Spor o výpoveď z nájmu bytu

Prosím vás o radu. S mojou manželkou sme prenajali náš byt mladému manželskému páru. Nájomcovia spočiatku platili nájomné riadne a včas. Manžel - nájomca mal po čase problémy s políciou, užívanie drog a pod. Nájomcovia uhrádzali nájomné mimo splatnosť, niekedy aj s dvojmesačným omeškaním. Naposledy zaplatili nájomné pred 6 mesiacmi. Snažil som sa vec riešiť dohovorom, avšak situácia sa natoľko zhoršila, že nájomca na mňa raz v byte zaútočil a poškodil časť zariadenia. Nájomcom sme oznámili, že nájom s nimi vypovedáme a žiadame byt vypratať. Vec sa však nehýbe, odmietajú z bytu odísť a výpovedná doba už dávno uplynula. Polícia nám nepomohla. Podal som žalobu na vydanie veci (bytu), čo mi poradil známy. Ako ďalej postupovať? Ďakujem za vaše stanovisko.

Marek D., Stará Ľubovňa

     Nájomné vzťahy upravuje Občiansky zákonník (OZ) v §§ 663 - 723. Nájom bytu vzniká uzavretím nájomnej zmluvy, pričom nájomná zmluva môže byť uzavretá na dobu určitú. Vtedy túto dobu treba v zmluve určiť. Vaša nájomná zmluva, ktorú ste mi zaslali spolu so žalobou, bola uzavretá na dobu neurčitú. V žalobe, ktorú ste podali, sa odvolávate na ust. § 711 ods. 1 písm. d) Občianskeho zákonníka. Podľa tohto ustanovenia, prenajímateľ môže vypovedať nájom bytu, ak nájomca hrubo porušuje svoje povinnosti vyplývajúce z nájmu bytu najmä tým, že nezaplatil nájomné alebo úhradu za plnenia poskytované s užívaním bytu za dlhší čas ako tri mesiace, alebo tým, že prenechal byt alebo jeho časť inému do podnájmu bez písomného súhlasu prenajímateľa. Okrem tohto výpovedného dôvodu tu však existuje ešte ďalší, a to, že nájomca hrubo poškodzuje prenajatý byt, jeho príslušenstvo, spoločné priestory alebo spoločné zariadenia v dome alebo sústavne narušuje pokojné bývanie ostatných nájomcov alebo vlastníkov bytov, ohrozuje bezpečnosť alebo porušuje dobré mravy v dome (údajná trestná činnosť, policajný zásah a pod.).

Žaloba a súdne konanie

 


     Urobili ste dobre, že ste podali žalobu. Nesprávne ste však formulovali jej označenie. V danom prípade ide o žalobu o vypratanie bytu, nie o vydanie veci. Žalobou o vydanie veci by ste sa mohli domáhať vydania požičanej veci, ktorú by mal niekto vo svojej držbe napr. na základe zmluvy o výpožičke. Súd však zo žaloby pochopí, čo je predmetom konania - vypratanie bytu a keďže nájomcovia vám dlžia na nájomnom a službách spojených s užívaním bytu, aj zaplatenie tejto dlžnej sumy.
V predmetnej žalobe však vystupujete ako navrhovateľ (žalobca) len vy. Absentuje tu označenie vašej manželky, ktorá je tiež účastníčkou nájomného vzťahu a z procesného hľadiska má vystupovať v spore na strane navrhovateľa spolu s vami. Podľa § 90 OSP, účastníkmi konania sú navrhovateľ (žalobca) a odporca (žalovaný) alebo tí, ktorých zákon za účastníkov označuje.
Miestna príslušnosť súdu sa tu spravuje § 88 ods. 1 písm. h) Občianskeho súdneho poriadku (OSP). V tejto súvislosti spomeniem rozsudok Najvyššieho súdu SSR z 30.05.1979, spis. zn. 2 Cz 27/79:
„ Ak sa občianske súdne konanie týka vzniku, existencie, trvania a zániku (zrušenia) práva osobného užívania bytu, prípadne nároku na vypratanie bytu, ide o právo k nehnuteľnosti v zmysle ustanovenia § 88 písm. h) O. s. p. a na konanie je príslušný súd, v obvode ktorého je nehnuteľnosť.“
Je odôvodnené predpokladať, že súd nájomcov (procesne odporcov), ktorí závažne porušili podmienky užívania prenajatého bytu, zaviaže predmetný byt vypratať a zaplatiť vám dlžnú sumu na nájomnom, príp. nahradiť vzniknutú škodu, ak takú spôsobili.
Pokiaľ by ste sa v nájomnej zmluve zaviazali poskytnúť nájomcom náhradné ubytovanie, príp. prístrešie, súd by mohol s prihliadnutím na konkrétne okolnosti prípadu viazať vypratanie bytu na splnenie tejto povinnosti. Z vašej zmluvy však táto povinnosť nevyplýva. Problém by sa mohol vyskytnúť v prípade, že by s nájomcami v byte bývalo malé dieťa.

 

Vypratanie bytu

 


     Ak odporcovia nesplnia súdom uloženú povinnosť vypratať byt v ustanovenej lehote, ste oprávnený podať súdnemu exekútorovi, ktorého si zvolíte, návrh na vykonanie exekúcie vyprataním bytu. Exekučným titulom podľa § 41 Exekučného poriadku tu bude vykonateľný rozsudok súdu o vyprataní bytu. V tejto súvislosti vám však môžu okrem už vzniknutých súdnych trov vzniknúť ďalšie - tento krát trovy spojené s exekúciou. Exekučným výkonom rozhodnutia sa dovršuje ochrana práv a oprávnených záujmov fyzických a právnických osôb. Dochádza k nemu vtedy, ak napriek vykonateľnému rozhodnutiu príslušného orgánu povinný odmietne svoju povinnosť dobrovoľne splniť. Vynútené splnenie povinnosti je takto významnou súčasťou právnych záruk zákonnosti. Podrobnosti spojené s vyprataním bytu podľa Exekučného poriadku budú predmetom iného článku.

Späť

Predaj nehnuteľnosti, ako predať byt a dom za výhodnú cenu v 10 krokoch. Predaj nehnuteľnosti, ako predať byt a dom za výhodnú cenu v 10 krokoch.

Nepredajte svoju nehnuteľnosti za nižšiu cenu ako je hodnota. S týmito 10 krokmi sa môžete pripraviť na úspešný predaj za naozaj dobrú cenu.   1. Zistite si hodnotu svojej nehnuteľnosti Ak chcete predať svoju nehnuteľnosť za dobrú cenu, musíte vedieť, aká je jej trhová hodnota. Môžete to urobiť prostredníctvom bezplatného online ohodnotenia bytu či domu alebo si zavolať odborníka na hodnotenie nehnuteľností. Jednoduchým riešením je vyhľadať si priemernú cenu 1m2 obytnej plochy napríklad na trh.sk a vynásobiť si ju rozlohou vašej nehnuteľnosti...

Požiarna ochrana

Množstvo požiarov aj napriek zväčšujúcej sa populačnej uvedomelosti a novodobým protipožiarnym systémom neustále stagnuje, nedarí sa znížiť ich počet. Ohňa sa odpradávna ľudia báli, nieto ešte v spojení s príbytkom. Od zaklínania domov pred týmto nemilým hosťom sme prešli prudkým technologickým pokrokom. Protipožiarne budovy Na bezpečnosť a ochranu proti požiarom sa musí dbať nielen pri využívaní už hotových stavieb. Zhodný podiel zodpovednosti majú aj projektanti a stavebníci. Stavba sa už v počiatkoch jej realizácie z hľadiska požiarnej..

Ochránia nás bleskozvody?

 Ako vzniká blesk?BleskozvodDnešné moderné bleskozvodyVnútorná ochranaUrob si sámSúčasti bleskozvoduZachytávačZvodUzemnenie Oblohu, ktorú križujú blesky videl už asi každý z nás. Na Slovensku to v letných mesiacoch nie je žiadny výnimočný zjav. Obloha dostane čierny ráz, spustí sa prudký dážď a všetko živé okamžite zalezie do svojich príbytkov, podaktorí príslušníci staršej generácie dokonca zapália do okien sviečky a povyťahujú zo zástrčiek všetky možné elektrospotrebiče. Je to naozaj nutné?  Ako vzniká blesk?Iskry pri česaní vlasov..

Zákon o ukončení a spôsobe usporiadania niektorých nájomných vzťahov k bytom - postupný koniec regulovaného nájmu?

Vláda slovenskej republiky vydala dňa 6.apríla 2011 uznesenie, ktorým schválila návrh zákona o ukončení a spôsobe usporiadania niektorých nájomných vzťahov k bytom a o doplnení zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 18/1996 Z. z. o cenách v znení neskorších predpisov. Počas letných prázdnin predmetný zákon vyšiel dňa 5. augusta 2011 v Zbierke zákonov, čiastka 84/2011 v podobe zákona č. 260/2011 Z. z. Predmetom tejto právnej úpravy sú právne vzťahy pri ukončení niektorých nájomných vzťahov k bytom a podmienky poskytnutia bytovej..

Prístup na pozemky v rámci susedských vzťahov

Na jednej z hospodárskych budov na mojom pozemku som potreboval opraviť strešnú krytinu. Do budovy začalo zatekať a hrozilo, že časť strojov uskladnených vnútri bude dažďovou vodou poškodená. Poškodená časť budovy sa nachádza v mieste, kam sa však nedá dostať z môjho pozemku. Musím prejsť cez záhrady ďalších dvoch susedov, avšak jeden z nich namieta, že na jeho pozemok nesmiem vstúpiť. Tvrdí, že je to jeho pozemok a nikto cudzí nemá právo naň vstupovať bez jeho povolenia. Ide o dôsledok dlhoročných susedských sporov. Mne však hrozí škoda a strechu..

Základné povinnosti prenajímateľov - všeobecná právna úprava

Povinnosť prenechať prenajatú vec nájomcovi v stave spôsobilom na dohodnuté užívanie alebo obvyklé užívanie Uvedená povinnosť prenajímateľa je upravená v § 664 OZ. K odovzdaniu predmetu nájmu nájomcovi by malo dôjsť v jeho celistvosti, teda naraz a s príslušenstvom veci. V súvislosti s nájmom bytov je osobitná právna úprava obsiahnutá v § 687 ods. 1 OZ. Pokiaľ by nedošlo k odovzdaniu predmetu nájmu, mnohí si myslia, že tým sa stáva nájomná zmluva neplatnou. Opak je však pravdou - neodovzdanie veci nespôsobuje neplatnosť nájomnej zmluvy. Ak nájomná..

Hypotekárny úver na nehnuteľnosť I. - financovanie a registrácia

     Jedným z najčastejších spôsobov financovania kúpy nehnuteľnosti je hypotekárny úver. Hypotekárny úver je využívaný na riešenie otázky bývania v prípade, že záujemca o kúpu napr. bytu nedisponuje dostatočnou finančnou hotovosťou. Účelom záložného práva (z lat. hypotheca) je zabezpečiť pohľadávku a jej príslušenstvo. Z toho dôvodu existencia záložného práva je závislá od existencie pohľadávky, ktorú zabezpečuje. V prvom rade predstavuje donútenie dlžníka, aby splnil svoj záväzok a v prípade, že záväzok nie je riadne..

Poistenie nehnuteľnosti – nie luxus, ale nevyhnutnosť

Domov je pre každého človeka miestom, ktoré preň predstavuje nielen súkromie a pohodlie, ale najmä bezpečie. To je dôvod, prečo si doň inštalujeme napríklad alarmy - snažíme sa ho urobiť čo najbezpečnejším miestom pre seba a svoju rodinu. Zároveň však tak, ako všetky tieto náležitosti chránia nás, tiež chceme, aby bol nejakým spôsobom chránený aj náš domov; akiste zaváži aj fakt, že sme do jeho budovania vložili nemalú námahu, čas aj finančné prostriedky. Aby teda nehrozila situácia, ktorá by nás o náš domov nejakým spôsobom pripravila bez možnosti..

Real estate quoats - Slovak Nehnutelnosti


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.