Spoločná kúpa bytu

 
Žijeme spolu ako druh a družka už niekoľko rokov a máme v úmysle kúpiť si spoločne byt. Ako naformulovať kúpnu zmluvu? Čo sa stane s bytom, keď uzavrieme manželstvo?


Pavol K. a Mária M., Bratislava


Pokiaľ nie ste manželmi, môžete nadobudnúť byt len do podielového spoluvlastníctva. V takom prípade je potrebné uzatvoriť kúpnu zmluvu, ktorá musí obsahovať náležitosti uvedené v zákone o vlastníctve bytov a nebytových priestorov s tým, že obaja budete uvedení na strane kupujúcich. V kúpnej zmluve by mali byť určené vaše spoluvlastnícke podiely na nadobúdanom byte. Ak by v nej neboli určené, podiely oboch spoluvlastníkov budú rovnaké. Na základe takto uzatvorenej kúpnej zmluvy zapíše správa katastra Vás oboch do katastra nehnuteľností ako podielových spoluvlastníkov.


Spoluvlastnícky podiel na spoločnom byte bude zároveň vyjadrovať rozsah, v akom sa budete podieľať na právach a povinnostiach vyplývajúcich zo spoluvlastníctva bytu. Pokiaľ budú podiely rovnaké, mali by ste mať obaja nielen právo užívať byt v rovnakom rozsahu, ale aj povinnosť rovnako sa podieľať na údržbe a zveľaďovaní spoločného majetku. Určité problémy môžu nastať v prípade, ak podiely spoluvlastníkov nebudú rovnaké - ťažko sa totiž bude definovať právo jedného spoluvlastníka užívať byt v jednej pätine a právo druhého spoluvlastníka užívať ho v štyroch pätinách. O hospodárení s bytom (napríklad prenájom bytu) spoluvlastníci rozhodujú väčšinou hlasov, a to podľa veľkosti podielov. Pokiaľ sa spoluvlastníci nedohodnú alebo ak dôjde k rovnosti hlasov, môžu sa obrátiť na súd. Rovnako tak môžu urobiť aj menšinoví spoluvlastníci, ak boli ostatnými spoluvlastníkmi prehlasovaní a rozhodovalo sa o dôležitej zmene spoločnej veci (napr. zásadná stavebná úprava bytu).


Právny režim nadobúdania vlastníctva manželmi je odlišný od nadobúdania vlastníctva druhom a družkou. Manželia nadobúdajú veci (teda aj byty) spravidla do bezpodielového spoluvlastníctva. Ich práva a povinnosti k takto spoločne nadobudnutej veci sú rovnaké a právny režim bezpodielového spoluvlastníctva manželov sa aj v niektorých ďalších ohľadoch odlišuje od právneho režimu podielového spoluvlastníctva. Predmetom bezpodielového spoluvlastníctva manželov sa však nestávajú veci získané pred uzatvorením manželstva niektorým z manželov. V prípade uzatvorenia manželstva ostane teda byt, ktorý ste nadobudli do podielového spoluvlastníctva naďalej vo vašom podielovom spoluvlastníctve. Zákon však pozná spôsob, ako "transformovať" podielové spoluvlastníctvo takéhoto bytu na bezpodielové spoluvlastníctvo manželov. Manželia totiž môžu po uzatvorení manželstva dohodou previesť vlastníctvo bytu na tretiu s tým, že tá následne prevedie byt do bezpodielového spoluvlastníctva manželov.


Ak sa jeden zo spoluvlastníkov rozhodne svojho podielu zbaviť, musí ho najskôr ponúknuť na predaj druhému spoluvlastníkovi. Túto povinnosť nemá, pokiaľ by mal v úmysle spoluvlastnícky podiel predať blízkej osobe (napr. súrodencovi, rodičovi). V prípade bezpodielového spoluvlastníctva manželov takáto situácia neprichádza do úvahy - pokiaľ by jeden z manželov chcel spoločný majetok predať, musel by získať súhlas manžela či manželky, alebo dosiahnuť zrušenie bezpodielového spoluvlastníctva.


Môže tiež dôjsť k situácii, že jeden zo spoluvlastníkov alebo obaja už nemajú o spoluvlastníctvo bytu záujem. Vtedy môžu uzatvoriť písomnú dohodu o zrušení spoluvlastníctva. Ak sa spoluvlastníci nedohodnú, rozhodne na návrh ktoréhokoľvek z nich o zrušení podielového spoluvlastníctva súd. V prípade, že je možné reálne rozdelenie bytu, súd ho rozdelí medzi spoluvlastníkov, pričom prihliadne na veľkosť spoluvlastníckych podielov a jeho účelné využitie. Keďže reálne rozdelenie bytu je skôr výnimočné, prichádzajú do úvahy ďalšie spôsoby rozdelenia spoluvlastníctva, t. j. prikázanie bytu do výlučného vlastníctva jedného zo spoluvlastníkov s tým, že druhý spoluvlastník má právo na náhradu za svoj spoluvlastnícky podiel, alebo predaj bytu a rozdelenie výťažku medzi spoluvlastníkov.


Vzhľadom na skutočnosť, že podrobná analýza Vášho prípadu by vyžadovala viac priestoru a zváženie viacerých okolností, odporúčam Vám, aby ste sa s Vašim prípadom obrátili na právnika špecializujúceho sa na právne vzťahy k bytom.

 

Späť

Ceny starých bytov klesajú! (vývoj cien)

  „Potenciálni kupci budú ešte chvíľu vyčkávať, kým ceny nepadnú na pomyselné dno. Predávajúci by si mali uvedomiť, že ak chcú predať, musia byt oceniť reálne, tak, aby jeho stav, vek, kvalita a lokalita zodpovedali cene,“ myslí si Veronika Komorníková, šéfredaktorka časopisu Kompletný TRH Nehnuteľností. Poklesli ceny starších nehnuteľností v Bratislave za posledne obdobie? Aké konkrétne byty a v ktorej lokalite? O koľko poklesli ceny? Cena starých bytov v Starom Meste je najustálenejšia a drží sa v cenovom pásme medzi 70-85 tis. Sk/m2 v závislosti..

Nájomné byty v súčasnosti

Nájomné byty na Slovensku sú čímsi, čo nezapĺňa hlavné témy týkajúce sa realitných debát. V nich totiž predsa len panuje v našich končinách vplyv snáď už končiacej krízy a jej dopadov na ceny nehnuteľnosti. Pričom táto téma by si na Slovensku zaslúžila oveľa viac pozornosti ako má v súčasnosti. Nájomné byty sú totiž trendom, ktorý by mohol oživiť realitný segment a sprístupnil by bývanie, ktoré síce nie je „vo vlastnom“, ale určite by pomohlo mnohým nájsť si prístupnejšiu strechu nad hlavou.Ako sme už spomenuli hneď na začiatku, téma..

Vonkajšie žalúzie pre tienenie a zníženie hluku v interiéri Vonkajšie žalúzie pre tienenie a zníženie hluku v interiéri

Tieniace prvky majú jasnú úlohu - zabrániť slnečným lúčom preniknúť do vášho príbytku. Lenže predokenné žalúzie majú viacero ďalších funkcií, ktoré zaručene oceníte nielen v lete, ale počas celého roka.   Vonkajšie tienenie okna dnes dokáže bez najmenších problémov nahradiť klimatizáciu, pretože s ich pomocou a v tej najvyššej kvalite môžu znížiť teplotu v interiéri až o 4 stupne. Tienenie podľa vašich potrieb Vnútorné aj vonkajšie žalúzie majú veľkú výhodu v tom, že umožňujú regulovať osvetlenie v miestnosti. Naklápanie..

Rodinné spory o byt - bývanie bez právneho dôvodu

 Moji rodičia žijú spolu s mojou staršou sestrou a jej dieťaťom v jednom byte, ktorého vlastníkmi sú rodičia. Keďže nájomné a ostatné poplatky sú pre nich privysoké, rozhodli sa byt vymeniť za iný, kde by boli poplatky nižšie. Moja sestra je tam však prihlásená na trvalý pobyt, avšak neprispieva na domácnosť a vznikli nedoplatky. Sú moji rodičia povinný sestre a jej dieťaťu poskytnúť náhradné ubytovanie? Ďakujem za odpoveď.Izabela R., Prešov Predmetný byt sa nepochybne nachádza v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov, teda vašich rodičov. Predpokladám,..

Nájomná zmluva I.

Rada by som dala do prenájmu môj byt, lebo sa chystám odcestovať do cudziny na brigádu. V byte býva so mnou moja sestra, neviem či je možné prenajať napr. len jednu - dve izby. Aké sú moje práva, povinnosti v súvislosti s nájmom, musí byť zmluva písomná alebo stačí ústna dohoda? Ďakujem za odpoveď.Inge T., Považská BystricaNájomná zmluva je dvoj a viacstranný právny vzťah, v rámci ktorého prenajímateľ prenecháva za odplatu nájomcovi vec, aby ju dočasne užíval alebo z nej bral aj úžitky, pričom prenajímateľ je povinný prenechať prenajatú vec nájomcovi..

Nájom a podnájom nebytových priestorov ako odplatný vzťah a výpoveď z nájmu

Právna úprava nebytového nájmu   Občiansky zákonník zaraďuje nájom a podnájom nebytových priestorov medzi osobitné  prípady nájmu (§  720 Občianskeho zákonníka, ďalej v texte ako „OZ“), jeho vlastná úprava je však obsiahnutá v osobitnom zákone, na ktorý odkazuje ustanovenie § 720 OZ. Ide o zákon č. 116/1990 Zb. Medzi Občianskym zákonníkom a zákonom č. 116/1990 Zb. je vzťah lex specialis k lex generalis, čo znamená, že ustanovenia zákona č. 116/1990 Zb. o nájme a podnájme nebytových priestorov v znení..

Hypotekárny úver na nehnuteľnosť I. - financovanie a registrácia

     Jedným z najčastejších spôsobov financovania kúpy nehnuteľnosti je hypotekárny úver. Hypotekárny úver je využívaný na riešenie otázky bývania v prípade, že záujemca o kúpu napr. bytu nedisponuje dostatočnou finančnou hotovosťou. Účelom záložného práva (z lat. hypotheca) je zabezpečiť pohľadávku a jej príslušenstvo. Z toho dôvodu existencia záložného práva je závislá od existencie pohľadávky, ktorú zabezpečuje. V prvom rade predstavuje donútenie dlžníka, aby splnil svoj záväzok a v prípade, že záväzok nie je riadne..

Byty na prenájom - ceny v Bratislave za rok 2005

V súčasnosti je veľa ľudí, ktorí sa rozhodli kúpiť si byt za účelom jeho prenájmu. Kto však chce prenajímať byt, kupovaný na úver, musí si veľmi dobre zrátať, nakoľko môže nájomné pokryť splátky úveru.Treba si uvedomiť, že pravidelné mesačné splátky sa dajú investovať aj do iných produktov ako sú nehnuteľnosti, pričom napríklad pri finančných produktoch nedochádza k postupnému opotrebovávaniu, a tým k obmedzovaniu vplyvu inflácie na zvyšovanie ceny (výšky nájomného). Pri prenájme nehnuteľností treba rátať aj s určitou rezervou - keď sa..

Ako ušetriť prostredníctvom stavebného sporenia Ako ušetriť prostredníctvom stavebného sporenia

Stavebné sporenie patrí dnes medzi najbežnešie formy sporenia ako si finančne zhmotniť svoje predstavy o vlastnom bývaní. Tak ako v každom segmente trhu, aj možnosti stavebného sporenia prinášajú novinky, ktoré sa prispôsobujú aktuálnym potrebám svojich spotrebiteľov. Hlavne pri súčasných možnostiach stavebného sporenia platí ono známe: „Kto šetrí má za tri.“ Aj preto prináša Prvá stavebná sporiteľňa, a. s. nové alternatívy ako urobiť svoje bývanie úspornejším.Ekologické šetrenieOd 1. januára 2008 platí novela zákona o stavebnom sporení, ktorá..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.