Na krásu záhradného jazierka musíte myslieť už v zime

Umelo vybudované záhradné jazierko v blízkosti domu na záhrade môže byť pre vás  skvelým miestom na odpočinok nielen v horúcom letnom dni. Aj teraz počas jesene si ešte môžete pri tejto nádhernej malej vodnej ploche užiť veľa radosti a pokoja. Už o pár dní tu ale máme zimu a chlad, pred ktorými treba ochrániť nielen naše príbytky, ale aj tento vysnívaný kúsok raja. Ak to podceníte, potešenie s privítania jari nemusí byť tak príjemné.

Ktoré kroky treba pre splnenie tohto cieľa podniknúť?

Vyčistite dno

Aby ste sa mohli tešiť na jar z krásneho záhradného jazierka, musíte ho poriadne vyčistiť. Pomôžu vám v tom kvalitné filtre do jazierka, no občas budete musieť použiť aj ruky. A začať by ste mali od samého dna. V opačnom prípade bude usadené bahno na jar „dokonalým“ zdrojom hnilobných procesov a jedovatých plynov, ktoré zničia všetky živé organizmy jazierka.

Ako sme spomínali, takéto čistenie je možné vykonávať viacerými spôsobmi, najlepšie ručne alebo pomocou špeciálneho vodného vysávača. Ak sa na to podujmete sami, potom musíte starostlivo odstrániť odpad bez poškodenia celého biotopu celej vodnej plochy. 

Použite mriežku alebo fóliu

Ešte pred príchodom chladného počasia, odstránením lístia a veľkých zelených rias z jazierka, zakryte jeho hladinu sieťkou alebo špeciálnou fóliou. Ak to podceníte a necháte vodnú plochu napospas osudu, aj lístie a konáre zo stromov môžu začať na spomínanom dne jazierka veľmi rýchlo hniť, čo si odnesú nielen ryby, ale aj všetky menej odolné druhy rastlín, bez ktorých je vodná plocha ako maliarske plátno bez farby.

Postarajte sa o všetok dôležitý hardvér jazierka

Akékoľvek fontány, čerpadlá, spomínané filtre a ďalšie doplnkové vybavenie jazierka potrebujú počas zimy a mrazov ochranu tiež. Pred nástupom chladného počasia je preto nevyhnutné vykonať niekoľko nasledovných prác :

·         Letné vybavenie na toto obdobie by sa malo odstrániť, vstrekovacie čerpadlá by sa mali vypnúť a odpojiť od filtrov. Začať môžete už pri teplote vzduchu 5 °C.

·         Filtre a UV bloky musia byť starostlivo vysušené a zabalené, aby sa zabránilo vniknutiu vlhkosti.

·         Filtračné médiá (môžu to byť kefy, absorbenty alebo hubovité médiá) musia byť opláchnuté jemným soľným roztokom.

·         Čerpadlo by malo byť vyčistené a uložené vo vedre s vodou v miestnosti bez mrazu.

·         Zariadenia, ako sú hadice, podvodné svetlá alebo trysky fontán, musia byť dôkladne vyčistené nielen od nečistôt, ale aj od vodného kameňa, vysušené a pripravené na zimný odpočinok.

Dajte pozor na silné mrazy

Ak máte na svojej záhrade umelé jazierko z plastu, sklolaminátu alebo betónu, musíte sa o jeho ochranu pred mrazom postarať ešte pred prvými mrazmi, inak ho môže zamrznutá voda jednoducho „roztrhať“. Ako na to?

Jazierko na záhrade

Vezmite niekoľko plastových fliaš a naplňte ich pieskom. Tieto fľaše pojmú všetok tlak a štruktúre jazierka nebude hroziť žiadne nepríjemné narušenie. Dokonca na to môžete využiť gumené loptičky alebo pár polienok dreva. Veľa času vám to nezaberie.

Ak na nič z nášho zoznamu nezabudnete, vaše jazierko bude na jar pripravené na novú sezónu, počas ktorej vám svojou krásou spôsobí radosť a vyčarí úsmev na tvári.

Zdroj obrázka: Ann Simonsson/Shutterstock.com

Späť

Prepojená kuchyňa s obývacou izbou? Rozložte si priestor! Prepojená kuchyňa s obývacou izbou? Rozložte si priestor!

Ak bývate v malom byte, možno ste si už niekoľkokrát priali, aby ste mali viacej miesta takpovediac na všetko. Môže sa vám zdať, že vaša malá obývacia izba je ešte menšia, keď je plná ľudí. Našťastie existujú triky, vďaka ktorým sa ani v malom byte nebude cítiť „úzko“. Ako dosiahnuť to, aby ste sa cítili dobre, a zároveň mali oddelené jednotlivé miestnosti? Predstavte si situáciu, v ktorej k vám domov prišli na návštevu vaši kamaráti. Usadíte ich v obývačke. Avšak vaša obývačka je prepojená s kuchyňou, kde vaša polovička..

Bývanie v podkroví

 Podkrovie je aj dnes pre niektorých vyhľadávaným obytným priestorom. Už od začiatku 90tych rokov sa realizujú prestavby strešných konštrukcií starších mestských, či rodinných domov prostredníctvom nadstavby. A to nielen v mestách ale aj na vidieku Za príčinu možno považovať nielen počiatočnú príťažlivosť podkrovných priestorov, ale aj pokles bytovej výstavby z pred pár rokov. Nadstavby tak riešia problém v centrách väčších a stredných miest, kde je výstavba nových bytových priestorov pridrahá alebo nereálna.Je dôležité uvedomiť si rozdiel medzi..

Živnostník a hypotekárny úver

Úvery z bankových inštitúcií sú v dnešnej dobe jednou z najčastejších a najobľúbenejších foriem ako si prefinancovať vlastné bývanie. Stále stúpajúce ceny nehnuteľností majú za následok, že len málokto si môže nové bývanie financovať z vlastných zdrojov. Zo širokého spektra bankových služieb si už dnes  na Slovensku vyberie takmer každý. Spotrebné, bezúčelové, hypotekárne – výber úverov je skutočne široký, stačí si len správne vybrať. Nad akým úverom však môžu rozmýšľať živnostníci, na čo ho môžu použiť a čo je k jeho vybaveniu..

Medzimanželské a porozvodové vzťahy k nehnuteľnostiam

Rada by som vás poprosila o radu pri riešení nášho problému. Naši rodičia v roku 1978 darovaním získali po otcovej matke staršiu nehnuteľnosť v pomere 3/4 otec a 1/4 mama. Na pozemku tejto nehnuteľnosti postavili rodičia v roku 1972 nový dom, ktorý je obývateľný, otec bol zavretý, medzi tým sa čas starého domu zrútila, keď otca prepustili naďalej, obýval tento dom, s tým že sa s mamou rozviedol, ale sa majetkovo nevyporiadali. Otec sa znovu oženil a v roku 2000 prepísal dom na druhú manželku, mama svoj podie 1/4 darovala nám. Nedávno otec umrel a my sme sa..

Exekučný predaj nehnuteľnosti v dražbe I.

S priateľom sme sa rozhodli kúpiť rodinný dom s tým, že polovica bude napísaná na neho a druhá polovica na mňa. Moja otázka znie, v prípade, že by priateľ ako živnostník skrachoval, môžem prísť v exekútorskej dražbe o svoju časť domu ? Ako to právne ošetriť a ako prebieha taký exekučný predaj? Ďakujem za odpoveď. Oľga M., Kremnica Partneri nie sú manželmi Je dôležité uvedomiť si, že partnerstvo resp. partnerské spolužitie nemá oporu v zákonných ustanoveniach zákona o rodine - nie je rovnocenné manželskému zväzku. Môžete síce viesť spoločnú..

Prevod spoluvlastníckeho podielu na nehnuteľnosti Prevod spoluvlastníckeho podielu na nehnuteľnosti

Sme dvaja súrodenci a po rodičoch sme zdedili na polovicu stavebný pozemok v Bratislave. Moja sestra svoju časť predala, o čom som sa dozvedel až po tom, ako mi to nový vlastník oznámil. Ja som sa chystal na tomto pozemku postaviť dom, ale v tejto situácii neviem, či sa mám do stavby naozaj pustiť. Ako mám ďalej postupovať?  J. N., Bratislava Pre riešenie Vášho problému je rozhodujúce, kto je nadobúdateľom spoluvlastníckeho podielu Vašej sestry na predmetnom pozemku. Ak ním totiž bola blízka osoba Vašej sestry, to znamená v zmysle Občianskeho zákonníka..

Ako sa nestať obeťou realitného podvodu

 Ak sa spomenie termín realitný podvod, väčšinou každému napadne nejaký nedávny zločin bytovej mafie , táto otázka je však omnoho komplikovanejšia a jej „mafiánska“ stránka je len jednou časťou zla, aj keď má bezpochyby najviac tragických koncov. Podvody s realitami sa však netýkajú len osamelých starších ľudí a mŕtvol vylovených z rybníkov - oveľa viac je tých „prozaických“ prípadov, okolo ktorých sa robí menej kriku, avšak ich dôsledky sú pre postihnutých takisto ničivé a vo všeobecnosti by mali byť varovaním. Poďme sa teda pozrieť..

Ako ušetriť prostredníctvom stavebného sporenia Ako ušetriť prostredníctvom stavebného sporenia

Stavebné sporenie patrí dnes medzi najbežnešie formy sporenia ako si finančne zhmotniť svoje predstavy o vlastnom bývaní. Tak ako v každom segmente trhu, aj možnosti stavebného sporenia prinášajú novinky, ktoré sa prispôsobujú aktuálnym potrebám svojich spotrebiteľov. Hlavne pri súčasných možnostiach stavebného sporenia platí ono známe: „Kto šetrí má za tri.“ Aj preto prináša Prvá stavebná sporiteľňa, a. s. nové alternatívy ako urobiť svoje bývanie úspornejším.Ekologické šetrenieOd 1. januára 2008 platí novela zákona o stavebnom sporení, ktorá..

Hypotekárne úvery = pomocná ruka?

 Čo by ste mali vedieť o hypotekárnych úverochCieľová skupina pre bankyPostup pri vybavovaní hypotekárneho úveruTakže ako to prebieha?Podmienky, za akých môžete požiadať o hypoúverS akými poplatkami musíte počítať?Aká môže byť úroková sadzba? Môže ju klient nejakým spôsobom ovplyvniť?Spôsoby ručenia pri výstavbe nového domu   Hypotekárny úver znamená pôžičku na prefinancovanie kúpy alebo výstavby nehnuteľnosti, je to úver, ktorý je zaručený nehnuteľnosťou. V súčasnosti ho na Slovensku poskytuje osem bankových subjektov. Každá..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.