Ako zariadiť bývanie v hygge štýle?

Vnútorný pokoj, pocit pohody či absencia nervozity a stresu. Takto nejako vyzerá bezstarostný život, ktorý by ste možno radi viedli aj vy. V dnešnej dobe plnej zhonu je ale dosiahnutie takéhoto stavu často náročné. Avšak, predsa len existuje miesto, ktoré môžete premeniť na svoju komfortnú bublinu. Je ním vaša domácnosť! A keď sa povie domov plný harmónie, spomenúť treba dánsku filozofiu hygge. Prečo stojí za pozornosť a v čom spočíva?

Žite ako najšťastnejší ľudia sveta

Nie je žiadnym tajomstvom, že Dáni patria medzi najšťastnejšie národy sveta. Vyplýva to z viacerých štatistík, ktoré skúmali kvalitu života obyvateľov tejto severskej krajiny. A práve z Dánska pochádza filozofia hygge. Tá si zakladá na vnútornej harmónii, pokoji a bezstarostnosti a vyrovnanom živote. Existuje viacero spôsobov, ako tento stav dosiahnuť.

hygge style

Prvoradá je schopnosť naplno vnímať prítomný okamih. Odpútať sa od každodenných problémov a vnímať okolité vône, chute, farby či hmatové podnety. Aby ste dokázali svoju myseľ odpútať od rušivých elementov, musíte sa nachádzať v pokojnom prostredí. Ním môže byť práve vaša domácnosť zariadená v súlade s hygge štýlom.

Domácnosť a hygge štýl

Človek je súčasťou prírody a hygge filozofia verí tomu, že vnútorný pokoj sa dá najjednoduchšie dosiahnuť práve v prostredí s prirodzenými materiálmi – drevom, kožou, bavlnou či kameňom. Čo to znamená pre vás? Z domácnosti sa snažte vylúčiť čo najviac syntetických materiálov. V dnešnej dobe sa veľkej popularite tešia rôzne druhy plastov, polyesterov a ďalších foriem umelej hmoty. Tie však pôsobia „chladným“ dojmom a obvykle nedokážu v človeku vyvolať príjemné emócie.

hygge štýl

Praktický tip: Polyesterové vankúše a obliečky v spálni vymeňte za bavlnené. Síce to na prvý pohľad môže vyzerať ako triviálna zmena, no v skutočnosti dokáže mať veľký vplyv na to, ako dobre sa budete vo svojej posteli cítiť. Lacné bavlnené obliečky vysokej kvality zoženiete napríklad na portáli BIANO.

Poriadok na prvom mieste

Pokiaľ nepatríte medzi prvoligových „bordelárov“, zvýšená koncentrácia neporiadku vo vašej domácnosti vo vás pravdepodobne nevzbudzuje dobré pocity. Práve naopak, vyvoláva smútok a podporuje depresívne myšlienky. Množstvo predmetov zároveň rozptyľuje váš mozog a zabraňuje mu sústrediť sa na maličkosti.

interiérový dizajn

Jednoducho, neporiadok v domácnosti sa rovná disharmónii v ľudskej psychike. Zo svojho domova preto vyhoďte všetky nepotrebné drobnosti a gýčové dekorácie. Ponechajte si len to, čo naozaj potrebujete a čo vo vás vyvoláva príjemné pocity. Zariaďovanie opticky uhladeného interiéru vám pomôžu uľahčiť veľké vstavané skrine. Viete do nich totižto systematicky uložiť všetko, čo chcete ukryť pred vašimi každodennými pohľadmi.

Terapia vôňami

Pocit vnútornej harmónie vám pomôžu vyvolať aj príjemné vône. O ne sa postará napríklad kvalitný drevený nábytok vyrobený z masívu. Kovové či plastové stoličky, prípadne konferenčné stolíky a poličky z obdobných materiálov vymeňte za drevené, ktoré nielenže lepšie voňajú, ale ešte k tomu sú aj príjemnejšie na dotyk. Nehovoriac o tom, že do vašej domácnosti vnesú jemný a zároveň decentný prírodný štýl.

bytový dizajn

Náš tip: Vyskúšajte sviečky! Vyberte si vôňu, ktorá na vás pôsobí upokojujúco a spestrite si ňou príjemný večer. Intímne pôsobiaci horiaci plamienok sa zároveň postará o unikátnu atmosféru.

Pocíťte teplo domova

Filozofia hygge do veľkej miery pracuje práve s povestným teplom domova. To je najmä v severských krajinách dôležitým aspektom, ktorý prispieva k pocitu pohodlia a vnútorného pokoja. Optické teplo dokážete vyvolať napríklad jemnými farebnými kombináciami či prírodnými materiálmi.

Vyskúšajte sa večer zababušiť do huňatej bavlnenej deky a s takmer stopercentnou istotou sa na vašich perách objaví veľký úsmev. A aby sme nezabudli – azda najlepším spôsobom, ako si v rámci hygge filozofie zabezpečiť takzvané teplo domova, je situovanie krbu v blízkosti gauča či vášho obľúbeného kresla.

Tak, neváhajte a objavte čaro dánskeho štýlu hygge aj vy!




Späť

Drevené domy

O Slovensku sa dá tvrdiť že je to krajina, kde medzi ľudmi prevláda obľuba v stavaní rodinných domov z „kameňa“. Či už ide o kvádre či tehly, akoby snáď ani iný materiál neexistoval. Častokrát si ani neuvedomujeme že tieto materiály patria k tým drahším. Nuž k drevu ako stavebnému materiálu sa prikloní málokto a pritom ide o dobrú ekologickú ale aj lacnejšiu alternatívu ako si postaviť svoj rodinný dom.   Tradícia stavania rodinných domov z vysoko trvácnych materiálov ako sú kameň či tehla,..

Ako vyriešiť otázku garáže

Je prirodzené, že pre každého majiteľa auta je starostlivosť o jeho miláčika vysokou prioritou; nejde pritom len o praktickú stránku veci, teda zabezpečiť pre seba a pre rodinu odvoz do práce či do školy, ale je tu aj istá forma "osobného vzťahu". Tento fakt je, pravdaže, individuálny, avšak málokto sa ponad kúpu nového tátoša prenesie bez toho, aby sa pristihol pri intenzívnom uvažovaní o tom, aký vplyv naň bude mať napríklad zlé počasie či ako ho čo najlepšie zabezpečiť, aby v krátkom čase nezmenilo majiteľa.   Riešením týchto praktických..

Okná Okná

DrevoPlastové okenné rámové vlysyOceľové okenné rámové vlysyHliníkové rámové vlysyKombinovanéPLASTOVÉ OKNÁ - z čoho si vybrať?Výhody plastových okien oproti ostatným rámomKoľko také okno vydrží?Údržba plastových okienPridanie ďalšieho sklaNáhrada jednoduchého zasklenia izolačnými dvojsklamiMontáž plastových okienNalepenie priehľadnej izolačnej fólie priamo na sklo okna Z funkčného hľadiska majú okná dve základné poslania. Ich úlohou je zaistiť prirodzené vetranie miestnosti a jej prirodzené osvetlenie. Presne na takýto účel sa používali od..

Zaevidovanie spoluvlastníckych práv

V roku 1978 sme si s manželkou na základe stavebného povolenia postavili chatu na pozemku, ktorý patril obci. Keď sme ju chceli predať, pomocou jej súpisného čísla sme zistili, že v katastri nehnuteľností nie je ako jej vlastník nikto evidovaný, aj napriek tomu, že ju od jej postavenia užívame my. Čo musíme urobiť, aby sme ju mohli predať? László Gy., Šaľa Aj napriek skutočnosti, že podľa Vami poskytnutých informácii ste s najväčšou pravdepodobnosťou ako manželia bezpodielovými spoluvlastníkmi stavby Vy, v záujme právnej istoty odporúčam zaevidovať Vaše..

Práva a povinnosti k spoločnému bytu

Pred asi pol rokom som sa oženil a teraz nám bol s manželkou pridelený obecný byt. Aké sú naše práva a povinnosti k spoločnému bytu? Čo sa stane v prípade, že sa rozvedieme, komu byt zostane? Môžeme byt od obce kúpiť?R.E. Kráľ, Bratislava Z otázky vyplýva, že Vám a Vašej manželke vznikol (podpisom nájomnej zmluvy s obcou) spoločný nájom obecného bytu. Podľa Občianskeho zákonníka budete mať k bytu rovnaké práva a povinnosti, najmä budete mať právo byt spoločne užívať a povinnosť podieľať sa spoločne na nákladoch spojených s užívaním bytu. Bežné..

Obťažuje vás sused hlasnou hudbou? Bráňte sa!

„ Pokiaľ sa žalobca domáha ako vlastník nehnuteľnosti ochrany proti hluku, je potrebné žalobný návrh formulovať tak, že žalovaný je povinný zdržať sa obťažovania žalobcu hlukom z (v žalobe uvedeného) pozemku žalovaného (prípadne i z inej veci patriacej žalovanému), prenikajúcim na (v žalobe uvedenú) nehnuteľnosť žalobcu. Pokiaľ súd zistí, že dochádza k obťažovaniu nad mieru primeranú pomerom (prípadne, že ide o vážne ohrozenie výkonu jeho práva), žalobe vyhovie; v odôvodnení rozsudku určí mieru obťažovania, ktorá je v danej veci primeraná..

Ako ušetriť prostredníctvom stavebného sporenia Ako ušetriť prostredníctvom stavebného sporenia

Stavebné sporenie patrí dnes medzi najbežnešie formy sporenia ako si finančne zhmotniť svoje predstavy o vlastnom bývaní. Tak ako v každom segmente trhu, aj možnosti stavebného sporenia prinášajú novinky, ktoré sa prispôsobujú aktuálnym potrebám svojich spotrebiteľov. Hlavne pri súčasných možnostiach stavebného sporenia platí ono známe: „Kto šetrí má za tri.“ Aj preto prináša Prvá stavebná sporiteľňa, a. s. nové alternatívy ako urobiť svoje bývanie úspornejším.Ekologické šetrenieOd 1. januára 2008 platí novela zákona o stavebnom sporení, ktorá..

Nehnutelnosti ...

Investing in Real Estate in Slovakia - reality - nehnutelnosti - as Slovaks call it

Investing in Real Estate in Slovakia             Apart from the landmarks and notable touristic attractions this country has to offer, in recent years, the Slovakian Real Estate ( TRH Nehnutelnosti ) market has proven to be a profitable investment for potential real estate investors.   Real Estate Pricing ( Reality ) in Slovakia The average price of flats in Slovakia in the year 2018 stands at 1,612 €/m2.   Reasons to Invest in Real Estate (Reality) in Slovakia There are many reasons to invest in Real estate..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.