Rekonštrukcia kúpeľne

Kúpeľňa je priestor, v ktorom netrávime počas dňa veľa času. Síce sa tam stretávame každé ráno a večer so svojou tvárou v zrkadle pri umývaní zubov, ale inak tejto miestnosti nevenujeme prílišnú pozornosť. Priestor pre našu fantáziu dávame skôr pri zariaďovaní obývačky, spálne či detskej izby. To isté často platí aj pri rekonštrukcii bytu či rodinného domu. Nuž, je to akási popoluška medzi miestnosťami, pričom jej postavenie by malo byť oveľa vyššie, ako by sa zdalo na prvý pohľad.

Asi tým najväčším dôvodom prečo sa ľudia boja rekonštrukcie kúpeľne je zrejme jej náročnosť. Je to miestnosť, ktorá má v mnohých prípadoch iba pár štvorcových metrov, ale na jej vynovení je niekedy toľko práce ako na stále nedokončenej katedrále svätej rodiny v Barcelone. Na tomto tvrdení je síce kus pravdy, ale ako sa hovorí, žiadna kaša sa neje taká horúca. Takže, ak už máte rodinnú poradu o jej možnej rekonštrukcii za sebou s výsledkom “ideme do toho“, mali by ste vedieť, že kvalitná rekonštrukcia nenabúra váš život na viac ako desať dní. Tento údaj je dôležitý najmä preto, lebo vyradenie kúpeľne z prevádzky značne ovplyvňuje hygienu človeka a je horšie ako odstavenie teplej vody v letných mesiacoch za čias socializmu. Aby ste tento časový harmonogram aj naozaj dodržali a zbytočne si tak nekomplikovali život, povieme si pár rád o tom, ako urobiť rekonštrukciu kúpeľne čo najefektívnejšie.

Ako začať

Najväčšie obavy zo samotnej rekonštrukcie kúpeľne už v osemdesiatych rokoch trefne zaspieval Richard Müller v texte bytové jadro je jadrom môjho problému. Nuž, samotný umakart, ktorý bol súčasťou každého bytového jadra v panelovom činžiaku, mal v sebe nepochybne slušnú „vodivosť ľudských hlasov“ z iných poschodí. V súčasnosti sa ľudia tohto materiálu pri rekonštrukcii kúpeľne zbavujú ako prvého. Umakartová konštrukcia v minulosti znamenala predovšetkým rýchlu a hlavne lacnú výstavbu kúpeľní ako na bežiacom páse. Dnes je tento materiál mŕtvy a postupne sa vytráca z našich panelových príbytkov.
Ak sa pri rekonštrukcii kúpeľne rozhodnete pre jeho likvidáciu, musíte sa najprv rozhodnúť o tom, či nová tvár kúpeľne bude kopírovať jej predošlý charakter, alebo sa pustíte do úplne novej vizáže vašej kúpeľne. Ak si vyberiete prvú možnosť, tak odstránením umakartových stien získate väčšiu výšku v miestnosti. Samotnú plochu, ktorú budete chcieť napr. pri zadovážení si väčšej vane či práčky, vám tento akt neprinesie. Samotné odstránenie umakartových stien trvá len niekoľko hodín, takže z hľadiska úspory času by to nemal byť problém. Prvé komplikácie pri rekonštrukcii môžu nastať už pri odpojení inštalácií. Túto prácu by ste nemali vykonávať na vlastnú päsť a nechajte ju radšej pre odborníkov, aby sa vám „vlastná šikovnosť“ neskôr nevypomstila. Je to dôležité o to viac, lebo kúpeľňa je predsa len miestom, kde voda má hlavné slovo a jej kontakt s elektrinou má v každom prípade katastrofálne následky.

Pri samotnej rekonštrukcii však nemusíte meniť rozvody za každú cenu. Ak sú rozvody či vodoinštalácia v poriadku, vašu rekonštrukciu kúpeľne to finančne odľahčí a navyše ju dokážete zvládnuť aj svojpomocne. Táto možnosť je ale málo pravdepodobná ak chcete robiť zmeny v „paneláku“, ktorého výstavba začala niekedy v sedemdesiatych rokoch. Takže, ak je vaším cieľom riadna rekonštrukcia s novými rozmermi a novou dispozíciou, prenechajte túto činnosť odborníkom v danej oblasti. Obidve cesty v rekonštrukcii majú na svojom začiatku jednu spoločnú vec. V obidvoch prípadoch musíte o svojich úmysloch v prerábaní informovať stavebný úrad. Nemali by ste však zabudnúť informovať aj vašich susedov, ktorým chtiac-nechtiac pri plnení vašich snov trochu skomplikujete život. Veď v živote niekedy nie je nič horšie ako nahnevaný sused, ktorý si svoju nespokojnosť bude vybíjať volaním mestskej polície na vašu adresu.

Opatrnosti nie je nikdy dosť

Ak si zvolíte rekonštrukciu, ktorej výsledkom bude dispozične, ale aj plošne iná kúpeľňa, nevyhnete sa zásahu do stien. Táto práca je dosť náročná a vyžaduje si odborníkov, ktorí s takouto prestavbou majú bohaté skúsenosti. Neodborný zásah totiž môže narušiť celú statiku panelového domu a to už je poriadne vážna vec, ktorá môže ohroziť nie len vaše životy, ale aj životy susedov. Samotná likvidácia steny, pomocou ktorej sa zmení tvar kúpeľne, nie je lacná záležitosť. Zároveň sa váš byt zmení doslova na malé stavenisko. Pri vašich predstavách o prestavbe kúpeľne sa môže stať aj to, že ju budete musieť nahradiť inou nosnou konštrukciou. Medzi takéto možnosti patrí osadenie priestoru nenápadnými oceľovými stĺpmi. Každopádne, po odstránení umakartovej konštrukcie sa musia všetky plochy dokonale vyčistiť a vymeria sa priestor pre nový tvar kúpeľne. Pracovníci firmy, ktorú si na tieto práce objednáte, vám nový priestor označia vodorovnými a zvislými bodmi, ktoré prepoja drevenými lištami. Následne ich ukotvia zápustkami a prilepia polyuretánovým stavebným lepidlom k nosným stenám, presne podľa vopred pripraveného nákresu konštrukcie kotviacich líšt. Ich upevnením k stenám tak vzniká základný obrys nového tvaru kúpeľne. Po samotnom nanesení polyuretánového lepidla na kotviacu lištu sa začnú rozmiestňovať stenové elementy. Samotné nové stenové panely sa do nosných stien vkladajú tak, že kotviaca lišta musí zapadnúť medzi presahy dosiek na spodnej strane panela. Panel sa napokon k stene dotlačí tak, aby bočné presahy steny zakryli kotviacu lištu. Takýmto spôsobom sa zakomponujú aj ďalšie časti, ako je napr. zárubňa. Na rad potom prichádzajú rozvody elektrického vedenia, ktoré sa môžu do kúpeľne inštalovať spoločne so stavbou základnej konštrukcie. Čo sa týka samotnej montáže elektrických rozvodov, aj tu platia určité nemenné pravidlá, aby bola montáž naozaj kvalitná. Takéto rozvody sa musia realizovať iba z káblov určených na drevostavby s požiarnym vyhotovením. Teoreticky by sa dalo povedať, že v prípade prestavby kúpeľne sa dá pohnúť takmer so všetkým, no nie je tomu celkom tak. Určite sa nedá zmeniť napr. poloha stúpačiek, teda zvislých rozvodov. Na ňu je pevne viazané umiestnenie záchodovej misy. Aj jej vzdialenosť je ohraničená, keďže sa musí dodržať potrebný spád odpadového potrubia. Medzi časti, s ktorými vo svojom byte nepohnete ani o milimeter, patrí inštalačná šachta. K nej musíte nechať voľný prístup. Je to hlavne preto, aby sa dalo bez problémov vymeniť zvislé potrubie a zároveň aby boli dostupné merače spotreby vody. Takže priestor, ktorým sa kúpeľňa zvykne rozrásť, ide na úkor chodby resp. kuchyne.

Aký materiál použiť na stavbu stien

Tehla je síce najlepší stavebný materiál, ale na stavbu kúpeľne v panelovom dome sa nehodí, pretože je ťažká. Celkovo stavanie stien mokrou cestou je v takýchto priestoroch náročné. Predstava, ako si miešate maltu na chodbe vášho bytu, vás aj od rekonštrukčných prác niekedy aj odradí. Preto sa pri stavbe kúpeľne radšej používa stavba tzv. suchou cestou. Najčastejšie sa používa v tomto prípade konštrukcia zo sadrokartónu, alebo stavebnicový systém z hotových panelov sendvičového typu. Tieto materiály sú ľahké a sú pre kúpeľne, ktoré nebudú na pôvodnom mieste. Ich výhoda spočíva v tom, že zbytočne nezaťažujú stropnú konštrukciu. Náročnejšie sú na presné určenie, kde bude zavesená nejaká skrinka, polica či umývadlo, pretože v tých miestach sa musí vytvoriť nosná konštrukcia, na ktorú sa dajú upevniť ťažšie kusy. Ďalšou možnosťou je kombinácia murovanej a sadrokartónovej konštrukcie, napríklad priečka medzi kuchyňou a kúpeľňou môže byť murovaná, pretože na ňu pôjdu vrchné kuchynské skrinky, a ostatné priečky môžu byť zo sadrokartónu.

Ako už bolo spomenuté, pôvodnú umakartovú konštrukciu môžete nahradiť tzv. stavebnicovým systémom. V podstate to môžu byť panely zložené z rámu, ktorý tvoria drevené lepené profily. Ďalšou zložkou tohto panelu je polystyrén, ktorý vytvára zvukovú a tepelnú izoláciu. Dosky tohto systému sa vyrábajú špeciálnou receptúrou z odrezkov tepelnoizolačných polyuretánových dosiek. Vyznačujú sa tvrdým povrchom, ktorý je odolný proti tlakovému zaťaženiu, majú vysokú hodnotu tepelného odporu a odolnosť proti vlhkosti. Nehnijú a odolávajú hubám a plesniam. Tieto dosky sa môžu spracúvať na drevoobrábacích strojoch s možnosťou úpravy povrchu najrozličnejšími povlakovými vrstvami. Na stavebnicový systém možno použiť dosky s rozmermi 600×2.400 mm, 1.200×800 mm a 1.200×600 mm s hrúbkou 10 až 30 mm.

Na veľkosti záleží

V prevažnej miere sa ľudia rozhodujú do „totálnej“ rekonštrukcie kúpeľne najmä preto, lebo im nevyhovuje jej veľkosť. Klasická kúpeľňa má v našich končinách niečo cez 3 m2. Ak by sme chceli mať v nej dostatočný priestor, mali by sme ju zväčšiť na 6 m2. Veď kto by nechcel mať v kúpeľni pohodlnú vaňu, samostatný sprchovací kút, či dostatočne veľké umývadlo? V štandardnej kúpeľni si zväčša ľudia predstavujú pohodlnú vaňu, umývadlo a miesto, kde by sa vošla práčka. Niektorí si pre zvýšenie veľkosti svojej kúpeľne „presťahujú“ práčku do kuchyne. Tomuto „presťahovaniu“ sa vyrovná snáď už len premiestenie mikrovlnnej rúry do spálne. Každopádne, ak je to naozaj možné, práčka by mala ostať predovšetkým v kúpelni už len pre samotný vývod vody pri praní.

Asi tým najväčším požieračom priestoru v kúpeľni je vaňa. Práve preto niektorí ľudia sa jej pri rekonštrukcii  radšej vzdajú a nahradia ju iba sprchovacím kútom. Čo v prípade, keď sa nechceme občasného leňošenia v teplej vode vzdať? Nuž, vtedy je práca s priestorom trochu náročnejšia, ale dá sa zvládnuť aj keď túžite po veľkej rohovej vani. Ak je kúpeľňa predsa len malá, tak je potom vhodné prepojenie kúpeľne s WC. Toto prepojenie má však aj svoje praktické nevýhody, napr. v tom, že jedna osoba obsadí naraz pôvodné dve miestnosti. Takže, ak chce niekto použiť toaletu a práve sa niekto kúpe, má jednoducho smolu.

Ale vráťme sa k samotnému umiestneniu vane. Niekedy pomôže, ak si vyberiete menší model vane, prípadne, ak kratšiu vaňu inak umiestnite. Ak je napr. vaša kúpeľňa úzka, skúste vaňu umiestniť pri jej kratšej strane. Miestnosť takto dostane celkom iný „šmrnc“. Na trhu je aj nespočetné množstvo rôznych typov vaní tvarovaných tak, aby sa v nich mohol okúpať človek priemerného vzrastu, a zároveň aby sa na kúpeľni mohli otvoriť dvere bežných rozmerov.

Ak je vaša kúpeľňa naozaj malá, možno bude riešením, ak sa zrieknete kúpeľa. Na sprchovací kút alebo sprchovaciu kabínu treba podstatne menej miesta než na vaňu, a pritom je očista v nich praktickejšia a relax možno ešte príjemnejší než vo vani. Veď skúste si napr. porovnať obyčajnú vaňu s masážnym sprchovacím boxom či panelom. Určite najmenej miesta zaberie polkruhový rohový sprchovací kút. Ak si ho pri rekonštrukcii zvolíte namiesto vane, ostane vám dostatok miesta napríklad aj na práčku.

Pomôže aj optické zväčšenie

Predstavte si situáciu, že ste do kúpeľne dostali naozaj všetko, čo ste chceli, ale predsa by ste v nej chceli mať pocit voľnosti. Tento chýbajúci pocit si môžete doplniť pomocou optiky. Asi najviac osvedčený zväčšovací prostriedok je veľké zrkadlo. Ak je dostatočne široké a zároveň včlenené bez rámu priamo do obkladu, optický klam budete mať priam dokonalý. Zrkadlo však môže byť dvojsečnou zbraňou. Znásobí totiž nie len priestor, ale aj všetky predmety a ozdoby. Musíte si dať preto pozor, kde ho umiestnite. Ľahko môžete dostať namiesto pocitu voľnosti, pocit dvakrát zapratanejšieho priestoru. Ešte väčší pozor si musíte dať pri kombinácii viacerých zrkadiel. Ďalším osvedčeným trikom na zväčšenie priestoru je sklo. Napr. tzv. mliečnym sklom môžete nahradiť všetky dvere, steny či zásteny. Je to ako keby ste si v kúpeľni zadovážili okno. Ak budú sklenené dvere posuvné, získate nielen efekt priestrannosti, ale aj naozajstný priestor navyše. V malej kúpeľni sú dôležitejšie než kdekoľvek inde farebnosť a členenie stien a podlahy. Dobrou voľbou v takomto prípade je svetlá farebnosť. Experimentovanie tu však nie je na mieste, aspoň čo sa týka extravagantných vzorov s pestrými farbami. Opatrne treba narábať aj s formátom obkladov, ktoré by nemali hýriť rôznymi vzormi. Takže, asi najlepším radcom v tejto oblasti je striedmosť.
Prejsť dobrou rekonštrukciou kúpeľne nemusí byť až tak zapeklitá vec. Stačí len vedieť čo chcete a dohodnúť sa s odborníkmi o jej najvhodnejšej forme prestavby. Samozrejme, nezabudnite na porovnanie cien a kvality materiálov, z ktorých budete vašu kúpeľňu rekonštruovať. Výsledkom bude pre vás dobrá nálada pri sprchovaní či ležaní vo vani a spokojný úsmev v zrkadle.

Podporte tento článok

pošli na vybrali.sme.sk 

Zdieľať

Späť

Výber pozemku – list vlastníctva

Dostupnosť pozemkovAko hľadať ten pravý pozemok?Čo všetko treba nechať na odborníkov?List vlastníctvaČo musí správa katastra dodržiavať pri vydaní listu vlastníctvaČo všetko obsahuje list vlastníctvaČo všetko ešte nájdete v liste vlastníctvaČo nie je v liste vlastníctva a malo by sa tam nachádzať? V tomto čísle sa budeme opäť venovať pozemkom a ich špecifikám, sústredíme sa však na niektoré jednotlivosti, ktorým sme sa v minulých číslach nevenovali, alebo venovali iba povrchne. Zhromaždili sme pre vás najmä poznatky o liste vlastníctva. ..

Oceňovanie nehnuteľností

Aké postupy sa používajú pri určovaní ceny nehnuteľnostiPodľa čoho pracujú znalciPrestanú banky vyžadovať znalecké posudky?Čo vplýva na cenu nehnuteľností? Všeobecná hodnota sa určuje podľa niekoľkých spôsobov. Spôsob, akým sa všeobecná hodnota majetku stanovuje, upravuje vyhláška ministerstva spravodlivosti č. 492 /2004 o stanovení všeobecnej hodnoty majetku.Aké postupy sa používajú pri určovaní ceny nehnuteľnostiPorovnávacia metóda: Pri tomto spôsobe sa porovnávajú nehnuteľnosti alebo stavby rovnakého druhu, porovnateľnej veľkosti..

Rozmiestnenie a nastavenie internetu v domácnosti + výber routera

Akonáhle máte vybratý ten správny internet(viac informácii ako si vybrať tú najlepšiu možnosť nájdete v minulom článku), môžete si začať vyberať internetové vybavenie pre váš domov. Nie vždy je totiž tá najlacnejšia alebo najpredávanejšia voľba tou najlepšou. Rozdiel medzi Ethernetom a Wi-Fi Rozdiel medzi týmito dvoma je veľmi jednoduchý, a v dnešnej dobe často zanedbávaný. Pracujete pri stolovom počítači, či notebooku? Využívate ten istý notebook doma aj v práci? Alebo si prácu na počítači nechávate len v zamestnaní a doma..

Novela právnej úpravy vlastníctva bytov a nebytových priestorov I

Národná rada SR na svojej 48. schôdzi schválila v treťom čítaní novelu zákona č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov, ktorá bola 22.02.2010 odoslaná do Zbierky zákonov a ako zákon vyšiel v Zbierke zákonov 09.03.2010, čiastka 38/2010, číslo 70/2010.  Občianskej verejnosti je zákon č. 71/2010 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov v znení neskorších predpisov a ktorým sa dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č...

Konanie v rozpore s dobrými mravmi

Obraciam sa na vás s prosbou o radu. Pred 30 rokmi svokrovci vybudovali dom u rodičov na pozemku. Dostali 8 árov. Ale vchodovú bránu postavili na vedľajšej parcele, ktorá patrila rodičom môjho svokra. Po smrti svokrovcov a ich rodičov, brat môjho svokra si dal všetko prepísať na seba takže aj tu parcelu kde bola brána. Chceli sme tu parcelu odkúpiť, ale nám to nepredal. Predal to úplne cudzím ľuďom aj s rodičovským domom cca 27 árov. A vtedy nastal problém podľa nového výmeru hranica pozemku je 1,5 m od nášho domu. Takže nemáme vchodovú bránu a ani miesto nato..

Kúpa bytu v prospech maloletej osoby a zákonné zastúpenie

Chceme pre dcéru, ktorá ešte nedosiahla 18 rokov, kúpiť byt ako odmenu k maturite. Ako máme v danej veci postupovať, je potrebné uviesť jej meno priamo v kúpnej zmluve ako aj uviesť jej podpis? Alebo kto podpisuje zmluvu, keď byt nadobudne naša dcéra. Niekde som počula, že vraj sa vyžaduje aj zásah súdu, hoci mi to pripadá divné. Ako to bude s elektrárňami, správcom a pod.? Ďakujem za odpoveď. Jana Š., Nitra Maloletý zmluvu nepodpisuje V samotnom texte zmluvy o nadobudnutí nehnuteľnosti (kúpna zmluva a pod.) uveďte vašu dcéru ako nadobúdateľa nehnuteľnosti...

Ceny nehnuteľností

Hypotéky pre mladých

 Róbert Fico si od avizovania krokov, ktoré pomôžu mladým rodinám s bývaním, vylepšil svoj profil o značné čísla. Realita sa však tak celkom nezakladá na pôvodne médiami hlásaných zvýhodneniach pre mladých ľudí, ktorí majú vážne starosti so svojím bývaním. Hovorím najmä o vládnej „pomoci“ mladým vo forme bonifikácie hypotekárnych úverov. Veľké oči Nečudo, že mnohí z nás mladších zajasali, keď postupne v takmer všetkých denníkoch natrafili na propagandistickú kampaň vládnych strán, kde bolo toto zvýhodnenie opisované ako konečne jeden..

Financovanie nehnutelnosti

Právnické a fyzické osoby, ktoré ku svojej činnosti potrebujú vyhovujúce priestory, majú v dnešnej dobe hneď niekoľko možností ako ich získať. Každá z nich obsahuje výhody, nevýhody a skryté riziká. Spomínanými možnosťami sú kúpa nehnuteľnosti za vlastné prostriedky, kúpa nehnuteľnosti s použitím bankového úveru, kúpa nehnuteľnosti na leasingové splátky alebo iba prenájom nehnuteľnosti na určitú dobu.Kúpa nehnuteľnosti verzus nájomKúpa nehnuteľnosti za vlastné prostriedky je klasická možnosť kalkulovania: “čo si môžem dovoliť za peniaze,..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.