Záleží vám na dobrom vzduchu? Otestovali sme TOP zvlhčovače vzduchu

Všimli ste si niekedy, že vzduch začína byť počas zimných mesiacov suchší? Chladný vzduch totiž neobsahuje rovnaké množstvo vlhkosti ako teplý letný vzduch. K efektu suchého vzduchu prispieva aj skutočnosť, že prevádzka vášho vykurovacieho systému môže odstrániť ďalšiu vlhkosť zo vzduchu a vzduch vo vašom domove bude ešte suchší. To  vedie k suchej, svrbivej a popraskanej koži, ktorá je nepríjemná a potenciálne škodlivá pre vaše zdravie.

Našťastie existuje nástroj, ktorý môže v tejto situácii pomôcť. Zvlhčovač. Terapia zvlhčovačom dodáva vzduchu vlhkosť, aby sa zabránilo vysušeniu, ktoré môže spôsobiť podráždenie v mnohých častiach tela. Zvlhčovače môžu byť obzvlášť účinné pri liečbe suchosti pokožky, nosa, hrdla a pier. Môžu tiež zmierniť niektoré príznaky spôsobené chrípkou alebo nachladnutím. Preto ak vám záleží na dobrom vzduchu a sucho je to, s čím bojujete, zvlhčovač je riešením.

difúzer

Aké benefity ponúka zvlhčovač vzduchu?

Vlhkosť funguje ako prírodné zvlhčujúce činidlo a zvlhčovač tak prospieva nielen vám a určitým vašim zdravotným stavom, ale aj vášmu domovu a to nasledovne:

 

●     prechladnutie a chrípka - vlhkosť umožňuje malým chĺpkom v nose sa pohybovať a vykonávať svoju prácu odfiltrovaním baktérií a vírusov prechladnutia a chrípky. Keď sa nad tým zamyslíte, dáva to zmysel. Chrípková sezóna sa každoročne kryje s poklesom teploty a vlhkosti, takže zvýšenie vlhkosti vo vašom dome môže zabrániť prenosu vírusov vo vašom dome.

●     suchá pokožka - teplo, prúdiace cez váš domov v zimných mesiacoch, môže zanechať pokožku napnutú, suchú a svrbivú, najmä pokožku na rukách, ktorá má menej mazových žliaz. Pery v zime častejšie a ľahšie popraskajú.

●     chrápanie - suchý vzduch môže prispieť - dokonca zvýšiť závažnosť príznakov chrápania. Stáva sa to preto, že nedostatočná vlhkosť vzduchu spôsobuje opuch hrdla a upchatý nos.

●     nosoústne dutiny - nízka vlhkosť je známa tým, že vysušuje vaše sínusové cesty a v najhoršom prípade to môže viesť k diskomfortu v nose, sínusovému tlaku, bolestiam hlavy a dokonca aj ku krvácaniu z nosa.

●     izbové rastliny - mnohé z najobľúbenejších izbových rastlín pochádzajú z džungle, čo znamená, že sa im darí v prostredí, kde je vo vzduchu množstvo vlhkosti. Keď je vzduch príliš suchý, môže to rastlinám spôsobiť problémy, vrátane straty listov, suchých špičiek listov a spomaleného rastu. Očividne to bude všetko závisieť od typu rastlín, ktoré máte doma, ale používanie zvlhčovača vzduchu dáva vašej vnútornej záhrade väčšiu šancu prosperovať.

●     nábytok a podlahy - drevené prvky, ako sú podlahy a nábytok, negatívne reagujú na kolísanie vlhkosti. Keď sú drevené predmety príliš suché, je možné, že prasknú a rozštiepia sa. Ak máte vo svojom dome optimálnu úroveň vlhkosti, chránite aj pružnosť a celistvosť svojho dreveného nábytku.

 

Aká vlhkosť je správna vlhkosť?

Zvlhčovanie vzduchu môže byť prospešné, ale prílišná vlhkosť môže spôsobiť zdravotné problémy. Vysoká úroveň vlhkosti môže zhoršiť dýchacie problémy a vytvárať vo vzduchu nepríjemnú vlhkosť. Optimálna úroveň vlhkosti zdravého vzduchu sa pohybuje od 25% do 55% relatívnej vlhkosti. Nízka vlhkosť vzduchu pod 25% je nezdravá a vlhkosť vyššia ako 55% môže podporovať rast plesní, baktérií, húb a roztočov. Pri pohľade na okná často zistíte, že máte príliš vlhký vzduch. Kondenzát nahromadený na oknách je známkou prílišnej humidity.

 

Aby ste udržali správnu úroveň vnútornej vlhkosti, musíte ju vedieť zmerať. Meranie úrovne vlhkosti v reálnom čase je jednoduché, rýchle a lacné pomocou digitálneho vlhkomera. Tieto zariadenia na batérie zobrazujú presné údaje o aktuálnej úrovni vlhkosti a teploty a niektoré obsahujú ďalšie funkcie, ako je konverzia stupňov Celzia/Fahrenheita, upozornenia na príliš vysokú, alebo nízku úroveň vlhkosti a podsvietenie. Mnoho zvlhčovačov ponúka vstavané vlhkomery a senzory ovládania vlhkosti známe ako hygrostaty, ktoré vám pomôžu presne zmerať a upraviť vlhkosť vzduchu v domácnosti. Vlhkosť testujte denne, najmä ak má niekto vo vašej domácnosti alergiu alebo astmu.

 

Pre aký zvlhčovač sa rozhodnúť?

Aby sme vám uľahčili výber, otestovali sme najlepšie zvlhčovače vzduchu, ktoré momentálne trh ponúka a vedeli vám tak poradiť pri rozhodovaní. V našom teste si prvenstvo vybojoval model Klarstein VapoAir, ktorý vám v krátkosti aj predstavíme.

 zvlhovač

Zvlhčovač vzduchu Klarstein VapoAir

V zásade je jeho obsluha veľmi jednoduchá. Nádrž je možné vybrať a plní sa cez otvor na spodnej strane. Nie je to intuitívne, ale väčšina zvlhčovačov je takto skonštruovaná. Po naplnení a vložení nádrže na vodu a pripojení zariadenia k napájaniu je možné všetky ďalšie nastavenia a funkcie zariadenia VapoAir pohodlne vykonať pomocou ovládacieho panela. Praktická je najmä detská poistka, ktorá chráni pred neúmyselnými zmenami nastavení. Požadovanú vlhkosť vzduchu medzi 30 a 75 %  je možné nastaviť v krokoch po 5 % a jednotka sa po jej dosiahnutí automaticky prepne do pohotovostného režimu. Voliteľná funkcia ohrevu paru nielen mierne zahreje, ale spôsobí jej jemnejšie odparovanie a distribúciu. Na dávkovanie hmly má dva výstupy, ktoré je možné otáčať o 360 ° nezávisle na sebe. Zariadenie je vybavené tromi voliteľnými úrovňami hmly a dokáže vyhovieť všetkým individuálnym požiadavkám na zvlhčovanie. Keramický filter, ktorý je integrovaný v nádrži, čistí a zmäkčuje vodu.

 

Výrobca neuvádza veľkosť miestnosti, ale dá sa to odvodiť od podobných modelov. Technicky veľmi podobný Klarstein Cubix má tiež 5,5 l nádrž na vodu a výkon hmly 350 ml za hodinu, ale namiesto 3 má 7 úrovní intenzity a odporúča sa pre miestnosti do 50 metrov štvorcových. VapoAir je preto vhodný do miestností do maximálnej veľkosti 50 metrov štvorcových.

Medzi vlastnosti, ktorými si nás tento model získal, patrí veľkorysá nádrž na vodu, funkcia predohrevu pre teplú hmlu

časovač, automatické vypnutie, detská poistka, aróma difuzér a v neposlednom rade, pre značku Klarstein typický, zaujímavý dizajn.

 

Toto je samozrejme len jedna z mnohých možností, ktoré sú k dispozícii, preto vám aspoň v skratke načrtneme čomu je vo všeobecnosti potrebné venovať pozornosť pri výbere vhodného zvlhčovača vzduchu.

difuzér

Nákupné tipy

●     zamyslite sa nad tým, do ktorej miestnosti zvlhčovač pôjde - možno si uchodíte nohy pri hľadaní zvlhčovača s čo najväčšou kapacitou. Nie je to dobrý nápad. Príliš veľa vlhkosti vo vzduchu môže podporovať rast organizmov, vrátane roztočov a dokonca môže viesť k vzniku plesní. Kúpte zvlhčovač vzduchu iba s takým výstupom vlhkosti, ktorý daná miestnosť potrebuje. Veľkosť miestnosti je dobrý spôsob, ako určiť potrebný výstup vlhkosti zo zvlhčovača. Zistite rozlohu plochy, či už ide o vašu spálňu, celý dom, alebo o vašu kanceláriu a riaďte sa potom údajmi na štítku daného modelu.

●     dôležité je aj jednoduché použitie - chcete zvlhčovač, s ktorým sa dá ľahko manipulovať, či už je to stolný alebo podlahový model. Pri odparovacích zvlhčovačoch sa uistite, že je výmena knôtu jednoduchá a hospodárna; ako často ho musíte vymieňať sa líši podľa modelu a ako často zvlhčovač používate. Hľadaj užívateľsky prívetivé ovládacie prvky a dobre viditeľné displeje úrovne vlhkosti a nastavení. Dnešné zvlhčovače ponúkajú už množstvo funkcií a ovládacích prvkov, ktoré spríjemňujú používanie.

●     zvážte ako ľahko sa udržiava - Niektoré zvlhčovače sa čistia jednoduchšie ako iné, preto si v recenziách zvlhčovačov overte skóre praktickosti pre každý model a zistite, s čím ste pri výbere modelu ochotní žiť. Vo všeobecnosti musíte zvlhčovač vypustiť, opláchnuť a vysušiť denne; dodržujte pokyny výrobcu pre bežné čistenie. Ak zvlhčovač nie je správne vyčistený, mikroorganizmy môžu v nádrži rásť, šíriť sa vzduchom a môžu byť príčinou respiračných problémov. Ak svoj zvlhčovač nebudete dlhší čas používať, pred uskladnením ho dôkladne vyčistite a potom znova pred prvým použitím.

 

 

Zdroje informácií:

●     https://www.andatechdistribution.com.au/blogs/resources/top-7-reasons-invest-humidifier

●     https://www.healthline.com/health/humidifiers-and-health


Späť

Stavebné uzávery v mestách

Stavebná úzávera ako správne konanieStavebné uzávery a kúpa pozemkuPrípad SlatinkaStavebné uzávery v hlavnom mestePrípad Karlova VesSúčasť strategického vývoja mesta či obce alebo len hra mestských poslancov? Aj takéto otázky sa môžu niekomu vynoriť pri pojme stavebná uzávera. V každom prípade, ide o závažný krok v histórii rozvoja každého mesta a obce, ktorý si vyžaduje dokonalé naplánovanie a preskúmanie celej situácie. A čo je vlastne stavebná uzávera? Rozhodnutie stavebného úradu, že sa na nejakom konkrétnom území nesmie robiť určitý druh činnosti...

Nízkoenergetické domy

Energetická hospodárnosť budovEnergetická certifikáciaNízkoenergetický domInštitút pre energeticky pasívne domyV januári 2006 bol na Slovensku prijatý zákon o energetickej hospodárnosti budov a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Platnosť nadobúda 1. Januára 2008. Zákon nadväzuje na smernicu Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie 2002/91/ES zo 16. decembra 2002 o energetickej hospodárnosti budov, ktorá obmedzuje spaľovanie neobnoviteľných prírodných zdrojov a tým chce prispieť k obmedzeniu tvorby oxidu uhličitého. Cieľom smernice je zlepšenie energetickej..

Bývanie v roku 2021- kúpiť si radšej byt alebo postaviť dom? Bývanie v roku 2021- kúpiť si radšej byt alebo postaviť dom?

Každý z nás túži po vlastnom bývaní, do ktorého sa bude vždy rád vracať. No tu začína zásadná rozhodovacia dilema. Bude to byt alebo dom? Podľa čoho sa rozhodnúť a čo je v roku 2021 výhodnejšie?Cena – byt verzus rodinný domRodinné domy sú pre mnohých synonymom luxusu, ktorý si nemôžu dovoliť. Veď predsa kým pri byte platíte „len“ za byt, do ceny rodinného domu vstupuje aj cena pozemku. Mnohí si preto myslia, že rodinný dom preto musí vyjsť drahšie. Hoci by sa mohlo zdať, že naozaj nastáva pri cene rodinných domov takáto..

Kúpna zmluva a jej náležitosti

Spolu s manželom máme záujem o kúpu pozemku od môjho starého otca. Pozemkom budeme súčasne ručiť banke, od ktorej máme sľúbený hypoúver. Nepoznám však presný obsah kúpnej zmluvy. Známy mi povedali, že si musíme zaplatiť znalca. Kto musí platiť daň, poplatky za vklad? Môže kataster odmietnuť náš návrh? Ďakujeme vám za vašu pomoc. Ivana a Peter Z., okres Nitra     Právnu úpravu kúpnej zmluvy obsahuje Občiansky zákonník §§ 588 a nasl. a v §§ 409 a nasl. Obchodného zákonníka. V prípade, ak jednou zo zmluvných strán je fyzická osoba, vychádza..

Vznik spoločenstva vlastníkov bytov

ZMLUVA O SPOLOČENSTVEKOMPETENCIE SPOLOČENSTVANÁVRH NA ZÁPIS SPOLOČENSTVA DO REGISTRA Časté otázky našich čitateľov sa týkajú výkonu správy domov. Konkrétne ide o otázku, ktorá z foriem výkonu správy je výhodnejšia - či správa uskutočňovaná priamo vlastníkmi bytov a nebytových priestorov alebo správa uskutočňovaná správcom, teda bytovým družstvom, správcovskou spoločnosťou či inou právnickou osobou, prípadne, aké sú kompetencie spoločenstva alebo správcov. Nakoľko ide o širokú tému, odpoveď na túto otázku sa Vám pokúsim podať v tomto, ako aj..

Domáce násilie a otázka bývania

Dobrý deň. Chcela by som vás poprosiť o radu. S druhom žijeme spolu takmer 10 rokov. Pred siedmymi rokmi sme si kúpili byt. Na liste vlastníctva a na všetkých zmluvách figuruje iba moje meno. Máme spoločné dieťa. Môj druh si našiel inú priateľku, žije však stále s nami v jednej domácnosti (niekedy nie), do ktorej finančne prispieva, ale občas sa prejaví aj jeho násilná povaha. Nedokážem s ním už ďalej žiť. Mám právo vymeniť zámok na byte s tým, že ho upozorním na termín, dokedy si má vysťahovať veci z bytu? Aké kroky musím podniknúť, aby som pristúpením..

Vývoj cien nehnuteľností na Slovensku od roku 2005 do roku 2010

V slovenských pomeroch sa zvykne dosť často používať fráza ktorá tvrdí, že: „Z grafov sa ešte nikto nenajedol“. Nuž možno je na tom čosi pravdy, ale autor tohto výroku asi nepochopil ich zmysel. Grafy majú v prvom rade informovať o určitom vývoji, či trende v tom či onom segmente. Zároveň by mali upozorniť na určité anomálie, či nezdravý vývoj ktorý sa mohol prejaviť v sledovanom období.Aj z tohto dôvodu sme sa v redakcii Kompletného TRH-u Nehnuteľností rozhodli priniesť základný trend vývoja cien nehnuteľností na Slovensku. Často krát sa v dnešnej..

Hypotekárne úvery = pomocná ruka?

 Čo by ste mali vedieť o hypotekárnych úverochCieľová skupina pre bankyPostup pri vybavovaní hypotekárneho úveruTakže ako to prebieha?Podmienky, za akých môžete požiadať o hypoúverS akými poplatkami musíte počítať?Aká môže byť úroková sadzba? Môže ju klient nejakým spôsobom ovplyvniť?Spôsoby ručenia pri výstavbe nového domu   Hypotekárny úver znamená pôžičku na prefinancovanie kúpy alebo výstavby nehnuteľnosti, je to úver, ktorý je zaručený nehnuteľnosťou. V súčasnosti ho na Slovensku poskytuje osem bankových subjektov. Každá..

Vlastníte nehnuteľnosť? Nezabudnite na poistenie.

Ako sa stanovuje poistná suma?Kedy je poistenie povinné?Poistenie obytných budovPoistenie domácnostiRozhovor s riaditeľom úseku neživotného poistenia Ing. Martinom GergelymPrečo by si majitelia bytov a domov mali nechať poistiť svoj majetok?Aké druhy poistenia odporúčate klientom, čo sa týka nehnuteľností?Existujú nehnuteľnosti, ktoré jednoducho poistiť nemožno - nevzťahuje sa na nich žiaden druh poistenia?Aký je rozdiel medzi jednotlivými druhmi poistenia, čo sa týka nehnuteľností?Ako má postupovať klient, ktorý si chce nechať poistiť domácnosť alebo nehnuteľnosť?Každý..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.