TA3: PEŇAŽENKA - Ceny nehnuteľností prudko klesli. Čo bude ďalej?

Ceny nehnuteľností prudko klesli. Čo bude ďalej? Ceny nehnuteľností zažili dramatický pád. Spôsobila to kríza a aj nezáujem špekulantov o kupovanie bytov. Sú už ceny úplne na dne alebo je stále kam klesnúť?


 

Nekrátená odpoveď pre TA3:

Lucia Havlíková: Môže byť situácia horšia?

Veronika Komorníková: Situácia môže ale i nemusí byť horšia. Treba si hlavne uvedomiť, že to, čo sa deje na trhu s nehnuteľnosťami na Slovensku nie je len dôsledok premrštených cien z roku 2007, ale hlavne dôsledok celosvetovej finančnej krízy. Hlavne realitný boom je to, čím sa realitný trh na Slovensku odlišuje od okolitých štátov, v ktorých realitný trh rieši hlavne dôsledky finančnej krízy. V časoch krízy sa nedá nič na 100 % predpokladať, keďže neplatia klasické ekonomické modely.

Ako jeden z dôsledkov finančnej krízy, môže byť odkladanie veľkých investícii obyvateľstvom, čím stále bude klesať dopyt a tým aj ceny nehnuteľností. Naproti tomu, bývanie je jednou zo základných ľudských potrieb a Slováci, na rozdiel od zahraničia, neradi míňajú peniaze na „cudzie“ prenájmy.

Myslím si však, že ceny nehnuteľností, hlavne starších bytov, ktoré boli umelo vyhnané na úroveň novostavieb v rokoch 2006 - 2007, ešte majú kde klesnúť (ale nie je to až tak veľa). Tieto byty sú totižto poväčšine dosť zanedbané, hlavne preto, že za posledných minimálne 20 rokov sa do obnovy bytových domov veľmi neinvestovalo. V súčasnosti už síce nastala zmena, ale častokrát, novonadobúdateľ bytu po kúpe zistí, že dom je síce zateplený polystyrénom, má novú fasádu, ale ešte bude musieť vynaložiť nemalé finančné prostriedky do opravy rozvodov a systémových vád. 

Ceny nehnuteľností sa jednoznačne musia rozlišovať podľa veku stavby. V súčasnosti je väčšina novostavieb stavaná podľa súčasných noriem, sú oveľa kvalitnejšie ako novostavby zo začiatku tohto storočia. Nemyslím si, že ceny správne nacenených novostavieb pôjdu výrazne dole, keďže by sa asi ohrozilo dokončenie niektorých z nich. Treba si uvedomiť, že ani nové auto nestojí toľko, koľko stojí staré auto. Kupujúci si často pozrie len cenu pozemku a ceny stavebných materiálov, ale už nevidí robotu ľudí, ktorá sa za projektom skrýva. Potom kupujúci nadobúdajú mylný pocit, že developeri pýtajú veľa. Je pravda, že developeri v rokoch 2004 - 2007 pýtali premrštené marže, ale v súčasnosti, keď je projektov tak veľa, aj tieto marže sa znížili. Ak sa však pozastaví ešte viac projektov, hrozí stav z pred pár rokov, keď sa v podstate žiadne nové byty nedokončovali, a keď nebude konkurencia, nikto nezabráni tým pár developerom pýtať opäť premrštené marže a nie tie na súčasnej úrovni. 



Lucia Havlíková: Oplatí sa teraz nakupovať?

Veronika Komorníková: Oplatí sa investovať. Po prvé, ak nájdeme ideálny byt za cenu blížiacu sa k nami prijateľnej cene, pri čakaní na zlacnenie tohto bytu sa môže stať, že síce zlacnie, ale už iba hypoteticky, keďže my sa k nemu už nemusíme dostať, t.j. niekto nás predbehne a byt kúpi.  

Po druhé, kvôli vládnym stimulom je tu naviac stále riziko inflácie a kvalitné nehnuteľnosti na dobrých miestach budú vždy stabilnou investíciou.

 

 

 

 

Späť

Vykurovacia sezóna sa blíži

Vykurovanie bytovVykurovanie domovInfračervené vykurovanieSpaľovanie biomasyGeotermálna energiaS pribúdajúcimi chladnými dňami si aj byty a domy vyžadujú vykurovanie. V bytoch, ktoré sú často krát napojené na centrálne vykurovanie, je situácia o niečo zložitejšia nakoľko začiatok vykurovacej sezóny môže byť veľmi pohyblivý, pretože je závislý od aktuálnych klimatických teplôt.      Mnoho krát sa stáva, že viacerí obyvatelia bytov sa sťažujú na chladné a nevykúrené miestnosti. Vykurovacie obdobie a podmienky, ktoré musia spĺňať poskytovatelia tepla..

Celoročné potešenie a úžitok zo záhrady hľadajte pod prístreším modernej pergoly Celoročné potešenie a úžitok zo záhrady hľadajte pod prístreším modernej pergoly

Trávili ste aj napriek množstvu slnečných letných dní pomerne veľa času v uzavretých priestoroch? Práca a rôzne iné povinnosti si jednoducho nevyberajú. Príchod zimy však neznamená, že by ste v tomto trende mali pokračovať a zaťažiť svoje telo ešte viac. Aj v zime si môžete užiť nádherné prostredie prírody pod bezpečným prístreším modernej a pevnej pergoly. Pergola je špeciálny prístrešok určený na ochranu verandy, terasy alebo priestoru pred páliacim slnkom, vetrom alebo dažďom. Jeho nosnú časť tvoria opakujúce sa úseky oblúkov, vzájomne..

Bývanie v podkroví

Podkrovie, miestnosť so šikmými stenami je pre niekoho priestor, kde štýl bývania dostáva iný, nekonvenčný charakter. Pre mnohých z vás je to dokonca zosobnenie sna o bývaní, či už v rodinnom dome alebo klasickom paneláku. Podkrovie však nemusí a ani neslúži výhradne len na bývanie. Niekomu tam stačí sušiť si vypraté šaty, iný zasa si tam zriadi umelecký ateliér. No a pre niekoho ďalšieho je podkrovie iba obyčajný sklad pre nepotrebné veci s ktorými sa nevie rozlúčiť. Ako stavať podkrovie Takže poďme pekne po poriadku. Ak je vašim snom bývanie v..

Smernica č. 2008/122/ES a náležitosti timesharingovej zmluvy

Minulým článkom sme započali miniseriál týkajúci sa otázok tzv. timesharingových vzťahov, teda vzťahov založených timesharingovými zmluvami. Ako už bolo povedané, timesharing je inštitút alebo obchodný produkt spojený s dovolenkovými pobytmi v hotelových a iných ubytovacích zariadeniach, ktoré si občan prenajíma na určité vymedzené časové obdobie počas kalendárneho roka, a to na obdobie niekoľkých rokov. Jedná sa o osobitný druh nájmu v kombinácii s kúpou. Smernica č. 2008/122/ES Smernica č. 2008/122/ES o ochrane spotrebiteľa vo vzťahu k niektorým..

Dohoda o vysporiadaní vlastníckeho práva

Vlastnícke právo je právom absolútnym, pôsobí erga omnes (voči všetkým) a je nepremlčateľné. Právna úprava vlastníckeho práva je upravená nielen ústavou ale najmä zákonom č. 40/1964 Zb. Občianskym zákonníkom. Vlastník je v medziach zákona oprávnený predmet svojho vlastníctva držať, užívať, požívať jeho plody a úžitky a nakladať s ním. Rovnaké práva a povinnosti majú všetky subjekty vlastníckeho práva, a to tak fyzické osoby, ako právnické osoby, ako aj štát, ak je účastníkom občianskoprávnych vzťahov. Rovnaké postavenie vlastníkov vyplýva..

Kúpa nehnuteľnosti jedným z manželov - kedy a ako

Manželka uzavrela zmluvu o budúcej zmluve, ktorá sa týkala kúpy rodinného domu. Ten chcela získať do svojho vlastníctva za naše spoločné peniaze ako i za peniaze získané z predaja bytu mojej matky, ktorá s tým nesúhlasila. Manželka od zmluvy o budúcej zmluve odstúpila, keďže nemala dostatok finančných prostriedkov. Je zmluva o budúcej zmluve napriek tomu platná? Je možné, aby jeden z manželov získal výlučne do svojho vlastníctva počas trvania manželstva napr. nehnuteľnosť? Neplatná z dôvodu, že som v nej nefiguroval ako manžel kupujúcej? Predávajúci..

Daň z nehnuteľností

Čo je to daň z nehnuteľností?Vyrubenie daneKto je to daňovník?Predmet daneVýška sadzby daneNovinkyProblematika dane z nehnuteľností je upravená v zákone č.582/2004 Z. z.o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady (ďalej len "zákon"). V podstate sa teda už tri roky zachováva v pôvodnom stave. Každý rok sa ale dejú jemné úpravy.Čo je to daň z nehnuteľností?  Zákon rozlišuje 3 druhy dane z nehnuteľností:daň z pozemkov,daň zo stavieb,a daň z bytov (kam patria pre účely dane i nebytové priestory v bytovom..

Ceny nehnuteľností

Prečo si vybrať open space kancelárie: nová teória activity-based workplace

V posledných rokoch sa nie len väčšie úspešné firmy ale aj takzvaní podnikatelia na voľnej nohe usilujú o navodenie produktívnej atmosféry pri práci. Open space kancelárie sú pre pracujúcich ľudí v mnohom veľkým prínosom a to či už máte firmu s množstvom zamestnancov, alebo ste podnikateľ, ktorému sa nedarí zachovať motiváciu na gauči vo vlastnom byte. Otvorené priestory kancelárií, ktoré minimalizujú možnosti vytvoriť si súkromné priestory, odstraňujú steny a dvere, sa v histórii prvýkrát uplatnili niekde v 50.-tych..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.