Feng šuej, imidž či pravdivá vec?

Každý z nás by sa chcel vo svojom príbytku cítiť príjemne a zároveň zosúladený s priestorom, v ktorom žije. Aby si sme si tento cieľ naplnili, spájame v bývaní čoraz viac praktické veci s tými duchovnými. Asi najznámejší fenomén v tejto oblasti, kde sa spája duchovno s prostredím v ktorom bývame je Feng šuej. Je to starobylé čínske učenie, ktoré naznačuje čo má človek robiť, aby žil v súlade so silami prírody. Nie je len o tom ako si máme zariadiť izbu či byt, ale má aj oveľa širší záber.

Učenie Feng šuej sa netýka len samotného „usporiadania nábytku vo svojom dome“, ale týka sa aj stravy, obliekania, myslenia, reči, či medziľudských vzťahov. Niektorí ľudia považujú toto učenie ako vhodný prvok na harmonizáciu prostredia v ktorom žijú a iní zasa iba ako prvok, ktorý je preceňovaný a slúži iba pre ľudí, ktorí „už nevedia čo majú od dobroty robiť.“ Tak či onak, o prvkoch ako sú napríklad „Jing a Jang“ počul už asi každý z nás. Sú vzájomne prepojené, jeden potrebuje druhý na dosiahnutie harmónie. Približne pred dvetisíc rokmi vznikla v Číne filozofia Tao, ktorá učí, že na svete nie je nič stále, všetko sa mení a všetko so všetkým súvisí. Zakladateľ taoizmu, staročínsky filozof Lao, považoval za hlavný cieľ svojho učenia dosiahnutie harmónie medzi človekom a prostredím, ktoré ho obklopuje. Tao vidí svet ako jeden veľký celok, v ktorom spolu súvisia kozmos, príroda i človek. Feng šuej nachádza priamu paralelu medzi prírodou a ľudským obydlím. Človek zo západu videl v bývaní predovšetkým jeho praktičnosť a funkčnosť. Duchovno v prípade stavieb sa týkalo predovšetkým sakrálnych budov, ale z úplne iných dôvodov ako pri Feng šuej. V dnešnej dobe aj u nás vo veľkom počte vyrastajú domácnosti, kde interiér, ale aj exteriér rodinného domu je rozložený podľa Feng šuej. A netýka sa to len rozmarných ľudí z horných desaťtisíc, ale čoraz viac bežných ľudí z nášho okolia.

Feng šuej a exteriér

Nesmieme zabúdať na fakt, že vo filozofii Feng šuej ide najmä o prostredie. Medzi ďalšie prvky patrí to, ako bude postavená už samotná stavba, ktorým smerom budú otočené jednotlivé miestnosti, ako má byť architektonicky prepracovaná celá budova. V neposlednom rade ide taktiež o exteriér, ktorý by mal „spolupracovať“ s interiérom a vytvárať tak celkovú rovnováhu. Umiestnenie budovy podľa Feng šuej je zároveň snahou, aby jej poloha priaznivo ovplyvnila zdravie, šťastie, vašu kariéru a rodinu. Podľa tejto filozofie sa vonku dá upraviť správna orientácia budovy, jej tvar, vchod, cesta a mnoho ďalších exteriérových prvkov domu, bytu, alebo kancelárie. Ľudia zaoberajúci sa Feng šuej vám v podstate od základu povedia, aký má byť najvhodnejší tvar budovy, orientácia a materiál použitý na jej výstavbu. Podobne, ako pri vytváraní vhodného interiéru, aj pri exteriéri platí, že sa nesmie prehliadnuť spolupráca produktívneho cyklu piatich prvkov. Tými prvkami sú zem, voda, kov, drevo a oheň. Pre orientáciu stavby platí, že najdôležitejšie je správne umiestnenie vchodu. Za najlepšie sa považuje, ak je vchod otočený opačne, ako strana, odkiaľ fúka vietor. Najvhodnejší typ cesty je mierne stočený, so slabou premávkou. Taktiež tvar pozemku môže ovplyvňovať dom, ktorý je na ňom postavený. Najpriaznivejšie parcely majú tvar štvorca, obdĺžnika, alebo oválu. Podľa Feng šuej nie sú vhodné pozemky alebo ploty, ktoré majú trojuholníkový alebo lichobežníkový tvar. Ak však nemáte na výber, priaznivo môžete polohu svojho pozemku ovplyvniť vysadením živého plotu v správnom tvare. V prípade pozemku či priamo záhrady, by nemala chýbať vodná plocha nepravidelného tvaru, či tečúci potok alebo studnička. Záhrada podľa Feng šuej neuprednostňuje konkrétne rastliny. Chýbať by nemali stromy, ale aj voľné trávnaté priestranstvá a okrasné kry.

Orientácia podľa svetových strán

O starých Číňanoch je známe, že mali vyvinutý zmysel pre prírodné živly a sily ovplyvňujúce ich životy. Poznali presne zmeny vo východe slnka, v jeho západe. Taktiež takmer s istotou vedeli kedy budú fúkať studené a kedy teplé vetry a podobne. Je to o nich známe predovšetkým pre fakt, že sa týchto kultúrnych zvykov pridržiavajú aj dnes. Podľa toho je sever bytu, domu, alebo kancelárie spojený najmä s kariérou. Je vhodný napríklad na výstavbu pracovne. Juh nám zasa dáva možnosť znovu objaviť samých seba a má vplyv na našu slávu, či naopak nenápadnosť na verejnosti. Ak by ste si podľa Feng šuej prispôsobovali už plány svojho domu, na severnej strane sústreďte všetko, čo nejakým spôsobom súvisí s vodou. Záhradný bazén, vázy s vodou, akvárium alebo akvarely znázorňujúce hladinu mora či rieky. Ideálnymi farbami pre severnú časť domu sú všetky farby studených odtieňov od modrej po svetlozelenú. V prípade Feng šuej sa neodporúča robiť v severnej časti domu akékoľvek otvory do steny. Omnoho lepšie je umiestniť dvere a okná na juh.

Do južnej časti naopak prirodzene patrí všetko, čo má niečo spoločné s ohňom. Je to miesto najmä pre krb, či jasne svietiace lampy. Obrazy a farby nábytku by v tejto časti mali byť ladené do červených, oranžových, marhuľových, žltých alebo iných teplých odtieňov. To isté platí aj pre samotné odtiene stien. Západ zasa symbolizuje plodnosť a lásku. Preto je najlepším miestom pre spálňu. Voda na západnej strane miestnosti prináša peniaze a bohatstvo. Pre šťastie v láske si skúste zriadiť akvárium a postaviť si ho v spálni k západnej stene. Filozofia Feng šuej má niekoľko „zlepšovákov“, ako neutralizovať zlé vplyvy a posilniť tak prirodzený tok energie. Medzi tie najznámejšie patrí zrkadlo, ktoré môžete napríklad použiť ako zosilňovač umelého a slnečného svetla v tmavých miestach. Zrkadlo zavesené oproti ostrej hrane dverí neutralizuje nepriateľskú „bodajúcu energiu“. Zrkadlo by sa však nikdy nemalo zavesiť tak, aby po väčšinu času odrážalo vašu podobu. Prostredie, v ktorom žijete, má teda podľa Feng šuej nepochybne silný vplyv na vaše zdravie, partnerské vzťahy ale aj úspech v práci.

Začiatok interiéru je vchod a chodba

Hovorí sa, že ak niekoho pozvete do svojho bytu či rodinného domu, je to ako keby ste mu otvorili kus samého seba. Poďme si teda povedať pár slov o tom, ako by mal vyzerať interiér vášho príbytku podľa filozofie Feng šuej v jednotlivých miestnostiach. V interiéri je asi najdôležitejšie správne využiť všetok priestor, ktorý vám váš byt ponúka.

Práve hlavný vchod a okná tvoria podľa Feng šuej tú najpodstatnejšiu časť vášho domova. Vchod a dvere by nikdy nemali byť blokované hranatým predmetom, napríklad rohom náprotivného domu. Pomôcť si môžeme zmiernením nepriaznivej situácie predmetmi, ktoré budú príslušné miesto zakrývať. V takom prípade použijeme kvetiny, alebo záclony. Vchodové dvere by vás mali vítať, cez ne totiž prichádza do bytu či domu tzv. dobrá energia. Vaše dvere by mali byť čisté. Ak by vŕzgali, je nutné ich čo najskôr opraviť. Dosť často sa odporúča, aby ste k nim postavili kvety, alebo dokonca sošku zvieraťa. Dbajte na to, aby rohožka bola vždy čistá. Smeti pred vchodové dvere taktiež nepatria. V prípade zvončeka si vyberte taký, ktorý nie je agresívny a majte na pamäti, že nie je vhodné aby ste ním zvonili príliš dlho alebo silno. Navodzuje to pocit napätia a ohrozenia. Takýmto spôsobom by nikto nemal začínať svoju návštevu. Nemali by ste to robiť ani vtedy, keď sa rýchlo vraciate domov lebo ste si zabudli kľúče. Aby energia zostala vo vnútri vášho príbytku, nesmú sa predné a zadné dvere nachádzať v jednej rovine. Ak sa chcete vyhnúť problémom, hlavne finančným, umiestnite v línii oboch dverí prepážku. Podobný prípad nastáva tiež u dverí a okien, ktoré sa nachádzajú oproti sebe.

Na chodbe by zásadne nemali visieť obrazy s fotkami vašich priateľov či rodinných príslušníkov, pretože sa môže ľahko stať, že sa im niečo stane, alebo vaše priateľstvo nebude také pevné. Je vhodné, ak je chodba pekne a dobre osvetlená a zariadená v jednom štýle. Samozrejme udržiavajte ju v čistote ako každú inú miestnosť vo vašom dome.

Obývačka je miestom túžby

Podľa Feng šuej obývačka odzrkadľuje vaše túžby, povahu ale aj vkus. Tak, ako si zariadite túto miestnosť, tak sa na vás budú pozerať a pravdepodobne už pozerajú všetci vaši známi. Verte či nie, ale platí to v každom prípade, nie len v prípade filozofie Feng šuej. Pokiaľ k vám chodia návštevy pravidelne a kamaráti sa u vás radi zastavia na kávu, je zrejmé, že je všetko v poriadku. Čo sa týka sedacej súpravy v obývačke, gauč a pohovky by nemali byť opreté o stenu, pretože musíte dbať na voľný prechod dobrej energie. Medzi pohovky a gauč vždy dajte stolík. V opačnom prípade sa budete cítiť doslova stiesnene pri posedení s návštevou. A k bude medzi vami stolík, budete mať pocit, ako keby ste mali niečo spoločné a budete k sebe milší a nebude to mať na svedomí len použitie alkoholu pri posedení s priateľmi. V prípade návštevy taktiež nie je vhodné usadiť hostí chrbtom k dverám, alebo k oknu.

V obývačke sú kvety a stromčeky absolútne vyhovujúce. Podľa Feng šuej sú tie najvychytenejšie bambus, mandarinkovník či citrónovník. B ambus je totiž spolu s mandarinkovníkom a citronovníkom vhodný najmä pre prosperitu. Veľmi odporúčané sú hlavne izbové rastliny kvitnúce s ružovo ladenými kvetmi, preztože vnášajú do rodiny harmóniu a lásku. Pozitívne na obyvateľov bude pôsobiť aj kytica kvetov. No len čo zbadáte náznak toho, že odumiera, treba ju vyhodiť, lebo namiesto požadovanej pozitívnej energie, vám dodá negatívnu. Ďalším dôležitým faktorom ovplyvňujúcim celkový pokoj domova je osvetlenie. Pre obývaciu miestnosť platí, že v dostatočne osvetlenej miestnosti sa cítite príjemne a naopak, v pochmúrnej miestnosti je vám úzko a nepohodlne. Podľa ľudí venujúcim sa Feng šuej to súvisí opäť s pozitívnou a negatívnou energiou. Podľa väčšiny ľudí je ale úplne samozrejmé, že sa lepšie cítite vo veselej, farbami žiariacej izbe, ako v pochmúrnej. Príjemne pôsobia aj závesy a vankúše na sedačke, ktoré sú farebne zladené s okolitými farbami. Orientálna kultúra samozrejme odporúča aj rôzne farebné kahančeky, lampičky, sviečky a vonné tyčinky.

Spálňa ako oáza pokoja

Aj keď sa to možno nezdá, spálňa je miesto, kde trávi každý z nás najviac času. Preto by sme mali dbať najmä o to, akým dojmom pôsobí najmä na nás. Spálňa by mala byť akousi oázou pokoja, kde po celodenných trampotách zabudnete na všetky problémy. Jej farebné zladenie a celkové dekorácie by mali byť upokojujúce. Neprípustné, resp. veľmi nevhodné sú v spálni technické zariadenia, ktoré sa pokladajú za rušivé. Sú nimi telefón, televízny prijímač, hi-fi veža a podobne. Taktiež by sa v tejto miestnosti nemal nachádzať pracovný stôl. Obrazy a dekorácie na stenách nesmú pôsobiť rušivo. Najvhodnejšie sú zátišia, krajinky, vylučuje sa abstraktné umenie a náročné obrazy, pretože príliš zamestnávajú myseľ. Všetko čo ruší spánok vás podľa Feng šuej zasahuje neviditeľným elektromagnetickým žiarením.

Všeobecne platí, že zatiaľ čo do kuchyne patria žlté a oranžové tóny farieb, ktoré podporujú trávenie, v spálni sa budú najlepšie vynímať upokojujúce tóny, najmä svetlo zelená, blankytne modrá, smotanová, či okrová. V podobných odtieňoch si zadovážte posteľnú bielizeň. Posteľ umiestnite hlavou k severu a nohami na juh. Zachováte tak prirodzený tok energie. Zamyslite sa aj nad tvarom postele. Veď napríklad staré čínske príslovie hovorí: “Tvar postele dáva tvar celému manželstvu.“ Ak ste práve ukončili vzťah, vyhoďte starú posteľnú bielizeň. Ak túžite po novom vzťahu, nechajte svoju posteľ prístupnú z oboch strán. Posteľ by vždy mala stáť pri pevnej stene a nie u prepážky. V spoločnosti získate také postavenie, aké sami doprajete miestu na svoj odpočinok. Nevhodné je mať zrkadlo v takej polohe, kde sa v ňom odráža posteľ. Je to spôsobené tým, že v učení Feng šuej astrálne telo vyletuje počas spánku z tela a v odraze zrkadla by sa mohlo zľaknúť. To práve spôsobuje nepokojný spánok a nočné mory. Bezsenné noci spôsobuje aj okno pri posteli, čo pôsobí pravdupovediac tiež ako zrkadlo, najlepšie pre seba spravíte, ak ho na noc zastriete tmavším závesom či inou vecou, ktorá plní funkciu zakrývania.

Kuchyňa a jedáleň

Kuchyňa je takzvaným srdcom rodiny, pretože t u trávime veľa času, a preto je veľmi dôležité, aby sme sa tu cítili dobre. Z praktického hľadiska je v tejto miestnosti dôležité najmä to, aby sme mali všetko potrebné po ruke. P ripravuje sa tu potrava, pri ktorej konzumácii sa spolu schádza celá rodina. Vyberajte do nej svetlé farby, najlepšia je biela a žltá. Chladné odtiene sa do nej nehodia, vyhýbajte sa ale aj ostrým farbám. Dôležité je, aby sa v kuchyni udržiaval stály poriadok, aj keď nie vždy sa to dá. Sporák a chladnička by sa nemali nachádzať pri sebe, ani priamo oproti. Chladnička by nemala byť nikdy prázdna, pretože plná symbolizuje blahobyt a zdravie. Aj pri jedle je dôležité pozitívne prúdenie energie. Výborne sa na tento účel hodí okrúhly stôl, pretože cítime užší kontakt so spolu sediacimi, vzniká menšie množstvo nezhôd, ktoré by určite nemali byť súčasťou spoločného obeda či večere. Zaujímavosťou je, že zrkadlá v jedálni vôbec nepôsobia rušivo, naopak, vytvárajú ilúziu bohatšieho stola.

A čo sa týka samotného stolovania, dbajte o to, aby hrot noža a špic čajníka ni kdy nesmerovali na vás, tým menej na hostí. Mohli by ste im privodiť chorobu alebo nešťastie. Všetko bude hneď slávnostnejšie a teplejšie, ak dáme do stredu stola horiacu sviečku, vázu s rezanými kvetmi či misku s ovocím. Nezabudnime na rovnako ladené tóny, ako na stole tak aj v celej miestnosti .

Kúpeľňa, menej je niekedy viac

Kúpeľne a záchody je najlepšie umiestniť v postranných sektoroch domu. Výzdoba kúpeľne by mala byť mierna. Vo všeobecnosti tu platí pravidlo, že menej je niekedy viac. Samozrejmosťou je, že by mala byť hygienicky čistá a osvetlená. Ak máte pocit, že sa v tej miestnosti necítite dobre dajte nad záchod kvetináč s kaktusom, mal by „vtiahnuť do seba všetko negatívne.“ Dbajte o to, aby ste mali dosku na záchode vždy zatvorený a splachujte tiež až po jeho zatvorení. Mohli by ste si totiž spláchnuť šťastie. Kúpeľňové dvere majte tiež vždy zatvorené. Už čisto z estetického hľadiska.

Feng šuej a kancelária

Harmónia podľa Feng šuej by sa nemala týkať len vášho domova, ale aj práce. V prípade budovy ide zväčša o kancelárie. Kancelária by sa mala nachádzať najmä v blízkosti vody, ktorá priťahuje úspech a peniaze ako magnet. Dôraz treba klásť na hlavný vchod a prijímaciu kanceláriu alebo vstupnú halu. Prvý dojem, ktorý zostane vášmu zákazníkovi alebo obchodnému partnerovi, vo väčšine prípadov rozhodne o ďalšej spolupráci. Nikdy nepracujte v kancelárii na konci chodby, oproti výťahu, alebo medzi dvoma vchodmi. Energia by sa vyčerpala inde a vy by ste sa nedokázali sústrediť. Počítač umiestnite tak, aby mieril zadnou časťou mimo priestor, a neohrozoval svojím magnetickým poľom ostatných. Nikdy si nesadajte čelom oproti rohu stolu alebo chrbtom ku dverám, ani k oknu. Boli by ste zraniteľní a podráždení. Aj dostatočným a správne umiestneným osvetlením môžeme dokázať hotové zázraky. Svetlom a vhodnými farbami dodáme izbe alebo kancelárii toľko potrebné teplo a harmóniu. Špecialisti na Feng šuej k tomu všetkému pridávajú „posadnutosť“ šťastným číslom 8. Ak by to bolo možné, mali by ste chcieť kanceláriu na ôsmom poschodí, bývať v dome č. 8 a mať číslo 8 na značke auta. Naopak vyhýbať by ste sa mali číslam 4 a 14.

Čo si z toho vybrať

Aj keď dnes mnoho ľudí zvláštne zdvihne obočie pri téme, že napríklad zrkadlo nesmie byť pri posteli, aby sa vaša duša nezľakla v spánku sama seba, dajme si ruku na srdce, kto z nás by sa cítil príjemne, keď sa v noci zobudí, a ako prvé v polospánku zbadá svoje telo v odraze. Mnohé pravidlá zosúladenia interiéru sa už totiž prijímajú ako samozrejmosť a majú svoje opodstatnenie. Človek, ktorý si zariaďuje byt alebo dom, by si mal v prvom rade zvážiť s rozumným úsudkom, či sa tvrdenia o Feng šuej môžu zakladať na pravde, alebo či je to iba výmysel. Získavanie čo najviac informácií o tejto téme z viacerých zdrojov, bude pre vás určite lepším prínosom ako jednoznačné presviedčanie zo strany „takzvaných odborníkov“, ktorí si z ľudskej neistoty a niekedy aj poverčivosti spravili obživu a ochotne vám poradia čo kam umiestniť, aby ste boli v súlade s vesmírnym poriadkom a ich peňaženkou.

Viac informácií sa dozviete

v relácii TA3 REALITY


Späť

Realitná kancelária alebo radšej na vlastnú päsť? Realitná kancelária alebo radšej na vlastnú päsť?

S podpisom kúpnej zmluvy sa neponáhľajte, nechajte si dostatok času na rozmyslenieV čom vám pomôže realitná kanceláriaPozor na zmluvuNa čo si dať pozor pri výbere realitnej kanceláriePrečo sa oplatí využiť služby realitných kancelárií S podpisom kúpnej zmluvy sa neponáhľajte, nechajte si dostatok času na rozmyslenie Orientovať sa na trhu s nehnuteľnosťami nie je jednoduché. Podvody pri predaji bytov sa v posledných rokoch na Slovensku čoraz viac rozmáhajú. V policajných štatistikách figuruje stále viac prípadov, keď ľudia bez skúseností v oblasti realít,..

Vonkajšie žalúzie pre tienenie a zníženie hluku v interiéri Vonkajšie žalúzie pre tienenie a zníženie hluku v interiéri

Tieniace prvky majú jasnú úlohu - zabrániť slnečným lúčom preniknúť do vášho príbytku. Lenže predokenné žalúzie majú viacero ďalších funkcií, ktoré zaručene oceníte nielen v lete, ale počas celého roka.   Vonkajšie tienenie okna dnes dokáže bez najmenších problémov nahradiť klimatizáciu, pretože s ich pomocou a v tej najvyššej kvalite môžu znížiť teplotu v interiéri až o 4 stupne. Tienenie podľa vašich potrieb Vnútorné aj vonkajšie žalúzie majú veľkú výhodu v tom, že umožňujú regulovať osvetlenie v miestnosti. Naklápanie..

Daňová povinnosť pri prenajímaní nehnuteľností

Povinnosť registrácieVýnimky oznamovacej povinnostiRegistrácia na daňovom úradeBytová politikaPráva a povinnostiPovinnosti voči stavebnému bytovému družstvu     Prenajímanie nehnuteľností každého druhu sa môže za určitých podmienok stať výhodným biznisom. Najmä ak ide o ľudí, ktorý prenajímajú už nadobudnutú nehnuteľnosť, a nie sú zaťažení splácaním hypotéky alebo iných dlhov. V poslednej dobe sa objavil trend rýchleho nákupu nehnuteľnosti a jej  následného prenajímaniu a to najmä v prípade bytov.      Takýto spôsob môže byť pre niektorých..

Byty nižšieho štandardu a ubytovacie zariadenia - ich preslnenie, minimálne požiadavky na ich plochu, vybavenie a súčasti

Dnešné pokračovanie týkajúce sa bytov nižšieho štandradu a ubytovacích zariadení sa zameriava na uvedené nehnuteľnosti, vrátane zákonných požiadaviek na ich preslnenie v zmysle vyhlášky MZ SR č. 259/2008 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na vnútorné prostredie budov a o minimálnych požiadavkách na byty nižšieho štandardu a na ubytovacie zariadenia. Minimálne požiadavky na byty nižšieho štandardu Byt nižšieho štandardu je byt, ktorého obytná plocha nie je nižšia ako 12 m2 na užívateľa a 6 m2 na každú ďalšiu osobu, ktorá s užívateľom..

Spoločná kúpa bytu

 Žijeme spolu ako druh a družka už niekoľko rokov a máme v úmysle kúpiť si spoločne byt. Ako naformulovať kúpnu zmluvu? Čo sa stane s bytom, keď uzavrieme manželstvo? Pavol K. a Mária M., BratislavaPokiaľ nie ste manželmi, môžete nadobudnúť byt len do podielového spoluvlastníctva. V takom prípade je potrebné uzatvoriť kúpnu zmluvu, ktorá musí obsahovať náležitosti uvedené v zákone o vlastníctve bytov a nebytových priestorov s tým, že obaja budete uvedení na strane kupujúcich. V kúpnej zmluve by mali byť určené vaše spoluvlastnícke podiely na nadobúdanom..

Zrušenie spoluvlastníctva v kontexte násilného správania podielového spoluvlastníka

Dobrý deň, prosím o Váš právny názor v tejto záležitosti. Spolu so sestrou sme zdedili 2 izbový byt po našom otcovi. Každý vlastníme 1/2 podiel. Sestra v uvedenom byte bývala ešte za života nášho otca a po jeho smrti tam chce ďalej bývať. Ja s tým nesúhlasím a žiadam ju, aby byt opustila. Môže byt užívať a bývať v ňom bez súhlasu mňa ako polovičného spoluvlastníka tejto nehnuteľnosti? Aké sú právne kroky, ak by byt nechcela opustiť? Ďakujem za odpoveď. Emanuel J., Bratislava Áno, Vaša sestra môže v predmetnom byte bývať a nepotrebuje za tým..

Stavebné sporenie a Euro

V prípade zavedenia Eura na Slovensku sa už toho popísalo veľa. Poslednou témou týchto dní, je napríklad duálne zobrazovanie cien v obchodoch. My vám však ponúkame informácie, ktoré sú pri zavedení tejto meny taktiež dôležité. Veľa spoluobčanov si na svoje bývanie sporí prostredníctvom stavebného sporenia. Ako to bude v prípade zavedenia Eura a jeho vplyvu na stavebné sporenie, sa dozviete v nasledujúcich riadkoch ktoré vám pomôžu sa lepšie zorientovať v tejto problematike.Kto a ako si sporíPribližne tretina občanov Slovenskej republiky má uzatvorenú zmluvu..

Kúpa nehnutelnosti zaťaženej vecným bremenom alebo záložným právom na nehnuteľnosti?

Pred samotnou kúpou zaťaženej nehnutelnosti je vhodné, aby si kupujúci v prvom rade jasne ozrejmil, či skutočne chce nadobudnúť nehnuteľnosť s ťarchou alebo nezaťaženú nehnuteľnosť. Jeho postup závisí od toho, či nehnuteľnosť je nadobúdaná priamo konaním kupujúceho alebo cez sprostredkovateľa - realitnú kanceláriu. Kupujúci by si mal vyžiadať relevantné a najmä aktuálne doklady ohľadne predmetnej nehnuteľnosti, napr. originál  listu vlastníctva. Na liste vlastníctva, ktorý môže získať od predávajúceho, od realitnej kancelárie..

Financovanie nehnutelnosti

Právnické a fyzické osoby, ktoré ku svojej činnosti potrebujú vyhovujúce priestory, majú v dnešnej dobe hneď niekoľko možností ako ich získať. Každá z nich obsahuje výhody, nevýhody a skryté riziká. Spomínanými možnosťami sú kúpa nehnuteľnosti za vlastné prostriedky, kúpa nehnuteľnosti s použitím bankového úveru, kúpa nehnuteľnosti na leasingové splátky alebo iba prenájom nehnuteľnosti na určitú dobu.Kúpa nehnuteľnosti verzus nájomKúpa nehnuteľnosti za vlastné prostriedky je klasická možnosť kalkulovania: “čo si môžem dovoliť za peniaze,..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.