Na krásu záhradného jazierka musíte myslieť už v zime

Umelo vybudované záhradné jazierko v blízkosti domu na záhrade môže byť pre vás  skvelým miestom na odpočinok nielen v horúcom letnom dni. Aj teraz počas jesene si ešte môžete pri tejto nádhernej malej vodnej ploche užiť veľa radosti a pokoja. Už o pár dní tu ale máme zimu a chlad, pred ktorými treba ochrániť nielen naše príbytky, ale aj tento vysnívaný kúsok raja. Ak to podceníte, potešenie s privítania jari nemusí byť tak príjemné.

Ktoré kroky treba pre splnenie tohto cieľa podniknúť?

Vyčistite dno

Aby ste sa mohli tešiť na jar z krásneho záhradného jazierka, musíte ho poriadne vyčistiť. Pomôžu vám v tom kvalitné filtre do jazierka, no občas budete musieť použiť aj ruky. A začať by ste mali od samého dna. V opačnom prípade bude usadené bahno na jar „dokonalým“ zdrojom hnilobných procesov a jedovatých plynov, ktoré zničia všetky živé organizmy jazierka.

Ako sme spomínali, takéto čistenie je možné vykonávať viacerými spôsobmi, najlepšie ručne alebo pomocou špeciálneho vodného vysávača. Ak sa na to podujmete sami, potom musíte starostlivo odstrániť odpad bez poškodenia celého biotopu celej vodnej plochy. 

Použite mriežku alebo fóliu

Ešte pred príchodom chladného počasia, odstránením lístia a veľkých zelených rias z jazierka, zakryte jeho hladinu sieťkou alebo špeciálnou fóliou. Ak to podceníte a necháte vodnú plochu napospas osudu, aj lístie a konáre zo stromov môžu začať na spomínanom dne jazierka veľmi rýchlo hniť, čo si odnesú nielen ryby, ale aj všetky menej odolné druhy rastlín, bez ktorých je vodná plocha ako maliarske plátno bez farby.

Postarajte sa o všetok dôležitý hardvér jazierka

Akékoľvek fontány, čerpadlá, spomínané filtre a ďalšie doplnkové vybavenie jazierka potrebujú počas zimy a mrazov ochranu tiež. Pred nástupom chladného počasia je preto nevyhnutné vykonať niekoľko nasledovných prác :

·         Letné vybavenie na toto obdobie by sa malo odstrániť, vstrekovacie čerpadlá by sa mali vypnúť a odpojiť od filtrov. Začať môžete už pri teplote vzduchu 5 °C.

·         Filtre a UV bloky musia byť starostlivo vysušené a zabalené, aby sa zabránilo vniknutiu vlhkosti.

·         Filtračné médiá (môžu to byť kefy, absorbenty alebo hubovité médiá) musia byť opláchnuté jemným soľným roztokom.

·         Čerpadlo by malo byť vyčistené a uložené vo vedre s vodou v miestnosti bez mrazu.

·         Zariadenia, ako sú hadice, podvodné svetlá alebo trysky fontán, musia byť dôkladne vyčistené nielen od nečistôt, ale aj od vodného kameňa, vysušené a pripravené na zimný odpočinok.

Dajte pozor na silné mrazy

Ak máte na svojej záhrade umelé jazierko z plastu, sklolaminátu alebo betónu, musíte sa o jeho ochranu pred mrazom postarať ešte pred prvými mrazmi, inak ho môže zamrznutá voda jednoducho „roztrhať“. Ako na to?

Jazierko na záhrade

Vezmite niekoľko plastových fliaš a naplňte ich pieskom. Tieto fľaše pojmú všetok tlak a štruktúre jazierka nebude hroziť žiadne nepríjemné narušenie. Dokonca na to môžete využiť gumené loptičky alebo pár polienok dreva. Veľa času vám to nezaberie.

Ak na nič z nášho zoznamu nezabudnete, vaše jazierko bude na jar pripravené na novú sezónu, počas ktorej vám svojou krásou spôsobí radosť a vyčarí úsmev na tvári.

Zdroj obrázka: Ann Simonsson/Shutterstock.com

Späť

Ekologické bývanie – fikcia alebo realita? Je možné stavať úsporne, zdravo a šetrne k životnému prostrediu?

  Ekologické bývanie – fikcia alebo realita? Je možné stavať úsporne, zdravo a šetrne k životnému prostrediu? Pojem ekológia začína byť v posledných rokoch skloňovaný čoraz častejšie; devastovanie prírody človekom už prináša hmatateľné „ovocie“ a pomaly sa to odráža aj na zdraví ľudskej populácie. Tieto otázky sa začínajú skloňovať aj v oblasti bývania. Dom či byt je miestom, kde so svojou rodinou trávime väčšinu svojho života, spíme tam, vyrastajú tam naše deti. Snaha o vytvorenie zdravého prostredia je tu teda pochopiteľná najmä..

Ako zariadiť bývanie v hygge štýle? Ako zariadiť bývanie v hygge štýle?

Vnútorný pokoj, pocit pohody či absencia nervozity a stresu. Takto nejako vyzerá bezstarostný život, ktorý by ste možno radi viedli aj vy. V dnešnej dobe plnej zhonu je ale dosiahnutie takéhoto stavu často náročné. Avšak, predsa len existuje miesto, ktoré môžete premeniť na svoju komfortnú bublinu. Je ním vaša domácnosť! A keď sa povie domov plný harmónie, spomenúť treba dánsku filozofiu hygge. Prečo stojí za pozornosť a v čom spočíva? Žite ako najšťastnejší ľudia sveta Nie je žiadnym tajomstvom, že Dáni patria medzi najšťastnejšie národy..

Exkluzívna zmluva - exkluzivita

 Ak chcete predávaťAk kupujeteExkluzivita - čo to vlastne je?Výhody exkluzívnej zmluvyDôležitá je dôveraPrečo je pre realitné kancelárie podpísanie exkluzivity výhrou?Čo obsahuje exkluzívna zmluva?Zhrnieme si to Aj vy potrebujete predať či kúpiť nehnuteľnosť a rozhodli ste sa zveriť svoj osud do rúk realitnej kancelárie? Za predpokladu, že ste si vybrali naozaj spoľahlivú a serióznu agentúru ste urobili to najlepšie, čo ste mohli. Ako a čo robiť pri obchodných transakciách prostredníctvom realitnej kancelárie vám poradíme v nasledujúcich riadkoch. Ak..

Práva a povinnosti k spoločnému bytu

Pred asi pol rokom som sa oženil a teraz nám bol s manželkou pridelený obecný byt. Aké sú naše práva a povinnosti k spoločnému bytu? Čo sa stane v prípade, že sa rozvedieme, komu byt zostane? Môžeme byt od obce kúpiť?R.E. Kráľ, Bratislava Z otázky vyplýva, že Vám a Vašej manželke vznikol (podpisom nájomnej zmluvy s obcou) spoločný nájom obecného bytu. Podľa Občianskeho zákonníka budete mať k bytu rovnaké práva a povinnosti, najmä budete mať právo byt spoločne užívať a povinnosť podieľať sa spoločne na nákladoch spojených s užívaním bytu. Bežné..

Nebytové priestory - ich nájom a podnájom

Napriek skutočnosti, že otázka nájmu je upravená v základnom občianskoprávnom kódexe - v Občianskom zákonníku - tento prenechal osobitnú právnu úpravu nájmu a podnájmu nebytových priestorov zákonu č. 116/1990 Zb. o nájme a podnájme nebytových priestorov v znení neskorších predpisov (v texte ako “ZNP”). Osobitná zákonná úprava sa vzťahuje na nebytové priestory, ktorými sú miestnosti alebo súbory miestností, ktoré podľa rozhodnutia stavebného úradu sú určené na iné účely ako na bývanie. Medzi nebytové priestory tiež patria byty, pri ktorých..

Narúšanie pokojného bývania ako predpoklad pre zánik nájmu bytu

Rada by som sa informovala, či nás bytové družstvo môže kvôli dcére vysťahovať z bytu? Nemáme kam íst bývať a dá sa tomu vyhnúť, ak bytové družstvo zruší dcére trvalý pobyt a ona odíde preč? Vlastníkom bytu  je bytové družstvo a ja a manžel ako spoloční členovia družstva sme nájomníkmi. Máme dospelú dcéru, ktorá má totožný trvalý pobyt ako my a v čase našej neprítomnosti (manžel je dlhodobo mimo bytu a ja kvôli práci) býva dcéra v byte a susedia sa sťažujú, zatiaľ len ústne, na bytovom družstve, že za dcérou chodia všelijaké..

Vývoj cien nehnuteľností na Slovensku od roku 2005 do roku 2010

V slovenských pomeroch sa zvykne dosť často používať fráza ktorá tvrdí, že: „Z grafov sa ešte nikto nenajedol“. Nuž možno je na tom čosi pravdy, ale autor tohto výroku asi nepochopil ich zmysel. Grafy majú v prvom rade informovať o určitom vývoji, či trende v tom či onom segmente. Zároveň by mali upozorniť na určité anomálie, či nezdravý vývoj ktorý sa mohol prejaviť v sledovanom období.Aj z tohto dôvodu sme sa v redakcii Kompletného TRH-u Nehnuteľností rozhodli priniesť základný trend vývoja cien nehnuteľností na Slovensku. Často krát sa v dnešnej..

Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti)

Záujem Slovákov zlepšovať svoje bývanie je akcelerovaný predovšetkým dostupnosťou úverov, aj rastúcou ponukou nových projektov. Nie každý si však hypotéku môže dovoliť alebo sa ľudia jednoducho boja zadĺžiť na dekády, resp. založiť nehnuteľnosť, v ktorej bývajú. Zlepšovanie kvality bývania je však jednou zo základných ľudských potrieb. Stále málo využívanou možnosťou sú systémové rekonštrukcie existujúceho domu či bytu. Štatistiky potvrdzujú, že byt alebo dom, ktorý má spĺňať potreby svojho užívateľa, by mal prejsť po 15 rokoch modernizačnou..

Nehnutelnosti ...


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.