Ceny starých bytov klesajú! (vývoj cien)


 

„Potenciálni kupci budú ešte chvíľu vyčkávať, kým ceny nepadnú na pomyselné dno. Predávajúci by si mali uvedomiť, že ak chcú predať, musia byt oceniť reálne, tak, aby jeho stav, vek, kvalita a lokalita zodpovedali cene,“ myslí si Veronika Komorníková, šéfredaktorka časopisu Kompletný TRH Nehnuteľností.


Poklesli ceny starších nehnuteľností v Bratislave za posledne obdobie? Aké konkrétne byty a v ktorej lokalite? O koľko poklesli ceny?

Cena starých bytov v Starom Meste je najustálenejšia a drží sa v cenovom pásme medzi 70-85 tis. Sk/m2 v závislosti od atraktivity a kvality bytu. Ceny novostavieb sa držia okolo 90-130 tis. Sk/m2 v lokalitách okolo Slavína a Horského parku.

Staré byty v II. bratislavskom okrese od januára v podstate neprekročili cenu 65 tis. Sk/m2 a od júna pozorujeme postupný pokles ceny na cca 60 tis. Sk/m2.

Ceny starých bytov sa v III. mestskej časti držia v rozmedzí 65-75 tis. Sk/m2 v Novom Meste a 55-65 tis. Sk/m2 v častiach Rača a Vajnory. Priemerná cena v III. bratislavskom okrese sa preto drží úrovne okolo 64-65 tis. Sk/m2. Napriek tomu od januára ceny starých bytov v priemere klesli o skoro 8 tis. Sk/m2.

Staré byty v IV. bratislavskom okrese majú mierny pokles, keď od januára do apríla stúpli cca o 4 tis. Sk/m2, ale následne poklesli až o 7-8 tis. Sk/m2 a v súčasnosti sa nachádzajú na úrovni cca 55-56 tis. Sk/m2.

Ceny starých bytov v V. okrese po približne 6 mesačnej dobe, kedy si udržali cenu okolo 65-60 tis. Sk/m2, zažívajú rýchlejší pokles ceny ako v iných mestských častiach a v súčasnosti sa cena starších bytov hýbe na úrovni 53 tis. Sk/m2.

Najlacnejšie byty sú v súčasnosti staré byty v V. okrese, za nimi nasleduje IV. okres a II. okres. Ceny novostavieb v V. okrese sú dokonca lacnejšie ako staré byty v III. a I. okrese.

Grafy 01 - 30 na konci rozhovoru


Aké sú dôvody poklesu?

Dôvod poklesu cien starých bytov je jednoduchý. Na začiatku boli ceny starých bytov umelo navyšované lokálne, najmä kvôli zvýšeniu predaja okolitých novostavieb. Neskôr sa majitelia starých bytov neodborne rozhodli, že „keď sa tu predáva nejaký byt za xy Sk za m2" aj jeho byt má takú istú cenu, nepozerajúc sa pritom na kvalitu, stav, prípadne vek bytu. V podstate sa spustila lavína, ktorú zastavilo až vyčerpanie možností dopytu a v súčasnosti ponuka vysoko prevyšuje dopyt.

Predávajúci si musia v súčasnosti uvedomiť, že ak chcú skutočne niečo predať, musia naceniť byt reálne, t.j. tak aby jeho stav, vek, kvalita a lokalita bytu zodpovedala cene. A to chvíľku potrvá.


Keď ceny poklesli znamená to, že sa byt predá rýchlejšie?

Nemyslím si, že napriek tomu, že všeobecne ponukové ceny klesli, začnú sa byty rýchlejšie predávať.

Zvyšok potencionálnych kupcov bude ešte chvíľu vyčkávať, kým ceny nepadnú na pomyselné dno, a tam sa ešte stále ponukové ceny starých bytov nedostali.

Byt sa najrýchlejšie predá, keď má nielen výhodnú cenu, ale zároveň nemá nejaké ale..., vždy je pre predávajúceho výhodnejšie vyložiť karty na stôl a informovať potencionálneho záujemcu o všetkých nevýhodách, inak sa môže stať, že kupca bude požadovať ďalšiu zľavu.



GRAFY:


Graf 01 - 03: Priemerné ceny bytov v I., II. a III. bratislavskom okrese;



Graf 04 - 05: Priemerné ceny bytov v IV. a V. bratislavskom okrese;



Graf 06: Priemerné ceny bytov v Bratislave;



Graf 07 - 09: Priemerné ceny garsóniek až 1,5 izbových bytov v I., II. a III. bratislavskom okrese;



Graf 10 - 11: Priemerné ceny garsóniek až 1,5 izbových bytov v IV. a V. bratislavskom okrese;



Graf 12: Priemerné ceny garsóniek až 1,5 izbových bytov v Bratislave;



Graf 13 - 15: Priemerné ceny 2 izbových až 2,5 izbových bytov v I., II. a III. bratislavskom okrese;



Graf 16 - 17: Priemerné ceny 2 izbových až 2,5 izbových bytov v IV.a V. bratislavskom okrese;



Graf 18: Priemerné ceny 2 izbových až 2,5 izbových bytov v Bratislave;



Graf 19 - 21: Priemerné ceny 3 izbových až 3,5 izbových bytov v I., II. a III. bratislavskom okrese;



Graf 22 - 23: Priemerné ceny 3 izbových až 3,5 izbových bytov v IV.a V. bratislavskom okrese;



Graf 24: Priemerné ceny 3 izbových až 3,5 izbových bytov v Bratislave;



Graf 25 - 27: Priemerné ceny 4 izbových a viac izbových bytov v I., II. a III. bratislavskom okrese;



Graf 28 - 29: Priemerné ceny 4 izbových a viac izbových bytov v IV.a V. bratislavskom okrese;



Graf 30: Priemerné ceny 4 izbových a viac izbových bytov v Bratislave.

 


Pozri: Nový Čas, 10.10.2008, autor: Júlia Mikolášiková
http://www.cas.sk/clanok/91626/ceny-starych-bytov-klesaju.html


 

 

Späť

Merače tepla v našich domácnostiach

Hovorí sa, že kto šetrí má za tri. Toto pravidlo platí dvojnásobne pri spotrebe tepla v našich bytoch či rodinných domoch. Pri dnešných cenách dodávaného tepla má čo najvhodnejšie riešenie ako ušetriť na dodávanom teple snáď cenu zlata. Veď položka za dodané teplo býva často v mnohých rodinných rozpočtoch najväčšou položkou súvisiacou s užívaním bytu. Práve tomuto pálčivému problému pri šetrení sa v nasledujúcich riadkoch pozrieme na „zúbky“. Oproti západnej Európe máme v oblasti šetrenia na dodanom teple do domácností čo doháňať...

Ako na čistý vzduch v domácnosti? Bojujte s astmou počas leta efektívne Ako na čistý vzduch v domácnosti? Bojujte s astmou počas leta efektívne

Astma je nepríjemným ochorením, ktoré značne znepríjemňuje život. Horúci vzduch spôsobuje ešte väčšie problémy s dýchaním, vrátane kašľa a dusenia sa. Astmatici si preto musia dávať ešte väčší pozor. Popri liekoch a inhalátoroch existuje ešte niekoľko dobre mienených rád, ktoré môžete začať praktizovať počas leta, aby sa vám lepšie dýchalo.   Počuli ste už o domácich radách na astmu? Môžeme hovoriť o tzv. “radách starých mám”. Patríte medzi astmatikov alebo sa vám počas leta horšie dýcha? V jednom či v druhom prípade,..

Riešenia, ktoré vám zjednodušia údržbu modernej kuchyne Riešenia, ktoré vám zjednodušia údržbu modernej kuchyne

Moderne kuchyne sa stali srdcom našich domovov, miestom, kde nie len príprava jedál, ale aj rodinné stretnutia a spoločenské udalosti zohrávajú dôležitú úlohu. Aby sme si ale mohli tieto okamihy plnohodnotne vychutnávať, je dôležité mať k tomu priestor, ktorý je nielen štýlový, ale aj ľahko udržiavateľný. Pokračujte v čítaní a zistíte, ktoré riešenia vám zjednodušia údržbu moderne vybavenej kuchyne? Moderné kuchynské linky na mieru Jedným z hlavných krokov k jednoduchej údržbe kuchyne je investícia do kuchynských liniek na mieru. Moderné..

Publikácia Nehnuteľnosti

kompletný sprievodca svetom nehnuteľností - na predaj za 27€ s poštovným. Účelom tejto publikácie je poskytnúť čitateľovi kompletný zdroj informácii potrebných pre rozhodovanie pri výbere, kúpe, predaji prenájme nehnuteľnosti, v takom rozsahu, aby bol odborne spôsobilým partnerom a účastníkom transakcie s nehnuteľnosťami. Doporučené využitie je pre všetkých účastníkov trhu s nehnuteľnosťami aj predávajúcich, pri nesprostredkovanom, alebo sprostredkovanom obchodovaní s nehnuteľnosťami, pre záujemcov o výkon realitnej činnosti, pre študentov..

Komunikácia medzi správcom a vlastníkmi bytov - otázka efektivity

„Minulý rok došlo v našom dome ku zmene správy, ktorú pôvodne vykonávalo spoločenstvo vlastníkov. Toto spoločenstvo však stále je registrované ako existujúce. To je pomimo, avšak podstatným problémom je komunikácia so správcovskou spoločnosťou, ktorá spravuje náš dom. V dome, ktorý má dva vchody – predný a zadný - sú vytrhané mnohé svetelné spínače, svetlo možno zapnúť len na niektorých z dvoch poschodí, príp. na prízemí, čo značne komplikuje najmä v tomto zimnom období pohyb po schodoch v dome, navyše mnoho z obyvateľov je vo vyššom veku,..

Nájomná zmluva I.

Rada by som dala do prenájmu môj byt, lebo sa chystám odcestovať do cudziny na brigádu. V byte býva so mnou moja sestra, neviem či je možné prenajať napr. len jednu - dve izby. Aké sú moje práva, povinnosti v súvislosti s nájmom, musí byť zmluva písomná alebo stačí ústna dohoda? Ďakujem za odpoveď.Inge T., Považská BystricaNájomná zmluva je dvoj a viacstranný právny vzťah, v rámci ktorého prenajímateľ prenecháva za odplatu nájomcovi vec, aby ju dočasne užíval alebo z nej bral aj úžitky, pričom prenajímateľ je povinný prenechať prenajatú vec nájomcovi..

Úrokové sadzby pri hypotekárnom úvere

O možnosti ako si zadovážiť bývanie pomocou hypotekárneho úveru (HÚ), sa toho popísalo už veľa. Pri jeho vybavovaní zaujíma klientov tej či onej banky  jedna zo základných veličín výška úrokovej sadzby. Podľa nastavenia jej výšky, môžete na svojom (HÚ) riadne ušetriť, ale pri troche neuváženosti a letmom prebehnutí čísel v letáku propagujúcom hypotekárny produkt aj svoje bývanie riadne preplatiť. Tak či onak, úroková sadzba tvorí základ splácania vášho dlhu, takže jej optimálne nastavenie je pre vás ako klientov obzvlášť dôležité.Tvorba..

Stavebné sporenie

Stavebné sporeniePrincíp a priebehVýhodyDôležité pojmyStavebné sporenie je dnes jedným z najefektívnejších nástrojov financovania bytovej výstavby nielen vo vyspelých západoeurópskych ekonomikách ale aj u nás. Prvým oficiálnym dňom, počas ktorého začala Prvá stavebná sporiteľňa, a. s., vykonávať svoju činnosť, bol 16. november 1992. Prvá stavebná sporiteľňa a. s., bola prvou špecializovanou bankou tohto druhu v strednej a východnej Európe. Založili ju tri renomované európske bankové domy: Slovenská štátna sporiteľňa, š.p.ú. (v súčasnosti Slovenská..

Vývoj cien bytov v Bratislave v roku 2008

Skoro každého, ktorý či už má byt alebo si ho ešte len plánuje obstarať, zaujíma vývoj cien bytov a hlavne prognóza do budúcnosti. Prvé sa dá ukázať na základe zozbieraných údajov, druhé sa dá v súčasnosti len veľmi obtiažne predpovedať.Pozrime sa teda, čo sa na trhu s bratislavskými bytmi dialo od januára 2008 po čiastočnom cca mesačnom (vianočnom) útlme, ktorý nastal po zatiaľ najväčšom realitnom boome na Slovensku v jeseni 2007, kedy boli ceny za meter štvorcový starých bytov v hlavnom meste drahšie ako ceny za meter štvorcový v novostavbách.Realitný..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.