Staviate dom? Vyzbrojte sa arzenálom pre kutilov

Stavby domov boli populárne v minulosti, ale aj dnes. Či už staviate svojpomocne alebo s firmou, cieľ je rovnaký. Ak túžite bývať vo vlastnom dome, tak neváhajte. Pokiaľ máte ochotnú rodinu a priateľov, môžete stavať aj sami. Záleží na tom, koľko času ste si na to vyhradili. Ak máte bývanie a nič vás netlačí, môžete si dovoliť venovať tomu aj roky. Niektorí ľudia však potrebujú obratom investovať. Ak chcete bývať čo najrýchlejšie, môžete začať úplne od začiatku a peniaze získať z banky.

Stavba domu

Chcete ušetriť čas alebo peniaze?

Pre svojpomocné stavanie sa ľudia rozhodujú hlavne kvôli financiám. Platia vtedy iba za materiál, a neplatia za prácu. Faktom je, že nejaké peniaze to ušetrí. Môže sa to ale predražiť aj na materiáli. Firmy majú tiež slušné zľavy, ktoré poskytnú aj vám. Bežný človek taktiež nedisponuje takým strojovým vybavením, ako stavebné firmy. 

Ak náhodou niečo nesprávne urobíte, už sa to predražuje. Môžete vsadiť aj na kombináciu, niečo vy a niečo firma. Skôr ako sa do toho dáte, musíte si zvážiť pre a proti. Ak si niektorú časť chcete urobiť sami, budete potrebovať aj nejaké náradie. Takýchto pomocníkov si môžete vybrať aj v Kaufland letáku. Sú bezkonkurenčné najmä cenou, no príjemne prekvapia aj dobrou kvalitou. Ak si potrebujete vybrať viacero nástrojov, nevyjde vás to príliš veľa. Kúpu profi náradia zvažujte vtedy, ak plánujete dané nástroje využívať dlhodobo.


Premeňte sen na skutočnosť

A čo čas, máte ho? Ak staviate sami, čas je váš nepriateľ. Predlžuje sa to, a vy musíte niekde bývať. Možno máte malé deti a chcete si rýchlejšie užívať výhody domu. Možno platíte drahý podnájom, a to vás núti k výkonom alebo sa naopak tlačíte piati v dvoch izbách. Aj to je detail, ktorý vás poženie vpred. Všetko si preto treba dobre premyslieť a nechať si poradiť.

Hrubá stavba je rýchla, horšie sú dokončovacie práce. Ak sú financie nachystané, všetko ide ako po masle. Už len svoj vysnívaný domček premeniť na skutočnosť. Nestačí ho len postaviť, treba sa oň aj starať. Výhodu máte, ak ste domáci kutil. Všeličo si vyrobíte a opravíte.



Stavanie domu

S dobrým projektom vás komplikácie nezaskočia

Nezabúdajte, že veľmi dôležitý je aj projekt. Nestaviate totiž domček z kariet. Dajte si zakresliť všetky vaše nápady. Môže sa stať, že vaše sny sa nebudú dať zrealizovať. Vyskytne sa napríklad problém na pozemku. V nejakej časti môže byť zúžený a už nastane komplikácia. V takom prípade musíte improvizovať a riešiť zmeny. 

Je potrebné mať schválenú každú maličkosť. Jedna vec totiž ovplyvňuje druhú. Všetko si potrebujete dobre premyslieť a zaznamenať. Aj zmeny, ktoré sa vám zdajú nedôležité, môžu stavbu dosť ovplyvniť. Nechcete predsa, aby sa vám váš domček rozsypal ako ten z kariet.

TIP 

Ak chcete ušetriť čas a peniaze, môžu vás osloviť aj drevodomy. Drevostavbu však musíte naplánovať do posledného detailu. Neskôr nemôžete nič zmeniť. Máte ho však vyskladaný v priebehu niekoľkých týždňov. 


Všetko nachystané, už len začať 

Stavebné povolenie máte v rukách, pozemok pripravený a všetko premyslené. Môžete začať stavať. Na čo nesmiete zabudnúť? Prečítajte si pár tipov, s ktorými musíte rátať a financovať ich:

  • práce na pozemku

  • základová doska a prípojky

  • hrubá stavba

  • strecha, okná a dvere

  • rozvody v stenách

  • omietky a hydroizolácia

  • podlahové vykurovanie

  • potery, kotolňa a sadrokartónové stropy

  • kuchyňa, kúpeľňa a podlahy

  • zateplenie, obloženia a dvere

  • vonkajšie úpravy.


Stavba domu

Zhrnutie

Ak ste sa už rozhodli, máte pred sebou dlhodobý cieľ. Aby vám jeho plnenie išlo od ruky, musíte mať plán. Stavanie s firmou alebo svojpomocne je len na vás. Treba si spočítať výhody a nevýhody vášho rozhodnutia. Ruku k dielu môžete priložiť aj v prípade, že vám dom stavia firma. Nezabúdajte na stavebný dozor. Ak ho máte len na papieri, prípadné chyby vás dobehnú. Projekt, ktorý sa nebude každú chvíľu meniť, je vašou správnou cestou. Už sa len do toho pustiť a tešiť sa na nové bývanie.


Späť

Bývanie v meste a na dedine

Ako sa hovorí, život je otázka priorít. Túto vetu nepoznáme len ako slogan jednej reklamy, ale týka aj spôsobu nášho života v oblasti hodnôt, či praktického života, napr. bývania. Asi najviac sa však prejavuje vo výbere možnosti bývania v meste, alebo na vidieku. Zatiaľ čo v iných oblastiach bývania sa dá čitateľom presne poradiť, výber z týchto dvoch oblastí je skôr témou, kde samotné rozhodnutie je akousi zmesou vlastného presvedčenia a finančných možností, ktoré na splnenie svojej túžby máte. Aj keď Slovensko nepatrí k tým najvyspelejším krajinám..

Krby a kozuby. Spríjemnime si zimu i leto. Krby a kozuby. Spríjemnime si zimu i leto.

Na prvý pohľad sa môže zdať, že otázka krbov a kozubov nie je v súčasnom ročnom období aktuálna; pravdou však je, že na tieto veci je lepšie myslieť ešte v čase, keď nás treskúca zima nenúti k zbytočne rýchlym a prvoplánovým riešeniam. Ďalším faktom je, že mnohí z nás sú po zime „poučení“, ako sa pripraviť na tú ďalšiu. Poďme sa teda pozrieť na možnosti, ktoré v tejto oblasti máme, a zároveň sa môžeme pristaviť aj pri otázke ohňa v záhrade, ktorý môžeme využiť oveľa skôr. Kozub je nielen skvelým zdrojom tepla, ale i mimoriadne..

Ceny pozemkov stúpajú, je ich nedostatok

Pozemkov je nedostatok, na stavebné parcely sa menia aj lesy a poľnohospodárska pôdaPrečo sa oplatí navštíviť pred podpisom kúpnej zmluvy katastrálny úradNa čo nezabudnúť pri kúpe stavebného pozemkuOrientačný prehľad cien pozemkov v niektorých slovenských mestách Ceny stavebných pozemkov vyháňa hore najmä zvýšený dopyt po nich. Záujem o pozemky zvyšuje hlavne dostupnosť hypotekárnych úverov pre širšie vrstvy obyvateľstva a väčší záujem o stavbu rodinných domov. Nedostatok stavebných pozemkov a ich vysoké ceny sú najvýraznejšie práve..

Občianske spolužitie - susedské vzťahy v praxi

Chcela by som sa spýtať na otázku spolunažívania vlastníkov bytov. Bývam na prvom poschodí a podo mnou prenajíma vlastníčka byt, v ktorom sú dvaja fajčiari, tí sa však rozhodli fajčiť v priestoroch WC čím sa rozširuje dymový smrad do môjho bytu/nakoľko dym stúpa hore a nie sú ochotní zapnúť ani ventilátor. Mám napáchnutú kúpeľňu, WC aj chodbu nakoľko sa tento dym ďalej nepohybuje a vetranie týchto priestorov je problematické a možné jedine tým, že otvorím vchodové dvere. Je možné niečo podniknúť v tejto veci napr. cez zákon o ochrane nefajčiarov?..

Spoluvlastnícky podiel ako predmet záložného práva a postihnutie spoluvlastníckeho podielu exekúciou

Podľa vami uvedených skutočností má dotknutý spoluvlastník viacero podlžností, a to počnúc od dlhu voči hypotekárnej banke až po vami bližšie nešpecifikovaný počet veriteľov, ktorí si svoje pohľadávky voči spoluvlastníkovi uplatnili v exekučnom konaní. Pokiaľ ide o záložné právo hypotekárnej banky na jemu prislúchajúci spoluvlastnícky podiel, záložné právo tu vzniklo priamo zo zmluvy o hypotekárnom úvere. Súčasťou takej zmluvy je samozrejme klauzula o zriadení záložného práva na nehnuteľnosť preukázateľne patriacu osobe, ktorej sa hypotekárny..

Bývanie bez právneho titulu

V decembri 2007 sme sa na základe nájomnej zmluvy s bytovým družstvom stali nájomníkmi bytu. V čase podpísania zmluvy, ale v byte býval neplatič, ktorému bytové družstvo na základe nedoplatkov a dlhov zrušilo nájomnú zmluvu a ponúklo mu náhradné ubytovanie, ktoré odmietol. Existuje o tom aj doklad, ktorý podpísal. Za neplatiča sme museli všetky dlhy vyplatiť a bytové družstvo nám ponúklo, že byt si môžeme neskôr odkúpiť do osobného vlastníctva. Vo februári 2008 sme bytové družstvo požiadali o odkúpenie bytu do vlastníctva, kde nám bytové družstvo v..

Byty na prenájom - ceny v Bratislave za rok 2005

V súčasnosti je veľa ľudí, ktorí sa rozhodli kúpiť si byt za účelom jeho prenájmu. Kto však chce prenajímať byt, kupovaný na úver, musí si veľmi dobre zrátať, nakoľko môže nájomné pokryť splátky úveru.Treba si uvedomiť, že pravidelné mesačné splátky sa dajú investovať aj do iných produktov ako sú nehnuteľnosti, pričom napríklad pri finančných produktoch nedochádza k postupnému opotrebovávaniu, a tým k obmedzovaniu vplyvu inflácie na zvyšovanie ceny (výšky nájomného). Pri prenájme nehnuteľností treba rátať aj s určitou rezervou - keď sa..

Kúpa nehnutelnosti zaťaženej vecným bremenom alebo záložným právom na nehnuteľnosti?

Pred samotnou kúpou zaťaženej nehnutelnosti je vhodné, aby si kupujúci v prvom rade jasne ozrejmil, či skutočne chce nadobudnúť nehnuteľnosť s ťarchou alebo nezaťaženú nehnuteľnosť. Jeho postup závisí od toho, či nehnuteľnosť je nadobúdaná priamo konaním kupujúceho alebo cez sprostredkovateľa - realitnú kanceláriu. Kupujúci by si mal vyžiadať relevantné a najmä aktuálne doklady ohľadne predmetnej nehnuteľnosti, napr. originál  listu vlastníctva. Na liste vlastníctva, ktorý môže získať od predávajúceho, od realitnej kancelárie..

Stavebné sporenie a Euro

V prípade zavedenia Eura na Slovensku sa už toho popísalo veľa. Poslednou témou týchto dní, je napríklad duálne zobrazovanie cien v obchodoch. My vám však ponúkame informácie, ktoré sú pri zavedení tejto meny taktiež dôležité. Veľa spoluobčanov si na svoje bývanie sporí prostredníctvom stavebného sporenia. Ako to bude v prípade zavedenia Eura a jeho vplyvu na stavebné sporenie, sa dozviete v nasledujúcich riadkoch ktoré vám pomôžu sa lepšie zorientovať v tejto problematike.Kto a ako si sporíPribližne tretina občanov Slovenskej republiky má uzatvorenú zmluvu..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.