Zanedbať otázku bezpečnosti sa neoplatí

Dom alebo byt predstavuje pre väčšinu bežných ľudí investíciu buď celoživotných úspor, alebo ich veľkej väčšiny. Bezpečnosť je teda z tohto pohľadu otázkou, zanedbanie ktorej by nebolo ani rozumné, ani pochopiteľné; intenzívne sa jej venujeme nielen pri stavbe a zariaďovaní svojej nehnuteľnosti, ale i pri každom odchode na dovolenku či na dlhšiu návštevu. Nájsť svoje obydlie „vybielené“ nepredstavuje vôbec príjemný návrat a zvlášť pre túto situáciu platí, že je omnoho lepšie zmieriť sa zo začiatku s vyššou investíciou, ktorú kvalitné zabezpečenie obnáša, ako potom „plakať nad rozliatym mliekom“ a zratúvať, o koľko nás napokon vyšla drahšie nevolaná návšteva .

 

Metódy zlodejov

Iste nikoho neprekvapí konštatovanie, že zlodeji sú čoraz odvážnejší a vynaliezavejší. Ich „rajom“ je síce najmä obdobie dovoleniek, v ostražitosti však netreba poľaviť ani po návrate z nich. Základné pravidlá bezpečnosti sú známe každému - pri odchode na dlhší čas nie je pre zlodeja nič lákavejšie ako zatiahnuté rolety signalizujúce dlhšiu neprítomnosť majiteľa, plná poštová schránka a neosvetlený vchod, ideálne so stromami, aby mohol nerušene „pracovať“. Pravdou je i to, že je čoraz ťažšie byť o krok vpred a neustále sa oboznamovať s novinkami v tejto oblasti. Je však niekoľko základných bodov, na ktoré by sme mali upriamiť pozornosť a vyvarovať sa tak nepríjemnému prekvapeniu.

Bezpečnostné dvere ako základ

Pri tejto téme väčšine ľudí zrejme napadnú ako prvé. Kedysi to bol nadštandard, dnes sa dá povedať, že tvoria bežnú súčasť nielen luxusných, ale aj obyčajných domov či bytov. Rozhodnutie v súčasnosti zjednodušuje skutočnosť, že zväčša je možné osadiť ich aj do pôvodnej oceľovej zárubne, a teda nie je potrebné nič búrať. Montáž takisto netrvá dlho, ak netreba sekať zárubňu; ak áno, treba rátať aspoň s dvoma dňami, aby stihol zatvrdnúť betón, ktorým sa nové vejare zalejú. Ak si však majiteľ „potrpí“ na staré dvere, je možné ich repasovať, teda „vybaviť“ ich vnútornú stranu pancierom z oceľového plechu, čo sa väčšinou spája s montážou výsuvných prvkov, teda s bodovým zabezpečením.

Stupeň ochrany dverí sa hodnotí podľa bezpečnostných tried, pričom platí, že kvalita bezpečnosti úmerne stúpa s číslom. Tu treba spomenúť, že je možné zaobstarať si i také bezpečnostné dvere, ktoré sú zároveň i protipožiarne, čím sa spoja dva dôležité faktory. Riešenie je jednoduchšie v prípade, ak si ich klient dá vyrobiť na objednávku - môže si sám zvoliť nielen stupeň ochrany, ale aj materiál a dizajn. Tu sa uplatňuje nielen estetická stránka a „doladenie“ s interiérom bytu, ale i praktické otázky, ako je odhlučnenie či zabránenie úniku tepla.

Zárubne

Možno povedať, že bez kvalitných zárubní strácajú bezpečnostné dvere význam; pevnosť zabezpečujú najmä istiace body, ktoré zabránia tomu, aby bolo možné dvere vyraziť. Tu platí jednoduché pravidlo: aj najkvalitnejšie bezpečnostné dvere nám budú nanič, ak zlodej roztiahne či vypáči zárubňu. Je tu i pomerne rozšírený názor, že najpevnejšie budú istiace body vtedy, ak ich umiestnime do podlahy, a teda je potrebné dať ich tam čo najviac. Na jednej strane je to pravda, avšak treba pamätať i na náročnosť údržby takéhoto riešenia, t.j. na zanášanie nečistotami, čo je zvlášť nepríjemné v chladnejších ročných obdobiach, keď nevchádzame do bytu práve s najčistejšími topánkami. Takisto netreba zabúdať na kvalitný prah a na to, aby k nemu krídlo dverí dobre priliehalo.

Zámka

Tá je takisto zraniteľným bodom; veľmi sa síce o tejto možnosti nehovorí, ale na skopírovanie klasického kľúča údajne postačí aj jeho fotografia. Oplatí sa investovať do originálov, t.j. neskopírovateľných kľúčov - nie sú síce najlacnejšie, ale v porovnaní s investíciou do bezpečnostných dverí nepredstavujú významnú položku. Takúto zámku je vhodné doplniť bezpečnostným krytom, ktorý znemožní manipuláciu zvonka, a takisto je dôležitá aj kvalitná vložka. Riešenie predstavuje aj vchod na čip alebo kartu - tiež tam treba rátať s vyššou počiatočnou investíciou, ale keďže sa inštalujú najmä na vchody bytových domov, zmierni sa rozrátaním na všetkých obyvateľov. Takto riešené zámky sú najmä u novostavieb samozrejmosťou.

Okná

Tie sú z pohľadu možnosti vniknutia do obydlia jedným z najcitlivejších miest; ak sú vchodové dvere dobre zabezpečené, pre zlodeja je jednoduchšie zvoliť si túto cestu. Zvýšené riziko je tu vtedy, ak sa pod nimi nachádza terasa a platí tu aj priama úmera - čím nižšie, tým horšie. Vypáčiť okno nie je nič ťažké, dá sa to urobiť rýchlo a potichu a zlodej ani nemusí čakať na čas, keď obyvatelia nebudú doma. Ak chceme toto riziko odstrániť, je potrebné vybaviť okná kovaním s bezpečnostnými čapmi, čo sa zväčša dopĺňa kľučkou s bezpečnostným tlačidlom. Platí tu to isté, čo pri bezpečnostných dverách: čím viac čapov, tým vyššia bezpečnosť. Treba však venovať zvýšenú pozornosť ich umiestneniu, presnejšie rozloženiu po obvode dverí či okna. Ak sú veľmi blízko pri sebe, bezpečnosť sa automaticky znižuje, preto treba dať na ich rozmiestnenie pozor. Tiež treba spomenúť bezpečnostné fólie a ak bývate na prízemí, je vhodné zvážiť mreže aj napriek tomu, že k estetickému vzhľadu veľmi neprispejú.

Alarm

Tvorí podstatnú súčasť ochrany obydlia, treba však hneď na úvod poznamenať, že takisto nepredstavuje neprekonateľnú prekážku - je tu riziko, že sa s ním šikovný zlodej dokáže „dohodnúť“, preto presne tak, ako aj pri predchádzajúcich bodoch, treba mať na mysli skutočnosť, že záleží najmä na tom, aby pokus o jeho vyradenie zabral prípadnému páchateľovi čo najviac času. Ten býva rozhodujúci najmä vo fáze rozhodovania sa zlodeja, či sa do krádeže pustí alebo nepustí, avšak aj počas nej ho môže ešte odradiť. Elektronický poplašný systém funguje na jednoduchom princípe - ohlasuje narušenie chráneného priestoru, ktoré zachytil senzor. Zvyčajne je prepojená na SBS, resp. hlási narušenie majiteľovi domu. Taktiež je možné rozhodnúť sa pre kamerový systém, čo je však vhodnejším riešením pre väčšie a frekventovanejšie objekty.

Môžeme si zabezpečiť detektory pohybu, rozbitia skla, ale i dymu - rovnako, ako pri dverách, aj pri alarmoch nejde len o ochranu pred útokom či vykradnutím, ale aj pred nebezpečenstvom požiaru. Mnoho sa ich odohrá práve v bytových domoch kvôli nepozornosti či fajčeniu, preto je namieste zabezpečiť sa aj z tejto stránky. Takisto je možné namontovať si po dome či byte tlačidlá, ktorými možno oznámiť prítomnosť zlodeja - na to by malo myslieť najmä nežnejšie pohlavie.

Je tu i možnosť objednať si strážnu službu - toto riešenie býva samozrejmosťou pri luxusnejších novostavbách, kde recepcia a strážnik tvoria súčasť nadštandardného vybavenia. V posledných rokoch to však nebýva až takou zriedkavosťou ani pri obyčajnejších komplexoch, kde sa obyvatelia, napríklad pod vplyvom nejakej negatívnej skúsenosti, rozhodnú chrániť sa takýmto spôsobom aj za cenu vyššej investície.

Poistenie

Samozrejme, treba myslieť aj na vhodnosť jednotlivých možností zabezpečenia podľa typu nehnuteľnosti - inak treba zabezpečiť dom a inak banku. Je tu však aj iná otázka: väčšina ľudí si dnes svoj majetok, teda i svoju nehnuteľnosť poistí, netreba však zabúdať na podmienky, ktoré si poisťovne kladú. Majiteľ nehnuteľnosti musí splniť isté štandardy, bez ktorých je táto myšlienka zbytočná; na to treba myslieť napríklad i pri kúpe už spomínaných bezpečnostných dverí. Vyskytli sa totiž i prípady, keď sa ako bezpečnostné predávali dvere, na ktoré bol doslova v garáži primontovaný kus plechu. Preto je dobré nakupovať tieto veci u firiem, ktoré majú patričné certifikáty, aby sme vedeli, komu vkladáme do rúk nielen nemalý finančný obnos, ale najmä svoju bezpečnosť. Podozrenie by mala vzbudiť aj príliš nízka cena, ktorá môže automaticky avizovať nižšiu kvalitu.

Na čo ešte netreba zabudnúť

Ak si teda zhrnieme všetky tieto body, na záver možno dodať azda ešte otázku úpravy priestoru pred domom: veľa ľudí má záľubu v stromoch a kríkoch, čo je síce estetické, ale z pohľadu bezpečnosti to môže priniesť problém. Vo všeobecnosti platí, že čím lepšia viditeľnosť, tým vyššia bezpečnosť, preto je dôležité najmä dobré osvetlenie. Taktiež treba hodnotiť ako veľmi užitočné aj dobré vzťahy so susedmi – nezriedka sa stáva, že práve nezáujem a anonymita uľahčujú zlodejom prácu. Preto pamätajme na to, že technické zabezpečenie je síce dôležité, ale dobré vzťahy so susedmi „poslúžia“ v oblasti bezpečnosti minimálne rovnakým dielom.

Mgr. Katarína Macková

 

 

Späť

Predaj apartmánov na zimnú dovolenku

Praskajúci oheň v krbe, zimná lyžovačka pod oknom, to je hádam sen každého, kto má v obľube zimné dovolenky v zasneženej prírode. V poslednom období sa na Slovensku stala doslova módna kúpa apartmánových domov po väčšinou vo vysokohorských lyžiarskych strediskách. V porovnaní s ostatnými typmi nehnuteľností spájajú v sebe niekoľko výhod. V prvom rade sú výhodnou investíciou, pre tých, ktorí radi vidia svoje peniaze rásť. Ich prenájom počas obdobia, kedy ich práve neobývate, vám môže vyniesť pár tisícok navrch. No v neposlednom rade im nemožno uprieť,..

Živnostník a hypotekárny úver

Úvery z bankových inštitúcií sú v dnešnej dobe jednou z najčastejších a najobľúbenejších foriem ako si prefinancovať vlastné bývanie. Stále stúpajúce ceny nehnuteľností majú za následok, že len málokto si môže nové bývanie financovať z vlastných zdrojov. Zo širokého spektra bankových služieb si už dnes  na Slovensku vyberie takmer každý. Spotrebné, bezúčelové, hypotekárne – výber úverov je skutočne široký, stačí si len správne vybrať. Nad akým úverom však môžu rozmýšľať živnostníci, na čo ho môžu použiť a čo je k jeho vybaveniu..

Ochránia nás bleskozvody?

 Ako vzniká blesk?BleskozvodDnešné moderné bleskozvodyVnútorná ochranaUrob si sámSúčasti bleskozvoduZachytávačZvodUzemnenie Oblohu, ktorú križujú blesky videl už asi každý z nás. Na Slovensku to v letných mesiacoch nie je žiadny výnimočný zjav. Obloha dostane čierny ráz, spustí sa prudký dážď a všetko živé okamžite zalezie do svojich príbytkov, podaktorí príslušníci staršej generácie dokonca zapália do okien sviečky a povyťahujú zo zástrčiek všetky možné elektrospotrebiče. Je to naozaj nutné?  Ako vzniká blesk?Iskry pri česaní vlasov..

Založenie spoločenstva vlastníkov

Pán Lasák. Dovoľujeme si vás touto cestou požiadať o poskytnutie informácie k založeniu bytového spoločenstva. Náš bytový dom je spravovaný správcom na základe zmluvy, ktorú sme s ním uzatvorili po odkúpení bytov do osobného vlastníctva v roku 1999. Zanikne správcovstvo vznikom spoločenstva automaticky alebo je nutná výpoveď vlastníkov bytov a nebytových priestorov? Ak je nutná výpoveď, čo všetko musí táto obsahovať? Za vlastníkov bytov ..

Exekučný predaj nehnuteľnosti v dražbe II.

-->-->--> S priateľom sme sa rozhodli kúpiť rodinný dom s tým, že polovica bude napísaná na neho a druhá polovica na mňa. Moja otázka znie, v prípade, že by priateľ ako živnostník skrachoval, môžem prísť v exekútorskej dražbe o svoju časť domu ? Ako to právne ošetriť a ako prebieha taký exekučný predaj? Ďakujem za odpoveď.Oľga M., KremnicaZačiatok článku - Exekučný predaj nehnuteľností v dražbe I.Udelenie príklepu a vznesenie námietokPo tom, ako sú splnené všetky zákonné predpoklady na vyhlásenie dražby - vydanie dražobnej vyhlášky,..

Zaevidovanie spoluvlastníckych práv

V roku 1978 sme si s manželkou na základe stavebného povolenia postavili chatu na pozemku, ktorý patril obci. Keď sme ju chceli predať, pomocou jej súpisného čísla sme zistili, že v katastri nehnuteľností nie je ako jej vlastník nikto evidovaný, aj napriek tomu, že ju od jej postavenia užívame my. Čo musíme urobiť, aby sme ju mohli predať? László Gy., Šaľa Aj napriek skutočnosti, že podľa Vami poskytnutých informácii ste s najväčšou pravdepodobnosťou ako manželia bezpodielovými spoluvlastníkmi stavby Vy, v záujme právnej istoty odporúčam zaevidovať Vaše..

Prečo a ako si správne poistiť nehnuteľnosť

Stalo sa Vám už, že ste počuli o niekom kto prišiel o svoj dom alebo byt? Nečakané nehody ako prasknuté potrubie, požiar alebo spadnutý strom na strechu sa môžu pripliesť do života každému. Každý z Nás si svoju nehnuteľnosť necháva poistiť z rôznych dôvodov. Najčastejšími pocitmi, ktoré nami hýbu sú strach, chtíč po pocite istoty a bezpečia, alebo pre niektorých dokonca prestíž. Sú ale tieto pocity hodné toho, aby sme pravidelne platili sumu, za ktorú snáď nikdy nebudeme musieť vyžadovať protislužbu? ÁNO. Každému..

Problémy s hypotékou?

Problém je na sveteKeď musí zasiahnuť bankaBanky znižujú úrokové sadzby   Nie je nič ľahšie. Jednoduchá cesta k bývaniu. Stačí len prísť. Riešenie ušité priamo na mieru. To sú len niektoré reklamné slogany, ktoré nás tak často oslovujú a pútajú našu pozornosť na rôzne produkty vedúce k vlastnému bývaniu.Spôsobov, ciest a produktov vedúcich k vlastnému bývaniu je v dnešnej dobe a situácii na trhu skutočne mnoho. Pritom nemusí ísť bezpodmienečne len o získanie nového bytu či domu, ale aj napríklad o kúpu zariadenia, stavbu garáže či bazénu,..

Ako financovať kúpu bytu v novostavbe

Podmienky určuje developerPoradenstvo v bankeHypotéka v skratke Záujemca o kúpu bytu v novostavbe má na výber niekoľko možností jej financovania. Kým pri kúpe starého bytu vyžadujú majitelia väčšinou peniaze v hotovosti, novostavbu možno zvyčajne financovať - kúpiť prostredníctvom úveru.Najčastejšie využívané možnosti sú stavebné sporenie, hypotekárny úver, prípadne ich kombinácia. Možná je aj ich kombinácia so spotrebným úverom. Výber spôsobu financovania podmieňuje predovšetkým to, aké podmienky pri kúpe bytu určí developerská spoločnosť. Iná..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.