedarí zachovať motiváciu na gauči vo vlastnom byte. Otvorené priestory kancelárií, ktoré minimalizujú možnosti vytvoriť si súkromné priestory, odstraňujú steny a dvere, sa v histórii prvýkrát uplatnili niekde v 50.-tych..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.