Spálňa a posteľ


Orientácia na svetové strany
Farby, svetlo, materiály
Nezabudnite vetrať
POSTEĽ
Výber a umiestnenie postele
Lôžko
Matrac
Prikrývky
Estetický aspekt vašej postele
Čo tak vodná posteľ?
Typy postelí
Prach a roztoče


Prvoradou úlohou spálne je, aby sme sa v nej cítili dobre. Má nám spolu s posteľou poskytnúť oddych a regeneráciu nášho organizmu po namáhavom dni. V žiadnom prípade by nemala slúžiť ako sklad, či odkladací priestor pre nadbytočné veci a pôsobiť pri tom preplneným dojmom. Socialistická výstavba panelových domov nám však zanechala množstvo bytov s malou obytnou plochou, takže ich obyvatelia spálňu často umiestňujú do najmenšej izby. V takej miestnosti potom aj šatník či knižnica, ktoré vo väčšej spálni nepôsobia rušivo, budia dojem preplneného priestoru. Ani nad hlavou spiaceho človeka by nemala visieť masívna hmota úložných priestorov. Naše podvedomie aj v spánku vníma takýto objekt ako ťaživý a telo sa nedokáže celkom uvoľniť.



Ak bývate v panelovom byte, potom dobre viete, že rozhodnutie, kam dať spálňu je asi to najľahšie. Väčšinou toto privilégium dostane izba otočená od hluku ulice. Majitelia rodinných domov majú podstatne viac možností a najlepšie sú na tom majitelia novostavieb. Tí už pri dispozičnom návrhu nového domu mohli ovplyvniť nielen orientáciu, ale i veľkosť spálne. V súvislosti so spálňou sa oplatí pripomenúť, že v jej blízkosti by mala byť aj kúpeľňa, toaleta a prípadne i šatník.

Orientácia na svetové strany




Platí pravidlo, že ak bývate na naozaj pokojnom mieste, môžete si spálňu obrátiť kamkoľvek. Neverte výmyslom, že nohy by mali byť na juh a hlava na sever a podobne, sú to prinajmenšom neoverené informácie, ak nie vyslovené hlúposti. Najlepšie urobíte, ak pri zariaďovaní spálne budete myslieť na svoje návyky. Tí, čo radi vstávajú skoro ráno, uvítajú spálňu orientovanú na východ a určite ocenia prebúdzanie rannými lúčmi slnka. V spálni obrátenej na západ si zasa v lete pri zaspávaní môžu dlho vychutnávať zapadajúce slnko. Izba však bude dosť prehriata, preto treba takýto výber dobre zvážiť. Veď komu by sa dobre zaspávalo v prehriatom prostredí? Architekti najviac odporúčajú orientáciu na sever. Je nielen príjemne chladivá, ale menšie množstvo dopadajúceho svetla v tomto prípade prispieva k správnej atmosfére spálne.

Farby, svetlo, materiály




Pri farebnom riešení spálne sa odporúčajú skôr teplé farebné tóny, ktoré pôsobia upokojujúco. Vhodné sú bledšie a pastelové odtiene, ktoré jemne vplývajú na psychiku, pôsobia čisto a zútulňujú prostredie, čo mnohí z nás po rušných a náročných dňoch ocenia. Ženy často uprednostňujú jemné odtiene béžovej, svetložltej či fialovej. Mužom sa viac páčia vážnejšie farby, napríklad tmavomodrá alebo sivá. Pri tmavých odtieňoch si však treba uvedomiť, že môžu pôsobiť veľmi chladným dojmom, ktorý rozhodne do spálne nepatrí.

Nielen rozmiestnenie, ale aj intenzita osvetlenia hrá dôležitú úlohu. Svetlo v spálni by nemalo rušiť, preto netreba podceniť výber správneho osvetlenia. Centrálne stropné svietidlo nie je v spálni nevyhnutné, ale padne vhod. Dokáže osvetliť celú miestnosť tak, že sa v nej môžeme pohodlne a bezpečne pohybovať. Aj keď už ležíme v posteli nesvieti nám nepríjemne do očí, ale sa plynulo rozlieva po celom priestore. Doplniť ho môžeme stojanovou lampou alebo rôznymi nočnými lampami, ktoré oceníme najmä pri čítaní v posteli. Ak máme v spálni i toaletný stolík, je vhodné doplniť ho stolovou lampou, ktorá poslúži na ľahšiu orientáciu medzi kozmetikou a netreba zabudnúť ani na správne osvetlenie zrkadla. V šatníkových skriniach môžu byť v podhľadoch zabudované lampy, pri ktorých sa dá smer svetla nastaviť. Toto osvetlenie oceníme najmä v tmavých ránach, keď si potrebujeme rýchlo vybrať oblečenie.

Nezabudnite vetrať




Samozrejmosťou by malo byť prirodzené vetranie spálne. Pomôže nám predchádzať vzniku plesní a usadzovaniu baktérií. Paplóny a vankúše by sa zo zdravotného hľadiska nemali cez deň ukladať do tmavých nevetraných priestorov – perinákov. Práve v tejto súvislosti vynikne dôležitosť estetickej stránky posteľných obliečok a posteľnej bielizne vôbec. Z materiálov je na obliečky a posteľné plachty najvhodnejšia aj na dotyk príjemná bavlna. Všeobecne sa dá povedať, že prírodné materiály ako už spomenutá bavlna, drevo, kov či sklo sa do spálne rozhodne hodia. Pomáhajú pri tvorbe prirodzenej atmosféry plnej pohodlia, bez ktorého by sme si nemohli dokonale oddýchnuť.

POSTEĽ




Dostávame sa k najdôležitejšej súčasti vašej miestnosti regenerácie, k posteli. Práve jej by sme totiž pri zariaďovaní spálne mali venovať najväčšiu pozornosť.

Výber a umiestnenie postele




Predstava spálne sa vždy spája s posteľou. Práve tomuto kusu nábytku by sme mali venovať najväčšiu pozornosť. Nesprávne vybratá alebo nevhodne umiestnená posteľ môže negatívne ovplyvniť kvalitu nášho spánku. A na zregenerovanie unaveného organizmu kvalitný spánok naozaj potrebujeme. Posteľ nemá byť v blízkosti radiátora ani v priestore medzi oknom a dverami, kde môžeme byť počas spánku vystavení prievanu. Výška postele nad podlahou by mala byť minimálne 30 cm, kde nebudeme vdychovať prach, ktorý sa víri v blízkosti podlahy. V prípade poschodových postelí či podkrovných priestorov dbajme, aby vzdialenosť medzi stropom a posteľou bola aspoň 60 cm. Jedna osoba potrebuje na spanie minimálne priestor 8 m2. Odporúčaná šírka postele je 90 – 100 cm a jej dĺžka má byť o 25 – 30 cm väčšia ako výška jej užívateľa. V prípade manželskej postele berieme do úvahy výšku vyššieho partnera.

Aj posteľ má svoje kritériá. Ideálne rozmery pre dospelého jedinca sú definované a výrobcovia ich s menšími odchýlkami rešpektujú. Šírka lôžka je 90 cm, dĺžka 200 cm a výška plochy na ležanie býva 45 cm, pričom zdravotne postihnutí ľudia ju môžu mať upravenú podľa svojich potrieb.

Posteľ sa skladá z troch najdôležitejších súčastí: z lôžka, matraca a z vankúša s prikrývkou.

Lôžko




Na zaistenie pohodlia vo vašej posteli slúži v prvom rade lôžko. Malo by pozostávať z lamelových roštov, nie starých dráteniek. Ich význam je absolútne opodstatnený. Podporujú ležiace telo tam, kde vyvíja najmenší tlak a zároveň ustupujú v miestach s najväčšou záťažou. Sústava lamiel umožňuje ideálne zakrivenie, spáč sa teda minimálne namáha, a tak maximálne odpočíva. Lamely majú nastaviteľnú tuhosť v strednej, najviac zaťažovanej časti. Novším typom sú takzvané bodové rošty (lattoflex). Zložené sú z plastových bodov, ktoré neregulujú polohu tela plošne, ale rozkladajú jeho váhu priamo v konkrétnych miestach. Rošty sa dajú zakúpiť ako súčasť postele alebo si ich môžete nechať vyrobiť na zákazku. Môžu byť umiestnené napevno alebo sa dajú mechanicky či elektricky polohovať.

Ako pri všetkých častiach, dôležitá je estetická stránka. Nie lôžkových neviditeľných častí, lamiel, ale jeho hlavným viditeľným prvkom, čela. To netvorí iba estetický prvok, často krát je tiež funkčné. Znamená to, že sa dá napríklad polohovať, takže zaisťuje pohodlnú pozíciu napríklad pri sledovaní televízie alebo pri čítaní. Zároveň môže byť táto časť postele doplnená najrôznejšími policami a často krát slúži na upevnenie nočnej lampičky.

Matrac




Ak sa vám podarilo úspešne vyriešiť základ lôžka, zamerajte svoju pozornosť na matrac. Na kvalitu spánku popri umiestnení a rozmeroch postele vplývajú i matrace a rošty. Našťastie dnes si už nemusíme kupovať posteľ ako celok ponúkaný v konečnej podobe. Sami si môžeme zvoliť kombináciu jej troch hlavných častí – konštrukcie postele, roštov a matraca. Najmä matrace a rošty ovplyvňujú kvalitu spánku. Výber konštrukcie je skôr záležitosťou vkusu a estetického cítenia. Počas spánku má byť telo anatomicky správne podoprené. Dobrý matrac by teda v polohe ležmo mal anatomicky tvarovať prirodzenú polohu tela – najmä chrbtice. Keď je tlak na chrbticu rovnomerne rozložený, obličky sa môžu voľne regenerovať a články nervovej sústavy nie sú blokované. Ak je matrac veľmi tvrdý, veľké ramenné a stehnové kĺby sú zle podoprené a stlačené platničky sa neregenerujú. Mäkký matrac zasa zle vplýva na chrbticu, ktorá sa prehýna do oblúka a nedokáže sa uvoľniť. Vzhľadom na čas strávený v posteli, rozhodne stojí za úvahu možnosť dať si vyrobiť matrac na mieru v špecializovanej predajni, kde pri jeho výrobe zohľadnia napríklad hmotnosť či výšku človeka. Z hygienického hľadiska výber matraca ovplyvňuje aj jeho savosť, vzdušnosť a spôsob údržby. Pri výbere roštov sa môžeme rozhodnúť pre polohovateľné alebo nepolohovateľné. Pri polohovateľných si môžeme zvoliť mechanické alebo elektronické nastavovanie polohy, aby dokonale kopírovali krivky ľudského tela. Pri niektorých možno regulovať tvrdosť roštu v chrbtovej časti. Ak si vyberieme tento variant, naša posteľ bude mať nielen nápravné ortopedické, ale i preventívne vlastnosti.

Najjednoduchšie, a pritom kvalitné typy sú matrace pružiace s pružinami. Radia sa medzi lacné riešenia, pritom však dostatočne spĺňajú pravidlá pre zdravý spánok. Bohužiaľ sa dajú len obmedzene polohovať, elastickejšou formou sú matrace s taškovými pružinami, pri ktorých špeciálnu roznášaciu vrstvu tvorí netkaná textília s vysokým podielom vlny. Ideálnym riešením sú matrace z polyuretanovej peny, ktorých existuje mnoho typov. Na trhu sú tiež matrace vybavené tvarovou pamäťou. Materiál, z ktorého sú vyrobené reaguje na telesnú teplotu. Tá mení jeho vlastnosti, a to obzvlášť v oblasti ramien, kde sú odľahčené tlakové body. Pri výbere matraca pamätajte na niekoľko zásadných rád. Mal by byť vyrobený zo zdravotne nezávadného, tvarovo stáleho materiálu, zohľadnite hmotnosť osoby, ktorá na ňom bude ležať, jej veľkosť i vek. Matrac musí byť pozdĺžne prispôsobivý k telu, priečne naopak pevný, aby spáč nebol hlboko zaborený. Konštrukcia musí umožňovať prístup vzduchu k telu, ktoré by malo mať zaistenú optimálnu teplotu. Zvoľte rozoberateľný typ matraca alebo model so snímateľným poťahom. Oboje zaistí hygienu lôžka a uľahčí jeho údržbu.

Prikrývky




V štátoch, kde je teplo sa ľudia na noc prikrývajú len plachtou. U nás na to nie sme zvyknutí. Babičkine duchny vystriedali v teplejších mesiacoch letné prikrývky, v chladnejšom období sa potom k perinám vraciame. Oba typy sa líšia množstvom náplne - čím viac jej je, tým je prikrývka teplejšia. Kúpiť si taktiež môžeme prikrývku zloženú z dvoch kusov, ktoré sú k sebe pripevnené suchým zipsom (v lete sa používa jedna časť a na zimu sa spoja), alebo špeciálne modely určené na dané obdobie (napr. termodeky).

V súčasnosti sa používajú dve možnosti výplní - z prírodných alebo syntetických materiálov. Prvá skupina je zastúpená vlnou a perím. Oboje majú u nás dlhoročnú tradíciu a aj keď už dnes existujú materiály, ktoré ich plne nahradia, určitá skupina ľudí ich stále preferuje, hoci je ich údržba náročnejšia a nedoporučujú sa ani alergikom. Prírodne materiály majú však i svoje klady. Strihaná vlna prijíma vlhkosť smerom dovnútra a spätne ju odovzdáva do ovzdušia mimo lôžko. Doporučuje sa preto obzvlášť reumatikom. Perie sa predáva v rôznych kvalitách od lôžkového až po luxusné prachové.

Syntetické materiály sú zastúpené polyestrom, viskózou a polyamidom. Najčastejšie sa stretávame s polyesterovými vláknami dutými alebo plnými, ktoré sú ľahké, biologicky nestarnú a môžeme ich prať. Majú teda všetky výhody pre kúpu - vydržia dlhé roky a vhodné sú taktiež do rodín s alergikmi a astmatikmi. Nielen pre nich existuje ešte zmiešaná náplň z peria a dutého vlákna, ktorá sa hrdí dobrými izolačnými a úžitkovými vlastnosťami. Je pružná, nezľahúva sa a môže sa vyprať.

Estetický aspekt vašej postele




Vzhľadu postele dávame veľkú dôležitosť. Na to, aby bolo všetko zladené, je výber obliečok do istej miery rovnako dôležitý, ako keď sa žena rozhoduje o vhodnom doplnku.

Pred tým však, ako sa začneme zapodievať vhodným výberom vnútornej výplne posteľnej bielizne, musíme určiť rozmery prikrývok a vankúšov, podľa ktorých budeme v budúcnosti vyberať a nakupovať obliečky. Štandardný rozmer na slovenskom trhu je pre prikrývku 135 x 200 cm, vyššie osoby si môžu zvoliť rozmer 135 x 220 cm. Pre páry, ktoré preferujú spoločnú prikrývku, je pripravený rozmer 200 x 240 cm. Podceniť by sme nemali ani veľkosť vankúša. Obvyklý rozmer je 50 x 70 cm, prípadne 70 x 90 cm. Menší rozmer nebude plniť svoju funkciu a nebude poskytovať dostatočné pohodlie, väčší sa zo zdravotných dôvodov nedoporučuje. Takýto vankúš siaha často až pod chrbát a to je pre kvalitný spánok nevhodné.

Kúpiť si môžeme obliečky jednofarebné alebo pestrofarebné s rôznymi vzormi, ktoré sú navrhované s ohľadom na vek užívateľov. Lôžkoviny sa šijú zo stopercentnej bavlny, saténu (100% bavlna a polyester), damasku (100% bavlna s ornamentálnym alebo geometrickým vzorom), žerzeju (bavlnený úplet), krepu a flanelu. Nedá sa jednoznačne určiť, ktorý z materiálov je najvhodnejší. Z praktického hľadiska by sme mali voliť ľahko udržiavateľné materiály, ktoré stačí jemne prežehliť alebo sa nemusia žehliť vôbec. Posteľná plachta je súčasťou vybavenia. Vyrába sa z bavlnených tkanín, obľúbené sú napínacie plachty z froté alebo žerzeju. Obliečky vrátane plachty by sme mali prať často. Každodenný kontakt látky s telom vyžaduje udržovanie všetkých hygienických zásad a pravidiel. Ak chceme zachovať vzhľad (farebnosť, veľkosť atď.) posteľnej bielizne je nutné zvoliť si kvalitné látky.

Čo tak vodná posteľ?




Neinformovaní ľudia sa väčšinou boja toho, že by sa matrac mohol pretrhnúť a niekoľko hektolitrov vody by sa vylialo na podlahu v spálni a postupne presakovalo k susedom o poschodie nižšie, pričom majiteľ by nemohol robiť nič iné iba takejto spúšti pasívne prihliadať. Ďalej sa desia nestability vodnej hladiny, ktorá je i na palube luxusnej jachty príjemná len do prvých príznakov morskej choroby. Považujú skrátka vodnú posteľ za extravaganciu, ktorá je dielom smiešnym, dielom nebezpečným a kupujú si ju najmä ľudia, ktorí už nevedia, čo by urobili, aby sa odlíšili.

To všetko je však omyl. Vodná posteľ je k svojim užívateľom priateľská a výrobcovia vyššie menované faktory nekompromisne vyradili z hry. Voda v matraci podopiera telo v celej jeho styčnej ploche, takže je kostra celkom uvoľnená. Každý spáč zmení počas noci až osemdesiatkrát polohu a posteľ celkom presne kopíruje privrátenú stranu tela, vrátane bedrovej oblasti. Podobné výhody neposkytuje konvenčný matrac ani náhodou a výhody vodnej postele ocenia i milovníci spania na bruchu, vrátane tehotných žien.

K vodným posteliam sa mal svojho času potrebu vyjadriť dokonca i Anatomický ústav Masarykovej univerzity v Brne, keď po dlhšom skúmaní skonštatoval, že vodná posteľ ako princíp prospieva vhodnému rozloženiu chrbtice pri spánku a dá sa odporučiť ako terapeutická metóda. Tamojší odborníci ju potom odporučili najmä vrcholovým športovcom, a to nielen vďaka vode, ale i vykurovaniu lôžka. Obava z energetickej náročnosti nie je opodstatnená, pretože sa dá ušetriť na vykurovaní celej miestnosti. Je predsa praktickejšie zahrievať posteľ ako okolitý priestor.

Typy postelí




V súčasnej dobe sa používajú dva základné typy konštrukcie vodnej postele. Klasická sa skladá z jednej alebo dvoch oddelených matracov naplnených teplou vodou, uložených v pevnom ráme (akomsi bazéniku). Druhý typ sa nazýva hybridný a má rám z penovej hmoty obopínajúci matrac uzavretý v penovom puzdre. Kombinuje vlastne vodný matrac s matracom s tradičnou konštrukciou. Celková hmotnosť vodných matracov sa pohybuje okolo dvesto až štyristo kilogramov, takže vzhľadom na rozmer (priemerne 205 x 235 cm) je ich váha rozložená tak, že spĺňa parametre nosnosti všetkých typizovaných stropov. Vodu nie je nutné vymieňať, ale stačí ju raz za rok ošetriť špeciálnym kondicionérom.

Prach a roztoče

 
 
 
Ľudia často namietajú, že podobnú posteľ nie je možné odvetrať. Bežný spáč totiž vyprodukuje za noc až jeden liter potu. Tento problém však rieši špeciálna podložka pod prestieradlo, ktorú je možné prať v práčke. Vodný matrac však nepohlcuje prach a roztoče a chová sa veľmi hypoalergénne. Posledným problémom mnohých potenciálnych záujemcov o vodné matrace je otázka, ktorú ľudia obchádzajú ako len môžu, aj keď býva celkom zásadná. Dotýka sa totiž intímneho života. Okrem zmieneného Archimedovho zákona tu celkom spoľahlivo funguje Pascalov zákon, ktorý hovorí: Tlak v kvapaline sa šíri rovnomerne všetkými smermi. Ďalej je užitočné neopomenúť zákon akcie a reakcie. Lenže to už predsa nie je treba rozvádzať.


Späť

Ceny dobre nacenených novostavieb už dole veľmi nepôjdu

    Realitná analytička Veronika Komorníková tvrdí, že cenové dno zachytí len málokto: Po poklese cien starších panelových domov, zleteli v Bratislave aj ceny niektorých novostavieb. Viete odhadnúť o koľko padnú ceny a kedy to naplno prepukne? VK: Treba podotknúť, že síce „zleteli“ ceny novostavieb, ale nie všetkých. Doslovne „luxusných a nadštandardných“, ktoré boli vysoko nad cenami iných novostavieb a to nielen v desiatkach, ale dokonca v stovkách percent. Tieto novostavby síce majú garantovaný vysoký štandard prevedenia, s ich predajom..

Montovaný dom – predsudky a skutočnosť. Naozaj môže konkurovať klasike?

Otázka domu je pre každého jednou z najosobnejších;  je to miesto, kde trávime spolu so svojou rodinou nielen väčšinu svojho života, ale zároveň ho chceme vnímať ako útočisko. Je preto pochopiteľné, že sa každý budúci majiteľ snaží, aby bol jeho dom čo najkvalitnejší – samozrejme v rámci jeho finančných možností, čo býva pri rozhodovaní o jeho druhu často kľúčovým faktorom. Murovaný dom zostane vždy klasikou, avšak jeho výstavba si vyžaduje nielen veľa financií a práce, ale i pomerne dlhý čas. Alternatívou je montovaný dom, ktorý už..

Konferencia týždenníka TREND o realitách a developmente

Konferencia týždenníka TREND o realitách a developmente sa tento rok venuje oblastiam, ktorým dodala aktuálnosť ekonomická kríza. Otočila trh z hlavy na nohy, pánom sa na ňom stal zákazník. Namiesto silného dopytu, ktorý developeri nestíhali zasýtiť bytmi, víkendovými apartmánmi, kanceláriami, nákupnými centrami, hotelmi a skladovými halami je tu previs ponuky and dopytom takmer vo všetkých segmentoch. Záujem o kúpu a prenájom nehnuteľností sa však nezastavil. Po niekoľkomesačnom hlbokom nádychu sa opäť oživuje.Je to len krátkodobé oživenie alebo..

Protiprávne konanie s realitami zakladá (nielen) bezdôvodné obohatenie

Exkluzivita zmluvy musí byť dodržaná Zmluvný vzťah s realitnou kanceláriou bol uzavretý s rozväzovacou doložkou, podľa ktorej pokiaľ táto realitná kancelária do určitého termínu neobstará predaj vášho pozemku, zmluva zaniká a vy nie ste viac viazaní jej ustanoveniami. Predpokladám, že pre prípad porušenia v zmluve dojednanej exkluzivity bola dojedaná zmluvná sankcia. Pokiaľ by ste pristúpili na ponuku vami uvádzaného občana, porušili by ste zmluvu uzavretú s realitnou kanceláriou. Skutočnosť, že vás vyhľadal údajný klient realitnej kancelárie a..

Konanie v rozpore s dobrými mravmi

Obraciam sa na vás s prosbou o radu. Pred 30 rokmi svokrovci vybudovali dom u rodičov na pozemku. Dostali 8 árov. Ale vchodovú bránu postavili na vedľajšej parcele, ktorá patrila rodičom môjho svokra. Po smrti svokrovcov a ich rodičov, brat môjho svokra si dal všetko prepísať na seba takže aj tu parcelu kde bola brána. Chceli sme tu parcelu odkúpiť, ale nám to nepredal. Predal to úplne cudzím ľuďom aj s rodičovským domom cca 27 árov. A vtedy nastal problém podľa nového výmeru hranica pozemku je 1,5 m od nášho domu. Takže nemáme vchodovú bránu a ani miesto nato..

Energetická hospodárnosť budov - nové povinnosti vlastníkov budov

V mnohých vyspelých krajinách sveta je moderným trendom znižovanie nákladov na výrobu a spotrebu energie, účelom čoho je okrem iného aj dodržanie tzv. „environmental friendly“ prístupu k životnému prostrediu, a teda zabezpečenie trvalo udržateľného rozvoja. Právo EÚ a vnútroštátna právna úpravaEurópska únia v danej súvislosti prijala dňa 16. decembra 2002 smernicu 91/2002/ES, ktorá nadobudlo účinnosť 04.01.2003. Členské štáty EÚ boli zaviazané predmetnú smernicu implementovať do svojich právnych poriadkov, pričom Slovenská republika tak vykonala..

Súčasná podoba finančných úverov

„Hypotéka, slovo ktoré sa v poslednom období hrnie na nás snáď zo všetkých strán. Na celom svete sa stala synonymom finančnej krízy. My si ju však budeme v tomto článku všímať ako produkt, pomocou ktorého si môžeme zabezpečiť svoj sen o bývaní. Z tohto dôvodu sme oslovili niekoľko finančných inštitúcií na Slovenskom finančnom trhu, aby mám pomocou modelových príkladov ponúkli svoje produkty.“Čo by ste mali vedieť o úveroch na bývanieNa začiatku by sme si mali povedať, na čo vlastne hypotekárny úver slúži. Tento druh služby pre klienta znamená..

Kúpte si pozemok, pretože ... (TRH Nehnutelnosti)

Daň z nehnuteľností

Čo je to daň z nehnuteľností?Vyrubenie daneKto je to daňovník?Predmet daneVýška sadzby daneNovinkyProblematika dane z nehnuteľností je upravená v zákone č.582/2004 Z. z.o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady (ďalej len "zákon"). V podstate sa teda už tri roky zachováva v pôvodnom stave. Každý rok sa ale dejú jemné úpravy.Čo je to daň z nehnuteľností?  Zákon rozlišuje 3 druhy dane z nehnuteľností:daň z pozemkov,daň zo stavieb,a daň z bytov (kam patria pre účely dane i nebytové priestory v bytovom..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.